En läsare tipsade om stora prisfall för ettor på Lilla Essingen i Stockholm. Nedan följer en närmare fallstudie kring detta.
Slutpriser ettor Lilla Essingen sedan 20160831 enligt Booli. Linje är fem affärers glidande medelvärde. |
Lilla Essingen är en rätt liten bostadsmarknad, med mestadels likvärdiga lägenheter i de äldre delarna. Avgifterna är låga pga äldre föreningar.
En läsare menar att priserna nästan halverats på ettor, men det handlar antagligen om begärda priser och vad för bud som har kommit, och inte avslutade affärer.
Begärda priser ska som högst legat runt 130 000:- SEK per m2 för ettor, medan bud numera ligger på 70 000:- SEK, vilket kan ses som ungefär en halvering. Dock kanske 130 000:- SEK per m2 snarare har varit fantasisiffror som ingen betalat?
Tittar man dock på avslutspriserna hos Booli så märks inte detta. Inga ettor verkar ha sålts för 130 000:- SEK per m2, men däremot för så lågt som 61 951:- SEK i ett enskilt fall.
Ett annat specifikt fall där Booli har två datapunkter för samma lägenhet visar på en förlustaffär på ett och ett halvt år på ca 450 000:- SEK för en som fått betala för att bo. Fördelat på 18 månader blir det en extra boendekostnad på 25 000:- SEK per månad. Allt är inte rosor på bostadsmarknaden, men det fallet ska betraktas som en anekdot.
Glidande medelvärde för lägenhetspriserna på ettor på Lilla Essingen har gått från 90 628:- SEK per m2 ner till som lägst 72 750:- SEK, eller ett ras på 20%. Detta var i maj. Sedan dess har femaffärers glidande medel återhämtat sig till nya rekordnivåer och som högst 95 571:- SEK. Två dyra objekt i juni drog snabbt upp glidande medel. Dessa två lägenheter är dock mindre, ca 20 m2, än de normala runt 35 m2 som verkar gälla annars.
Enligt de som bevakar Lilla Essingen ska lägenheter tydligen dras tillbaka från marknaden på grund av att buden ligger nere på 70 000:- SEK. Avslutade affärer sägs alltså inte ge en korrekt bild, men det är det enda man kan bygga statistik på.
Lägenheter till salu på Lilla Essingen ligger just nu på 55 172:- SEK per m2 till 75 531.- SEK, men detta är inga ettor. Senaste lägenheten har ett begärt pris på 64 422:- SEK per m2, men är då en 2.5-rummare på 64 m2. Utgångspriser för Kungsholmen och Essingeöarna ska enligt Hemnet ha gått från 82 216.- SEK per m2 förra året till 78 188:- SEK i juni 2018. Ingen större dramatik med 5% sänkning av utgångspriserna.
Vi återkommer kanske till Lilla Essingens ettor längre fram.
31 kommentarer
De som då inte säljer eftersom de inte får vad de begär torde då försöka att hyra ut bostaden i 2:a hand vilket i sin tur även pressar ner kostnaderna för denna marknad.
Givet att de som hyr ut i 2:a hand har ett nytt boende
22 objekt i 2:a hand hittades på Blocket 20 – 50 kvm "kungsholmen" – Lilla Essingen fanns inte med på Blocket men torde kunna räknas till Kungsholmen
Hyra från 5000:- till närmare 18 000:-
Jag tror tyvärr inte priserna så här city nära kommer gå ned nåt nämnvärt. Däremot går antalet sålda objekt ned. Under ett visst pris så hyr klipparen/ägaren ut i andra hans istället. Priserna som betalas för att hyra i andra hand visar nämligen ingen tendens att sjunka. Så ägarna hyr ut istället om de inte kan göra önskad profit när de säljer.
Andrahandshyrorna sjunker som en sten vid nästa lågkonjuktur. Många som bor tillfälligt i stan i några år för mycket till följd av arbete.. försvinner det stannar de inte kvar och betalar 15kkr i månaden för 30kvm.
Då är det tråkigt att sitta och hålla på flera bostadsrätter som numera inte bara är svåra att sälja för en bra peng utan även svår att hyra ut.
Finns absolut ingen anledning att hyra något för 15k/mån. Vem är så desperat? Även med ett bra jobb med bra inkomst är det inte värt det. Företagen får börja sprida ut jobben över landet istället. Kan man lägga jobb i andra länder kan man lägga jobb i andra svenska städer.
Trenden är ju tvärtom att fler flyttar till storstadsregionerna. Jobben uppstår i stadens dynamik med arbetskraft, kapital, många företag samlade på ett ställe osv. DN skrev om detta häromdagen och visade hur Sverigekartan skulle se ut baserat på jobb mm. Att planekonomiskt sprida ut jobben är en dålig idé, låt marknaden hantera detta. Vilka väsentliga fördelar skulle detta ge arbetsgivaren?
