Ansedda The Economists globala demokratiindex visar att den ryska diktaturen hårdnade avsevärt under 2018, främst drivet av ett kraftigt ras för mänskliga rättigheter.
Den ryska diktaturens inrikestrupper OMON. |
The Economist mäter varje år via 60 olika faktorer hos världens länder hur demokratiska dessa är. Sverige ligger här på tredje plats med ett index på 9.39 av 10 möjliga.
Diktaturen Ryssland föll från ett demokratiindex från hård diktatur på 3.17 för 2017 till ännu hårdare nere på 2.94 under 2018. Man har därmed lämnat diktaturer som Vietnam (3.08), militärdiktaturen Egypten (3.36), Kuba (3.00), Vitryssland (3.13) mfl bakom sig och samsas snarare med olika stater i Persiska Viken, som t ex Förenade Arabemiraten (2.76). Raset kommer trots att såväl demokratin i Östeuropa som i Asien förbättrades något.
Demokratiindex Ryssland 2008 – 2018. Data: The Economist. |
Raset drevs främst av ett hårt fall i mänskliga rättigheter i Ryssland under året, från 4.41 till katastrofala 3.24.
The Economist ser inga utsikter till förbättringar i Federationen Ryssland de kommande åren. Med fortsatt linjärt negativ utveckling om cirka -0.21 punkter per år kommer man om fem år nå samma nivå som en av världens hårdaste diktaturer, Saudi-Arabien (1.93). I botten av listan hittas förstås flera allierade och samarbetspartners till Ryssland, som Syrien (1.43) och Nordkorea (1.08).
Det dystra läget för demokratiutvecklingen i Ryska Federationen är relevant för svensk del, då landets regim invaderar och ockuperar grannländer, har anfallsplanering mot Sverige och övar kärnvapenanfall mot Sverige.
I toppen av listan hittas Norge (9.87), Island (9.58), Sverige (9.39), Nya Zealand (9.26) och Danmark (9.22).
Demokratiindexet, inklusive metodiken, hittas här hos The Economist. Registrering krävs för att ladda ner hela rapporten.
35 kommentarer
Vi MÅSTE bli kvitt beroende av ett oberäkneligt Ryssland med dess lydstater !
Olja gas och energi i form av uran från diverse stan-länder i f.d Sovjet är en stor strategisk risk!
Sorgligt… det kan dock ändras snabbt om tillräckligt många av ryska folket får nog av diktaturen. Kan bli en rysk motsvarighet till Euromaidan.
Det såg vi 1917. Var inte vackert.
Martin, du överdriver. Många judar var inblandade i ryska revolutionen och besatt flera ledande positioner i systemet, men att de helt och hållet låg bakom utvecklingen finns det inga historiska bevis för.
Martin bajsar ner kommentarsfältet igen. Du har ju tidigare förklarat att din husgud Ickes teorier om reptiler från yttre rymden stämmer, kan du inte utveckla mer om det?
Martin är ju inte ens borttagen den här gången? Hur kan han då kladda ner kommentarsfältet? Är kommentarerna i yttre rymden nu?
Han postar en gång i minuten hela tiden, ibland ser någon hans kommentar.
Ojdå, om Sverige ligger trea då är väldigt dåligt med demokrati i världen.
Ja det finns bara 20 länder med full demokrati.
Men fortfarande dominerar protestantiska monarkier med kors i flaggan.
Precis min tanke.
Man undrar ju hur de mäter. Att staten rånar invånarna på hälften av deras pengar verkar tydligen inte ha någon betydelse, inte heller att polisen jagar pensionärer som skriver om sina åsikter på internet. Seriöst Cornu, tar du dessa siffror på allvar?
I korthet:
Skribenten Markus gillar inte fakta. V g servera honom nya fakta som passar hans världsbild bättre.
Ja i min värld är det viktigt att man får behålla frukten av sitt arbete och även yttrandefrihet håller jag högt och bägge är enligt mig en absolut förutsättning för en fungerande demokrati.
Kan du ge ett exempel på en idag fungerande demokrati?
Schweiz är enligt mig relativt välfungerande än så länge.
Ben: Även om jag håller med demokratiindex i stort så skulle jag inte kalla det fakta. Men du kanske inte tycker att fakta är så viktigt.
@Markus S – många pensionärer i fängelse för att de uttryck fel åsikt leder enligt mången vänstersnubbe till bättre demokrati för att folket då lär sig uttrycka endast den rätta demokratiska åsikten. I singular.
