I ett nytt (?) grepp för att rekrytera officerare erbjuder nu Ledningsregementet akademiker med minst tre års studier (180hp) och examen anställning som officer. Antas man ska man först genomgå officersutbildning – officershögskolan är tre år – och sedan få en fänriks ingångslön. På 23 000:- kronor. Att leta reda på en sexårig (?) akademisk utbildning – för ett IT-relaterat jobb – som ger 23 000:- SEK i ingångslön lämnas som en övning. Vi önskar alla speciellt Ledningsregementet lycka till där.
Karriärmöjlighet. |
Det går nu alltså åtminstone i teorin att få tjänst som officer på Ledningsregementet med en akademisk examen på tre år bakom sig. Annonsen hittas här.
“KravAkademisk examen om minst 180 hp från universitet eller högskola som innehåller ett skriftligt examensarbete om minst 15 hp, eller motsvarande examen.Uppfyller våra krav samt är lämplig för yrket.Dina värderingar överensstämmer med Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod.”
Till arbetsuppgifterna är exempelvis it- och ledningssystem, kryptosystem, telesignaler och informationshanteringar. Man ser gärna erfarenhet som projektledare inom näringslivet om man ska jobba inom psyops:
“Här är det meriterande om du har erfarenhet som projektledare från marknadsföring- och mediaproduktion, erfarenhet från områdena underrättelseanalys och/eller freds- och konflikhantering.”
Det är också meriterande om du jobbat som chef tidigare.
Det är dock inte bara att rakt av tacka nej till IT-jobbet med ingångslön runt 30 000:- SEK eller säga upp sig från chefsuppdraget eller tjänsten som projektledare inom marknadsföring eller media för att börja din sex månaders provanställning som officer. Utan först ska man genomgå utbildning. Officershögskolan är exempelvis tre år och kräver förstås studiemedel under tiden. Det framgår dock inte hur lång utbildningen till officer är i detta fall – det finns något som kallas officer inom försvaret (eller ngt sådant) som innebär en utbildning på regementet istället för heltid på OHS.
“När du har genomfört din utbildning kommer du jobba som officer vid Ledningsregementet med placering i Enköping. Plutonchef/stf plutonchef, officer i teknisk tjänst eller befattning i stabstjänst är exempel på första befattning efter genomförd utbildning.”
En nybakad officer, en fänrik, har en ingångslön på 23 000:- SEK, milsvida över soldatens ingångslön runt 19 000:- SEK.
Vi önskar alla Ledningsregementet lycka till med att locka till sig akademiskt examinerad IT-kompetens och/eller erfarna projektledare inom marknadsföring och mediaproduktion!
Enbart för att ersätta de erfarna officerare som de närmaste åren slutar pga åldersskäl behöver Försvarsmakten rekrytera 150 officerare om året. Detta oräknat eventuell upprustning av svenskt försvar. Idag utbildas ca 100 officerare om året.
Du som vill söka tjänsten hittar annonsen här. Övriga kan leta reda på ett annat yrke där upp till sex års studier ger en ingångslön på 23 000:- SEK.
Tillägg: Utbildningperioden ska tydligen vara 6-18 månader och ske med lön. Lönesättningen är också individuell, så det är inte hugget i sten att man får 23 000:- SEK i ingångslön.
48 kommentarer
Men det ingår väl ett mindre torp i anställningen också?
Ha ha, Raskens är ju inspelad nånstans i Cornus hemtrakter. Fast romanen utspelar sig väl i Kalmartrakten.
http://www.byalag.se/byalag_page.asp?bid=3&pid=319
Det vore ju förvisso ett bra drag för nyanlända med it kompetens. Få en attefallare på köpet.
Inte för att det ändrar så mycket i sak men som kadett på officersutbildningen omfattas du av vad som brukar kallas värnpliktsförmåner inklusive dagersättning. CSN är alltså inte inblandat…
Vad ligger dagersättningen på idag då tro? På min tid fick man en skål kall nässelsoppa om dagen, ville man att den skulle vara fylligare kunde man få en rak höger på köpet så man fick näsblod.
146sek
http://www.rekryteringsmyndigheten.se/18ar/grundutbildning-med-varnplikt/formaner/lon/
Men om de har specialkompetens så kanske det räcker med en grundutboldning där man lär sig volken den farliga änden på vapnet är.
De får väl göra som försäkringskassan och anställa några av våra övertaliga arkeologer.
Njs, med tanke på att arkeologer är vana vid fältarbete är nog ingenjörstrupperna mer lämpligt.
Nja, utbildade ingenjörer kostar 30k+ i ingångslön.
Jag tror du finner att ingenjörer med yxa, svärd och fortifikationsstjärna på kragspeglarna inte har de ingångslönerna.
på företaget jag jobbar har man 27000 i ingångslön för civilare…
Räknas svetsutbildning som akademisk examen?
Man behöver inte ens slutföra den för att bli statsminister så…
Räcker med 2*årigt storköksgymnasium för att bli vice statsminister och tilltänkt statsministerkandidat… Mona Sahlin är ett bra exempel på detta. Men å andra sidan ska dagens många urvattnade utbildningar inte överskattas.
