Efter att drivet av krisräntornas högkonjunktur har nu den svenska arbetslösheten vänt upp igen, med stigande säsongsjusterad arbetslöshet fyra av de fem senaste månaderna. Graf nedan.
![]() |
Drottninggatan Stockholm. |
Siffrorna här avser SCB:s procentuella arbetslöshet i åldersintervallet 16 – 64 år enligt arbetskraftsundersökningarna. Även det faktiska antalet arbetslösa stiger, och siffrorna för det alternativa intervallet 15-74 år är i princip de samma, med runt en tiondels procentenhets avvikelse.
Sverige har sedan 2014 drivet av krisräntorna upplevt en högkonjunktur och generellt fallande arbetslöshet på tolv månader förändring, vilket utgör en utmärkt säsongsjustering. Vi jämför alltså juni månad ett år med juni månad året innan, och eliminerar därmed säsongseffekter.
I juni 2019 var 7.6% mot 7.1% i juni 2018.
![]() |
Förändring svensk arbetslöshet tolv månader. Data: SCB |
I själva verket har förändringen i arbetslösheten varit stigande fyra av de fem senaste månaderna, vilket framgår i grafen ovan. Alternativt har den varit stigande i fem av de sju senaste månaderna.
Detta kan jämföras med att vi sedan 2014 innan den nuvarande förändringen bara haft nio enskilda månader med stigande arbetslöshet på tolv månader, och då låga tiondelars om 0.1 – 0.3 procentenheter. Jämför detta med februari 0.4, mars 0.7, maj 0.4 och nu juni 0.5 procentenheter.
Orsakerna är förstås dubbla. Det handlar inte bara om varsel, konkurser, ej förlängda tidsbegränsade anställningar och diskreta uppsägningar, utan också om att det blir allt svårare att få ett nytt jobb – både för de som blivit av med jobbet och för de som kommer ut på arbetsmarknaden för första gången.
Detta är ännu ett konjunkturtecken, och det är inte annorlunda nu. Lågkonjunktur leder till ökad arbetslöshet. Denna gången trots krisräntor. Fast det kanske inte drabbat den här bloggens läsare ännu.
Än så länge ser läget beskedligt ut, likt runt lågkonjunkturen efter skuldkrisen och innan Riksbanken slaktade den svenska räntan. Men nu är som sagt styrräntan redan på krisnivåer. Kanske ska räntan slaktas ännu mer, men det kommer i så fall ske på bekostnad av den svenska kronan, vilket dämpades av att Sverige ansågs tryggt under skuldkrisen. Med slaktad svensk krona kommer alla svenskar således bli fattigare och få de facto lönesänkningar. Lönen kan man inte göra så mycket åt och är illa nog, men kom ihåg att inte ha alla dina tillgångar i svenska kronor och att svenska kronan alltid försvagas i dåliga tider.
Notera för övrigt hur tidigare perioder av fallande arbetslöshet har varit stabila, dvs innan finanskrisen och innan skuldkrisen. När vi sedan fick krisräntorna har siffrorna blivit väldigt ryckiga, vilket talar för en fejkad högkonjunktur via räntorna. Finns ingen kraft och stabilitet i de goda åren längre.
55 kommentarer
"men kom ihåg att inte ha alla dina tillgångar i svenska kronor" – Förslag?
Beror på vad du tror på i övrigt. Utländska aktier, rena svenska exportbolag (alltså inte svenska bolag som importerar, sätter ihop och exporterar) med större delen av marknaden utomlands, om du vill ha aktier.
Tror du på obligationer så är det förstås EUR, USD etc som gäller. Och samma för penningmarknad.
Guld om man tror på det, även pappersguld.
Du kan också som jag bloggat om flytta sparmedel för utlandssemester till konto hos t ex Revolut, eller för den delen sparmedel för annat du normalt hade haft på svenskt bankkonto.
Men månadslönen kan du inte göra så mycket åt. Den kommer sänkas i internationellt perspektiv.
För amatörer som jag har fonder med US-inriktning funkat bra det senaste året. Har även mer på chans investerat i en rysslandfond (med typ gasprom som huvuddel) sedan några veckor. Den har dock bara hackat lite runt nollan än så länge. Om den inte presterar snart får jag byta till något annat. Däremot den bästa US fonden ligger idag på +40%, helt lysande. Hade även en guldfond 3 månader innan sommaren, men fegade ur och tog hem vinsten (+30% har jag för mig), bara ren tur på den.
Min kanske provocerande och arbetsbesparande enkla strategi för investeringar är "the trend is your friend", att tro att man skall kunna förutse något är bara önsketänkande och dömt att misslyckas.
Great – Tack
"Men månadslönen kan du inte göra så mycket åt. Den kommer sänkas i internationellt perspektiv."
