Hela 23.5% av bloggens läsare betalar personligen för en prenumeration på en dagsstidning i utgåva på döda träd. Och hela 28.0% betalar för en dagstidning online – sannolikt är pappersprenumeranter en delmängd av detta. Intressant är att åldersgruppen 60 – 70 år gamla avviker från trenden att det är vanligare att betala ju äldre man är, vilket kan diskuteras i små grupper.
Andelen som prenumererar på en pappersdagstidning per åldersgrupp. |
Till och med bland bloggens extremt kritiska läsare prenumererar alltså nästan var fjärde på en tidning på döda träd. Någon mediakris kan knappast sägas föreligga – betänk att två tredjedelar av svenskarna inte är singlar, vilket allt annat lika gör att hälften av de vuxna fortfarande har tillgång till en dagstidning på döda träd, plus hemmavarande barn. Betalda papperstidningar lever i allra högsta grad fortfarande. Det positiva med detta är att presstöden alltså kan dras ner och mediakrisen är överdriven. Till och med en så skeptisk och kritisk grupp som bloggens läsare läser fortfarande tidningen i stor utsträckning, och med familjeanhöriga i hushållen blir det en stor del av Sveriges befolkning som har tillgång till tidning. |
Andelen som prenumererar på en onlinedagstidning. |
Ännu fler prenumererar på en tidning online. Detta inkluderar gissningsvis den tidigare gruppen, då onlineprenumeration brukar ingå om man får tidning på döda träd. Siffrorna går dock inte helt ihop, så viss osäkerhet finnes i tolkningen av denna fråga.
Det finns en tydlig trend i att oftare prenumerera ju äldre man är. Rimligtvis av gammal vana – i synnerhet när det gäller papperstidningar – och säkerligen också kopplat till inkomster, som generellt stiger med åldern.
Intressant är avvikelse i bägge fallen för åldersgruppen 61 – 70. Här går prenumerationerna ner.
Jag presenterar inte resultaten för åldersgruppen under 21 år, pga färre än tio respondenter, i kontrast mot över hundra i gruppen över 70. I övrigt är procentsatserna per åldersintervall och en indikator på var man hittar bloggens läsare åldersmässigt.
Faktiska respondenter per åldersgrupp i fallet papperstidning. |
Så varför går prenumerationerna ner i åldern 61 – 70? Beror det på att folk går i pension, tror sig få sämre ekonomi och säger upp tidningen? För att senare ångra sig? Eller ska man ut och resa eller flytta utomlands och inte behöver en tidning under tiden? Eller har tidningen varit kopplad till professionell gärning och när man inte längre jobbpendlar behöver man inte en papperstidning med sig på pendeln?
Svara gärna varför ni slutat prenumerera, ni som är 61 – 70 bland läsarna. Extra kränkta i åldersgruppen och prenumererade på DN, eller vad hände?
32 kommentarer
Jag har märkt en del pensionärer som går till biblioteket och läser tidningen eller passar på att läsa tidningen när de går på lunchrestaurangen. Vilket de nog till stor del gör av sociala skäl och träffa några andra pensionärer istället för att sitta hemma och vänta på att barnen ska höra av sig.
Men jag tror inte det är orsaken utan har en känsla av att det är av sociala skäl flertalet har morgontidningen. De läser den på morgonen för att helt enkelt vara med i diskussionerna på kafferasten. Sen när de pensionerat sig så hör det helt enkelt till avkopplingen att de även "slipper" läsa morgontidningen.
Gissning: 60-70 var (=såg sig som) fortfarande med i trender och utveckling när pappersvarianterna blev orimliga alternativ, men vid en i det sammanhanget något betyngande ålder. 70+ skiter i vilket.
"Svara gärna varför ni slutat prenumerera" Därför att varenda tidningsredaktion i detta land är invaderat av politiska aktivister som driver opinion för globalisering, mångkultur, genustrams, feminism, massinvandring, HBTQ, mm mm. De negativa konsekvenserna såsom överbelastade välfärdssystem som kollapsar, galopperande brottslighet och medeltida religiös påverkan på samhället mörkläggs och tystas ner. All kritik censureras.
Genom att säga upp prenumerationen stänger man syretillförseln till dessa vänsterliberalextrema politiska kommandocentraler och påskyndar deras konkurs. Det är en god gärning.
Vit kränkt man är vanligare i åldern 61-70 alltså? Male-pale-stale?
@Lars G
Medhåll!
Idag kallas medelålders etniska svenska män som tycker att samhället slagit in på fel väg för "..den obildade neanderthalhögern.." av Sydsvenskans chefredaktör ..
https://ledarsidorna.se/2018/10/regeringsbildningen-gemensamma-forfader/
Edit: Det är inte Sydsvenskans chefredaktör som skrivit ovanstående om ".. obildad neandertjhalhöger.." utan en av dess profilerade krönikörer.