Däremot är det inte så dyrt i Stockholm som många tror, då det går att hitta rimliga alternativ med pendlingsavstånd. Problemet är snarare att alla som vill flytta till Stockholm vill bo innanför tullarna eller i någon villaförort med cykelavstånd.
Det kan definitivt vara värt att flytta till Stockholm. Min lön har t.ex. tredubblats sedan flytten ifrån en småstad. Det finns helt andra karriärmöjligheter i en storstad.
Billigt. Ettorna på Lindholmen i Göteborg är dyrare per kvm.
Nja… hur ska ägarna kunna hyra ut sin bostadsrätt, när de egentligen behöver få loss pengar till nästa bostadsaffär?
Ränta på 4-5% och amortering på 25 år bör införas omgående. Vansinnet som pågår nu tjänar bara mörka krafter. Cornu hade en graf på husprisindex förut. Ser man den inser man att bostadspriserna är helt orimliga.
En etta på 30 kvm kostar alltså ca 2,2 miljoner. Seriöst. Man kan köpa färdigt modulhus och tomt för de pengarna. Nu ska vi se. Sitta inomhus i en skrubb eller ha ett helt hus med egen tomt med terrass, hammock, solmöjligheter, jordgubbar/hallon, eventuellt pool. Ja, vad får folk att välja vansinnet? Lurade av psykos?
Ja, för vissa kan ju inte tänka sig att bo någon annanstans än i "Tokholms" innerstad med nära till alla trendiga inneställen, sushi- och lattebarer etc. och kanske, kanske någon gång få se en "tjändis" – eller kanske t.o.m Zarah Larsson – i någon odemokratisk kö…
😉
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-lindholmen-goteborgs-kommun-lindholmshamnen-1-a-14288676
Himla låg avgift på den, Toni. Bara köp! (Ignorera att föreningen räknar med en ränta på sina egna lån på 1,74% för evig tid…)
Helt allvarligt blir det dock en rätt låg total _månadskostnad_ för den som väljer att klämma in sig i den lägenheten (2 067 kr + ränta på 2 milj = 2 000 till). Nybyggt så man kan ju helt strunta i att riva ut kök och badrum och att måla om osv de första tio åren.
Det blir ju också så att pyttelägenheterna har ett mycket högre pris per kvadratmeter än de större av naturliga skäl.
@Joakim: Nej. Inte intresserad. Tycker mest att det är sjukt men som alla vet (jag och du) hyr man ju numera från banken, det finns ingen vits med att vara skuldfri eller ens försöka att bli det någonsin och räntorna kommer aldrig komma över 1,74% heller.
https://bostad.skanska.se/sok-bostad/goteborg-studio-256?utm_campaign=%7Bprojekt_region_väst%7D&utm_term=%2Bstudio%20%2B256&gclid=CjwKCAjwhevaBRApEiwA7aT535ab8Z12SEhrg8JDNar-WW2TEixPC71jyt07V0l8sC2LOSlk2DoVkhoCOg0QAvD_BwE
Den här är också rolig. 18% osålda lägenheter. Inflyttning från September.
Skanska bjuder på 12 månadsavgifter.
Ja, man gör som man vill. Många är besatta av det här med att äga sin bostad oavsett pris, och det kan nog gå på röven innan folk lär sig (närmast till hands är detta i Stockholm).
Tror dock att den som köper den där pyttelägenheten på Lindholmen nog klarar av att hantera ett eventuellt prisfall/en ränteuppgång. Man riskerar inte särskilt mycket utan kan härda ut i en fem-tio år om vi nu får en rejäl kris. Även under 90-talskrisen var det få som åkte dit och ställde in betalningarna på sina lån, man drar mycket hellre in på annan konsumtion — och i de fallen där det gick åt skogen var det på grund av högbelånade bostadsrättsföreningar av en typ vi inte har längre.
@Bengt, essingen är tvärt om utanför "civilisationen" och är väl det som är problemet här. Jag tillhör skaran som ärligt talat hellre bor utanför centrum. Om man då är en klassisk BLT går nog taken lätt till "denna skulle kosta 3m i Vasastan, wow – 2.2m är ju ett kap".
Många vill inte ens flytta till storstäderna, men tvingas pga jobb. Betala 15k i 2a hands hyra per månaden för ettor. Vägra flytta. Storföretagen lägger ut jobb i andra länder utan problem. Då kan dom sprida ut jobben till mindre orter i Sverige också, utan problem. Såg hur Spotify gnällde om bostäder i stockholm. Men dom kan faktiskt flytta ut en del jobb utanför stockholms innerstad till andra delar av landet utan problem.
Nä, det är bara i Stockholmsregionen som folk har förvärvat kunskapen att koppla ihop olika datorsystem.
Härda ut i en etta i GBG i fem – tio år?
Visst har nog en del dragits med i ett pyramidspel men det är också en effekt av utbud och efterfrågan. Det är helt enkelt oerhört mer attraktivt för många att bo i staden än på en jordplätt 10 mil utanför. Det finns ju prisvärt boende i länet.