Men visst är alla metodiker tveksamma, I synnerhet när det krävs registrering för att ladda ner metodiken. Lite som patent skyddade ISO-standarder.
@Markus S:
Artikel 261 då? Och har man inte skatt i Schweiz?
Markus S förstår inte ens vad ordet demokrati innebär… Vad har %-andelen skatt eller HMF-misstänkta ens med bra/dålig demokrati att göra?!
Om en majoritet av svenska folket bestämmer (i form av folkvalda) att Sverige nu istället ska heta Chuckmulu och att man måste gå på händerna minst 23% av tiden i offentliga miljöer så är det fortfarande demokrati. Vad som bestäms är inte intressant för ett demokratiindex utan hur det bestäms och hur förankrat det är i folkviljan.
Mattias, för att en demokrati ska kunna vara fungerande måste först grundläggande mänskliga rättigheter vara uppfyllda.
Om det bara handlar om att en folksamling bestämmer att något de röstar fram ska gälla och det accepteras är vi riktigt illa ute. Då kan vi t.ex. rösta fram att vi dödar alla som föds med rött hår, eller som i Sverige vi röstar fram att staten snor minst hälften av folks pengar som sedan används på ett sätt så att mer pengar hela tiden måste stjälas.
Detta var inte själva grundtanken med begreppet demokrati. Grundtanken var att man skulle rösta om sådant som inte gick att komma överens om, men som inte inkräktar på mänskliga rättigheter, t.ex. ska vi ha höger eller vänstertrafik?
Missade du min fråga?
Ben, Schweiz är inte perfekt, men de har låga skatter och direktdemokrati i många frågor.
Om jag får gissa kommer det vi kallar demokrati i dag d.v.s pöbelvälde snart kastas på historiens skräphög, men det kommer bli stökigt innan vi når dit.
Mattias J: Från Wiki: "Som politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en serie fri- och rättigheter, de demokratiska fri- och rättigheterna."
Att Schweiz inte är perfekt förstod jag men de har skatt och samma typ av inskränkning av yttrandefriheten som vi.
Hur det ena kan vara bra och det andra dåligt när de är lika får du förklara.
"Ansedda The Economist" anser jag vara en pamflett för i första hand västvärldens oligarker och likasinnade, där några av de mest namnkunniga också äger tidskriften. Enligt FN:s HDI (Human Development Index), så har indexpoängen för Ryssland tvärtom stigit under Putins år vid makten.
http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/RUS
Du vet väl att du från och men nu kommer benämnas rysstroll på denna blogg?
HDI mäter inte demokrati. T ex har Nordkorea högre HDI än lyx- och miljardärsön Saint Martin.
Eller S:t Barts, också en lyxresort, som tillhör Frankrike. Betydligt lägre HDI än Nordkorea, trots full fransk demokrati.
Även Sverige är på dekis, med en nedgång från 9.88 (2008) på EIU Democracy Index till 9.39 (2017). Demokraturen håller dock skenet uppe… Vad det gäller själva indexet, så finns det förstås även berättigad kritik:
"The Democracy Index has been criticized for lacking transparency and accountability beyond the numbers. To generate the index, the Economist Intelligence Unit has a scoring system in which various experts are asked to answer 60 questions and assign each reply a number, with the weighted average deciding the ranking. However, the final report does not indicate what kinds of experts, nor their number, nor whether the experts are employees of the Economist Intelligence Unit or independent scholars, nor the nationalities of the experts."
https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index#Criticism
Index och utmärkelser förtjänar ett skeptiskt förhållningssätt, speciellt om de kommer från tankesmedjor, politiska organisationer eller andra partiska institutioner.
Listor är alltid fascinerande och har en märklig dragningskraft. Jag är dock lite skeptisk till resultaten ett sådant här index ger.
Rubriken och artikeln är lite väl mycket spinn för mina referensramar. Ryssland är auktoritärt och i den autonoma republiken Tjetjenien t o m totalitärt. Det är trots det inte en diktatur per definition, annat än som en känsloyttring.