Rätt skall vara rätt!
@Lars G, excellent formulerat. Precis samma anledning jag själv sa upp min lokala papperstidning. Kränkt, nej, enbart förbannad.
Tidningarnas främsta uppgift är numera att fostra folket i vänsterliberal anda. Inte informera. Precis som DDR-SVT.
Bra där, Lars G. Hade tänkt att formulera något liknande men nu slipper undan med att jag håller med dig. Är själv i ådersspannet. Kränkt? Nix, tänkande och klok.
Det låter som att Lars borde prenumerera på Svenska Dagbladet liksom undertecknad 😉
@Lars
Precis på pricken så är det!
En riktigt God gärning där.
Den insikten har inget med åldern att göra.
Bra där Lars G. Exakt samma slutsats har jag själv dragit.
Om man kan få låna tråden lite: Vad menar ni nör ni säger "globalisering", dvs vad är det ni menar tidningarna skriver om som hamnar under termen globalisering?
Som en som läst rätt mycket globalisering på universitetet och där det är (eller iaf brukade vara) en komplex och inte alls självklar akademisk och reell fråga så är mitt intryck att det mesta i medieväg som benämns under globalisering inte alls är samma sak utan har fått en egen medial betydelse som bara är en liten del av den akademiska. Vill se om detta stämmer enligt kommentatorerna med.
Jag håller med om detsamma fastän jag fortfarande prenumererar. Jag har skrivit till chefredaktören några gånger om innehållet och vinklingen.
Min morgontidning med beteckning Liberal skriver mest smörja som går i V/MP:s ledband. Nu har jag varit fast prenumerant i snart 40 år. Flera gånger senaste året har jag funderat på att avsluta den.
Heja Lars G !!!
@Teheimar
"Globalisering" = Öppna gränser, inga gränser, allt åt alla, ingen är illegal, EU stiftar våra lagar, svartjobbare från låglöneländer, massinvandring med våld, moraliskt förfall och utbredande av en direkt nazistisk, politisk religion. För att inte glömma utsuddandet och förminskningen av vårt land, vår kultur och av oss.
Sammanfattar ju det negativa jag råkar tänka på när jag ser det ordet. Grr..
Re Nils Nilson
Herregud, som att ha en fru som är otrogen gång på gång och ändå stanna kvar, "hon är ändå snäll ibland och vi har ju varit gifta så länge …". Nej, se nu till att säga prenumerationen omedelbart!
@Kalle 7
Medhåll till +++ 100 !!
Mogens Glistrup i Danmark sade detta för över 20 år sedan..
Sverige kan INTE vara hela världens lilla socialbyrå!
Kom att tänka på också att en hel del arbetsplatser jag varit på har diverse tidningsprenumerationer, om dessa läses på arbetstid eller inte är osagt men här finns säkert en missad målgrupp också.
Kan bara svara för egna föräldrarna samt svärföräldrarna (som visserligen inte frekventerar denna blogg, men är i spannet 61-70 år). När de (äntligen) slutade sitt krama-dator-beroende och upptäckte surfplattan så tappade DN och SvD omedelbart två prenumeranter på döda-träd-versionen av blaskorna. I samband med detta upptäckte de även lokaltidningarna på respektive ort och signade upp på en online-pren även där, bra för Mitt-media.
Jag har tillgång till både papperstidning och medföljande app som jobbet (dvs. någon annan) betalar åt mig. Är inom ålderspannet 31-40. Bläddrar dock ytterst sällan i papperstidningen, appen och webbversionen räcker gott och väl. Skulle inte läsa tidningen ifall man behövde betala själv.
Om nättidningarna hade lite bättre sätt att säga upp kanske jag skulle betala för enskilda månader, eller exemplar, om något speciellt har hänt. Ungefär som strömmande media nu har en ruta att klicka i för att stoppa betalningarna och gå över till gratisversionen.
Jag läser inte så mycket svenska nyheter överhuvudtaget. Att det blivit så beror på att nyheter i regel beståll av ytliga, korta texter som knappt gått att kalla artiklar utan mest notiser. Dock har det blivit bättre på senare tid.
Jag är i dagsläget inte så sugen på att prenumerera på just en dagstidning heller. Även om jag har bpde betalningsvilja och möjlighet.
En app skulle räcka nog att läsa från.
"Det finns en tydlig trend i att oftare prenumerera ju äldre man är. Rimligtvis av gammal vana – i synnerhet när det gäller papperstidningar – och säkerligen också kopplat till inkomster, som generellt stiger med åldern."
Men nog fler yngre som prenumerar på Spotify och Netflix.
