Samtidigt som inflationen i Venezuela nu ska vara över en miljon procent, så visar senaste opinionsundersökningen att över 10% av svenskarna tänker rösta på Vänsterpartiet. Man vill alltså se samma utveckling av misär, ekonomi och välstånd som i Venezuela.
“Vårt mål – kommunism!” |
Internationella valutafonden har höjt sin prognos för inflationen i Venezuela från 13000% till en miljon procent. Siffran en miljon procent i inflation är kanske lite svår att förstå, men det innebär alltså att saker blivit 9900 gånger dyrare i Venezuela, eller om man så vill att valutan försvagats till 1/9900-del av tidigare köpkraft i detta socialistiska utopia.
Detta betyder också att det tar knappt en timme för pengarna i näven att halvera sin köpkraft. (365*24/9900=0.88).
Samtidigt fick Vänsterpartiet över 10% väljarstöd i senaste opinionsmätningen här i Sverige. Var tionde svensk vill alltså se samma utveckling av misär, ekonomi och välstånd som i Venezuela. Man kan bara hoppas att de tänker rösta på Vänsterpartiet av rent oförstånd, och inte vet vad de gör.
På det sätt de flesta1. verkar definiera miljonär är nu alla i Venezuela miljonärer. Dessvärre kostar ett paket ägg två miljoner bolivarer och det finns i princip inget att köpa på landets tomma hyllor.
Målet med kommunism och socialism är att alla ska få det lika dåligt. Det kallas rättvist. Venezuela är ännu ett lysande exempel på detta.
En artikel om hyperinflationen i Venezuela hittar man hos The Guardian (inte en länk www.theguardian.com/world/2018/jul/25/venezuela-inflation-crisis-nicolas-maduro).
1. Jag definierar som bekant miljonär den som har flera miljoner – dvs minst två – i nettotillgångar i en världsvaluta som EUR, CHF, GBP eller USD. Annars är vi alla miljonärer, då man kan mäta våra tillgångar i Venezuelas bolivar.
145 kommentarer
Otroligt skrämmande att höga företrädare inom V (Esbati) nyligen och kanske fortfarande hyllar Venezuela.
Märkligt att detta regeringsunderlag inte granskas och uppmärksammas mer av MSM. Varför ställs inte Löfven mot väggen?
Det är väl uppenbart? SVT och MSM sympatiserar med kommunisterna och socialisterna?
Mjao, men allt beror på.
https://www.youtube.com/watch?v=lMeli0BA3UA
Folk är riktigt neoliberala, de kastar handgranater för att de inte får vara entreprenörer.
Tänk när de kan starta säkerhetsföretag!
Problemet är att vi har för få ungdomsgårdar!
"Det händer spännande saker i Venezuela. Landet håller på att införa sex timmars arbetsdag. Företag tas över av dem som jobbar där.", skrev den vänsterradikala kulturskribenten Kajsa Ekis Ekman i Dagens Nyheter för några år sedan (DN den 18 november 2009).
När Hugo Chavez, landets tidigare president och mannen bakom den så kallade bolivarianska revolutionen, dog 2013 skrev en av Aftonbladets kulturskribenter, Kalle Holmqvist: "Chavez kommer gå till historien som en av de verkligt stora latinamerikanska frihetshjältarna" (Aftonbladet den 5 mars 2013).
När Maduro år 2013 valdes att efterträda Chavez gratulerades han på Twitter av Jonas Sjöstedt (V).
I Vänsterpartiets första maj-tåg 2017 märktes en banderoll som var så stor att den behövde bäras av sju personer: ”Venezuela är inget hot. Venezuela är ett hopp”.
finns hur mycket som helst att ösa ur om man letar lite
Man blir mörkrädd. 🙁
Helt korrekt där angående definitionen av en miljonär! Det är man i världsvalutor, inte bananvalutor som SEK.
Räknas japanska Yen?
Nä, du har rätt. Två miljoner USD är en mycket bra måttstock för riktigt gott ekonomiskt ställt. En miljon USD ger med hög sannolikhet på lång sikt en avkastning som motsvarar minst en svensk medianlön utan att tära på kapitalet, två miljoner ger det dubbla och innebär en riktigt bra standard.
Hehe, jag är för övrigt supertriljonär i dollar då jag har en one hundred trillion dollar sedel. 100 000 000 000 000 dollar-sedel alltså.
Zimbabwisk dollar i och för sig, men det är väl inte så noga 🙂
https://sv.wikipedia.org/wiki/Zimbabwisk_dollar#/media/File:Zimbabwe_$100_trillion_2009_Obverse.jpg
Och röstar man på moderaterna vill man ha det som i Pinochets Chile eller apartheid-regimens Sydafrika. Tredje riket vet vi ju också vem som vill ha. Härligt med dessa djupa analyser!
Tredje riket var socialister…
Chile var facistiskt…
Sydafrika var/är rasistiskt…
Så… vad var det du ville säga?
En del skulle säga att vi redan idag har en diskriminering av majoriteten av Sveriges befolkning så Sydafrika är kanske en bra liknelse. Pinochet Chile har vi redan haft en gång i tiden typ före 1920 någon gång men utan massmord.
@Pelle, det där är en dålig jämförelse för det finns gott om framgångsrika länder med marknadsekonomi, men inget framgångsrikt exempel på socialism och planekonomi. Röstar man på moderaterna vill man antagligen ha det som i USA, Storbrittanien eller liknande länder.
Pelle, behövs ingen djup analys. V är enligt partiprogram ett odemokratiskt parti och målet är diktatur. Till skillnad mot övriga partier.
Engineer: Jaha och hur har man det där då?
Det finns ingen marknadsekonomi längre.
Jag kan tycka att Sverige är ett rätt bra exempel på en framgångsrik blandekonomi, ett socialistiskt parti har trots allt haft hegemoni under många år. Ingen vettig människa tror att V vill införa någon form av planekonomi på fyra år och jag vill häva att ingen vettig människa kan tro att de 10% som ev röstar på V vill ha det som i Venezuela. Återstår då att visa att V:s politik skulle leda till att det blir som i Venezuela. Att då hävda att Venezuela är socialistiskt och V socialistiskt och därför måste det bli likadant är logik värdig en mellanstadieelev.
För övrigt håller jag inte alls med om att tredje riket skulle vara socialistiskt, på vilket sätt var det det menar du? (förutom namnet möjligen)
@ Bengt Eriksson: Jag är inte jätteinsatt i V:s partiprogram. Vore intressant att få veta vad som är odemokratiskt i det.
