Dags för lite härligt fredagsmys igen? Och vad kan väl vara härligare än att det är uppehållsväder och årets varmaste dag? Grafer som jämför 2014 – 2019 (så här långt) nedan.
En liten båttur på vår lokala sjö Lygnern. Sätila skymtar i form av den vita kyrkan långt där borta. |
Årets högsta uppmätta temperatur i skuggan hemma vid är 33.6 grader, rätt väl överensstämmande med prognoser från YR, SMHI och FMI, som låg på 32-34 grader som varmast idag.
Periodhögsta och periodlägsta temperatur 2019. |
Det är förstås fortfarande rejält under förra årets rekord på 35.4 grader och sommaren har i jämförelse varit mild än så länge.
2018. |
Dock inte lika mild som 2017, som väl varit den upplevt svalaste sommaren sedan jag skaffade väderstationen.
2017 |
2016. |
Skulle kanske vara 2015 i så fall?
2015 |
Data finns dock inte för hela 2014, som snabbt blev sval framåt augusti.
2014 |
Precis som förra årets rekordsommar så ska inte väder blandas ihop med klimatförändringar. Det gäller åt bägge håll. Väder en viss sommar, månad, vecka eller dag är en anekdot och inte klimat.
Högsta uppmätta temperaturer för mig är som följer:
2014: 32.8 C
2015: 31.2 C
2016: 30.7 C
2017: 28.9 C (brr, riktigt kall och usel sommar)
2018: 35.4 C (rekord)
2019: 33.6 C (än så länge)
Kan konstatera att jag är rätt nöjd med införskaffandet av värmepump/AC, då det gör att jag faktiskt kan jobba i sådana här utetemperaturer. Home Assistant slår på AC:n på kylning till 21 grader när utetemperaturen överstiger 26 grader, och stänger av den när temperaturen ute går under 25 grader. Detta har visat sig fungera som utmärkta gränser för när AC behövs.
Dagens innetemperaturer. |
Det ger svala dryga 27 grader i biblioteket, där jag sitter och 21 grader i vardagsrummet, 24 grader i köket, medan det ger lite dämpande påverkan på övervåningen, som kyls ner av öppna fönster över natten.
Väderstationen är Netatmo med extra innesensorer, och även kompletterad med regn- och vindsensor. Reklamlänkar: Netatmo finns exempelvis hos Kjell och Company eller Clas Ohlson där grunduppsttningen kostar 1390:- SEK, extra inomhusgivare 699:-, vindmätare 999:- SEK och regnmätare 699:- SEK.
Den integrerar även med Home Assistant, så det är utetemperaturen som Netatmo läser av, som systemet använder för att starta kylningen. AC:n drar för övrigt inte mer ström än solcellerna ger en sådan här solig dag, och det blir rent av lite försäljning av el, trots att kylningen står på.
Ha ett fortsatt gött fredagsmys i värmen!
70 kommentarer
Här kom det precis en rejäl regnskur och blötte ner råsponten på mitt tak jag tänkte lägga om i uppehållet 😡
Det var ju själve fan, när kakelugnarna torkat färdigt blir det 25+ grader.
Lite kuriosa, från idag tills det ska regna 25 mm på tisdag lär bli sommarens tröskintensivaste dagar på Söderslätt.
De som sluppit liggsäd pga slagregn kommer göra riktigt bra skördar.
Off topicfråga till vedgurun, några tips angående att elda med lönn och äkta kastanj? Tredje förslaget är ask, vilket ju är kanon.
Lönn är fint. Kastanj, ingen aning. Ask är förstås bästa veden. Raka fina träd också om man tar dem i rätt ålder, mkt enklare att hantera än björk.
Ask räknas som ett av de farligaste träden att fälla .
Bara stora slutavverkningsklara askar. Fäll dem medan de fortfarande är ca 20 cm i diameter och spikraka. Oerhört lätta träd att ha att göra med.
Virket kommer bli närmast utrotningshotat inom kort pga askskottssjukan. Vill man lägga ett i framtiden unikt golv är det läge för ask nu. Vackert och hårt trä. Spricker lätt dock.
