Ellevios elnätansvarige uppger till fPlus att kapacitetsbristen i elnätet i Stockholm kvarstår fram till år 2027. Idag tar det 10-12 år från beslut till färdig elledning, inklusive att Anders Ygemans utredning ska på sin höjd kapa tider med 1-2 år. Och frågan är om och när besluten till en början alls tas.
Svenskt stamnät. |
Det tar alltså 10-12 år från beslut tills en ny stamnätledning är på plats, givet att allt fungerar och det inte blir som med likströmsledningen till Skåne, där ledningen fördröjts ytterligare fyra år på grund av bristande upphandlingskompetens hos Svenska Kraftnät.
Ellevios nätansvarige uppger till fPlus att bristen på elnätkapacitet i Stockholm kvarstår till år 2027.
“Tittar vi på Stockholm så är min bedömning att det kommer att finnas extrakapacitet i stamnätet runt 2027. Det betyder att den akuta situation som vi idag har och framöver kommer att fortsätta.”
Ellevio har tidigare uppgett att man redan till hösten kommer säga nej till nya elnätanslutningar.
Kort sagt är det stopp för expansion av Stockholm under nio år, inklusive bostadsområden, elbaserad kollektivtrafik, reningsverk, nya trafikleder, laddstationer för elbilar och etablering av nya företag. Stockholm har nått vägs ände i expansion, då elnätbrist nu sätter punkt.
Stoppet i Stockholm är intressant, då kommunens och drabbade kranskommuners planer kring t ex bostadsbyggande antagligen kommer tvärnita. De projekt som ännu inte sökt om anslutning till Ellevios nät kommer skjutas på framtiden. Frågan är om ens de nya tunnelbanorna kommer kunna startas, än mindre nya exploateringar av områden.
Smarta elnät är en floskel som körs med. Ingen vet vad det innebär, ingen kan peka på hur detta ska genomföras, och i fPlus artikel påtalas att det enda som i slutändan löser systemet är nya stamnät.
Utredningar bygger inte elnät. Det gör beslut, och de efterföljande 10-12 åren. Frågan blir om det alls kommer tas beslut, eller om det först ska tillsättas åratal av utredningar om de specifika elledningarna.
Problemet är inte unikt för Stockholm, utan hela Mälardalen är drabbad, liksom Göteborg och Malmö. Det är bara det att Ellevio har inte hand om näten där.
Så är du beslutsfattare med möjlighet att påverka var ni ska etablera er eller expandera – glöm nu Stockholm. Det kommer framöver inte ens kunna byggas bostäder, än mindre utökas pendlingsmöjligheter. Etablera er norr om Dalälven istället.
46 kommentarer
Några frågor som poppar upp i mitt huvud
– Vems ansvar är det att planera för detta?
– Vad har de gjort de senaste 10 åren?
– Vilka andra områden är lika dåliga planerade och kommer bjuda på liknande överraskning(?) framöver?
Lite utpressning från elnätsbolagen? Vem kan man lita på?
Andra områden:
– Vatten och avlopp
– Vägar
– Järnvägar (snabbjärnvägarna är en gökunge – inte klara på 30+ år och tränger bort alla andra investeringar)
– Sjukhus
– Polis
– Domstolar
– Fängelser
och på kommunal nivå
– skolor
– dagis
Behövs listan göras längre?
Hörde för ca 15 år sedan att VA nät el nät osv var grymt eftersatt. Men man vinner inga val på renovering av avlopp. Så…
På kommunal nivå ansvarar man bara för lokaler till skolorna. Problemet är att hitta lärare till skolorna. Här är det staten som misslyckats. Man tar emot massor av flyktingar vilket ger massa nya barn som behöver gå i skolan. Samtidigt har man misskött lärarhögskolan så att man utbildar för få och de som utbildas har fått en dålig utbildning
Svenskt VA-nät har en återinvesteringstakt på 250-300 år. Den tekniska livslängden är såklart bråkdelar av det. Sedan varierar det mycket från region till region. Generellt värst i mindre glest befolkade orter.
