Sverige rasar i Transparency Internationals korruptionsindex. Landet är nu det mest korrupta landet i Skandinavien och har aldrig tidigare mätts upp med så hög korruption som nu i jämförbara siffror. Vi faller från fjärde till sjunde plats.
Corruption Perceptions Index Sweden 2012 – 2017. Trunkerad Y-axel. |
Transparency International har sedan 90-talet mätt upplevd korruption i världens länder, men indexet har gjorts om flera gånger. Jämförbara siffror finns därför bara tillbaka till 2012, och Sverige slår nu rekord i korruption under 2017.
Index på 100 innebär ett i princip helt korruptionsfritt land, men Sverige rasar nu från 88 till den nationella bottennoteringen 84 och ligger nu på sjunde plats i index.
Bäst är Nya Zealand (89), Danmark (88), Finland (85), Norge (85), Schweiz (85) och Sverige hamnar på delad sjundeplats tillsammans med Singapore (84). Därmed är vi sämst i Skandinavien, även om Island är sämre i Norden med 77.
Transparency Internationals svenske ordförande Ulla Andrén kommenterar i ett pressmeddelande:
“Jag är inte förvånad mot bakgrund av alla de korruptionsskandaler som har avslöjats under det senaste året. Om Sverige ska klara åtagandet i de globala målen – Agenda 2030 – och väsentligt minska alla former av korruption och mutor behövs en nationell handlingsplan mot korruption.”
Indexet utgår från åtta olika bedömningar och näringslivsföreträdare upplever att det är allt vanligare med mutor och annan korruption vid offentlig upphandling i Sverige.
För lite proportioner innan Svärjevännerna går loss så ligger Svärjevännernas favorit Ryssland på plats #135 och har ett index på 29. För övrigt sämre än Ukraina.
47 kommentarer
Ja, begreppet "Muteborg" är ju tyvärr alltför känt även utanför stadens gränser… 🙁
Girighet ligger människan närmast och tyvärr Bengt den finns överallt.
Det är väl tackvare att det (antagligen) är ett genomsnitt av korruptionen över landet som gör att vi fortfarande ligger relativt bra till i listan.
*Host* Dan Eliasson *Host*
+1
Det här är bara början. Där jag jobbar, och det är bara att av våra statliga verk, har jag funderat på en hel del händelser/avtal som mer eller mindre skulle kunna hamna under denna kategori.
Sen har vi resterande delen av den offentliga sektorn, allt från karolinska, till transportstyrelsen och slutligen till strumpor som kostar 6000 kr paret.
De kommande 10 åren kommer att bjuda Sveriges medborgare på en hel del trevliga reportage om hur saker o ting genomförts på ett mycket ohederligt sätt sedan 2006…
Har vi fått in en annan kultur bland de "omutbare oförvitlige och oväldige" svenska statstjänarne? 😜
Definitivt… och ju längre dessa "omutbara, oförvitliga och oväldiga" befinner sig från allmogen desto större risker löper de att begå "misstag".
Misstag som sedan 1976 inte heller går att straffa dem för. Vi har sett det många gånger allt från Dan Eliasson till Maud Olofsson samt vissa miljöpartistiska politiker.
Dave, finns det som myndighetsanställd någon intern whistleblower-funktion? Har aldrig varit anställd i det offentliga, men i den privata sektorn har alla företag jag stött på en sådan funktion.
Nu vet jag att vissa sk ansvariga (läs ”målvakter för politiker i regeringen”) ändå kommer undan, men ju fler som avslöjas desto mindre äro risken att politikerna kan fortsätta gömma sig bakom usla rekryteringar.
@Tobbe
Inte direkt där jag jobbar… däremot får man vara smart om man lyckas snappa upp något eller råkar befinna sig på rätt tid och plats.
Nyttja journalister alt. seriösa bloggare.
Det är inte just detta som är problemet. Det är just det du tar upp att ansvariga mer eller mindre alltid kommer undan. Ju högre upp du är desto mindre är felet ditt av någon anledning. Men när en stackare på golvet straffas, blir personen i stort sett alltid av med jobbet och lönen om tjänstefel begåtts…
Ygeman begick ett tjänstefel. Han straffades inte utan fick en annan tjänst som troligen är skönare.
Tyvärr så inför myndigheter allt oftare egna forum dit visselblåsarna hänvisas. En utmärkt möjlighet för myndigheten att sopa under mattan och lägga ner ärenden utan att brott polisanmäls. För det sitter långt inne att polisanmäla sin egen organisation, den ryggraden saknas oftast.
Malmö kommun avskedade (köpte ut) sin visselblåsare alldeles nyligen. Har varit några artiklar i Sydsvenskan i veckan om fallet.
Jag förstår till fullo att sossarna som styr den staden inte vill ha sanningssägare i organisationen, kan ju bli väldigt dålig stämning när de påpekar att kommunen konsekvent bryter mot lagen.
@Bengt:Jo när myndigheterna börjar se folk som kunder (Kunden har alltid rätt),så kan det nog lätt bli så.
Kurden har alltid rätt.
https://blogg.svt.se/kommungranskarna/tipsa-teamet-direkt/
Bara ett litet tips. Om du verkligen har något så fungerar det bra..
Inom det offentliga har man meddelarskydd, så det är mindre risk för korruption där, än inom det privata.
Inom privat upplever jag att det också blir bättre och bättre på den här fronten. Det har varit ganska eländigt tidigare.
Meddelandeskydd innebär: Tjänsteman har rätt att läsa ur en hemlig handling under förutsättning att det är ägnat för publicering
Omvänt gäller också att det är större risk att korruption upptäcks inom det offentliga. Därav mångas skeva bild av hur verkligheten ser ut.