Som egenföretagare som fakturerar i USD har jag funderat på att betala ut del av lön direkt från företagets USD-konto till mitt Revolut-konto i USD.
Arb.givaravgiften måste ju in i SEK, men det kanske man kan göra en Excel-snurra för att optimera. Kommentar?
En fråga om Revolut: är det någon avgift vid kortköp i butiker mha "standardkortet" (ej premium/metal)? Bankomatuttag verkar vara avgiftsfria < £2000 GBP men lite oklart hur det är vid korttköp.
Jag har en fundering om att det går att sätta in medel på Revolut i t ex EUR och därefter använda kortet som ett vanligt bankkort i Sverige, där vid köptillfället EUR konverteras till SEK till interbankväxlingskursen på veckodagar. Förutsatt att SEK försvagas över tid skulle det relativt sett snitta ned SEK-kostnader utifrån tidigare insättningar, såvida inga avgifter äter upp vinsten. Tankar på detta?
Svinto. Du skulle kunna börja arbeta som fondförvaltare med din "the trend is your friend"-strategi. Mycket handlar numera om flöden och momentum som det så vackert heter, antingen via en fysisk människa eller en algoritm som en människa har skapat.
Detta leder så klart till stora felallokeringar då följa John-svansen inte kan ha rätt 24/7. Däremot fungerar strategin i uppgång, i nedgång är strategin katastrofal, men då är du så klart redan ur antar jag. Lägg till alla indexfonder som pressar upp bolag efter storlek och inte efter prestation så förstår du att felallokeringen är synnerligen brutal.
Stefan, naturligtvis har strategin sina brister. Och visst har jag emellanåt flytt till räntefonder när tiderna varit dåliga. Det svåra är att bedöma när det är dags att kliva av något, antingen för att det går ner eller att det gått upp. Enklast är väl om utvecklingen stagnerar längre än några veckor, då är det bara att kliva av. Eller som I guldfallet att det gått upp väldigt mycket och det är osannolikt att det kan fortsätta.
Men i princip funkar trenden, bara att bestämma sig för hur lång den skall vara för att man skall haka på. Ibland ser det ju ut som en trend, men sen tvärdyker det.
Tycker din strategi är bra. Den är mycket enklare att genomföra som privatperson än som fondförvaltare. Som privatperson har du full flexibilitet att hoppa mellan tillgångsslagen. Som fondförvaltare ska du vara all in i tex aktier, obligationer etc vilket gör att strategin i slutändan failar.
Men för en som är rätt ointresserad av detaljer och investeringar så funkar strategin riktigt bra. Dels att bara handla med fonder, och inte lägga ner mer än några minuter i veckan på det. Om man har hittat några vinnare behöver man bara kolla att de sköter sig, tar kanske en minut i veckan.
Vilket är helt rätt, de flesta med "vanliga" arbeten har en enorm övertro på sin egen förmåga när det kommer till investeringar.
Sköt ditt jobb och amortera är mitt ständiga råd när folk frågar och vill ha "tips".
Och förstås inte ha för många fonder. 4-6 st är lagom för mig.
Vilket även det verkar rimligt. För många fonder blir tidskrävande och resultatet blir sannolikt inte bättre av diversifiering in absurdum som tar ut varandra.
Vad är trenden just nu då?obligationer i dollar ?
Obligationer generellt går väldigt bra. Svenska 10-åringen nere i minus 0.05% nu.
Obligationer i US tjänar så klart på dollarförstärkning som svensk.
Tack stefan!
Man ska akta sig för strategier av typen "the trend is your friend".
Anledningen kan vi prova att exemplifiera: läsaren av detta kan ponera att titta på en ospecifierad graf som pekat uppåt en relevant del av senaste mätperioden (dvs "positiv trend"). Vi befinner oss nu vid tidpunkt X. Uppstår någon intuitiv ide om derivatan för X+delta, dvs känns det som att vi här har någon information som kan hjälpa oss gissa om ligger högre eller lägre inom någon godtycklig (helt valfri!) tid?
De flesta får en sådan ide, och den stämmer inte. Vi har ingen som helst information om x+delta. Det vill säga de flesta människor har ett felaktigt bias vad gäller att tolka trender, vilker gör strategier som utgår från detta riskabla.
Man ska passa sig för de flesta strategier. Det är aldrig så enkelt som man kan tro.
Förhoppningen nu är att Europa vänder upp 2020 vilket håller upp börskurserna. Om så blir fallet kan det faktiskt bli fråga om en SEK-förstärkning. Detta är naturligtvis ett best case-scenario och sannolikheten för det är upp till vederbörande att bedöma.
Banker och fordonsindustrin går fantastiskt dåligt i Europa vilket är ett stort problem.