Om det ska definieras som ett steg fram eller bakåt är knepigt, men Rysslands demokrati baserades likt dagens Ukraina på konkurrerande grupperingar av oligarker. Oligarkerna är inte försvunna utan fortsätter i Ryssland att positionera sig i Duman och just nu pågår en intensiv maktkamp. Putin är i nuläget ganska vingklippt. Det som i stort skiljer Ryssland och Ukraina, än om bara delvis eftersom det skiljer mellan regioner, är det Ryska överdrivna tålamodet och den Ukrainska otåligheten. Om Ryssland fungerat som Ukraina hade Putin förlorat makten till Ksenia Sobchak vid förra valet. Att Putin kunde sitta kvar vid makten kan inte bara förklaras med dennes unika position och möjlighet att utnyttja statskontrollerad media, utan kanske än mer för att ryska medborgare, i viss mån med all rätt, är mer rädda för förändring än att härda ut.
Under år 2018 har vi sett flera emellanåt upprörande övertramp och brott mot mänskliga rättigheter. Ryssland har komplexa maktstrukturer där du sällan ser vem som har makten bakom olika frontfigurer. Ett av de största problemen är ett sönderfall av domstolsväsendet, som nu beroende på region och ändå upp i högsta instans är kontrollerat av olika maktstrukturer. Inte sällan tycks dessa direkt vara i konflikt med Putin.
Trots alla problem kan jag inte sakligt argumentera för att Ryssland är en diktatur. Ryssland är vad dess invånare valt. Den av vissa besinningslösa viljan av att vilja gräva ner Ryssland långt ner i stenåldern efter Sovjets fall, vägra landet ens en bråkdel av den ekonomiska hjälp som getts till andra f d sovjetstater och att västintressen ogenerat och öppet riggade omval av Jeltsin, har satt sig i psyket på många ryssar. Hur det ska vägas in i ett s k demokrati-index har vi nog inga parametrar för.
Demokrati är mycket abstrakt och ingen vet vad det betyder igentligen. Att rösta en gång per 4 år är svårt att kalla demokrati. Schweiz är såklart den enda som har något med saken att göra. Begrepet demokrati används snarare för att vissa att ett land är lojal till oss i väst.
"Att rösta en gång per 4 år är svårt att kalla demokrati", skriver du. Varför det? Så länge valen är fria, inte fuskas med och resultatet respekteras är det väl själva definitionen på representativ demokrati?
Nej, vi har inte direktdemokrati som man har i Schweiz, men det är det heller ingen som har påstått. Vi styrs fortfarande av folkvalda.
Det bor många ryssar i Sverige, dessa benämns oftast som betongarselen, har drag av någon kombination och röstar alltid på samma parti, åker gärna i grupp och drivs av en amason till ett diffust mål, a road to nowhere!
Exakt hur många ryssar det bor i Sverige har jag inte sett någon statistik på. Det är inte heller helt enkelt att veta vem som är ryss eller bara rysktalande, eller att de närmast är tvåspråkiga med ryska som starkt andra språk. Det är få länder som i grunden, alltså inte p.g.a. ett tidigare kolonialvälde, har en så mångkulturell befolkning som Ryssland.
Du verkar inte veta vad du pratar om, utan lyckas med konststycket att ha fel på alla punkter. Ryssar håller sig ofta borta ifrån bostadsområden med hög invandring. Få verkar ha något intresse av att söka upp sina landsmän. De som invandrar till Sverige är oftast inte heller särskilt intresserade av de sociala skyddsnätet i Sverige, utan är driftiga. Många är högutbildade med särskilda kvalifikationer och du hittar inte sällan de yngre som anställda inom teknologisektorn. Relativt många är egenföretagare.
Ryssar har ofta svårt att förstå den svenska strävan efter konsensus och har inte sällan uppriktigt roligt åt det. Ryssar är ofta mer frispråkiga än svenskar, även i Ryssland, där journalister och statsvetare sågar makten nedanför fotknölarna. Svenska debatt- eller utfrågningsprogram är segt tråkiga i jämförelse. Jag förstår att detta inte går ihop med de förutfattade meningen som har starkt fäste i Sverige.
Vidare finns det en egenhet som är helt oförståelig för de tankemönster vi är vana vid: det för en ryss ibland helt oproblematiska med att i en västeuropé ögon förfäkta två motsatta åsikter samtidigt (häromdagen diskuterades Alexander Dugin i "Filosofiska rummet" och den svenska statsvetaren framstod som mycket förvirrad på den punkten). Kanske är det också därför att ett av de vanligaste ordstäven man hör bland ryssar är: med huvudet förstår man inte Ryssland.
Så de som benämner något de uppenbarligen inte vet ett jota om, sitter nog själva fast i ett hål och kommer aldrig iväg mot något mål.