Jag skulle själv inte lägga dom pengarna på en lägenhet, men det finns tillräckligt många med mycket pengar i Stockholm för att driva priserna. Alla som bott här i över 10 år har ju sett priset på sin bostad öka med miljoner, och den primära målgruppen har generellt goda inkomster. Månadslöner på mellan 50-100 tusen är inte ovanliga i Stockholm (ex inom IT). Problemet är att det verkar vara en del som saknar dessa resurser men ändå köper bostad centralt.
Flytta jobb ör ju verkligen en dålig idé. Låt företagen avgöra vart det är mest optimalt att driva verksamhet.
Spotify skulle troligen få svårt att rekrytera talang till landsorten, de konkurrerar om arbetskraft på en global marknad. I Stockholm kan du hitta sådana specialister, eller i värsta fall få dom att flytta hit.
Visst finns det bostäder för den som har ett jobb på Spotify, men det blir givetvis mycket dyrare innanför tullarna. Har Spotify det mycket enklare på sitt kontor i New York? Du kan hitta en lägenhet för under en miljon 30 minuter från Stockholm.
Det är givetvis positivt om/när det startas företag och skapas jobb över hela landet, men det finns ju en anledning att storstadsregionerna och universitetsstäderna är tillväxlok dit många människor och företag söker sig.
Jag tror inte att det går att få ett nyckelfärdigt kataloghus ink. tomt, platta, va,el, väg och annat. 4 miljoner är snarare en mer lägsta nivå.
Det är därför det inte finns så många nybyggda hus på landet då man måste kunna finansiera dessa själv. Marknadsvärdet understiger tyvärr ofta produktionskostnaden.
Även om det funnits massa billiga hyresrätter så är det status att köpa!
Bor i en hyresrätt cirka 900 meter från lindholmshamnen, 33 kvm med högt i tak, fullt fungerande kök/badrum/allrum. TILL OCH MED instagramvänligt med några lätt begagnade designermöbler från blocket, nymålat (av hyresvärden) och en fin drink i bakgrunden. Hyra 3100 kr / Mån, civilingenjör. Hade 3 år på boplats för att få denna (Hade 4 visningar på 4 liknande ettor under det halvår jag sökte). Samtliga kollegor, "svärföräldrar" och de flesta vänner tycker trots detta att jag ska köpa en så dyr etta som banken tillåter GENAST annars är jag dum i huvudet! Samtidigt totalrenoverar en kollega sitt kök från 2012 för 150 000 kr i en lägenhet med lån på 2 200 000 och får cred av samtliga kollegor.
Är det inte så hela tiden i en fallande marknad, vissa gör kap och andra har inte riktigt fattat och köper för dyrt (eller betalar mer än vad dom hade kunnat komma undan med).
I en stigande marknad är ju hela tiden priserna hyfsat jämna, säljare, mäklare och köpare har björnkoll på aktuellt pris.
I den fallande marknaden har vi ju de som måste sälja nu, dåliga objekt blir osäljbara och en del köpare som inte fattat att priserna fallit och betalar för mycket.
När det här blåst över har vi således en del som kommer kunna säga att dom köpte 50% billigare än toppen och andra som kommer ha köpt till gårdagens priser mitt i den värsta dippen.
Wow. Nej. Prisstatistik bygger du på bud, inte affärer. Återkom gärna om du vill ha hjälp att tänka kring detta.
Vänta nu, vadå?
Aha. Du menar att prisstatistiken måste innehålla de oseriösa buden från säljarens bulvaner. Ehm. Tja.
Nja.
Aggregerat marknadspris är vad marknaden är beredd att betala. På lång sikt med stort urval fungerar det lika bra med försäljningar, men inte på kort sikt. Specifikt är det helt värdelös statistik under volatila perioder; det enda som då är relevant som marknadspris är vad marknaden vill betala. Just nu analyseras en marknad som fallit 10% senaste knappa året, d.v.s. det enda rimliga att titta på är bud.
Du argumenterar för att olaglig verksamhet är så pass utbrett att vi inte har någon sådan statistik att tillgå heller. Det vore _extremt_ allvarligt. Okej, jag har ingen aning om du har rätt eller ej, men det är verkligen ett läge där man om du har rätt bör man lägga sin tid på att fundera kring detta extremt allvarliga problem snarare än dividera om marknadspriser eftersom det i sådana fall är en så allvarlig defekt att marknadspriserna ändå kommer förändras helt beroende på om Sverige fortsatt fungerar som ett u-land eller ej.
Om du vill veta vad du kan komma att få betalt om du säljer en bostad kan det finnas en poäng med att titta på bud. Om du vill veta vad du kan komma att behöva betala för att köpa en bostäder du titta på avslut. Ganska enkelt egentligen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ändå kul att de gjort en fallstudie 🙂