Mindre, glest befolkade ska det vara.
Exekutivt är ansvaret politikernas och tjänstemännen men ytterst är det vi väljare som valt politikerna samt låtit tjänstemännen hållas. Vi får helt enkelt skörda vad vi sått.
Höjda nätavgifter under många år rakt ner i fickan på ägarna istället för investeringar i nätet.
Nej, det är Svenska Kraftnät som inte investerat i stamnätet. Spelar ingen roll vad nätägarna investerar när det inte finns ström att mata in i det lokala nätet.
Visst har det gjorts investeringar i elnäten det senaste decenniet.
Men de har mest gått till lågeffektiv vindkraft.
Kombinera detta med att vatten och avloppsnäten är starkt eftersatta vad gäller utbyggnad och reparationer. Detta ger att inga nya områden kan byggas i många samhällen.
Undrar om det inte snart kommer ett förslag om att "man" vill höja priset på vårt viktigaste livsmedel?
Sker redan. Dock är VA hårt reglerat och det går ej att plocka ut vinster där.
Sedan saknas det elkapacitet för nya reningsverk, åtminstone i Stockholm.
En reglering kan väl justeras till att tillåta "nödvändiga" vinster?
Intressant. Jag vet en kommun som skrivit avtal med staten om extrem expansion men det lokala reningsverket har nått max kapacitet.
Detta i Mälardalen. Ska bli intresant…
@least inget parti kommer driva en omskrift av lagen om allmänna vattentjänster för att tillåta vinst i VA-bolagen. Det är politiskt självmord för vi vet alla hur dialogen kommer se ut i media (trots att alla va-bolag är kommunägda).
Det löser dessutom inga problem nu utan löser investeringsfrågan om 50 år när man sparat ihop till investeringar. Eftersom vi dessutom underinvesterat väldigt länge så skulle en sådan "vinst" ätas upp direkt av släpande investeringsbehov. Vi pratar om hundratals procent i ökning i va-avgift som behövs för att hämta ikapp.
Sedan tillkommer andra angenäma problem som med reningsverk och EU. Framförallt kommuner i norra Sverige har ett helvete då de åkt på nya benhårda idiotregler om fosforsutsläpp (omöjliga att uppnå i klimat med för kallt väder stora delar av året) när Hav och vattenmyndigheterna vek isär skinkan åt EU.
I mångt och mycket känns det som att politiker tjurrusar framåt sedan står det en armada av tekniska tjänstemän någon mil bakom och ropar hallå vi hinner inte ikapp.
Ojdå hur blir det då om jag vill ha en Tesla, ingen elbil fram till 2027? Ingen elbil revolution i sikt, vi måste först bli ett I-Land igen?
Man vinner inte val på att underhålla och utveckla infrastrukturen. Man vinner val på familjevecka och liknande populistiska reformer.
Jo, om Sverige var ett land för vuxna…
Exakt.
Jag nämde i en tidigare kommentar just detta. Dvs inga nyheter..
Nja, man kan riskera att inte bli omvald.
Om man inte kan skylla ifrån sig förstås.
Anders ryden: du har för hög tilltro till väljarna
Kan vi önska oss ett elcykelförbud i Stockholm?
Funderar på om ett sånt där Grid Batteri som tesla installerat i Australien skulle kunna hjälpa stockholm? Det borde kunna kapa topparna och på så sätt medge högre effektutag generellt. Och tesla borde kunna leverera innan 2027.
https://www.energy-storage.news/news/undeniable-success-south-australias-129mwh-tesla-battery
Ringhals årliga elproduktion har de senaste 5 åren i genomsnitt varit ca 25TWh. https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals/produktion/produktionshistorik
Med enkel matematik kan man då räkna ut att de 129 MWh gridbatterierna klarar att backupa exempelvis Ringhals elproduktion under knappt 3 minuter.
Har man en effektbrist motsvarande 1% av Ringhals medeleffekt räcker batterierna i lite drygt 4 timmar.