Tog ned en husnära ask med kransåg, vissa delar sågades upp, andra blev liggande. Torkat askvirke är.. hårt. Trots oljeflöde på max hade 70cc-sågen problem.
Men snälla nån.
Bok är det bästa trädet man kan elda med.
Askar är ett j-a skit när man fällt dem, med stora buskiga kronor. Dessutom skjuter de skott från rötterna efter fällning. Däremot enkelt att hugga(med yxa förstås, fjollor använder vedklyv). Och fantastiskt att elda med, inget sprakande.
@Söderslätt, försiktig med ask i kakelugnarna bara. Högt energiinnehåll, gäller ek också som du säkert vet. Kakelugnar ska eldas varsamt.
Alm verkar det också bli ont om? Alla häromkring stendör, verkar vara sedan värmen förra sommaren. Går betydligt snabbare än askarna när det väl kommit. Varit många almar som dött innan också, fällde en bjässe på tomten förra året. Tog tyvärr inget virke av den, hade blivit magnifika brädor.
Det är inte almsjukan som ni har drabbats av?
Kontakta skogsstyrelsen om ni misstänker det.
Jo, ganska säkert.
Personen som upptäckte askskottssjukan första gången (och rapporterade den till skogsstyrelsen ett flertal gånger innan de gick med på att det var något fel) är här med jämna mellanrum, och han klassar det som almsjukan. Inte tänkt att det behövde rapporteras iom att han inte sagt något om det. Men det kanske är bra att göra.
@B.Fischer
Jag vet, några få ekbitar har kommit med och planen är att elda dem nästa år (tre år torkning har jag läst pga syran)
Barr har jag också hört dåligt om mtp tjärbildning, är det al/asp som gäller första året då?
Almtimmer ger nog gott betalt om man hittar rätt köpare i golv/möbelsvängen. Trodde almsjukan dragit fram överallt? Kul ifall det finns träd kvar.
Ask och kastanj är det väl som är drabbade mest nu.
Ja, ska man mjukstart att kan det vara lämpligt. Sedan ska blandved inte vara några problem, förutsatt lämplig iläggningstakt. En kakelugnsmakare här i trakten rekommenderar max var tredje vedträ med högt energiinnehåll.
Här fanns gott om synbart frisk alm så sent som i våras. Men inte nu.
Ja, det var lite synd att jag inte tog tillvara den bjässealmen. Vi har förövrigt matsalsbord med stolar i alm, snickrade i grannkommunen tidigt 1900-tal eller så.
Kör i princip tvärtom. Dvs slår på ac-n kväll och natt när utetemperaturen är lägre (kostnadseffektivt) och slår av när det blir riktigt varmt på dagen.
Jaha, jag tycker det är mer kostnadseffektivt att jobba dagtid än att ha kallt på nedervåningen när jag ligger på övervåningen och sover.
Och på natten sänker man temperaturen genom öppna fönster. Gratis.
Det var bara ett alternativ, inte ett råd till dig.
Jo jag jobbar själv och det går utmärkt trots att ac-n är avstängd.
Vitsen med AC är ju att man kan sänka temperaturen lite, kanske till behagliga 23C som jag just nu åtnjuter i soffan med 29C utanför. Vad är vitsen med att installera en AC och sen inte använda den?
Kostnad för att köra AC är kanske en krona eller så i Sverige. Men visst fungerar det att svettas också, bara lite obehagligare.
Svinto fortsätt du att ironisera.
Det kan ju bero på att vissa bor stort och att det skulle krävas X antal AC för att kyla ner. Kan tilläggas att vissa även har badmöjligheter. Men fortsätt du att generalisera om saker du inte har en aning om.
Kostnaden är helt proportionell mot skillnaden i temperatur mellan inne och ute. Således motsvarar kostnaden 23 inne och 29 ute ungefär 16 ute och 23 inne, samma kostnad ungefär. Men gillar man att svettas för att spara en krona är det förmodligen värt besväret att stänga av AC.
Nu vill jag inte nedvärdera de som vill spara en krona, den kan vara mycket värd när den väl behövs.
Stefan, jag kanske raljerade lite, men jag vill fortfarande ha svar på frågan.
Det är den meningen med frågetecken på slutet , om du undrar.
