Om ni undrar över bristen på inlägg under eftermiddagen så beror det på att jag gjort en ny insats och renoverat braskaminen, vilket senast skedde 2013. Som husets primära värmekälla blir det en del slitage att åtgärda.
Reservdelar till Vermont Castings Intrepid II levererade från importören Camina. |
Renoveringsbehovet av min Vermont Castings Intrepid II, årsmodell 1990, har väl funnits något år, men när rökledarksålen nu hade vittrat sönder så pass mycket att den till slut trillade loss från bakstycket fanns inget alternativ. Därtill behövde omställningsspjället lagas sedan justerklacken gått av och för att ordna ny justerklack behövdes hela spjället bytas – svårt skruva ur skruvar som helt enkelt gått av. Vedstöden hade också vittrat sönder. Katalysatorn var slut och det katalysatorskyddande locket till efterbrännkammaren hade spruckit. Därtill hade det övre ryggstycket slagit sig så att det inte höll tätt helt, utan rökgaser kunde smita in i efterbrännkammaren utan att passera katalysatorn.
Före. |
Så det var bara att kavla upp ärmarna och konstatera att här behövdes åtgärder.
Passade även på att beställa ett nytt roster (golvet) i eldkammaren. Egentligen inget som behövde bytas. Det hade slagit sig lite, vilket inte påverkar funktionen då det går utmärkt att aska ur ner i asklådan även med ett småskevt roster.
Efter. |
Så nu slipper jag frysa. Utvändigt verkar Vermont Castings hålla för evigt, men det kan ju bli lite småvarmt inne i glödbädden vilket gör att delar kan slå sig, eller börja vittra sönder. När de väl börjar bli röda och spröda, så kan det gå mycket fort, så egentligen ska man beställa nya delar redan då. Vanligast är att rökledarskålen in till katalysator och EBK stryker med.
Förra renoveringen 2013 var lite mer omfattande och inkluderade byte av hela efterbrännkammaren. Kaminen är nu ca 20 år gammal.
Privatekonomiskt påverkar inte sådana här reparationer ekonomin alls, eftersom det redan är inbakat i husets underhålls-, reparations- och renoveringsfond, som efter några års boende utgör en buffert i princip alla nödvändiga insatser. Kom alltid ihåg att fondera till bostadens underhåll så behöver ni aldrig tveka för nödvändiga åtgärder av ekonomiska skäl, om det så är en tvättmaskin som totalhavererar eller något annat banalt.
Behovet av reparationer ibland betalar sig mångfaldigt via den mycket låga energikostnad man får för uppvärmning när man värmer med egen ved, eller för den delen köpt ved. Jag sparar runt 15000:- SEK om året på att inte värma med el. På köpet är husets primära värmekälla samma som i händelse av kris. Strömavbrott innebär ingen förändring uppvärmningsmässigt. Dessutom går Vermont Castings kaminer utmärkt att via sina platta toppar att använda för matlagning eller rening (=kokning) av vatten.
16 kommentarer
Det måste vara väldigt dålig kvalité på din kamin.
Jag har en Handöl kamin med täljsten, som jag har eldat mycket hårt i ca 17 år och det enda slitaget hittills är att en täljstensplatta invändigt har spruckit lite grand, vilket bara har kosmetisk betydelse.
Det beror också lite på vad man eldar med. Vissa träslag som ek innehåller garvsyra som fräter svårt på plåtkaminer. Men eldfast tegel är nog mest långlivat som insida. Kakelugnar brukar ju hålla hur länge som helst.
Jag har en Contura där, efter 16 års drift, de eldfasta sidostyckena i eldstaden spruckit från luftinsläppsslitsarna (konstruktionsfel, slitsarnas ändpunkter blir brottanvisningar – ersatt med runda hål på senare modeller). Efter rengöring satte jag ihop delarna med pannkitt och de håller ihop t v. Sotaren såg inte sprickorna som något problem.
Det är lätt att överelda de rackarna
Som Resolute ägare är jag nyfiken, vad kostade delarna?
Min är före katalysatorernas tid = mindre underhållsbehov.
Resolute är en annan princip med sekundärförbränning utan kat. Tyvärr blir dom ofta för varma och går sönder.
Själv installerade jag en Contura kasettinsatts I5 i den gamla öppna spisen när vi flyttade in i huset vi köpte för ett par år sedan. Den har funkat ypperligt och värmer upp hela undervåningen. Bottenplatta av gjutjärn och sidoplattor av keramik som efter ett par års eldande fortfarande ser ut som nya. Men tyvärr så har jag inte hunnit byta de gamla tvåglasfönstren som är original från -47. Vilket gör att värmen försvinner ganska fort men nu har jag ju ved från egen skog så då kan man väl slösa lite. Det köstar ju som sagt var inte möe…
INLÄGG FÖRSVANN! I går kväll lade jag in en text (helt oförarglig) som kommentar i denna tråd. Det bekräftades att den var publicerad, och texten kunde läsas som vanligt. MEN – några timmar senare var den bara borta, utan någon förklaring! Få se vad som händer med detta inlägg …
Är inte kakelugnar effektivare än den här typen av kaminer?
http://www.alltomkakelugnar.se säger 80-85% verkningsgrad, ungefär som en bättre modern kamin/insats. Däremot håller/fördelar de värmen längre iom större massa, och håller bättre än ren plåt, men är ganska mycket dyrare (+70kkr + montering). En seriös vedeldare tjänar förmodligen i längden (livstid) på att skaffa rejäla grejer som håller, istf plåt.
Kakelugnar togs fram just för att förbättra verkningsgraden, magasinera och fördela värmen, jämfört med öppna eldstäder som har usel verknigsgrad.
Öppna eldstäder tar förbränningsluften från rummet. Iom skorstenseffekten dras dock stora mängder luft med också vilket ger mer ventilationsförluster.
Moderna kaminer med dragkontroll har ju inte detta problem o o därmed verkningsgrader runt 80-85%.
Även om de tar luften från rummet, och därmed måste ta in ny uteluft är volymerna små i förhållande till normala ventilationsflöden i en bostad. Typiskt 25kbm per timme, en bostad skall ventileras med 100-200 kbm per timme.
Ett tillägg är att kakelugnar tar luften från rummet i drygt en timme gånger två om dagen. När det brunnit färdigt stänger man spjället. Det kan ses som behövlig ventilation och är önskvärt. Sedan står de där och värmer resten av dygnet.
Nej. Katalysatorn bränner rökgaserna en extra gång. Det gör inte en kakelugn.
Varför slits den så hårt? Är den så varm för att säkerställa god förbränning av alla VOC? Varför isåfall en katalysator?
Hur lång tid innan den blir driftvarm?
Du eldar för hårt jag har en intrepid sen 2007 den har aldrig gått sönder på det viset. Du ska dra ner på luften inte köra med öppen lucka och inte ha för bra drag i skorstenen.
Sannolikt, ja. Läcker antagligen in luft någonstans så att styrningen är satt ur funktion. Får se över tätningarna.