Dagen har än så länge bjudit på ett nytt temperaturrekord, där onsdagens tidigare rekord på 34.3 grader C nu slogs med 0.1 grader. Många undrar vad jag har för väderstation, och det är alltså franska Netatmo, utbyggd med extra sensorer.
Dagens temperaturer i skuggan utomhus så här långt, nytt rekord 34.4 grader. |
Många, särskilt på Twitter, där jag ju uppdaterar och skriver mycket jag inte gör här på bloggen, har undrat vad jag har för väderstation.
Jag förlitar mig sedan sommaren 2014 på franska Netatmo, som successivt har byggts ut med regn- och vindsensorer, samt totalt ytterligare tre inomhusgivare.
Juli månads dagshögsta och dagslägsta temperaturer. |
I grundpaketet ingår basstation med inomhussensorer, samt en utomhussensor. Till detta kan man köpa till i princip så många sensorer man har lust med. Nedsidan med systemet är att den förutsätter en fungerande Internetkoppling och wifi, då datat laddas upp och presenteras ur Netatmos molntjänst, och alltså inte hittas lokalt. Vid tillfälliga avbrott sparas dock sensorvärdena och laddas upp när systemet väl går online igen.
Desktopversionen av Netatmos datapanel. |
Man kan förstås på egen hand (eller automatiserat om man har lite programmeringskunskaper) ladda ner datat till fil lokalt från molntjänsten.
Netatmo finns exempelvis hos Kjell och Company eller Clas Ohlson där grunduppsttningen kostar 1399:- SEK, extra inomhusgivare 699:-, vindmätare 999:- SEK och regnmätare 699:- SEK.
För mig som dataöverintresserad har Netatmo fungerat utan anmärkning sedan jag skaffade systemet.
Oavsett, nytt mikrolokalt temperaturrekord på 34.4 grader idag. Verkar bli lite svalare nu, så rekordet lär väl stå sig åtminstone idag.
24 kommentarer
Du har alltså "sålt" ditt data till detta företag – "Netatmo" utan att ens ta betalt för den…
Faktiskt relativt billig dock även om man säkert kan hitta den billigare på typ amazon.de
Väderstationen man kan köpa för 495:- på Ge-Kås i Ullared är nog inte vare sig uppkopplad eller uppskalningsbar…
Anser att ge bort gratis data mot gratis molnlagring är ett hyffsat byte. Hade tidigare en väderstation med samma funktion men då var man tvungen att hålla reda på egen server och back-up mm om man ville ha samma funktionalitet
Det mest optimala vore ju om man kunde lagra datat hemma på hemmaservern! 🙂
Det är ju inte så att väderdata kräver något utrymme.
Ett litet flashminne eller liknande i själva stationen hade varit det optimala.
En kort snutt programmering och du kan hämta hem datat till egen server.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Finns det nåt sätt att hämta ut datat direkt från enheterna?
Jag skulle gärna vilja ha nånting likt Netatmo och är okej med att datat laddas upp, fast jag vil gärna att det ska fungera för mig även utan Internet. Nån form av Smarthome central där man kan ta in temperaturmätningar.
Är väldigt nöjd med min station och ska köpa till en regnmätare, har svårt att sätta upp en vindmätare på ett vettigt ställe då jag bor i lägenhet. Som tillägg så kan man maximalt ha en regnsensor, en vindmätare, en utomhustempmätare och 4 inomhusgivare.
Hur går det med elen? Ökar solcellen elproduktionen med stigande temperatur?
Solceller producerar mindre vid högre temperaturer, allt annat lika. Mest väsentligt är dock antalet soltimmar.
Min prognos är ca 710 kWh nu i juli (baserat på 26 dagars medel multiplicerat med 31), mot 657 i juni och 709 i maj. Ingen större skillnad alltså. Istället för att ligga i intervallet 25-30 kWh på soliga dagar i juni ligger soliga dagar i juli runt 25 kWh.
Ok, tackar för infon! 🙂
Är temperaturgivarfunktionen kalibrerad? Vad är i så fall felvisningen +/- i % eller grader?
(OBS yrkesskada)
Netatmo hävdar +/- 0,3 grader. Skulle den ha ett systematiskt fel är det väldigt enkelt att justera i appen
0,3 grader är fullt tillräckligt för den här typen av mätning. För att bestämma ett systematiskt fel bör man dock helst ha tillgång till en likare med högre noggrannhet.
I Floda som högst 35,3 grader. Dock ingen väderstation. Vanlig termometer med sensor, sensorn hänger i skuggan på österväggen. Rätt tillförlitlig enligt mig.
Vilken är den lägsta temperatur du registrerat med stationen ?
-16.5 i januari 2016.
20,8 grader i skrivande stund. Tropiska nätter så jäkla härligt!
Om du av en eller annan anledning var tvungen att köpa ny väderutrustning vad skulle du då välja?
Jag hade valt Netatmo. Jag har tidigare haft Oregon Scientific, och det var ren skit.
Vill kommentera lite om rekordet på 0,1C. En gemensam god vän trodde att du som lite mät och statistiknörd skulle uppskatta kritiken ;).
