Lobbyorganisationen World Gold Council rapporterar att inköpen av guld steg under tredje kvartalet jämfört med samma kvartal förra året. Centralbankernas köp var på den högsta nivån sedan 2015. Nettosäljare var börshandlade fonder, ETF:er, så man såg alltså en flykt från sk pappersguld till fysiskt innehav under kvartalet.
Flödet av guld under tredje kvartalet 2018. Rött är nettoförsäljning och grönt är köp. Källa: World Gold Council |
Man kan alltså uttyda en flykt till fysiskt innehav av guld enligt grafen ovan. Att investera i så kallat pappersguld via börshandlade fonder har alltså varit impopulärt under kvartalet och ETF:erna sålde av 103.2 ton guld under kvartalet.
Största köparna var direkta (privata) investerare i guldtackor och mynt, var inköp ökade med 28% mot samma period föregående år. Näst störats inköps sektorn var smyckesindustrin, som även ökade med 6% medan centralbanksinköpen ökade med 22%. Det senare är den högsta nivån av nettoköp för centralbankerna sedan 2015. Inte bara volymerna ökade, utan antalet centralbanker som köpte guld var också fler.
Att ETF:er säljs av kan rimligtvis förklaras med ett skifte i risk. Man vill nu i större utsträckning alltså äga sitt guld fysiskt, och inte via en börsnoterad fond och tillhörande bolagsrisk. Det kan ses som en förberedelse på sämre tider med sämre riskutfall, men också en reaktion på fallande börser under kvartalet.
World Gold Council menar att ETF:ernas avyttrande beror på just att marknaden ser större risker (eng risk-on) och stark dollar.
Annars kunde man tycka att stigande räntor borde göra guldet mindre attraktivt, men oron för sättning i börs och ekonomi är alltså större.
WGC:s pressmeddelande hittar ni här.
Ett visst innehav av guld hör hemma i varje portfölj, vilket ger en bättre riskjusterad avkastning och även kan ses som en diversifiering bort från såväl svenska kronan som från systemrisker inom bankväsendet. En gammal rekommendation från Handelsbanken var 11 – 15% guld i en portfölj, men detta beror också på övrigt realkapital man sitter på. Många äger t ex en villa, ofta belånad, och det kan alltså vara bättre att amortera på de skulderna än att sitta på guld. Notera dock att bostadsrätter inte är realkapital, utan finansiellt kapital i form av ägande av ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening och bör som sådant inte räknas mot innehavet av realkapital.
Guldet i SEK per gram. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd. |
Guldpriset för oss svenskar är kvar i intervallet 300 – 400:- SEK per gram. Kom ihåg att de som tjatar om att guldpriset har fallit oftast inte har koll, utan baserar detta på amerikanska dollar och inte vad som gäller för oss svenskar. I skrivande stund är priset cirka 357:- SEK per gram.
26 kommentarer
Jodå det har vi. Har själv varit guldägare och sålde av i början av 2013 varefter guldpriset i dollar sjunkit ca 14%. Sedan dess har kronan mot dollarn stigit med ca 28% så det hade varit en bra affär att behålla kan man tycka. Men bara för några månader sedan var samma kalkyl exakt 0% och då får man betänka alternativkostnaden/ränta under tiden, dvs i mer än 5,5 år.
Frågan är var kronan står när guldpriset i dollar når botten kring 900 dollar?
11,50 typ?
Tänk att dollarn 1992 kostade 5 kr(fast växelkurs). Guldpriset i kronor har 6-dubblats sedan dess. Kronan står då för ca 17% av värdeökningen.
Håller som förväntas nuvarande korta stöd vid 9 kr bör kronan inte få köpsignal. Vi kommer att bli varse senast under fredagen eller i början av nästa vecka.
Ett guldpris över 380 sek skulle ge en rätt tydlig köpsignal.
Ungern "satsar" lite.
https://news.goldcore.com/ie/gold-blog/gold-improves-investment-pension-and-central-bank-portfolios-risk-adjusted-returns/
Kommer osökt att tänka på grafen över 'Marknadsbubblans anatomi' som postas så ofta här på bloggen. Vi befinner oss just nu i "Tillbaka till normalt", innan rädslan och kapitulation.