Banker lider hårt av minusräntan och överetableringen inom fordonsindustrin är brutal.
Det är faktiskt helt sinnessjukt med alla dessa fordonstillverkare inom personbil. Det kommer aldrig bli någon lönsamhet så länge konkurrensen ser ut som den gör.
Då ser det klart bättre ut inom lastbil med Volvo, Scania, Man. Där finns det fortsatt lönsamhet att hämta. Och nej jag tänker inte ens nämna koncernen Scania ingår i pga att namnet är så uselt.
Scania o h MAN ingår väl i samma koncern?
Frågan är ju hur premium bilar som scania och volvo säljer i "dåliga" tider. Företagen lär väll snåla o köpa MAN iveco Renault osv
Eller är det kronan/sek som räddar då?
Ja de ingår i samma koncern. Det var mer varumärkena jag var ute efter.
I dåliga tider kommer de som vanligt gå uselt.
Ett bekymmer tycker jag är Tysklands finanzminister Scholz. Han verkar tycka allt är bra och under kontroll vilket det verkligen inte är. Tyskland är riktigt segt för närvarande.
Sverige och Tyskland är ganska lika och är de länder som har haft högst invandring i Europa. Detta gav sannolikt en kortsiktig boom i BNP. Frågan är vad som händer nu när båda länderna blivit mer restriktiva i frågan.
Tyskland har sparat i lador a, därför är han nöjd
Vad är det underliggande till det då?
Brukar inte Tyskland dra det längsta strået i slutändan.
Mm glad att alla nya bilar som köps in de närmsta åren på mitt jobb är på scania chassi.
Dels nationalekonomiskt men mest för att det andra skräpet är så uselt.
Tyskarna är inte helt nöjda utan upplever precis som vi att mat och dryck på krog gått upp väl mycket de senaste åren.
Även boende som var prisvärt börjar nu se sämre ut. På ca 5 år uppskattar jag att köpt boende i Berlin har dubblats i pris.
Problemet med Tyskland är att de är så tung i fordonsindustrin.
Vette fan om de greppar omställningen till självkörande och om inte kommer de stå där som en dinosaurie likt deras beroende av kolkraft.
Tysklands enda riktigt lönsamma företag är väl SAP trots att många hatar systemet som pesten. Nästa år gör sannolikt IFS comeback på någon utländsk börs vilket är roligt. Linköpings stolthet har en riktigt bra produkt och överlevde trots att kraschen år 2000 var hemsk.
Tyskarna har alltsedan Gastarbeitertiden på 70-talet (systemet drevs ju mycket av billig arbetskraft från kommunistländer) aldrig haft problem att sätta folk i arbete. Så de klarar sig nog bra medans Sverige som aldrig klarar att tvinga folk i arbete kommer att få se en kollaps i välfärdssystemen.
Är inte så säker på det. Tycker Tyskland mer och mer påminner om Sverige och det är inte positivt.
Det är bara att kolla på fotbollen. Fortfarande är intresset enormt främst i Dortmund men landslaget är mediokert i ett historiskt perspektiv och Bayern M är långt från sin peak. Lite trötta och gamla precis som landet i sig. Sen är ju naturligtvis Berlin som stad helt överlägset Sthlm så det finns ju grader i helvetet.
Att Europa vänder upp nästa år känns allt mer osannolikt. Att börserna stiger och är pigga känns helt och hållet som en följd av investerarnas fortsatta tilltro till centralbankerna.
Så här års fastanställer man normalt inte ungdomar som just gått ut skolan – inte när man kan få dem på prov först som sommarjobbare för att se om de duger till något.
Sedan när hösten kommer "hittar" man pengar till fasta tjänster om man fyndat några som är värd att behålla, alternativt anställer de minst dåliga om några unga i den redan befintliga personalen kommer in på vidareutbildning eller byter jobb så att man står med vakans.
Sommarjobb är socialistiska samhällens motsvarighet till 60 dagars shareware, sedan betala för fullversionen om man vill fortsätta spela.
Trist med en kommentar om migration men i just detta fall tycker jag det är motverat:
Tittar man på statistik om mottagande, tid till de kommer i jobb och total arbetslöshet blir min slutsatts att det dröjjer ett bra tag innan flyktingar och annhöriga börjar räknas in i arbetskraften. Men förr ellet senare måste de nog räknas in. Då blir nog arbetslöshrtsiffrorna sämre oavsett konjunktur.
Det är en helt rimlig tanke att anta att minst samma nivå av arbetslöshet förekommer bland nyanlända. Men säkert mycket högre då man saknas språk/kontaktnät/relevant erfarenhet.
Om det inte kan diskuteras så kan inte heller samhället komma med insatser för att förbättra detta och då blir det bara ett ännu svårare problem i framtiden.