Vi har väl redan världens högsta marginalskatter, de kommer inte bli lägre om V får bestämma. Jag betalar 56% i marginalskatt, vad är rimligt om V får bestämma? 70 eller 80%?
@P.M.A Eriksson: Nu var ju inte frågan om man gillar USA eller inte, utan vad moderata väljare eftersträvar. Och det är rätt stor skillnad på USA och Pinochets Chile eller apartheid RSA.
@Pelle, vi kan ju saxa lite ur partiprogrammet "De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former. "
V har ju en lång kommunistiskt historia som bygger på att en liten elit skall bestämma över produktion varor och tjänster. Venezuela ligger verkligt nära. Men våra väljare är, som vanligt, väldigt dåligt insatta.
Ungefär som att Mp nu ökar i opinionen för att vi har en varm sommar.
Enligt V:s partiprogram så vill de avskaffa kapitalismen och ersätta den med ekonomisk socialism. Förstår man inte att det är vägen till ett nytt Venezuela så är man ohjälpligt okunnig för att inte säga korkad. Och de som trots detta stödjer V kan man väl bara benämna som allt i genom onda.
Engineer, säkert men vad de tror de säger, tror de vill, behöver inte vara sant.
@Bengt: Gemensamt ägande är inget jag förespråkar, för jag tror inte det blir bra. Men jag förstår inte hur gemensamt ägande kan anses som odemokratiskt, jag tycker nog tvärtom. Att införa även en "ekonomisk demokrati" kan väl inte vara odemokratiskt? V har en lång kommunistisk historia, precis som du säger. Men jag vill minnas att de flest företrädare har gjort avbön för detta. Samma sak kan man väl inte säga om Sd:s företrädare som mest verkar vilja sopa historian under mattan (om vi nu ska gräva ner oss i historia). M hade ju en period där de aktivt ägnade sig åt historieförvanskning "det var vi som drev igenom allmän rösträtt"…
@Pelle, så länge detta står i partiprogrammet så finns ingen avbön.
Och hur går övertagandet av privat egendom till?. Finns ingen annan väg än genom våld. Nu har man ju AFA som kan fungera som förtrupper, vars våld är accepterat av många inom V för att uppnå partiets mål, men ändå.
Skulle vilja säga när det gäller våldsbiten
@Pelle: En "framgångsrik blandekonomi" som har levt på valutamanipulation sedan 1970-talet. Låt mig än en gång påminna om jämförelsen med Danmark. 1970 kostade en dansk krona 70 öre, idag kostar samma danska krona nästan 1:40.
"Ekonomisk demokrati" är nyspråk, och ett av de fulaste/värsta uttrycken som finns. Det betyder stöld av privat egendom.
Det finns inget som hindrar vänsterpartister från att via "ekonomisk demokrati" själva starta egna företag/kooperativ och konkurrera ut kapitalisterna. Men märkligt nog är vänsterpartister i allmänhet sällan sugna på detta.
@Bengt Eriksson: Övertagandet av privat egendom måste säkerligen backas upp av statens våldskapital, precis som de flesta andra regler. Moderaterna vill ju tex göra det olagligt att be andra om pengar, i slutändan är det ju statens våldsmonopol som genomdriver ett sådant beslut. Det gör det ju inte odemokratiskt, bara korkat.
@Joakim Persson: Jag vet inte riktigt vad du menar med att ekonomisk demokrati är nyspråk. Självklart innebär det någon form av ingrep i den privata egendomen. Det har vi ju på sätt och vis även idag i form av antitrust lagstiftningar, miljölagstiftningar och liknande. Jag tror att det är svårt (omöjligt?) att få till någon vettig ekonomisk demokrati, men jag tycker att det vore något bra. Att som idag låta kapitalet (och därmed makten) koncentreras på ett fåtal individer tror jag inte är bra av flera anledningar.
Det jag menar är att "ekonomisk demokrati" alltid använts av vänstern som en sorts ursäkt för att till exempel införa löntagarfonder eller på annat sätt föreslå idéer som överför kapitalet från de privata ägarna till någon annan. Det är ett uttryck som låter mycket bättre än "kapitalexpropriering" eller "ta pengarna från de rika", för det innehåller det fina värdeordet "demokrati", och det kan ju ingen vara emot?
Men ekonomisk demokrati innebär, namnet till trots, en stöld av produktionsmedel från de som idag äger företag till "någon annan" — detta då utöver att man redan har, som du säger, skatter, miljölagar, konkurrenslagstiftning och så vidare. Det speciella med "ekonomisk demokrati" är att man ger sig på själva ägandet i sig, och inte avkastningen från ägandet. Det är ett mycket större ingrepp än vad t ex kapitalvinstskatter och bolagsskatter är.
Kapitalexpropriering är medlet som kanske behövs för att uppnå någon form av ekonomisk demokrati, det är inte den "ekonomiska demokratin" i sig. Oavsett vad det kallas så har jag svårt att se att det skulle vara odemokratiskt, möjligen att det skulle bryta mot de mänskliga rättigheterna, men det är väl en annan sak. Jag tycker fortfarande det är problematiskt när tex GM kan tvinga regeringen att bygga vägar o.dyl, det är odemokratiskt tycker jag. Jag tycker också det är problematiskt att den rikaste procenten äger mer än 50% av tillgångarna. Sedan tror jag kanske inte att kapitalexpropriering är det rätta svaret på dessa problem.
Joakim Persson: Vad är "ägande"?… om inte annat än ett fiktivt rättighetsbegrepp avseende i vart och ett fall specificerat objekt. Det vill säga ingenting annat än en katalog över rättigheter och skyldigheter juridiskt reglerade vilka kan via ett enkelt politiskt beslut förändras eller avföras.
Det intressanta ur pragmatisk politisk synsvinkel är således inte ägandebegreppet i sig utan långt mycket mer vad Du pekar på i Din avslutande argumentering … nämligen reglering och begränsning av vissa av de rättigheter och skyldigheter som är knutna till ägandet! … Och så länge dessa sker inom demokratiskt stiftade lagrum vad finns att tillägga?
Förstår hur du menar, men jag håller inte med om att det skulle vara problematiskt. Den procent som äger mycket gör ju det förstås för att de också direkt eller indirekt bidragit mycket till mänsklighetens välstånd på olika sätt via sina företag. Det rör mig inte i ryggen och påverkar mig inte alls att Markus "Notch" Persson sålde Mojang till Microsoft för en hiskelig summa, som exempel. Pengarna han realiserat har han förtjänat genom sitt arbete.
chief karlsson: Ja, så är det ju. Vi har inte ett obegränsat privat ägande, men vi har i dagens Sverige ett hyggligt skydd för den privata äganderätten, med skatter att betala på avkastning av den nytta man har av sin privata fastighet och sitt ägande i företag.
