När man likt för bostadsrättsföreningslägenhetshus eller många centrala hyreshus gör tillgången till ett villa- eller radhusområde beroende av koder eller nycklar, så kallas det för grindsamhälle (eng gated community). Nedan följer en serie bilder från ett spanskt sådant.
Fem (snart sex) spanska grindsamhällen på Teneriffa. De grå dukhusen i bakgrunden är fruktodlingar.
Det nedan beskrivna området är de ljusa byggnaderna till vänster om mitten på bilden ovan. |
Vy från en uteplats. |
Grindsamhället i fråga omgärdas av murar med upp till fyra meters höjd på ena sidan, beroende på hur sluttningarna ser ut. Normal höjd är drygt två meter. En sida har en bokstavlig, men torr, vallgrav med ett djup drygt två och en halv meter och stängsel på andra sidan. Murarna kröns dock inte av taggtråd, vilket gör det möjligt att klättra in eller ut, vilket empiriskt testats medelst truppförsök. Ska man göra inbrott blir det dock en hel del klättrande, då även grindarna in till respektive bostad är låsbara. Området har också kameraövervakning, men ingen egen permanent säkerhetspersonal.
Huvudentré med personingång och bilport. |
Tillgång är beroende av nycklar, något kodlås finns inte för att höja säkerheten. Postlådor hittas innanför huvudentrén så brevbäraren har nyckel, men soptunnor finns på trottoaren utanför så inte sophämtningen släpps in.
Grindsamhällets tennis- och innebandybana. |
Områdets allmänna ytor sköts av inhyrd personal, och de egna trädgårdarna är minimala eller icke-existerande. I området finns tre pooler, som kräver ytterligare nyckel, samt en tennisbana och innebandybana. Det finns också ett café.
Alldeles utanför finns en form av köpcenter, med mestadels restauranger, men också ett mindre snabbköp, komplett med vinhyllor och delikatessdisk, som servar framöver fem grindsamhällen. Det finns även öppet parkutrymme, lekparker och basketplaner utanför, samt förstås stränder.
Brevlådor till vänster. |
Arkitekturen är genialisk och undviker svenska repetetiva fällor, mer än 3-4 radhus på raken, samtidigt som utrymmet nyttjas maximalt. Det är full möjligt att gå vilse inne i området, då det i princip inte finns några raka linjer någonstans på gångvägarna som slingrar sig fram över de gemensamma parkytorna. Byggnaderna är uppförda för att hålla nere temperaturen sommartid, med minimala fönster mot söder, samtidigt som ljusinsläpp finns via ljusbrunnar i taken. Uteplatserna på markplan är av samma anledning överbyggda.
Söderfasader. |
Radhusen är generellt trevånings, där källaren är eget garage och rejält med källarutrymme. Markplan (markplan mot parkerna på insidan) är ett kombinerat kök och vardagsrum i öppen planlösning, samt ett badrum. Övervåningen är 2-3 sovrum och ytterligare ett badrum. Eftersom vi inte pratar Sverige här går garagen med fördel att använda, då man inte drar in snö och slask.
Av cirka 140 bostäder är cirka tjugo lägenheter utan eget garage, även om de överblickar gästparkeringarna som ständigt verkade vara fulla. Rimligtvis parkerar de boende i de lägenheterna utanför grindarna.
Vallgraven. Sannolikt den allra mest svårforcerade sidan. |
Alla radhus är tillgängliga från de slingrande bilvägarna inne i området. Det finns också en gemensam gästparkering utanför grindarna.
Grindsamhället omfattar totalt cirka fyra hektar, tvåhundra gånger tvåhundra meter. Ett radhus med tre sovrum går på knappt två miljoner kronor. Länk till Google Maps.
Det vore mycket intressant att se liknande lösningar även i Sverige. Mycket yteffektivt och välplanerat, samt förstås lugnt. Sedan behövs det förstås en prislapp i Sverige, som utestänger oönskade delägare. Annars uppnår grindsamhället bara att man är instängd med fel personer, inte att fel personer hålls utanför.