Jag har läst att snittet för flyktingar att komma i jobb är 8 år och stigande… om det stämmer kan det finnas ett par hundra tusen arbetslösa som ännu inte räknas in i arbetskraften. Två-tre procent ?
@David
8 år eller mer Innan _hälften_ av invandrare får jobb. Dvs efter 8 år. Är det 'bara' 50 % ickeetablerade. Därefter planar det ut vid 65 % I snitt.
Re. David & Oscar
Och i de siffrorna räknas jobb med lönebidrag, praktik och annat (t.ex. "extra tjänster") som är långt ifrån riktiga jobb. Skulle tro att produktiviteten i kollektivet i snitt ligger ungefär i nivå med Turkiet.
Ingves har ju sagt att han kan tänka sig en ränta på -1,5% om det skulle anses nödvändigt, kombinera det med att svenska kommuners ekonomi redan befinner sig i fritt fall innan lågkonjunkturen tagit fart på riktigt och att svensk värlfärd redan nu har svårt att leverera utan att ta till skattehöjningar.
Vad säger den ekvationen om förtroendet för den svenska kronan för en utländsk investerare?
Sveriges handelsnetto – 18 var dessutom dryga 30 miljarder, minus alltså..
Oavsett handelsnetto så rinner pengarna ur Sverige via våra bidrag till EU och ett enormt bistånd. Inget konstigt att kronan tappar hela tiden.
Kan ha fel, men jag tror inte en ränta på -1,50% skulle ändra så mycket jmf. med -0,50%. Det som skulle hända är att bankerna slutar förvarar pengar hos Riksbanken.
Jag tror forskning, förr eller senare, kommer visa att låga räntor är negativt för den långsiktiga ekonomisk tillväxten. Då kommer det ske ett skifte.
Japan har provat nollränta i snart trettio år och problemen löses inte och befolkningen är den äldsta i världen.
Japans stora problem är inte nollräntan utan att de aldrig riktigt tog tag i problemen innan/efter fastighetskraschen 1991.
Goda nyheter för Vänsterpartiet och Riksbanken…
Bostadsbankomaten har stannat (fått slut på sedlar) och nu ryker de där jobben som egentligen inte behövdes. Skulle vara intressant att se statistiken över arbetslöshet för olika typer av yrken men jag misstänker att det förhåller sig på det sättet.
Jag undrar återigen hur lång tid det kommer ta innan Svenskt Näringsliv drar igång en ny kampanj om hur viktigt det är att världens mest generösa relger för okvalificerad arbetskraftsinvandring får fortsätta.
Att du orkar gå in på ALLA inlägg på denna blogg och skriva om detta. Har du inget jobb att sköta?
Med risk för att låta lite elak. Men är du kanske rädd för att invandrarna ska ta DINA bidrag?
Jag har jobb tack så mycket, även om det bara är på timmar. Jag har aldrig tagit bidrag i hela mitt liv. Jag finansierade till och med mina högskolestudier med extrajobb, jag har dock fått reda på av arbetsgivare att det var korkat av mig. Jag skulle istället ha satt mig i skuld och skaffat mig imponerande saker att ha på mitt gibhubkonto som deras rekryterare därefter kunde deklarera som plagiat.
Europa och Sverige börjar se riktigt svagt ut, USA levererar fortfarande bra tillväxt under låg inflation och nya rekord på börsen drivs av förväntade räntesänkningar och starka resultat från bolag som Intel och Alphabet.
Investerare internationellt börjar mer och mer räkna bort Europa som en del av världen som är med och driver tillväxten och rekommenderar Asien och andra delar för kapitalplacering.
En god eller dålig nyhet i sommarvärmen säkert beroende på ens politiska hemvist är forskningen från Åbo universitet om att mänsklig aktivitet nästan helt saknar betydelse för klimatet.
https://arxiv.org/pdf/1907.00165.pdf
För övrigt trodde jag att taktiken med att beskylla alla som ställde sig skeptiska till oreglerad invandring för att vara bidragsberoende förlorare dog ut runt 90talet, om inte annat så borde ni ha lärt er av vad som hände när Hillary körde "basket of deplorables".
Jag är inte orolig för egen del – hårt arbetande arbetskraft som lätt lär sig nya saker kommer alltid hitta något nytt jobb om det behövs.
Har iofs aldrig varit arbetslös så det är ju lätt att säga nu
Med tanke på att de arbetsgivare jag talat med inte kan hitta fullt läs- och skrivkunniga ens till kvalificerade konsultbyråer kan det väl sammanfattas som att arbetslösheten fortsatt är kring noll bland de anställningsbara.
I övrigt är det väl bara att styra dem till branscher där det alltid finns brist. Men vem vill jobba med VVS liksom?