Det som är nästa steg och där "strecket" ska dras är när man får för sig att flytta privat ägande _utöver_ en liten del av avkastningen, på ett sätt så att någon annan så småningom får ett kontrollerande inflytande över den privata egendomen. Det var ju detta man från början önskade göra via löntagarfonderna, men reaktionen från privat näringsliv och från de politiska partierna visade att detta icke var önskvärt.
Joakim Persson: Och därvid att notera att de slutliga "Löntagarfonderna" var ljusår ifrån vad Meidner ursprungligen avsett … Dock med visst intresse har jag noterat att ett antal stora tyska verkstadsindustrier/tung exportindustri sedan länge har en motsvarighet där fackliga och delstatliga fonder är storägare. Hur detta faktum påverkar löntagarnas möjlighet till påverkan och ekonomisk demokrati i företagen har jag dock ej haft möjlighet sätta mig in i … i alla fall inte ännu!
chief karlsson: Ja, efter mycket manglande maldes det ner till en urvattnad kompromiss (jag har ju talat om det förr, men K-O Feldts memoarer handlar ju till viss del om detta).
Absolut, tyskarna och fransmännen har stort offentligt ägande i stora privata företag. Men, de har ju inte det för att de stulit ägandet från kapitalisterna själva, utan för att de själva blivit kapitalister (gått in med kapital / köpt aktier) i företagen. De är alltså kapitalistiska "bröder" och inte tjuvar, om man vill hitta nån sorts liknelse. I Sverige är detta lite mer ovanligt, förutom i såna fall som Telia, LKAB, Vattenfall, Akademiska Hus, Teracom, PostNord med mera.
Vad gäller Meidners löntagarfonder så var ju tanken att hänga kapitalisterna i deras eget rep, dvs en del av företagens vinster skulle gå till att köpa aktier som sedan skulle ägas av facken, så att ägandet till sist helt skulle socialiseras!
Vad gäller de svenska sossarna så har de begripit att välstånd grundar sig på en fungerande marknad, så de vill inte förstatliga några företag i onödan. Det är den fungerande marknaden som i grunden tillhandahåller det möjliga skatteuttaget. Däremot suger de ut väl så mycket, och speciellt höginkomsttagare i synnerhet, helt i onödan. Platt skatt är det mest rättvisa, och enklaste.
Att rösta på moderaterna är att rösta på hälften kvar, där skamgränsen går. Det verkar vara gränsen för hur mycket man instinktivt tål att dela med sig. Och det är nedärvt från apstadiet. Apor blir svårt upprörda om de blir orättvist behandlade. De vägrar att ta emot gurkbitar som de normalt gillar, och kastar dem demonstrativt på marken om apan i buren bredvid får fler vindruvor som ju är ännu godare.
Så känslan för vad som är rättvist är nedärvt, och gränsen går vid 50%, allt över det slår på urgamla drifter som leder till djup osämja.
Någon måste ju uppenbarligen höra till de 10 procenten. Case closed.
Det totala skattetrycket är f.ö ca 70% i Sverige. Kommunismen är inte långt borta.
Zambabwe är ett annat exempel på hur lyckat det blir med expropriering av privat egendom. Från afrikas kornbod till nödhjälp från FN.
Joakim Lundberg: Skattetrycket i Sverige är 44% … Alltså väl i linje med ett antal jämförbara länder i EU där för övrigt Danmark innehar världsrekordet med 46%.
Den enda politikern med lite ryggrad är ju faktiskt KommunistJonas, han står ju alla fall fast i sina övertygelser hur galna de än är. De har ju egentligen bara fått en massa röster av Miljötalibanerna.
Jonas är en av få politiker som jag respekterar på grund av hans personliga kvalitéer, även om jag inte för fem öre delar hans åsikter. Jonas och Jimmie är de enda rakryggade partiledarna i riksdagen. Kanske en av anledningarna till att just de två partierna växer. Samtidigt som de andra partierna beter sig barn i en sandlåda, inklusive "vuxen-Ulf".
Du menar Populistjonas? Han vars förslag inte har någon bäring i verkligheten?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bäst du röstar på Svärijevännerna då.
Mendar du Sverigedemokraterna? Den där medvetna felskrivning bevisar bara att man inte har några riktiga argument att komma med och därför sänker ner sig till sandlådenivå.
Lars brukar kalla alla som går utanför hans pk-mall för svärjevänner. Han fattar inte att man inte kan ha tredje världen-invandring utan att Sverige blir tredje världen, ett Sverigezuela.
Håller med om Sverigezuela.
@Isak
Jodå, Cornu fattar, han låtsas bara inte om det, kan bli dåligt för hans bokförsäljning.
Jag tror tvärtom att det hade gått bättre för hans böcker om han kom ut som svärjevän. Etniskt svenska SD:are mitt i livet är antagligen överrepresenterade i läsekretsen.
Jovisst, men drev med krav på att arbetsgivaren avslutar samarbetet avskräcker förståeligt nog. Men just nuförtiden är det antagligen rätt ofarligt då såna som Katerina Janouch ( http://katerinamagasin.se/ ) har jämnat vägen, Cornu skulle nog också platsa i MED.
MED ska få min röst, SD dock lokalt i brist på bättre.
Isak verkar ha missat att Sverige tagit in stora mängder immigranter från tredje världen de senaste decennierna samtidigt som vårt land haft en mycket god ekonomisk utveckling. Faktum är ju att Sverige är både rikare och säkrare än för trettio år sedan samtidigt som andelen svenskar med ursprung i tredje välden ökat rejält under perioden.
Isaks teorier om den skadliga inverkan på det svenska samhället som han påstår att invandrarna från tredje världen utövar verkar vara nonsens när hans teorierna prövas mot fakta.
Kalle7: MED ska du absolut inte rösta på, totalt bortkastad röst på ett kontrollerat oppositionsparti.
Alternativ för Sverige är ett betydligt bättre parti som vill gå till roten av problemet och kasta ut minst en halv miljon samt rensa ut vänsterslöddret från myndigheterna. Vad vill MED? "Vi vill avskaffa identitetspolitiken, litegrann, typ… kanske."
I och med att AfS kan fånga upp mången SD-väljare som har tröttnat på SD:s idiotier så har de också en reell chans att komma in i RD. Missnöjet med SD kokar verkligen bland gräsrötterna.