Det handlar inte om besparing.
Så vad handlar det om? Du verkar ju vara en ganska förmögen man. Vill du bara svettas eller är det grundläggande principer inblandade?
När det är riktigt varmt brukar jag gå ner i min (vin)källare.
Eller så tar jag ett dopp vid min badstrand.
Gör inte alla det?
Gick ner en hel del i vinkällaren förra sommaren. Flyttade ner ett bord och en stol. Men det är mer praktiskt att jobba i mitt kontor/bibliotek. Kan ta kostnaden på en krona i timmen för den bekvämligheten.
Svinto
Förmögen? Det är bara losers i SEKetas som hänger på den här bloggen.
Stefan, du borde ta en mer positiv attityd till livet. Rekommenderar att söka på Boris Johnson på Youtube, helt enastående positivt ur de flesta aspekter. Om inte annat kommer du att bränna flera timmar på helt egen egoverksamhet, något vi alla behöver emellanåt. Gods speed!
När jag köpte huset tänkte jag göra om jordkällaren till vinkällare, men sedan insåg jag att vin handlar mest om placeboeffekt, så jag lade ner den planen. Om det är tillräckligt varmt går jag ner för att svalka mig i sjön, 200m bort, eller 50m om jag klättrar över grannens tomt. Men sedan jag installerade AC har jag inte känt något behov av att bada. Vattnet är ju inte speciellt rent, algbomning och så, fåglar som skiter i vattnet
och sprider senast eversionen av influensan etc.
Svinto nu tänker jag vara helt seriös.
Det sista vi svenskar behöver är mer ego-tid.
Vad gäller BoJo har jag fått mer än nog de senaste åren.
Nu påstår du saker utan att ge en rimlig förklaring. Bägge påståendena tarvar en förklaring, snälla!
Du stavar losers rätt iaf, Stefan. Antar att ingen har lyssnat på det senaste dryga årets skriverier om att diversifiera bort från kronan.
Svinto
Mitt livs novell är nedlagd för länge sen.
Stefan, du känns lite nere. Vill du tala ut så lyssnar jag.
https://open.spotify.com/track/47YV4nwNx3DC7nQx22drZu?si=0NPPanbNSoaqgpnORWaJBA
Vad gäller valutor (SEKetas) etc är jag helt promiskuiös, och satsar enbart på de som visar tillväxt. Inget är heligt för mig därvidlag.
Stefan, Iggy Pop? Ser inte kopplingen och kommer naturligtvis inte att lyssna på sån skit. Skärp dig!
Jag har inte kunnat sova sen Draghi lämnade räntan oförändrad igår.
Insomnia är något som kommer med åren, inget att bry sig om egentligen. Sover ibland bara någon timme på en natt, men sen sover jag desto bättre nästa natt. Kommer med åren, inget att oroa sig över, man får helt enkelt vänja sig.
Vi har lite olika intressen och förutsättningar.
Personligen gillar jag kroppsarbete.
Jag har inte tillbring några längre stunder inomhus idag.
Eftersom jag har bergvärme känns AC lite onödigt.
Men man vet aldrig, jag känner en del kylmontörer…
Sjunkande krona är lika med högre jordbruksstöd, så lite blandade känslor är det med en svagare krona.
Kör berg luft eld.
Hade jag bott på kontinenten hade jag nöjt mig med luft och sol.
Som sagt. Olika förutsättningar.
Personligen gillar även jag kroppsarbete, delvis för att jag inte litar på hantverkare så vill jag göra allting själv, bara för att veta att det är rätt gjort, utan fusk.
Ja med tanke på din kunskap och kompetens vore det ju dumt att lyssna på andra.
Stefan, Man lyssnar på de som vet mer, inte de som vet mindre. Svårare än så är det inte.
Kul dock att du vaknat till igen.
Ja den lokala pizzerian håller mig vaken ett tag till.
Kul att du har din humor i behåll, var lite orolig där ett tag. Välkommen tillbaka!
Ja, att sommaren 2017 var en skitsommar, kan vi snabbt bli överens om. I odlingarna var det rena nödåret. Inte nog med att det var ovanligt kall, men det kom dåligt med regn också. Förra året gick dock odlingarna bra, utom för potatisen, som inte gillade så många dagar med över 30 grader. Årets skördar ser dock lovande ut.