Hur utbildar man en politiker? Hänga med Kissinger?
Ja, svetsutbildning i kombination med koranskola 6 månader=Akademiker.
Om du går in och läser till officer med en högskolebakgrund så YOP 1 år istället för 3, jag har tittat på möjligheten att göra det men så var det ju det där med lönen….
Det är ju iofs inte helt omöjligt att det finns de med utbildning som av olika anledningar inte får jobb efter sin utbildning. Åtminstone hör man ju sådana gnälla i media emellanåt. Så försvarsmakten behöver nog bara öppna sitt hjärta så löser det sig.
Men delar de försvarets värdegrund och uppförandekod?
Det beror väl på öppet hjärta försvaret har.
Det är inget tvingande krav att en it-specialist som blir fänrik skall ha 23000 i lön. It-fänriken kommer naturligtvis få en betydligt högre lön.
De får ersättning för en hel del saker. Det är inga rena 23k som gäller även om det var det som stod på papperet. Och söker man sig till försvarsmakten kan man hoppas att det inte bara är lön som motiverar.
@Ben Dover: Ja självklart var värnplikten på din tid den svåraste. Du var garanterat någon form av jägare och så också, som alla äldre män.
Tyvärr har vi valt en yrkesmilitär-väg nu istället för att ha ett gäng finniga 18åringar som försvar, och det tycker jag är bra.
Nja, värnplikten är ju återinförd.
Och sen kan jag nämna att den tuffaste utbildningen nånsin (som jag inte genomgått) är transportcentralsjägare. Ett fallskärmshopp är naturligtvis ingenting mot de hårda passen i tvätthallen.
Trossjägartjänsten är inte att leka med den heller…
3-milen… 3-milen !!
Det du skriver stämmer till viss del. Men utbildningen är lite annorlunda på SOFU-spåret.
VILL DU BLI OFFICER?
Försvarsmakten behöver fler officerare och öppnar ytterligare en väg in till officersyrket. Den som är lämplig och har minst 180 högskolepoäng kan gå officersutbildning som anställd.
DIN VÄG TILL OFFICERSYRKET
Din första arbetsuppgift blir att genomföra Särskild officersutbildning (SOFU) under cirka 18 månader. Varje förband som kommer att anställa, publicerar annonser under sidan Lediga jobb. Ansök till det förband där du vill arbeta.
https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/kampanj/rekrytering/asou-rsou/sofu/
OT !!
Flygvapnet flyttar sin ledning till Uppsala!
Innebär detta att F16 åter kanske blir en riktig flottilj?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sveriges-flygvapen-flyttar-till-uppsala
Ledningsregementets annons handlar inte om att personer skall rekryteras till det treåriga officersprogrammet utan om sk OiF (Officersutbildning i Försvarsmakten) som är ett utbildningspaket som sätts ihop baserat på individens tidigare utbildningar och erfarenhet. Utbildningstiden är 6-18 månader. En reservofficersutbildad person med akademisk examen som vill bli yrkesofficer kommer t ex att gå en avsevärt kortare utbildning (ca 6 månader) i jämförelse med en helt civil person med endast akademisk examen som går 18 månader.
Se flödesschema sidan 4 i följande dokument.
https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/budgetunderlag/budgetunderlag-2018/fm2016-10870-28-bilaga-3-bu-18.pdf
Utdrag; "För individ med akademisk examen men ingen militär utbildning, kan OiF inledas med militär grundutbildning om minst GMU och gruppbefälsutbildning (bedömt ca 5 mån), följt av Ledarskap och Krigsvetenskap 30 hp (bedömt ca 7 mån), följt av chefsutbildning och praktik (bedömt ca 6 mån. sid 5.
Att det sedan välja att gå en 18 månader lång betald, CSN har inget med saken att göra, utbildning för att bli fänrik är upp till individen att ta ställning till. I dagens konjunktur är det nog ingen som förväntar sig en massiv tillströmning men några trillar säkert in.
Att den akademiska officersutbildningen sen visat sig vara tämligen illa anpassad för att utbilda dugliga krigsförbandschefer är en annan fråga som inte lär bli bättre av att civila människor snabbutbildas till militära chefer.
Vid tidigare officerskurs för läkare var studiebidraget på 35000:-. Hur det blir nu vet jag ej men klart är att lönen måste anpassas iallafall något mot civil marknad för att få folk.
Eftersom övriga samhället lider av sitt bildnings-AIDS, vill inte FM vara sämre.
Jag tror inte att det finns några genvägar. Detta kan bli ett sätt att skola en kår som inte ens förstår sig själva.
Millenials/Entitlement generationen?
Milleniets små söta snöflingor är inte problemet, de är produkten.
Men jag ser fram emot att höra unga officerer relativisera den kränkande verkligheten :)))
Då är det bara att packa sin segelbåt och svära i tysthet på att det som hänt i landet AIDS, stannar i landet AIDS.