SD lokalt kan dock fortfarande vara vettigt om det inte finns något alternativ, det håller jag med dig om.
Då önskar jag dig en trevlig flytt till Rinkeby, Olle. Jävla fjant.
Olle exemplifierar varför 10% röstar på V
De tänker som han gör.
Jag undrar om inte Bagdad Olle bara driver med oss, så jäkla vilseledd kan man väl ändå inte vara? "Sverige är både rikare och säkrare än för 30 år sedan" Eller hur?
För 30 år sedan så visste jag inte ens att det fanns ett ord som "Gruppvåldtäkt", då var städerna säkra på riktigt och vem som helst kunde gå hem genom staden sent en kväll utan att råka ut för något öht.
Att kalla andra debattörer för fjantar när argumenten tryter är inte seriöst Isak. Har du verkligen inget annat än hat och fördomar att backa upp ditt resonemang med Isak!
@Isak
AFS känns inte realistiska, visst skulle landet behöva bli av med 500000 pers men det kommer aldrig att gå, vi har inte resurser till det ens om ingen av de som ska skickas tillbaka kämpar emot. 500000 är väldigt många och vi vet ju att vänstern kommer mobilisera ihop med dem.
Det blir antagligen inbördeskrig om någon försöker sig på det, + att AFS kommer nog inte ens att få ihop 4%.
Hur då MED kontrollerad opposition? Katerina mfl känns inte som särskilt kontrollerade, snarare tvärtom, befriade från allt sånt.
De behövs här Kalle7. Om invandrarna försvinner vem skall då jobba i Sverige, de infödda svenskarna räcker ju inte till! för att hålla Sverige i gång
Det finns säkert 500000 som vi lika bra kan vara utan och när de försvinner så slipper Polis, kriminalvård, socialvård, sjukvård, tandvård, skolor och barnomsorg att hållas i gång i motsvarande minskad omfattning. Men så långt kanske du inte kan se?
Olle vill bara ha uppmärksamhet. Visst kan en och annan tro på hans påhittade påståenden byggda på "fakta" han aldrig presenterar. Han anser för övrigt att Henrik Schyfferts beräkningar i ämnet är trovärdiga. Som vid faktagranskning framstår som löjliga.
Kalle7: MED:s företrädare är flummiga halvfigurer som fram tills nyligen var inne i etablissemangsvärmen. De har ingen trovärdighet helt enkelt. Även om de inte är direktstyrda av Löfven/SÄPO/EU/Whatever så är risken överhängande att de kommer hora ut sig om de (mot förmodan) kommer in i RD.
Blir det inbördeskrig så vinner nationalisterna, ingen tvekan om saken. Vänstern kommer veva med genuscertifierade buttplugs medan deras "allierade" kebabtekniker sjappar som de alltid gör när det hettar till. 😉
Angående resurser som krävs för repatrieringen så måste ju den kostnaden vägas mot att ha kvar socialturisterna i landet med tillhörande bidrag och brottslighet. Naturligtvis skulle en massrepatriering bli en vinstaffär. Förmodligen den bästa affären i Sveriges moderna historia.
Det hade såklart blivit en vinstaffär, det säger jag inte emot, dessutom en lättnad för många myndigheter och samhällen. Frågan är vad det hade gjort med bostadsmarknaden att få ett stort antal lediga lägenheter, förvisso i områden där man sällan frivilligt bosätter sig.
Men som sagt, du ser ju själv hur svårt det är för de mesarna att utvisa en enda Afghan, hur skulle det då gå när det blir stora folkliga protester? Även om vi låtsas att AFS får tillräckligt många röster för att kunna driva igenom ett sådant förslag så är ändå en majoritet fortfarande emot det.
Kriminella och islamister = Returbiljett. Räcker fint för mig, sen kan man ju försöka motivera de andra med minskade bidrag och återvandringspeng, kommer ta sin lilla tid och i förlängningen så kan man ju förbjuda Islam helt.
Om vi förlorar invandrarna vem skall då göra grovjobbet i Sverige! Mer läsning om invandrarnas roll på den svenska arbetsmarknaden finns här: http://blogg.svensktnaringsliv.se/fokus-pa-jobben/invandring-ar-avgorande-for-sveriges-kompetensforsorjning/
Kalle: De åtgärder du själv föreslår hade nog fått uppåt 500000 att åka. Vill MED göra någon av dessa saker?
Jag tror att den här skräniga vänsterklicken är möjlig att slå ner ganska omgående i en repatrieringssituation. De är sorgliga, veka typer.
Sossarna köpte ju religiösa företrädare (tror det var syrianer i Södertälje) för att de skulle predika sosseriets förträfflighet. Det skulle man kunna göra, fast med återvandringen som budskap.
(M)oderaterna med Waberi med det enda syftet att locka till sig röster från den somaliska/muslimska diasporan icke att förglömma…
Isak har uppenbarligen ingen koll på MED. Partiet är gräsrotsorienterat och leds av människor med riktiga jobb. De flesta är f.d. borgerliga väljare som vill ha ett konservativt alternativ till den liberala geggamojan. Vilka personer anser du är halvfigurer och hur definierar du det?
Det blir inte vänstern som blir det stora problemet för den regering som vill deportera stora mängder av personer i arbetsför ålder från Sverige.
En sådan politik skulle innebära en katastrof för hela det svenska näringslivet. Motståndet skulle därför komma från bankväsendet och näringslivets organisationer som till sin hjälp skulle ha media, jurister och i sista hand polis och militär. Det lär bli tufft!!
Ilan Sade var med i centern till 2013.
Josefin Utas var fram till 2016 miljöpartist.
Katerina Janouch var en helt urspårad SD- och nationalisthatare till 2015-16 nångång.
Finns säkert fler exempel.
Litar helt enkelt inte på kappvändare som inte har minst 10 års nationalistisk/regimkritisk verksamhet i bagaget.
AfS har en gedigen bakgrund och deras företrädare har riktiga jobb och utbildningar. Många läkare, militärer, ingenjörer. Dock ingen sexrådgivare som Janouch.
Det där med riktiga jobb är väl inte så imponerande egentligen. I princip alla nya partier utgörs av folk med riktiga jobb eftersom det härskna politikerfettet bara uppstår i etablissemangspartierna som sitter i riksdagen decennium efter decennium.
Att MED kör "riktiga jobb" som sitt främsta trumfkort gentemot åttaklövern är m.a.o ganska patetiskt.
