Läsarnas dom har fallit i gårdagens enkät. De övervägande icke-socialistiska läsarna tror inte att Ulf Kristersson (M) blir statsminister i innevarande talmansrundor, men vill se extraval eller Kristersson bildar regering.
Sankey-diagram över enkätsvaren. |
Läsarna ser alltså ut att misströsta, och tror inte att Ulf Kristersson (M) kan bilda regering före eventuellt extraval. Endast 16% tror att Kristersson bildar regering utan extraval. 46% tror att Stefan Löfven gör det, medan 36% tror att det blir extraval. Endast 2% tror att en regering bildas av Annie Lööf (C).
Osäkerhet råder alltså även bland läsarna, då inget alternativ når över 50%.
Läsarnas vilja är dock en annan än deras tro. Även här finns inte en majoritet för något, även om 48% vill se extraval och 43% Ulf Kristersson (M) som statsminister utan extraval. Endast 7% vill ha Stefan Löfven (S) till statsminister, och bara 2% Annie Lööf (C), vilket är hälften av de fyra procent som uppgett att de röstade för C i riksdagsvalet.
Föga överraskande är stödet för extraval störst hos de som röstar på SD, vilket stärker bloggens tes att SD kommer rösta nej även till Ulf Kristersson (M) i eventuell fjärde statsministervotering. Detta ser man alltså ut att ha sina väljares stöd för. Till största delen är det SD-väljare och Internetaktivisterna under annat som vill ha extraval, medan de flesta andra väljare inte vill se detta.
KD:s och M:s väljare föredrar dock Ulf Kristersson som statsminister istället för extraval.
Mest intressant är dock vad L:s väljare tycker. L är trots allt överrepresenterat i bloggens enkät med 7% av respondenterna, vilket är betydligt mer än de dryga 4% man fick i riksdagsvalet. Partiet står på randen till att kastas ur riksdagen vid ett extraval.
Liberalernas väljare vill främst ha Ulf Kristersson (M) som statsminister, och ytterst få av deras väljare vill se Stefan Löfven bilda regering igen. Endast 14% av deras svarande väljare stöder detta. Detta bekräftar tidigare enkät att Liberalernas väljare skulle byta över till Moderaterna om det blir extraval.
Liberalernas väljare stöder alltså inte partiledningens linje att Stefan Löfven ska bli statsminister. Det är ett besked L bör ta med sig i sitt beslut.
Centerpartiets väljare vill inte heller ha Stefan Löfven, utan är uppdelade mellan främst Ulf Kristersson och Annie Lööf (C) som statsminister. Partiets väljare tror dock att Löfven bildar regering utan extraval. En tro de delar med Liberalernas väljare.
Överlag ser bloggens övervägande icke-socialistiska manliga läsare ut att misströsta. Väldigt få tror att Ulf Kristersson faktiskt kan bilda regering utan extraval.
Vad socialisternas väljare och vad kvinnor tycker går inte att säga något om. Bloggens läsare är till 90-95% män och som man ser ovan röstar endast 6% på socialisterna, om de nu inte röstat på FI eller de militant revolutionära socialisterna utanför riksdagen under kategorin annat.
Enkäten hade 1951 respondenter och gör inga anspråk på att skildra något annat än respondenterna, som alltså övervägande brukar vara män och rösta icke-socialistiskt. Det har inte gjorts någon justering för socioekonomiska faktorer, utan läsarna är generellt högutbildade och högavlönade storstadsmän, och som sådana icke-representativa för alla andra demografiska grupper. Den som inte vill acceptera enkätsvaren kan alltså stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Ja, jag tänker på er, Liberalerna, där nu två undersökningar visat att era (snart fd) väljare inte stöder att ni stöder Stefan Löfven. Den höga andelen av respondenter som svarat annat visar också hur mycket sådana här enkäter drar till sig aktivistiska småpartier som bara existerar på Internet, men i verkligheten nästan inte lockar till sig några väljare alls. Den som skriker högst är inte störst, utan bara barnsligast.
Den som har bättre data är välkommen att visa sina resultat.
Ja, det kanske är ett felaktigt bruk av Sankey-diagram ovan, då det visar olika kategorier och normalt ska användas för flöden. Jag tar på mig solglasögonen och konstaterar följande: Lev med det!
13 kommentarer
Jag vill ha extraval
Vi tackar för denna värdefulla upplysning och faktaspäckade information. Det avgör saken.
Tack minna visdomsor är för värdfulla att spridas på bloggar 😉
Eftervalsdebatten har gett väljarna värdefull information om partiernas positioner, extraval börjar se mer angeläget för varje dag som går utan en regering.
En fråga, hur många respondenter är det?
Står i grafiken. 1951.
Lööf(to much lööf will kill you) kommer gå samman med sossarna med flera. Där kan de tre löven smida på sina planer om att göra om Sverige till det nya Sverige, ni vet det där som det riktigt bangar om. Typ Malmö. Tänk vad härligt om 3 år när dessa lööfar har skapat två tre nya Malmö. Alla andra länder kommer bli så avundsjuka på oss i Sverige som är så duktiga på skapa ekonomiska lokomotiv.
Det finns en metafor i det här någonstans. De sju små dvärgarna (Ulfis, Ebbis, Anis, Janis, Stefis, Isis och Jonis) går som katten kring het Snövit (Jimmis) medan den elaka styvmodern (Talis) dag efter dag inte hittar rätt svar i spegeln (Riksdagen).
Frågan är om Prinsens (Nyvalis) kyss är lösningen eller om väljarna (Äpplis) kommer att fortsätta sitta fast i halsen.
Jag tror inte att C är särskilt intresserade av ett extra val. Centerpartiet har tappat 1,6 procentenheter och landar nu på 6,9 procent (Demoskops januarimätning). Inte för att jag tror att de hamnar under 4, men ändå…
Skönt att denna segdragna affär snart är över. Blir intressant att följa C och L i opinionen framöver, de lär få en svekdebatt att hantera oavsett om de väljer S eller M. Väljer de/C extra val så kan de ju skjuta upp beslutet ytterligare en liten tid, men fokus i det valet blir då regeringsfrågan.
Om nu C och L släpper fram Löfven, ska de då gå till val 2022 tillsammans med honom eller har de tänkt att gå i opposition mot den politik som de medverkat till och välsignat under fyra års tid? Det senare blir nog en pedagogisk sk utmaning.
Och inte S heller även om de påstår det ibland, dagens partiundersökning gav mp 3,8%, då faller det rödgröna blocket
Hur kommer allt detta påverka EU-valet i Maj?
-Det visar sig.
Att de skulle vara en positiv korrelation mellan miltärfetischism och hög utbildning låter osannolikt. Har du verkligen undersökt dina läsares utbildningsnivå?