De nya guldbaserade solcellspanelerna med en verkningsgrad på 85 procent skulle kunna påverka världens energisituation, klimatsituationen samt guldpriset. Kanske dags att skriva något om detta?
Länka gärna
https://cleantechnica.com/2018/09/13/golden-sandwich-solar-cell-converts-85-of-sunlight-to-electricity/
"The breakthrough from Hokkaido University hints at renewable energy production that is 11 times more efficient than current systems"
Intressant då dagens solceller har en verkningsgrad på ca 20%. 11x blir hela 220% verkningsgrad! Jag tar två!
Jag har inte läst artikeln som jag länkade till. Jag läste nyheten någon annanstans men tyckte att jag lika gärna kunde använda första relevanta träffen i Google. Ny Teknik har säkert en artikel. Det var möjligen den jag läste.
oj rena perpetum mobile alltså! Klarar inte bara moln utan även natta!
https://www.global.hokudai.ac.jp/blog/golden-sandwich-could-make-the-world-more-sustainable/
https://www.nyteknik.se/energi/solcellen-av-guld-kan-ge-ett-gronare-samhalle-6930309
Finns inget som pekar på att det är en verkningsgrad på 85%. Det verkar inte heller vara det som forskarna skriver men vissa läsare ser en procentsiffra och tolkar det direkt som att det måste vara verkningsgraden tyvärr. Ingen seriös rapportering av artikeln verkar prata om en verkningsgrad på 85%.
"Risk-on" betyder tvärtom mot vad du skriver i artikeln. "Risk-on" innebär att aktörerna ökar sin exponering mot riskfyllda tillgångar (ex: aktier). "Risk-off" är motsatsen.
Läs om definitionen här.
Rimmar dåligt med att gå från pappersguld till fysiskt, men okej då.
Det blir säkert tvärtom i Q4. Glöm inte att Q3 var riktigt positivt för USA-börsen, medan oktober som bekant var tvärtom.
En ETF som GLD som har sett utflöden senaste halvåret räknas normalt inte som pappersguld eftersom den och många andra ETFer backas upp av fysisk metall, som iofs blir svår att komma åt vid kris.
Eftersom dessa tappar och CBs köper så är de som handlar ETFer villiga att minska sin diversifiering och öka sin risk i en miljö där börserna står högt och guldet lågt. Inte så klokt.
Vilka centralbanker köper guld? Dom har väl generellt sålt av sen 70-talet? Att sitta med pappersguld när utfärdaren eller banken går i konkurs är väl inte smartaste draget man kan göra direkt. Då är allt borta…
Stora producenter som Kina och Ryssland, men även Polen och Ungern köper men i mindre skala.
Som sagt, ETFer som GLD och Central fund of Canada "ska" backas upp av fysiskt, även om det finns konspirationateorier om motsatsen, pappersguld är väl terminer och alla övriga derivat som inte backas fullt ut 1:1.
Asien t.ex, främst Indien och som sagt Kina(även om de är självförsörjande) som en del hävdar bygger upp en guldreserv inför tanken att yuanen så småningom ska "släppas fri" och senare konkurrera med dollarn. Kanske t.o.m bli världens reservvaluta om man lyckas flytta de finansiella marknaderna mot Asien.
Centralbanksköpen ökar väl?
Apple om en stund kan komma att påverka huruvida nya bottnar i index är att vänta!
JPMorgan hoardar silver, det är med lite intressant.
Jag ska skaffa ett kassaskåp och köpa investeringsguld och mynt. Tror att det
Finns risk för en stor krasch. Mynten kostar 10% över guldvärdet men det kan vara bra att kunna sälja av mindre värden vid en uppgång.
Ryssland är den stat som köpt mest guld på senare tid och de övriga som köpt är länder med nära kontakter till Ryssland. Alla borde vara oroliga över det . Kan betyda två saker på ett regelrätt valutakrig som sänker dollarn och sätter hela finanssystemet i kaos eller ett vanligt krig där både USA och Ryssland är involverade. I båda fallen är fysiskt guld det ända som klarar sig i värde och det vet Putin.