Glöm inte Annie Lööf, vad är det för fel med en nyliberal bananrepublik i norden, våldet och skjutningarna på gatorna är redan etablerat utan att någon längre höjer på ögonbrynen, nu är det bara att gå vidare med en uppluckring av alla arbetsrättsliga lagar och ökad invandring så vi får bättre fart på den utvecklingen, än har man inte kommit särskilt långt, ser inga gated community än så länge.
+++++++ !!!!
Centern och Lööf är ett direkt hot mot Sverige och folkhemmet. Att låta kriminella, tunga missbrukare, terrorister, våldtäktsmän osv komma in i Sverige och dessutom medverkat för att de ska få stanna efter begågna brott är ytterst märkligt och farligt för medborgare i Sverige. Lööf blir då också ansvarig för Akilovs terrordåd på Drottningatan.
Våldet i samhället har snarare minskat än ökat de senaste decennierna och det råder närmast koncensus bland nationalekonomer att invandringen är ett mycket lönsamt projekt för invandrarnas nya hemland.
Annie Lööf är uppenbarligen ganska väl insatt i både nationalekonomi, sociologi och kriminologi. Inte undra på att hon därför inte låter sig skrämmas av de invandringsräddas sagor om att invandringen kommer att leda till en dramatiskt ökad kriminalitet och ekonomisk kollaps.
Joakim Ruist håller inte med dig.
Jag skulle vilja påstå att Joakim Ruist inte uttalat sig i frågan Isak.
@Bagdad Olle
Tino Sanandaji håller inte heller med dig..
Tino Sanandaji är en bluff. Han är debattören som hela tiden anklagar andra debattörer som oseriösa eftersom de inte baserar sin påstående på aktuell forskning. Samtidigt som Tino ställer sådana krav på exempelvis Sandro Scocco så tvekar inte Tino att såga nästa alla svenska kriminologers åsikter om hur brottsligheten utvecklats i Sverige de senaste decennierna trots att Tino inte är kriminolog och aldrig forskat i ämnet kriminologi.
Tino Sanandaji är forskare och vet hur man arbetar efter en vetenskaplig metod men ändå så struntar han i alla regler när han diskuterar invandringen. Hans Facebooksida är fylld av personangrepp på vetenskapsmän som Dick Harrison och Jerzy Sarnecki. Tino attackerar ständigt dessa personer eftersom de har fräckheten att inte förstå att Tino är en bättre historiker än Dick och en mer kompetent kriminolog än Jerzy.
Allvarligt talat är det bara patetiskt och frågan är väl hur länge det dröjer innan Tino får sparken från Handelshögskolan.
@Bagdad Olle
Har du läst hans bok?
Jag har lästa hans bok Massutmaning där han sammanställer vedertagna forskningsrön från allmänt accepterad forskning. Det är synd och skam att han blir syndabock för extremvänstern och Olle bara för att sammanställa existerande forskning. Tankeförbudet handlar nu inte bara om kärnkraft, det handlar även om allt som inte är önskvärt av extremvänstern. En helt oskyldig bok som bara använder redan existerande forskningsresultat. Och det resulterar i att välkända kändisar mailar hans chef om att han borde få sparken. Man blir mörkrädd.
Som jag skrev ovan i tråden har Olle seriöst hävdat att Henrik Schyffert är kunnig och insatt i ämnet. Vi har ju "pizzaberäkningarna" på immigrationskostaderna. Säger det mesta om Olle.
Olle, det har varit illa länge. 30-40år.
Våldet utövas av svenskar med utländsk härkomst, ofta födda, uppvuxna i Sverige. Kriminaliteten och ett kulturellt utanförskap kan man förstå vad gäller invandrare men att nästa generation ständigt tar upp en tråkig budkavle kan ingen prata ner.
Likaså vill jag påminna om att landet är inte vårt att handla med, målet med våra liv är inte ekonomisk tillväxt, det är ett gäng som tror det, och visst är det bra, viktigt, men det ska vara ärligt och komma alla till godo.
Haha ja Olle är en riktig mupp, som många extrem vänster tänker han inte med hjärnan men möjligen med hjärtat sitt som klappar febrilt för afrikaner på jakt efter pengar i EU.
Mupp-Olle: Du påstod att "det råder närmast koncensus bland nationalekonomer att invandringen är ett mycket lönsamt projekt för invandrarnas nya hemland".
Joakim Ruist har visst uttalat sig i frågan. Varje "flykting" kostar 74 000 kr/år enligt nationalekonomen Ruist.
(Grov underdrift visserligen, eftersom han t.ex. har utelämnat brottsligheten i sin beräkning.)
Tino Sanandajis bok "Massutmaningen" har sågats av expertisen. Att sedan boken fått hyfsat kritik i dagstidningarna ändrar inget. Tino lögner är helt enkelt avslöjade.
Mer att läsa och lyssna på: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6630024
Isaks oförskämdheter och låga debattstil är ganska typisk för hur rasister och nazister beter sig på nätet när de blir trängda.
Joakim Ruist har inte påstått att varje flykting kostar 74 000 kronor. Han påstår något annat och jag föreslår att Isak går in på hans blogg för mer information.
… och där kom rasist-fascist-nazist-döds-knarkar-kortet fram..
Tog dina "argument" slut Olle ?
Jag gillar helt enkelt inte oförskämda debattörer som i avsaknad av argument förolämpar mig. Då svarar jag med samma mynt. Vad det gäller mina argument så har jag hänvisat till både föreningen "Svenskt Näringsliv" och en professor i kriminologi.
@Olle, att Sverige har haft en på vissa sätt stark ekonomisk utveckling är ju inte på grund av asylinvandrarna, utan snarare trots denna invandring. Du förstår väl att de som det talas om att repatriera är arbetslösa och kriminella? På vilket sätt är de viktiga för landet?
Det finns som jag tidigare hänvisat till en mängd forskning som visar att även flyktinginvandring är lönsam för länder med låga födelsetal och åldrande befolkning.
Arbetslösa är naturligtvis viktiga för den svenska ekonomi eftersom det visar på att arbetsmarknaden är sund. Att då deportera en stor del av den potentiella arbetskraften leder bara till att lönerna drivs upp vilket skadar exportindustrin och att bristen på arbetskraft skapar kaos inom hela näringslivet.
De 10% som kan tänka sig att rösta på ett visst parti är till största delen unga och naiva…
Eller helt enkelt bara okunniga !
Bengt Havsnes: … eller så kan de ju också vara äldre 65+ och liknande som jobbat 45-50 år i tunga slitsamma jobb med dålig arbetsmiljö och samtidigt sett ett gäng kostym- och räknenissar berika sig utan att egentligen ha producerat någonting som helst av nytta för samhället!