Enligt recensioner ligger NetAtmo på noggrannhet på +/- 3%! Allt nedan i +-. Så jag får inte riktigt ihop det ;)…
På normala stationer är luftfuktighetsmätaren kanske den sämsta, och ungefär lika oprecis som vindriktning men framförallt vindhastighet och nederbörd. Ingen av dem är särskilt linjära i felen heller… Mariginalen på 3% för RF% är också svårast att göra någonting åt, men de kostar då 20-40000… På temperatur är +-0.5C vanligt på billiga apparater, men många ligger på +-1C. Dyrare halvproffsstationer 10-20000 kan ligga på 0,3-0,2C. Jag har använt 2 special kort för användning i officiella sammanhang. Ett skickas in för kalibrering varje år enligt reglerna och får sedan ersätta det som suttit i ett år. Då kan jag komma ner i runt 0,1C eller strax över. När det är varmt så måste man ha en station med fläkt i för att kompensera för sensorns och kretskortets egengenerering av värme. Då når man strax under 0.6C. För att sedan kvalificera stationen så måste man ha minst 50 meter till närmaste värmesamlande objekt, och temperatursensorn på 2 meter över marken. För lufttrycket så är det lätt att köpa station med med stabilitet, linjäritet, m m på en millibar det motsvarar 8.15 meter i höjdled. En bra sensor för 2-300:- gör det möjligt att ligga med en noggrannhet på under 2cm! Sedan för att rapportera så bör man veta sin höjd över havet också, enligt det nya höjdsystemet, se lantmäteriet, för sensorns verkliga värde skall sedan rapporteras in som lufttrycket vid havsnivån… d v s avläst lufttryck minus höjd över havet i meter div med 8,15…
Det står i på Netatmos hemsida att YR (Norsk Rikskringkasting (NRK) + Norsk Meteorlogisk Institutt (NMI)) använder Netatmoto-data som kommer från privata personer för att förbättra prognoserna, men min gissning är att de använder några få variabler, kanske just lufttryck och RF%, de påverkar mycket mer än annat. Jag använder själv WxSim för att göra lokala prognoser som bli mycket bra eller rättare sagt mycket bättre än de från SMHI och lite bättre än från YR. Problemet är att SMHI har hälften av antalet stationer som t ex Danmark har – och de har 1/11 av vår yta. Norge är också välutrustat!
För den som råkar vilja läsa en proffessionell kommentar kring Netatmo, så skriver en (länk nedan) Accuracy: "The accuracy of Netatmo is -+3%. Other weather stations have better accuracy than Netatmo, available at the same or even lower rate. Some of you might need a weather station that is more accurate. Go for Netatmo weather station only if you are okay with its liable results." http://weatherstationexpert.com/netatmo-weather-station-ultimate-reviews/
+/-3% Kelvin eller Celsuis från noll? Temperatur fungerar inte så. Plus/minus 0.3 grader däremot.
Har inget med temperatur att göra, en termometer är ett mätinstrument.
Mätinstrument har olika sorters fel, där bland de vanligaste är repetitionsnoggranhet och linearitet.
Repetitionsnoggranheten torde i det här fallet mätas i +- 0,3 grader, medan lineariteten mäts i +- 3% (ingen enhet)
Av intresse för att uppskatta totalt fel är naturligtvis att veta vid vilka temperaturer givaren har kalibrerats.
Ja, Jörgen har rätt! Men vill lägga till självuppvärmning och hysteris, samt att de även åldras… Samma saker med även humiditet, men den är dessutom nästan alltid inte linjär, utan ligger i flera bra stationer på +-2% vid rumstemperaturer och 20-40 RF%, +-3% över det och vid över 85-90 RF%, på +-4%, eller mer…
Svårigheten när det gäller billigare stationer från hundralappar och till dryga tusenlappen är att de ofta helt saknar specifikationer, eller vad specifikationen gäller.
Att stora organisationer och företag visar upp data och gör prognoser utifrån mycket dåliga data, finns de som använder hokuspokus/tvivel-aktiga metoder för att korrigera. Det diskuteras bl a när det gäller Machine Learning eller Deep Learning. Vissa ser att data verkar fel och kollar om vad som kan vara problem med stationen, när de ser avvikelser mot näraliggande: t ex om stationen inte levererar i mbar vid sea level så använder de göögles kartor/höjddata och tar fram trolig höjd via 50×50 eller 100x100m rutor, i bästa fall, och räknar sedan om och ser om det ser mer rimligt ut. Jag har levererat data till 5 amerikanska professionella företag, och 1 europeiskt samt 1 nordiskt amatör-projekt. Wunderground är de som skött sig bäst.
Jag har i ett kundprojekt tagit fram data för ett dussin SMHI och amatörstationer, och sett hur data hanterats och t o m haft folk på plats som mätt stationernas höjd över havet med precision, dessutom så har jag analyserat kartor och sett hur tät bebyggelsen är och hur utbredd den är, allt för att beräkna hur data skall se ut på en helt annan plats. Få tar hänsyn till sådana variabler. För projektet har jag också sett i stationsuppgifterna vilken station och modell, och uteslutit de som saknat uppgifter. Har ändå funnits tillräckligt med stationer för att få geografisk spridning i väderstreck och djup.
Stationers läge är som redan tidigare sagt viktigt, och i december 2005-12-12 hade vi ett rekord som fortfarande står sig +8,6C. Det pratades mycket i lokalradio om värmeböljan, och min granne uppmätte +30 i solen i vinkeln vid förstukvisten. En nere i Östersund hade +50 mot väggen…