Beror helt på konjukturen. Jag hade 5 årig akademisk examen (systemvetenskap + företagsekonomi) och fick 2005 17k i ingångslön. Det finns folk till allt 🙂
"Pay peanuts, get monkeys" är uttrycket som man kommer och tänka på…
Efter studierna var klara för en massa år sedan försökte jag luska i hur man som civilt maskinbefäl med sjöingenjörsexamen kunde ta sig in i grå bolaget (antog att dom varit smarta som KBV som anställer civila maskinbefäl som inte behöver genomgå utbildning till kustbevakare) och fick svaret att man behöver genomgå 1-1,5 års officersutbildning men sen slipper befattningsutbildningen på 1,5 år vilket inte ens motsvarar utbildningen till motorman civilt.
Där och då tackade jag för mig och fortsatte i den civila dimman som erbjöd 43 i ingångslön som juniorbefäl.
Läge att uppdatera inlägget med korrekt information istället för spekulationer ? Se de kommentarer som klargör förhållandena.
Så här sammanfattas läget angående försvarets personalförsörjning av de som rimligen har bäst koll, Officersförbundet:
"Personalförsörjningen inom Försvarsmakten befinner sig i kris. Enligt en nyss utgiven rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, råder redan idag en brist på yrkesofficerare och utflödet kompenseras inte av inflödet. Problemet är inte att Försvarsmakten inte kan eller vill utbilda tillräckligt många officerare. Problemet är att alltför få ens vill bli militärer.
” Viktigt att beakta är att bristande rekryteringskraft, snarare än bristande utbildningskapacitet, framstår som förklaringen till de förhållandevis låga utbildningsvolymer som observerats”, skriver rapportförfattarna.
– Incitamenten för att vilja bli yrkesofficer måste bli bättre, och då är lönefrågan oerhört viktig. I den takt officerare nu lämnar Försvarsmakten har vi inte ens kapacitet att bemanna vår befintliga organisation. Hur förväntar sig då våra politiker att vi ska kunna växa, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet.
Officersförbundet har tidigare ställt krav på 325 miljoner kronor per år extra för att justera den militära personalens löner till rimliga nivåer. Dessa krav måste nu på allvar beaktas av ansvariga politiker i regering och riksdag inför kommande försvarsbudget.
– Såväl ÖB som försvarsministern säger att personalen är försvarets viktigaste resurs. Nu är det dags att visa det, inte bara i ord utan också i handling, säger Lars Fresker."
Försvarsmakten – en attraktiv arbetsgivare…
@Cornu: Sugen på att debattera med rysstroll i em? 🙂
http://www.bbc.com/news/world-europe-44235402
Courno frågar sig vem med 6 års utbildning som tjänar 23000:-i månaden. Jag rekommenderar att kolla turerna kring supergeniet och den omistliga sverigeledande talangen Tayyab Shabab.
Kulla Gulla är en bokserie som verkligen är underskattad inte bara som preppermanual utan även som skildring av en ung officers sociala plikter och finansiella vedermödor på regementsorten i början av förra seklet. Och knappast uppfyllde, det kronan gav, på långt när kostnaden för detta.
Men om det även idag åligger de nydanade fänrikarna att frekventera Enköpings salonger så kan ju där lösningen på dessa ekonomiska bekymmer stå att finna. Det gäller dock att inte bara spela korten rätt utan också hålla ridspöt i styr om man så får säga.
Wermacht beamte kan vara något att titta på. Historiskt har det funnits lösningar.
Men va faaaan…
Officer innebär i alla fall för mig att man har militära kunskaper….
En civil-rekryterad människa som inte vet fram och bak på en AK5 kan aldrig i mina ögon bli en officer…
Man kan anställ och krigsplacera civil personal med "civil-grad", dvs vita kragspeglar, tex är som delesta läkare vit-majorer….
Är detta ännu en "stryrnig" från "stöd"-systemet PRIO?
Tidigare raderades alla tjänstehundar i försvarsmakten just för att prio inte kunnde hantera dessa som "personal", inget lönekuvert, utan en ask frollic….
Inte undra på att försvaret måste tvångsrekrytera folk med mönstring igen. Vem vill dö i Afghanistan eller annat u-land för 19k i månaden. Och 23k för utbildad personal. De politiker som bestämt detta borde tvingas tjänstgöra själva i tre år.
Bli Domare utan juridisk utbildning….
Bli börsmäklare utan finansiell utbildning…
Bli kirurg utan medisnk utbildning…
Eller
Bli officer utan militär utbildning :-
Hej!
Jag är en av akademikerna som gått denna karriärväg för att arbeta inom FM. För att blogginlägg som detta ska vilseleda och avskräcka de som behövs, anser jag att jag måste delge min erfarenhar.
Jag fick marknadsmässig lön, motsvarande mitt civila arbete. Dvs lönen som nämns ovan multiplicerad gånger flera.
Besitter en arbetstagare specifik kompetens som myndigheten behöver, måste givetvis lönen spegla ambitionen att få rätt folk.
Intressant. Är du militärt anställd, eller civilanställd? Maila mig gärna så vi kan reda ut och publicera något mer korrekt.