Som Sven Wollter och Mikael Wiehe menar du?
Mnils: Eller jag själv!
Chief: Vad har hindrat de som arbetat 45-50 år i tunga och slitsamma jobb att spara undan delar av sin lön under alla år? Om en fabriksarbetare satt av 5 % av sin lön varje år hade vederbörande varit mångmiljonär iaf i SEK idag.
Att berika sig är att bygga förmögenhet och det kan de flesta.
Söderslätt: Jag känner igen frågan från 90-talet … Då formulerad av dåvarande Finansminister Ann Wibble som "Var och en borde ha en årslön på banken!".
Och det enkla svasret är att så ser inte den ekonomiska verkligheten ut för en alltför stor del löntagare i det här landet!
Anne Wibble blev utskrattad, men hade helt rätt i sitt resonemang. Notera, "borde". Alla kan inte, till exempel om man är frånskild deltidsarbetande ensamstående far i en dyr lägenhet. Men är man heltidsarbetande och frisk så har jag svårt att se att man inte skulle skaffa sig en rejäl buffert ganska snabbt i sitt arbetsliv. Särskilt nu när reallönerna stigit kraftigt de senaste tjugo åren.
Det handlar nästan enbart om prioriteringar och att man inte kan budgetera för sin privatekonomi.
Joakim Persson: Med synnerlig reservation för långtidsarbetslösa, långtidssjuksrivna, funktionsnedsatta, ensamstående försörjare i låglöneyrken och inte minst det ständigt växande prekariatet!
Annars dock naturligtvis möjligt när ungarna flugit ut och amorteringarna är nere på överkomlig nivå och man fortfarande har jobbet kvar och är någorlunda vid hälsa!
Ja, det här gnällandet på att det inte går att spara sig till en liten trygghet är jag jäkligt trött på. Det vandrar mängder med ekonomiskt inkompetenta människor i detta land och när de spenderat bort sina löner och upptäcker att plånboken är tom blir det ett sånt sjukt vänsterskrikande på hela högen. Nej, det behövs ingen "rikemanslön" för att spara ihop en miljon till när det är pensionsdags. Det behövs bara lite vett i skallen. Suck.
Tack Joakim!
Chief, du tror inte att verkligheten är så på grund av att man aldrig satt av några pengar till sparande?
Det finns inget värre än den hånfullhet som kommer av personer som inte klarar av något och därefter ska hacka ner på de som kan. Spara i det här fallet, eller för den delen jobba som "kostym- och räknenisse", vad nu det är.
chief karlsson: Ja precis, de som inte jobbar har också mycket svårt att spara, så är det. Men nu är det lyckligtvis så (på grund av högkonjunkturen) att allt färre faktiskt försörjs av det allmänna och därför har en egen inkomst med tillkommande sparmöjlighet.
Jag tror inte heller Anne Wibble eller andra tänker sig att ensamstående försörjare (som var precis det exemplet jag tänkte på) med lätthet skulle skaffa sig en årslön på banken. Men, kanske det är något man borde försöka göra _innan_ man skaffar barn, som exempel? Åtminstone tre månadsutgifter på sparkonto skulle jag rekommendera varje vuxen arbetande person (övrigt överskott kan man t ex placera mer långsiktigt).
Lillstrumpa har helt rätt, och det är en konstig syn som finns på många håll i Sverige att det "inte går" att spara. Det går hur bra som helst för en majoritet av alla människor mellan 20-64. Ganska få väljer att spara särskilt mycket, för det är roligare att konsumera.
Lillstrumpa, Söderslätt och Joakim Persson: Jag vill minnas att för något år sedan Wilderäng genomförde ett antal fredagsmüs i spalterna här där undersöktes läsekretsens situation med avseende på lönenivå, finansiella tillgångar, bostadssituation etc. Resultaten av de undersökningarna gör att kommentarerna på mitt inlägg var ganska förutsägbara.
Med all respekt i övrigt till Er alla tre och speciellt till Joakim Persson med vilken jag fört ett antal givande konversationer trots att vi politiskt står i helt motsatta läger!
Hatten av till chief karlsson. Jag förstår vad du menar och kan nog inte övertyga åt något håll i ett bloggkommentarsfält.
Kan enbart nämna att trots att jag idag har vad man skulle kunna kalla för "mycket gott ställt", så var det knappast så för generationerna före mig i familjen — och detta till trots har alltid sparande och att inte leva över sina tillgångar varit något som prioriterats. Även den som inte tjänar så mycket faktiskt har den möjligheten, vilket enklast ses genom att göra upp just en privatekonomisk budget och syna den i sömmarna. Man väljer att konsumera istället för att spara är min bestämda uppfattning.
"Du prioriterar inte." Det är mitt ständiga svar (med glimten i ögat) till bekanta som ojar sig över att "jag kan inte…", "jag hinner inte…" eller "det är så mycket annat…". Om folk jobbade lite på att sluta leta ursäkter så hade gemene man haft det _mycket_ bättre ställt, både nu och sen. Självklart ska vi ta hand om de svaga och de som verkligen inte kan på egen hand, men för det behövs inget vänster- eller socialistparti. Det behövs bara lite sunt förnuft.
Precis, skulle vilja dra det vidare och säga att spela på offerrollen är en typisk "vänstergrej" bl.a. för att bygga upp spänningar och få mer röster. "Kostymnissar" är orsaken till jag har det dåligt, utanförskap, kapitalister, ADHD, usla politiker eller vad det nu kan vara. För Jonas Sjöstedt är just nu giriga riskkapitalister orsak till dålig vård och skola.
Sen är såklart det sociala arvet en orsak till att vissa har det svårt i livet. Precis som att vissa föds sjuka andra friska. Men vi har ett eget ansvar.
En "arbetare" idag på exv. ett av landets pappersbruk eller annan tung processindustri som jobbar 5-skift lever definitivt INTE fattigt…
Har inte några studieskulder etc. men betalar statlig skatt
Han/Hon kommer INTE att rösta (S) eller (M) i höst utan på något helt annat..
😉
https://da.se/2018/01/svenska-massabruken-gar-for-hogvarv/
https://da.se/2018/02/oforandrat-i-lonetoppen/
Bostadskostnaderna på de "bruksorter" där de stora processindustrierna ligger är betydligt under Stolleholms-nivåer…
Det är dessa väljare som kommer att "se till" att (S) gör sitt sämsta val sedan den allmänna och lika rösträtten infördes 1921 dvs under 30%
@Bengt:
Ja, vi – dvs vi över 45 – kommer väl alla ihåg LO:s f.d chef Stig Malm när han 1987 demagogiskt drypande och med "avund" talade om "finansvalpar" som tjänade stora pengar utan att göra något "nyttigt"..