Kjell&co verkar dock inte sälja några direkta Netatmo-väderstationer, dom hade bara regnmätare samt hållare…
Antar att du använder en digital termometer. Hur är den utplacerad? I en vitmålad Stevenson-skärm minst 50 meter från närmaste bebyggelse eller på annat sätt? Och termometer ca 2 meter över medelmarkytan.
Cirka 2:40 över markytan norr om huset, cirka två meter från närmaste uppvärmda husvägg, med hinder mellan så ingen direkt strålning från huset, skärmad från sol och vind från alla håll utom rakt norrifrån. Själva termometern är ljust reflekterande silverfärgad. Naturligtvis inte i klass med en officiell analogt läst väderstation, och jag bryr mig inte.
Och gräs nedanför, samt i skuggan av en stor lönn, så inga direkta uppvärmda icke-organiska ytor som tar upp solvärmen heller.
Betalt med omärkta, använda sedlar i små valörer?
Va? Har inte alla kalibrerade termometrar och placerade enligt SMHIs krav på mätstationer? (ʼ•_•`)
@ingeglid: exakt det är därför privattermometrar inte går att jämföra rakt av med SMHI. Cornu tillhör helt klart de med bäst placering för att vara privatperson.
@cornu: tack för svaret
Även här perfekt väder för att ta egna båten (6 meter Alu) över till Åland för en bit lunch.
Inom lantbruket finns ett begrepp som heter årsmån.
Ordet kan vara bra att känna till när man vill förklara skillnaden mellan klimat och väder.
Graferna är ju helt klart netatmos stora fördel. Och hoppas på fler inlägg om home assistant ☺️
Hur mycket påverkar den höga värmen el-produktionen från panelerna?
Toppeffekten var idag 3283 W. I våras, april tror jag, gav panelerna momentant över 5000 W när det var soligt men svalt, fast de är klassade för 4 760 W. Kan slå rätt stort med svalare temperaturer alltså. Dock är detta toppeffekt, viktigast för total energi är hur länge det är sol. Men moln då och då som kan göra att panelerna får svalna något gör inget.
Ser samma här – dagar över 24°C får jag inte ut mer än runt 75-80 kWh i produktion mot över 90 kWh vid lägre temp. Som cornu säger är det dock svårt att jämföra helt rättvist.
Känns dock gott att nyttja producerad energi till att köra våra två AC under de varma dagarna för att hålla huset vid dräglig temp.
Ja det behövs åtminstone 2 AC för att kyla ett större hus när det är som varmast ute. Eller köra kyla på bergvärmen om man har den funktionen.
Gammal boningshus från 1890 så tyvärr direktel. Byggt på höjd med sol från tidig morgon till sena kvällen = bra på höst och vår (dec-jan orkar inte solen upp över trädtopparna), men inte helt bra på sommaren.
6 kW luft/luft håller ett drägligt inomhusklimat och humöret uppe.
Värmerekord? Himlen rensopad på eftermiddan i Sthlm. Och svalt – måhända en kallfront som kommit?
23C nu i södra Lapplandsfjällen (även Somebody tar semester), totalt vindstilla, och biljarder mygg, bremsen, knott och sviarn. Toppade på 30C idag. I morgon kanske 31C.
Har tackat högre makter för vedklyven, bästa uppfinningen sen hjulet. Klyver vilken snedvriden björkstubbe som helst utan problem.
Jag skulle gärna vilja se ett inlägg om hur du tror de olika valutorna kommer att gå framöver. Kronan ser minst sagt instabil ut. Ungerska forinter ser långsiktigt stabila ut, men har kortsiktigt gått ner. Finns det någon annat säkert kort?
På en klippa i skuggan av ett träd vid havet. Finns ingen bättre plats för mig i det här vädret – bästa stunderna på hela året.
Enda dagen på året det är ok att bara äta sallad. Grekisk sådan med lite torkad skinka till.
31,1C är max hos mig än så länge i Östergötland den 25:e juli. Tre st DS1820 1-wire givare i olika väderstreck.