Grindsamhällen får alltid kritik i Sverige, men faktum är att många bostadsrättsföreningar och hyreshus redan är grindsamhällen: låsta portar – med det låst tillgång till innergårdar – samt låsta garage och låsta gemensamhetsytor som tvättstugor, pingsisrum, bastu etc.
Sverige saknar bara generellt radhusområden med grindar. Att göra ett riktigt villaområde till ett grindsamhälle blir sannolikt för dyrt på grund av ytkraven som följer med villor.
48 kommentarer
Nära till flygplatsen!
12 minuter med taxi, typ.
En fråga dock, hur manga områden har byggts med helt begränsad tillgång till innergården? Gamla stenstäder kanske men de senaste 50 åren? Brukar inte t.ex. brandförsvar ha invändningar?
Varenda hus i våra gamla stadskärnor har innesluten innergård. Du vet, från 1900-talets första hälft, när man byggde så som folk vill bo i städer.
Precis, men hur många sådana kvarter har byggts nyligt? OCh kan det inte vara en viss skillnad mellan ett hur mycket yta som tas up av detta samhälle och ett stadskvarter? (per boende)
Det var ett annat exempel med på bild i ett inlägg här på bloggen för någon vecka sen, med vad som i princip är bostadsrätter i småhus, fast byggda ovanpå ett affärskvarter (byggt 2004-2006). Lite mer info på Brf. Druvan Mitt I City.
Det byggs ju sådana även idag, har dock ingen statistik på det. I Malmö har kommune helt enkelt detaljplanerat fram sådana byggnader.
Fullt möjligt att lösa brandskyddet ändå enligt nuvarande regelverk.
Eller nja, det brukar väl finnas nån olåst portik att gå in igenom kanske. Fast det vore ju en relativt enkel sak för brf:en att fixa upp en grind i efterhand.
Du får gärna visa vilka områden i malmö som byggs som gated community. Så vitt jag vet så är de måna om att göra tvärtom. Problemet med gated community i storstäder är att det blir EXTREMT jobbigt att röra sig när man måste gå runt alla kvarter.
"Minimala fönster mot söder" – är inte markiser nog bra? Och fönsterluckor.
"Dukhusen" med fruktträd vore intressant att veta lite mer om. De kanske är angenäma att sitta i? Annars är ju mycket av Kanarieöarna tämligen ökenartat.
Dukhusen är en slags växthus. Dukarna är till för att behålla fuktighet och hålla ute sjukdomar, insekter och nyfikna turister som inte kan skilja på ditt och mitt.
Finns det några tecken på klimatförändringar på Kanarieöarna?
Teides topp var snöfri i februari.
Vad har du för tidsperspektiv?
100 år eller 1000 år?
Jag bryr mig mest om de närmaste årtiondena. Kanarieöarna har tämligen angenämt klimat, men blir det ännu torrare vill man kanske inte bosätta sig där.
Torrt?
Finns ju rätt mycket vatten runt omkring.
Annars vore det ju ingen ö…
Seriöst; solceller och avsaltning, kanske.
Tillsätt lite salter bara om det skall vara till invärtes bruk.
Högeligen aktuellt sedan i går(!) då vi nu har startat planen på avsaltning till ö – fastighet.
Dock ej med mer än 0,6% salthalt i vattnet.
Att Teide är snöfri i mitten på februari är nog ganska illavarslande. Risk för svår torka i sommar. Och bränder.
Gisssningsvis är intresset större för Kanarieöarna än för att bygga sådana här områden i Sverige.
Jag vet på rak arm några exempel i Stockholmsförort på gårdar med bostadsrättslägenheter byggda på 1980-talet, som de senaste 10-15 åren försetts med låsta grindar. Dessa gårdar ligger nära "stökigare" delar av förorten, t.ex. granne med tunnelbanestationen. Gårdar längre bort från "stöket" i samma förort är inte låsta.
Verkar rimligt. Hur är det med intrångsskydden? Hur höga?
Finns många av dessa fantastiska områden i Bangkok. I Sverige vinklar media det till att folk som önskar dessa områden är främlingsfientliga och typ rasister. Sanningen är ju att det bara är vanligt folk som vill ha det lugnt och kunna dela på saker som pool, tennisbanor, gym med mer.