Bengt H: Fast, du brukar väl själv ondgöra dig över "värdepapper" och annat icke-centraleuropeiskt? (Trots att tyskarna var först med "pfandbriefe"…).
Det är egentligen inte någon retorisk skillnad mellan vad Malm sa 1987 och vad Sjöstedt säger idag… Det gäller att måla upp "fienden" som obehaglig och som flutit på en räkmacka
Någon egentlig skillnad på "giriga riskkapitalister" och "finansvalpar" finns inte utan de ser till att sko sig på andra människors bekostnad. En viss ALLRA-chef icke att förglömma…
@Joakim:
Jag tänker fr.f.a på de excesser som förekommit i amerikanska skräplånemarknader och de derivatmarknader och handel som drivits alldeles för långt och på osunda grunder!
Och där det uppkommit en hel "industri" (likt det "militärindustriella komplexet" i Sovjetryssland) och som hela tiden måste hitta på nya "instrument" för sin egen (överlevnads) skull
@Bengt H: Vem ska bestämma när gränsen är nådd för "osunda grunder"?
Jag är lite intresserad av detta, vilka instrument som idag emitteras är det du tycker är "osunda"?
Här har vi en kulturell skillnad!
I fr.f.a det amerikanska sättet där rena skräplån bakats in i nya "instrument" och derivat och där köparna av dessa inte förstått vad de påstått "kreatia" utgivarna egentligen sålt.
jämför detta med ett mer just centraleuropeiskt perspektiv där grunden ligger i att lån skall amorteras och att de som inte borde få lån pga för dålig kreditvärdighet heller inte får det
Dock, en alltför snäv "amerikansk" syn på kvartalssiffror och enskilda bonusar har gjort att man inte tagit dessa hänsyn och långsiktigheten saknats…
Och som jag tidigare nämnt… Krig och hyperinflation i historien spelar in. Att USA fortfarande kan ligga så "högt" i sin kreditvärdighet etc. trots biljarskulder till bl.a Kina beror ju på att olja betala i dollar och därför måste varje land hålla en viss reserv av denna valuta …
Det… var inte ett särskilt konkret svar.
Du pratar förstås om CDO:erna från 2005-2008 ungefär. Jovisst. Men vilka andra instrument bedömer du idag är "osunda"?
Grunden är på vilken sikt man ser det!
Det "amerikanska" där man ängsligt och kortsiktigt enbart tittar på kvartalsstatistik och -siffror är perverterat ! Långsiktigheten saknas .. !
Jag tycker denna gamla reklamfilm säger allt!
😉
https://www.youtube.com/watch?v=rmrqno_Vam0
Jag tackar för uppvisningen härovan av samtliga deltagare och drar mig tkillbaka med dels insikten om att där finns inga fickor på en svepning och dels med att färsk EU-statistik visar att 1.5 miljoner svenskar, dvs 15% av befolkningen, lever med inkomster på gränsen eller understigande nivån för relativ fattigdom … Inte endast de så kallade fattigpensionärerna alltså.
Och går inom kort till mitt fjortonde riksdagsval och i vanlig ordning svårt att bestämma mig om det skall bli röst på S eller på V …. någonting annat existerar inte på världskartan.
Samt för undvikande av spekulationer så övervägande delen av 46 år i yrket så var jag höginkomsttagare och min pensionsinkomst idag ligger snäppet över både median och medel i Sverige.
Matten stämmer inte riktigt… halvering av penningvärdet sker lite drygt var fjärde vecka, inte per timme
Det viktiga är att alla har lika dålig levnadsstandard. Bara partiets funktionärer får ha lite bättre.
Som Ernst Wigforss (S) sade: "Fattigdom fördrages lättare när den delas av alla"!
Du glömde resten: …-"Den blir outhärdlig då den dagligen kan jämföras med andras överflöd!"
Citatet är i originalet längre, som Du påpekar, och även ordrikare. Men det är den första meningen – som åsyftar solidaritet – som blivit bevingad. Andra delen – som kan sägas uttrycka avundsjuka – är inte lika flitigt citerad.
Max Haneman: Jag skulle inte vilja uttrycka konstaterandet av ett utpräglat Klassamhälle i termer av "avundsjuka" … Men någonstans i det häradet går måhända skillnaden mellan Din och min Världsbild!
Det var därför jag skrev "kan sägas", m a o utrymme för tolkningar. Liksom hur stora livstidsinkomstskillnader och arvsregler/beskattning som konstituerar ett utpräglat klassamhälle.
Max Haneman: När dessa skillnader blir så pass märkbara som Wigforss noterade så kan man enligt min åsikt utan tvekan tala om ett utpräglat klassamhälle.
…och utan bilden av det stora hemska klassamhället som socialdemokratin skulle dräpa genom konfiskation av sparade medel kom inte Wigforss parti någonvart.
Nu satt han ju som finansminister under mellankrigstiden, att jämföra dagens välstånd med den tiden är ett hån mot dåtidens folk som ju nästan svalt.
Söderslätt: Fattigdom i ett fattigsamhälle behöver inte vara och kan kanske inte heller vara av samma art som fattigdom i ett rikt samhälle. Det är däremot en fråga om klyftorna … desamma klyftor som Wigforss noterade för 90 år sedan.
Precis, att gnälla på "fattigdom" för att man inte får precis allt man pekar på är perverst när ens förfäder knappt hade mat på bordet.
Besöker man sydamerika och ser all fattigdom samtidigt som några få har allt förstår man att folk blir kommunister. Och trenden i väst är att de superrika blir ännu mer rika, på medelklassens beskostnad. Vi är nere på 1800-talet gällande ojämlikhet i Sverige. Sverige har också fler dollarmiljardärer än USA – per person. Sveriges politiker försnillar 100-tals miljarder i flyktingindustrin, Karolinska, Neon-affären, osv utan att ställas inför åtal. Politiker har tillsatt tre politiker inom RRV som kan stoppa RRV's undersökningar utan vidare. RRV ska granska politikerna, för er som inte vet. Så Sverige har en hel del att ta itu med också. Demokratin behöver helt klart förstärkas. Folket måste kunna slänga ut korrupta politiker och få en röst. Den sk demokratin i Sverige är egentilgen en förklädd diktatur. Eliten med pengar styr egentligen Sverige. Tänk bara, om du som medborgare vill klaga på någon politik, vart går du då? Om beslut som politikerna tar går emot folkviljan, var klagar man då? Vart tar alla skattepengar vägen? Finns ingen riktig revision där du tex kan se hur mycket invandringen kostar. Vilka bolag som snor pengarna. Istället för riksdag kan man låta folket sitta hemma och rösta med dator eller app. Alla betalar räkningar och allt annat via datorn, så det kan fungera.