Syftet med batterierna är att ta omhand de största effekt topparna som behövs, inte att ersätta en genererings anläggning.
T.ex. elkapaciteten in till en stad kanske är 100 MW, men under väldigt korta stunder behövs 110MW, då kan betterierna användas för att ta om hand detta tills att toppen är borta
Med ovan sagt, batterier kan ha stor betydelse, men det förutsätter att skillnaden mellan ordinarie Pmax (ledningar in) och den faktiska P vi behöver i staden är relativt låg samt att det finns tid att ladda batteriet då den faktiska P är under den ordinarie Pmax, vilket det högst troligen finns.
Men, om vi inte kan få Pmax från ledningen in i staden när vi vill på grund av för låg generering i landet så kvittar batteriet
Har inget att invända mot "Anonym" kommentarer. Det insikten finns dock inte hos många(en övervägande majoritet?) av våra politiker och journalister som tror att batterier är ett realistiskt sätta att spara energi säsongsvis. Det var orsaken till den banala räkneövningen.
Jag förstå Carl-Fredrik, elnätet är oerhört komplicerat, nästan ett under att det faktiskt fungerar, och det är långt ifrån alla som förstår hur det hänger ihop. Finns få enkla lösningar
Indien, landet som enligt svenskt näringsliv är världsledande på i stort sett allt har konstanta problem med elbrist så jag förstår inte vad gnället här handlar om. Vi gör ju som föregångslandet Indien.
Ellevio har inte hand om hela regionnätet för 08 utan en del "äger" Vattenfall och det verkar som Vattenfall är lite skickligare att ordna fram kapacitet. Betyder att åtminstone Värmdö och Nacka inte är lika illa ute.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bor i länet men har nät ifrån eon
Det finns tre steg av nätägare. Stamnätet som Svenska Kraftnät nu med ny troligen duglig Gd sköter. Regionnät med några stora företag som ägare. Lokalnätet som har över 100 ägare, däribland regionnätsägare.
Sedan finns ett särskilt samarbete med namnet, Stockholms ström, mellan Svenska kraftnät, Vattenfall och Ellevio för att förstärka och förnya elnätet i Stockholmsregionen. Detta är ett stort antal projekt som beror av varandra. Ett viktigt (viktigast?) är en tunnel från Danderyd till Skanstull. Denna tunnel går delvis 100 m under ytan och börjar borras i år med planerad klartid 2023. Om man lyckats få avtal med alla fastighetsägare vet jag inte.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Äh, ett litet Olympiskt Spel i Stora Stan löser nog alla dessa prioriteringar, varför tror ni annars politikerna vill ha detta skådespel för massorna?
Tydligen har en del kommuner ställt till det för Svenska kraftnät och de regionala nätägarna också. Det är inte bara fastighetsägare som ställer till det.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Problemet är att majoriteten av all generering sker i norr där vi inte har någon konsumtion, att förflytta all energi så långa sträckor är oerhört svårt, tror förlusterna i stamnätet från vattenkraftverken i norr till mellersta Sverige är ca 10%. Vår stamnätsledningar är dessutom nästan helt fullastade under normal drift
Mitt i allt så vill vi stänga ned den enda genereringen vi har i mellersta delen av landen i.e. kärnkraften, vilket kommer att orsaka ytterligare problem. Skåne kommer ryka först, speciellt då sydvästlänken aldrig färdigställs.
Om vi ska envisas med att ha majoriteten av genereringen i Norr och majoriteten av konsumtionen i söder så bör vi fundera på en likströmsanläggning från norr till mellersta Sverige, helst LCC teknik vilket ger oss överförings försluter runt 0.5% till 1%. Vi behöver sedan investera i regionnäten för att säkerställa kapacitet till alla städer.
Finns många potentiella lösningar, men någon måste visa ryggrad och ta ett beslut innan alla företag etablerar sig i utlandet.
MVH
HVDC nörd
Var kan man som läsa på litevmer detaljerat om sånt?
Det mesta jag säger kommer från min erfarenhet i branschen.