Digital distribution är i de flesta fall överlägsen, men att sådan inte slår igenom bland yngre är för man säljer produkten nyheter fel.
Jag vill betala en summa per månad – så som jag kan göra för musik, film och ljudböcker – och då få allt. Den som tillhandahåller tjänsten får sen fördela pengarna till de som har producerat materialet. Man kan inte starta en prenumeration för varje nyhetssajt man besöker.
När det gäller musik och film kunde man iaf. skylla på att folk inte hade bandbredd för att ta ner materialet snabbt förrän för ca 15 år sedan. Bandbredden för ta ner tidningsartiklar har funnits i 20 år, men man mer stockkonservativ än en engelsk greve.
Du menar att det i ena (yngre) änden finns en dumma som läggs på netflix/spotify etc men då inga pengar kvar för dagstidningar, medan i den andra änden är dagstidsningsprenumeranter som inte har heller råd eller intresse för dagstidningar.
Tidningskrisen beror ju även på att prenumerationssiffrorna inte fylls på som förr.
"Tidningskrisen beror ju även på att prenumerationssiffrorna inte fylls på som förr."
Och det är för de säljer fel.
Tänk om du var tvungen att skapa abonnemang på Universal, Colombia, Disney eller Dreamworks hemsida för 150 kronor per månad för att se deras filmer.
Hur många abonnemang tror du det skulle bli och hur mycket skulle de som producerar content få in? Betydligt mindre än med Netflix eller Itunes där man kan köpa "allt" (om än 6 månader gammal) och sen fördelar de pengarna.
Förr i tiden fick folk nyheter via morgontidningen. Det var därifrån de fick intresset. Så fungerar det inte nu när vi har nätet. Man får redan på nyheter genom bloggar, forum, social nätverk, SVT-play osv. Ofta finns det länkar till en tidning, men artikeln finns bakom ett betalvägg. Det spelar ingen roll om jag prenumererar på Svenska Dagbaldet digitalt då 9 av 10 länkar jag stöter på ändå inte kommer gå till deras sajt.
De stora tidningarna måste gå samman och skapa 1 betalvägg som gäller för alla deras tidningar och ta betalt som för 1 individuellt abonnemang. Alternativt göra så man kan köpa en enskild artikel för säg 5 kronor. Inllogning via BankId bör stödjas.
Se hur framgånmgsrikt Swish har varit. Det är 1 app för att öveföra pengar till valfri person i Sverige, inte app eller inloggning per bank. Som användare är det helt ointressant vad för bank någon annan har, likaså om en artikel är skriven på DN, SvD eller Sydsvenskans sajt. Det är innehållet som spelar roll.
Vi har tillgång till online-prenumereration via äldre släkting men använder den bara för att ladda ner ett korsord varje morgon. Annars räcker omni och ledarsidorna.se bra.
Nu är jag ju i den sitsen att jag kan få GP för under tusenlappen per år men avstår. Det finns inget att läsa i tidningen som inte redan kan sökas upp i datorn. 70+, ja! Förr hade jag SvD, DN, Dagens Industri och GP gratis, Nu finns allt i datorn om man pusslar ihop lite….
Ska börja prenumerera på papperstidning nu när barnen snart är tonåringar. Minsta lilla samhällsnytt de får se är bra. Tycker de är rätt ”clueless” annars. (åldersteckem att tycka ungdomarna inte kan något)
Nu har den lilla gruppen sammanträtt och kommit fram till att det fortfarande är bekvämt med pappersskrift. När det gäller dagstidningar kommer det två de flesta dagar i veckan. Sedan en hel del veckovis. Mesta läsandet är ändå på nätet. Jag och min fru fortsätter nog en tid till med detta delade hanterande av både döda träd och skärmar.
Enklare att snabbt bläddra igenom en tidning. Svårt att sitta i solsken och läsa på skärm. Vid strömavbrott eller haveri för fiber och mobilt bredband kan man vid behov tända en ficklampa och läsa i en tidning eller bok medan snöstormen rasar utanför.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sen kommentar
min hustru vill prenummera på svd helg eforsom hon vill läsa om kulturen
Jag läser ekonomidelen.
mina 3 stora barn som fortfarande bor hemma läser inte tidningen.
Så det som tidningar hänvisar att varje pappers tidning läses av flera stycken är överdriven.
Det är bara äldre människor som läser hela tidningen.
Skulle inte prenummera om inte min hustru krävde det
Har inte prenumererat på lokaltidningen ett antal år nu, har ingen lust att betala dyrt för ett annonsblad eftersom det redaktionella innehållets läsvärde i stort försvunnit. Eller hela det redaktionella innehållet rättare sagt har i stort försvunnit