Politiker hatar direkt demokrati, då får ju inte dom bestämma.
Spartacus: Det där med utkrävande av ansvar bör Du nog läsa på. Väljarna utkräver ansvar i allmänna val, KU granskar regeringens arbete och RR (RRV slogs ihop med RR för länge sedan) granskar/reviderar de statliga verken, inte några politiker. De tre riksrevisorerna är utsedda av riksdagen och är inte politiker utan experter inom ekonomi, förvaltningsrätt och juridik med långvarig erfarenhet från statsförvaltningen. De är i princip oavsättliga – ingen ger dem order. Vad Sverige skulle behöva är en författningsdomslut av tysk modell, som kan pröva det lagliga i politiska beslut, men en sådan har politikerna visligen låtit bli att skapa.
"KU granskar regeringens arbete"
Har du sett någon blivit dömd? Politiker som blir kallade till KU behöver inte komma. (Maud Olofsson ett exempel). Ja dom behöver inte ens tala sanning enligt regelerna. Lögnerna blir många, tex utredningen angående Leila Freivalds inpassering på rikskansliet iom Tsunamikatastrofen.
" De tre riksrevisorerna är utsedda av riksdagen" – Det säger väl allt. De utsedda brukar ha tjänat sista regeringen i olika utskott. En trogen medarbetare i beroendeställning skall således granska sin egen herre. Oftast en dålig kombo.
"De är i princip oavsättliga"
De tre som satt förut blev alla avsatta utan större problem.
"ingen ger dem order"
Dom umgås med dom de skall utreda, oftast jobbat ihop i flera år. På en privat middag framkommer det vad som är viktigt och bör begravas.
Svenska folket behöver en bättre fungerande demokrati.
Folket måste kunna avsätta odugliga politiker. Folket måste kunna få en mer aktiv röst. Det är möjligt.
Jag håller med Dig om att Sverige skulle behöva en bättre fungerande demokrati, men hur skall "folket" (=väljarna?) kunna bedöma vilka som är odugliga och hur skall avsättningen gå till? Ett steg vore utpräglade personval där inte partinomenklaturan bestämmer vilka som skall listas på valbar plats. KU är inte en i juridisk mening dömande instans, men dess utlåtande och de inkallades beteende får politisk betydelse då de påverkar väljarna. Redan hot om granskning har framtvingat statsråds avsättning/gång. Jag återkommer till vad jag skrev tidigare om en författningsdomstol eller liknande. Även om alla höga statstjänstemän inte har Inga-Britt Ahlenius resning https://www.senioren.se/leva-uppleva/inga-britt-ahlenius-varldens-moraliska-kompass/ så får man inte glömma rädslan för avslöjande via läckor/visselblåsare för att begränsa otillbörliga interna påtryckningar. Ytterst handlar det om vilka kontroller våra politiker är beredda att åsätta sig själv. Är de inte tillräckligt stora återstår revolution …
För att förbättra demokratin i Sverige behöver man förbättra väljarna. De flesta är helt "clueless" om det mesta. Någon slags test för att få rösta borde vara kravet. Ett test på varje partis partiprogram som minimikrav.
Ett vanligt mått på inkomstklyftor är GINI-indexet. Se https://data.oecd.org/inequality/income-inequality.htm.
Som synes ligger Sverige fortfarande bra till, även om klyftorna ökat något på senare år. Att tala om "1800-talet" är rent nonsens.
Jag får det till 5% per dag, vilket också är rätt skrämmande men inte på det Aftonbladetska viset som används av klickjagare…
Precis, procenträkning verkar inte vara det lättaste här… den som är sugen kan ju testa och se vilken inflation en dubblering av priserna varje timme faktiskt skulle motsvara. Tips: det som kostar en krona i början av dygnet kostar över 16 miljoner ett dygn senare.
Hugo Chaves var Socialist inte kommunist, bara så ni vet. Han var folkvald. USA genomförde en kupp och skickade dit Pedro Carmona från Spanien och införde diktatur. Evo Morales i Bolivia var första presidenten som såg ut som en Bolivian. Presidenten innan kom från USA, var vit och kunde knappt tala Spanska. Ja, kolla in "South of The Border" gjord av Oliver Stone på youtube. Lustigt vad lite man vet. Kan det bero på vår "fria" media?
På vilket sätt är det ett problem att han är vit och född i Bolivia?
Betr Chaves: Hur ser Du skillnaden?
Carmona var en venezuleansk fackföreningsledare som den lokala militären satte i som president vid ett misslyckat kuppförsök.
Morales företrädare Eduardo Rodríguez Veltzé är född i Cochabamba, Bolivia. Han var dessförinnan ordförande i landets högsta domstol.
Oliver Stones rykte som vänsterradikal (t ex stödjer han Ryssland i Ukrainakonflikten) gör honom mycket tvivelaktig som sanningsvittne.
Tack för att Du gav mig anledning kolla upp detta.
Carmona verkar ha lett en företagarfackförening? Jojo.
Var man är född är inte liktydigt med lojalitet mot andra. Titta på Hutus och Tutier. Kolonial-spanjak vs indian.
Förstår ingen Svensk världen?
Carmona var inte fackföreningsledare. Han var oljemagnat och var ledare för storkapitalet. Du tolkade nog wiki-texten fel. Att göra ett karaktärsmord på Oliver Stone som "vänsterradikal" är missvisande. Han är patriot. Han var super republikan som sin far och gjorde sin "manhood/plikt" genom att signa upp för Vietnamkriget som frivillig.(svenska wiki stämmer inte med det han säger själv). Han blev sårad flera gånger och fick Purple Heart och Bronze Star. Efter Vietnamkriget frågade han sig varför kriget kom till. Och varför det upprepas hela tiden. Honduras, Panama, Nicaragua, Libyen, Iraq, Afghanistan, Syrien osv osv. Stone gjorde filmen "The Untold history of the United States", som tar upp en del av detta. Stone är en produkt av kalla kriget. Och han minns krigshetsen. Så, varför inte tala med personerna "på andra sidan" och höra deras historia, och inte bara lyssna på sin egen propagandamaskin. Se Stones filmer och se även youtube med honom själv. Klart intressant.
Vem är bäst, Cournicopia eller https://anthropocene.live ?