HVDC propaganda finns här
https://new.abb.com/docs/default-source/ewea-doc/hvdc-light.pdf
SVK har även ganska bra förenklade Q&A
https://www.svk.se/natutveckling/utbyggnadsprocessen/teknik/
Nyteknik har en siffra på 10% förluster i stamnätet från norr till söder
https://www.nyteknik.se/popularteknik/sa-hoga-ar-forlusterna-i-elnaten-6369770
Jag misstänker att en del överklaganden rör markägare som inte vill få sitt hus brevid det på bilden ovan. Jag är nyfiken på en sak – varför gräver man inte ner ledningarna?
Och hur kommer det sig att staten inte bara tar marken och börjar imorgon?
Isolationsavstånd. Det krävs ett visst avstånd, båda mellan ledarna och mellan fas och jord, för att undvika genomslag. Avståndet beror förstås på isolationsmaterialet, men det är mycket större för 400 kV än för 240 V.
Därför kan man inte heller öka kapaciteten i det befintliga stamnätet genom att höja spänningen från 400 kV till 800 kV rakt av. Högre spänning kräver större kraftledningsstolpar.
"Och hur kommer det sig att staten inte bara tar marken och börjar imorgon? "
Stalin skulle ha gjort det, och skickat markägarna till Sibirien. Ge inte Ygeman några ideer nu.
Tunneln City link ska gå från Danderyd till Skanstull och ha 400 kV.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Intressant att läsa, tack för era svar.
Det är inte isolationen som är problemet för kablar med högspänning.
Det finns tekniska svårigheter att ha högspänning i kablar på grund av kabelns höga kapacitans.
Man kan lite flummigt se det som att lång kabel är en stor kondensator, denna kondensator måste laddas upp och ur med nätfrekvensen 50Hz. Har du en hög spänning så måste den laddas upp och ur mer. Detta driver en laddström i kabel som genererar reaktiv effekt som vi inte kan använda. För högspänningskablar är denna laddström dominerande så vi får inte plats med någon aktiv ström som vi kan använda.
Ett annat problem med långa kablar som kommer från denna ladströmen är att om kabeln är olastad så kan man mata in en spänning i ena änden och få mycket högre spänning i andra änden, den så kallade ferranti effekten. Detta kan slå ut komponenter, men i praktiken betyder det att om ena änden ska vara 400 kV så måste andra mängden vara mycket lägre eller mycket högre. (för långa kablar)
Detta fenomen finns i alla kablar, men problemet är värre för högspänning. Att gräva ned lokalnätet går, men då måste man bygga kompensations reaktorer i nätstationen för att motverka laddströmmen. Om vi skulle ha 400 kV i kabel skulle vi behöva en kompensationsanläggning var 20-30 km, vilket blir fruktansvärt dyrt, opraktiskt och ser fult ut.
Problemen ovan kan bortses om man använder likström eftersom att likström inte ser varken kapacitans eller induktans. Så om vi ska gräva ned högspänning långa sträckor är HVDC att föredra.
Klart att bygga. Hd har avvisat alla överklagande för miljön när det gäller City link. Regeringen har avslagit överklaganden om nätkoncession för en 400 kV ledning från Anneberg till Skanstull i Danderyds, Solna och Stockholms kommuner. Det innebär att Energimarknadsinspektionens tidigare beslut att meddela nätkoncession ligger fast.
Tolkar det som att tunneln börjar byggas i år. Men när tunneln är klar tar det tid också med kablarna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi behöver andra politiker än dagens. Långsiktiga samhällsbyggare. Eftersom den sorten nu försvunnit hos sossarna och moderaterna så går det åt helvete.
Varför kliver inte Lars in i politiken!
20-talets byggboom kommer tveklöst inom sektorn för att installera nödkraftaggregat i källare, egna vattenfilter i bättre lägenheter för att klara infekterat vatten, samt torrdass att använda när avloppsnätet lägger av.
Ser framför mig offentliga toaletter som den där underbara scenen ur Slumdog Millionaire.