Dags för gammal gubbe att knyta handen och skrika åt kontorsmaterial. Kontorsmaterial var helt enkelt bättre förr. I övrigt urval av min kontorsmiljö på foton nedan.
Tjugotvå år gamla företagspennor respektive ett och tre år gamla oönskade produktprover på företagspennor. Gissa vilka som fortfarande fungerar? |
På grund av att mina Uni Powertank Eco av någon okänd anledning tagit slut (=fördelats ut geografiskt så att jag inte har kvar någon på skrivbordet) körde jag idag en uppstädning och utrensning av icke-fungerande kontorsmaterial.
Döm om min förvåning (nåja) när det visar sig att gamla sparade nostalgipennor från 90-talet fortfarande fungerar, men inte oönskade produktprover som jag som egen företagare fått skickat till mig på företagspennor med tryck?
Mina första pennor från Linné Data anno duzmal 1996-1997 fungerar fortfarande utmärkt.
Däremot fungerar inte de glansiga oönskade produktproverna, där den senaste anlände tryckt med 10 år för det berörda firmanamnet, dvs förra året 2018. Dessa produktprover har legat bredvid varandra i samma träskrin (se nedan).
Nu är inte direkt pennor något som åtnjuter ett större värde, men kvaliteten lämnar tydligen en del att önska. Jag har aldrig haft något problem med Uni Powertank Eco (annat än att de successivt vandrar iväg och försvinner), men billiga reklampennor lämnar (idag) alltså en hel del att önska. Det var bättre förr!
Vem vill lämna bort en reklampenna till någon, och så slutar pennan att fungera? Nej, tack, säger jag. Det räcker inte att pennan ser fin ut, den ska hålla toppkvalitet också. Vilket också brukar kännas på vikten och stabiliteten när pennan ligger i handen.
Lådan med kontorsmaterial. Penförrådet i cigarrlådan (?) uppe till höger. |
Annat förbrukningsmaterial – kuvert och emballage göt böcker, packtejp och ej synligt extra anteckningsböcker, mappar mm. Diverse dubletter av saker, t ex fler gamla linjaler hittas i den grå lådan. |
Annars är ju väldigt mycket kontorsmaterial numera inriktat på elektronik.
Hålslag och häftapparat blir aldrig gammalt. Brevvåg upp till 5 kg nödvändig för att skicka böcker. |
Nu kan man förvisso ofta byta patronen i kulspetspennor, men hur många gör det egentligen? En kulspetspenna borde hålla väldigt länge, problemet sägs vara om det kommer in luft i dem och hindrar bläcket från att tränga fram. En fördel med Uni Powertank är att pennorna är trycksatta, och alltså går att skriva med på vått underlag, upp och ner, rent av i rymden/vakuum, och som trycksatta inte tar in luft – således är de rejält hållbara. Fast priserna är därefter. Cirka 35:- SEK styck. Eller från 289:- för önskat tolvpack, hela vägen upp till 675:- SEK, beroende på leverantör. Den senare har väl vunnit offentliga upphandlingar med tanke på priserna…
Nej, pennor har inte nödvändigtvis blivit sämre, men se upp för billig reklamskit. Dessutom var antagligen kontorsmaterial dyrare förr. Inte för att de undgått inflation, utan för att våra reallöner ökat snabbare än priserna på pennor. Man kan dock ställa sig frågan om t ex SCB i sina inflationsmätningar kontrollerar livslängden på en penna, eller om de bara går på priset?
34 kommentarer
Är lådorna för kablarna utdragbara i sidled? Jag är på jakt efter den typen av förvaring själv för just små elprylar.
Lösa standardlådor från Granit tror jag, bara lyfta ut den man behöver, men det är väldigt sällan. Inga finurliga lösnignar.
Ballografpennorna kommer ju med livstids garanti så jag antar att det är dom som funkar fortfarande. Framgick inte riktigt tydligt av inlägget vilka som är bra respektive dåliga.
Det är de vita Ballografpennorna som fungerar. Sedan är ju livstid en definitionsfråga. Pennans livstid, eller din livstid? När pennan inte längre fungerar är ju dess livstid över…
Ballografpennorna med Svenskt Arkivbläck var länge standard, men numera används ofta billigare plastskit som hölje. Patronerna passar sällan o Ballografhöljet.
Din livstid, så när pennan inte längre funkar, skulle jag föreslå att du börjar se dig över axeln.
Bläckpatronen kan faktiska ta slut också, jag har en bättre kulspetspenna vars märke jag glömt och den har jag bytt patron i ett par gånger. För att inte tala om reservoarpennan, där får man ju byta regelbundet, även om jag måste medge att det var ett bra tag sen den nyttjades nu…
Hur är det med eggen på mejseln? Jag tycker mig märka att man nuförtiden knappt kan rista mer än en runsten innan man måste gå till smeden. Annat var det på kung Fjölners tid.
I staten har vi kvar ballografpennorna med arkivbeständigt bläck. Dom är fyra men dom är bra.
Jaså? Siat jag gjorde ett uppdrag hos en statlig myndighet (ca 4 år sedan) var det förvisso arkivbeständigt bläck som gällde men själva pennorna var utbytta till någon plastvariant, inga Ballograf Epoca där inte…
"Det var bättre förr!"
Inkluderar det också besök hos tandläkare?