Politikerna respekterar inte det sociala kontraktet och då degenererar samhället.
Dagens politiker är ju aktivister, finns det ens någon minister med klassisk skolning (liberal arts) som kunde förstå vad detta handlar om.
Vi har på något sätt skapat ett system där de minst lämpade för uppdragen är de som har bäst chans att ta sig upp i hierarkin. En demokratisk kakistokrati kort och gott.
Äh, vi har ingen korruption, vi kanske inte har en massa regler mot saker och vi kanske tilldelar statlig våldsmakt godtyckligt, men det gör inget för de som får makten är ju snälla.
Och är det något som blir fel så beror det på att vi har varit naiva, absolut inget annat, möjligen otur.
Nya Karolinska och dess korruption är en kopia på hur korruptionen går till i bananrepublikerna.
Ett stort konstruktionsprojekt så det finns en pool ned pengar som sedan försnillas och sedan är konstruktionen undermånlig.
Nuon och vattanfalls kol och kärnkraftverksinvesteringar var så raffinerat så ingen bananrepublik hade klarat det. Vattenfall gör ju fortfarande avskrivningar årligen. Jag vill minnas att vi satt och skrev i kommentarsfältet på bloggen vilket VANSINNE den investeringen var, eller om det var DIs kommentersfält. Det skulle ju komma en koldioxidskatt bla. i tyskland som skulle äta upp hela vinsten från kolinvesteringen.
Och hör i Göteborg har vi ju EVENTUELLT VÄSTLÄNKEN… Ett gigantiskt lerhål att ösa ner flera tiotals MILJARDER kryddat med turkiska byggbolag, smörjmedel, mm
Samt inte minst en historia av allt från några dunkar färg till fjällstugor och tegelväggar..
Ju större pengaflöden i em organisation med svaga "ägare" desto större risk/chans för "sidoflöden "…
Det här är ju allvarliga saker men det tål ju att inflikas att det här handlar om vad några experter på några ekonomiska institutioner tycker:
https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
The 13 surveys/assessments are either business people opinion surveys or performance assessments from a group of analysts.[…]Countries needs to be evaluated by at least three sources to appear in the CPI.
Så, om afrikanska utvecklingsbanken + 2 till tycker att Sverige nog är lite mer korrupt så är det det enligt indexet. Viss osäkerhet finns därmed, och Sveriges förflyttning är kanske inte direkt statistiskt säkerställd.
Korruption är ju dock allvarliga saker som bör motarbetas oavsett index.
Av kommentarerna här skulle man kunna tro att vi lever i Södra Sudan. Kom igen…
"Svärjä" är väl just norra Sudan / Somalia.. 😉
Men Lars, det här är ju sån där svärjevänlig hatfakta.
Tyvärr får vi dras med denna typ av hatfakta till grundlagsändringen går igenom 2023 då Lars får krypa in i finkan dömd för det nya brottet utlandsspionage.
Korruption är fel ord. Tolerans är det rätta ordet. Toleransen i Sverige ökar. Det låter väl bra?
Berikande tolerans för andra kulturer! 😉
Definitivt berikande för advokaterna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite märkligt att man rasar i indexet för att korruptionsskandaler avslöjas. Är inte det ett tecken på öppenhet och transparens?
Nja, indexet mäter ju "perceived corruption", med anledningen att verklig korruption är svår att mäta. Så att man avslöjar några skandaler torde ju höja "perceived corruption" faktiskt.
OK, låter vettigt. Frågan är väl då om det är vettigt att tillmäta små förändringar i indexet någon betydelse.
Tror ni på fullt allvar att mängden avslöjad korruption inte korrelerar positivt med mängden total korruption?
Absolut, ju färre möjligheter det finns att avslöja, ju allvarligare repressalier för de som avslöjar, och ju mindre aktivt letande, tex från polis: ju mindre upptäckt korruption.
Borde inte vara kontroversiellt.
Förmodligen anmälningsbenägenheten som ökat. Så det är egentligen mycket bättre än förr.
@Mnils:
Men indexet mäter varken avslöjad eller total korruption utan uppfattad korruption.
@Ben, ja som vanligt blir det rätt meningslöst med undersökningar och rapporter när man inte öppet redovisar metodiken. Hur definieras uppfattad korruption?
Vadå inte öppet redovisar metodiken? Du kan läsa hela metodrapporten och beskrivningen av undersökningen på transparency's hemsida. Hur mycket mer öppenhet begär du?
Frånvaro av tjänstemannaansvar, en långsam övergång från rättsstat till klansamhälle (igen) och mantrat "alla beteendens lika värde"….vad kan väl gå fel?
Svärjevän, sväääärjevännn!!!!!1
(Jag hoppar in och hjälper Cornu att snäsa av all kritik mot mångkulturen så kan han renovera sin kamin under tiden.)
Allt som uppdagas är nog inte korruption, en del är nog inkompetens ( med lite stolthet och ett stort ego) också.
Pet peeve: Formen "svenske" du använder i "svenske ordförande" är maskulinform. Femininformen, eller den allmänna formen nu när maskulinformen är delvis arkaisk, är förstås "svenska".
Regeringen borde göra en egen rapport för att motverka den negativa bilden av Sverige utomlands.
Ja, det är ju precis vad jag vill att de skall lägga mina skattepengar på. Bara svenskar får ha negativa åsikter om Sverige, eller…?
När IQ:n sjunker i landet så blir väl korruptionen mer lättupptäckt