Alla som säger så skulle jag gärna skicka till dåtidens tandläkare.
Gällde kontorsmaterial. Min förra tandläkare hade en handpumpad manuell borr stående i rummet som uppmuntran och uppskattning av moderna verktyg.
Ja, döm också om min förvåning när jag skulle inköpa ett nytt besman, varvid jag erbjöds en s k "digitalvåg" i vit plast tillverkad i det bortre av Asien istället för i Engnanders smedja.
Skulle även införskaffa nya emaljerade s k spislock till min elektriska spis. Hade haft fyra käckt orangea sådana som jag brukat väl över 30 år, mycket dekorativt att placera ovanpå de fyra elektriska plattorna. Nu började det dock bli lite ankkomna, och då erbjöds jag att inhanda en s k "induktionshäll" istället. Vad är det för skit?
Dessa spislock som du nämner, det värsta är att de bränns så lätt om man slår på fel platta.
Induktionshällen är perfekt för att motverka detta. Locken har ingen fysisk kontakt med den varma delen av spisen, käckt!
Jo, men det fanns absolut inga induktionshällar i avocadogrön emalj som skulle passat med kyl, frys och kökskaklet.
Bessman används ju fortfarande ganska ofta i Kina så det är nog den ökande ekonomiska standarden i Asien som gör att Kineserna tömt marknaden på dem.
@Least
Förutom eventuella effektförluster i och med imperfekta komponenter så blir väl inte induktionsplattor varma av processen? det är väl isåfall spillvärme från den uppvärmda plattan?
Elektrisk spis, induktionshäll? Är det samma som en rejäl Husqvarna vedeldad järnspis?
Skulle ju kunna föreligga survival bias här.. Eller hur är förteckningen över pennor som passerat under åren.. Men ja håller nog med, det som framförallt har ändrats tror jag är att för 20år sedan var det "vanliga" pennor som fick tryck nu är de speciellt framtagna som reklam. Eller ja 20år räcker nog inte det var ju nyss.. Säger att peak random reklam penna var 30år sedan 😉
Jag kan absolut tänka mig att byta ut bläckreservoar i en Ballograf. Jag har också gjort så, men då oftast för att den var slut, utan från svart till blått bläck, då jag föredrar den färgen.
Men när det kommer till reklamutskicken från (i mitt fall) National Pen, så brukar de hålla lagom till att nästa dimper ner i lådan – så det är svårt att klaga på dem där 🙂
Enkelt svar på pennmystiken. De som fungerar är kulspetspennor och de som ej fungerar är rollerballpennor. Hur ser man skillnaden undrar ni? Det gör man inte, men ena har vattenbaserat bläck och andra oljebaserat.
Själv föredrar jag gelpennor. Men de är ännu sämre än rollerball när det kommer till hållbarhet. Men de är mycket tydligare och skarpare.
Det handlar alltså inte om bättre förr utan två olika produkter. Möjligtvis att gratisprylar var "bättre" förr = man betalade för kulspets istället för rollerball.
Jepp, gelpennor is the shit.
Vissa brukar reservoarpennor men själv föredrar jag naturligtvis organisk gåsfjäder. När detta inte är möjligt är det sedan många år Pilot V-Ball Extra Fine 05 som gäller, ger en fin och tydlig linje för c:a 35kr styck senast jag köpte. Slit och släng, men de räcker länge. Måste nu dock prova gelpenna.
Det enda problemet är att dessa pennor tål flygresor lite sisådär; ibland börjar de läcka, troligen för att delarna separerat en liten smula. Hur klarar trycksatta patroner sådant undrar jag?
Jag är felt fel person att lyssna på avseende pennor dock. Är den typen som nöjer mig att rycka en rödpenna vid lången när jag varit inne på tobaksaffärn för ett paket john silver utan filter.
Materiel heter det, material är gör man materiel med.
Äntligen… 🙂
Ångrar att jag inte genomgående slängt alla gamla överblivna sladdar och annat elektronikfossil man samlat på sig. Återanvänds så extremt sällan att jag gärna spenderat de få kr som nyinköp skulle kostat.
Inte bara kontorsmaterial, samma i industrin, för att inte tala om tex
den här glödlampan som tändes 1901 !
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Centennial_Light
Undrar vad den lampan har för klimatavtryck förresten?
Eller frysen jag slängde ut 2014 som fungerat oavbrutet sedan farfar satte in den 1952 – det gick inte att byta tätning till luckan fler gånger. Otroligt välisolerad.
Fast svaga, ineffektiva glödlampor håller aslänge. Framförallt om man inte tänder och släcker ofta.
Effektiva, starka lampor gör det inte.
Ser inte ut som en cigarrlåda va? Lite udda lock för det. Vad står det på den och hur ser den ut inuti? 🙂
Noterar närvaron av en grön kurvlinjal. Inte ofta en sån behövs men när den behövs är den perfekt!
Jag gissar på de två vita kulspetspennorna från svenska Ballograf av modell Epoca. Livstidsgaranti på mekanismen, tillverkas fortfarande i Göteborg om jag inte misstar mig.
Jag fick en Papermate kulpenna med flytande bläck av en amerikansk firma 1999. Den fungerar perfekt fortfarande och är underbar att skriva med – nästan inget motstånd och ger en tydlig blå linje.