Det som man mest kan fnula på är hur många utfarter det finns och hur enkelt det vore att blockera alla vägar ut från området när man väl fått en en 6-7 snubbar med automatvapen så att de lugnt kan gå från hus till hus, spränga upp eventuella saferooms och avrätta precis alla.
Det är därför man har Truppmina S inmurat i de låga murarna som triggas på avstånd. Rensar innergårdarna från oönskat patrask.
De boende trycker såklart i sina Saferooms. Möjligen man får byta glasfönster pga splitterverkan.
Ursäkta, truppmina 12 skall det vara. Slant på avtryckaren…
Öh, va?
Vi har inga minor längre. Den heter försvarsladdning 21 numera.
Varför vill du göra något sådant?
Potato, potäter. Same same but different name because of fördrag
Tuppjävel, det var Ben Dover som började 🙂
Varför inte om nu innergården ser ut som om The Saviours kör ett pass?
Det var Ben min fråga var riktad till…
Har vi tagit bort strvminorna också?
På INgarö finns områden med vägbommar, kod för att köra in alternativt porttelefon till varje fastighet. Inga murar eller taggtråd än, men det kommer.
I Sydafrika är enligt vad jag själv sett, varenda hus värt mer än miljonen omringat med staket eller mur samt taggtråd på toppen av dem och det är inte för att hålla duvorna från att skita ner dem. Samt skyltar uppsatta av vakt bolag där det står att om de inte hör "safeword" så skjuter de för att döda.
Jag har funderat lite grann och räknat på vad det skulle kosta i mitt område som består av c:a 1200 fastigheter. Området är c:a 1×4 km med 9 vägar in. Fem av dessa vägar skulle lätt kunna spärras av utan större problem för invånarna. C:a 6-8 miljoner kronor inkl 4 automatgrindar blir inte mer än 7000 kr per fastighet. Eftersom det är omöjligt för så många personer att komma överens så vore det enklare om vägföreningen tog ett lån och höjde årsavgiften med ett par hundra kronor per år. En höjning med 500 kr per år skulle kunna finansiera själva inhängnaden samt en patrullerande vakt i bil nattetid.
Så länge all mark är privat så…
Vatten är en naturlig barriär. Man kan säga att en del bostadsområden ligger på öar, halvöar eller med en eller två sidor mot vatten halvt kan klassas som grindsamhällen. Tex Lidingö, Vaxholm, Dalarö, Ekerö, Djursholm, Stocksund, mfl.
Fånigt. Folk med dyra sjötomter är extremt utsatta för angripare som kommer från sjön. Men det förefaller de inte ana.
Möjligen om zombies kravlar längs sjöbotten mot husen.
Har du hört talas om båtar? Minns du för övrigt en dykarattack som var planerad mot Wallenbergarna på Blockhusudden?
En del orter utmed västkusten har väl staket runt hamnen och sjöbodarna.. En sorts gated plats, vad jag uppfattar det. En del andra sommarstugeområden där husen pinnar iväg uppåt tio mille torde snart komma på att lösa sina problm med staket och vakter…
De där stängslen på västkusten är dock till för att hålla de inavlade invånarna inne, snarare än förbrytare ute.
Struntsnack Ben, Stängslet är för att I det här j-a förmyndarlandet så får inte hederliga medborgare skaffa sig vapen och utrustning nog för att försvara sin egendom. Jag rtycker att det är varje medborgares rättighet att få bygga om sin strand till något som skulle få Omaha Beach att verka handikappanpassat för att kunna försvara den mot slödder,och alla spom tycker annorlunda är trädkramamnde socialist-nazist-kommunister.
Nästa skrytattribut i mäklarannonserna: murhöjd.
i Spanien är det sedan mycket länge tradition och helt normalt att omgärda privata villor med höga stenmurar för att slippa insyn samt även hindra inbrottstjuvar och andra objudna gäster
Dock är inte inbrotten mer frekventa än i Sverige.
I Thailands större städer är detta jättevanligt och jag tycker det är helbra. Istället för att äga en massa bekvämligheter delar man det med andra, tycker det är en utmärkt lösning för mellanklassen att få lite av det överklassen alltid haft inom lyckta dörrar. Det är inte hur vi man bor som segregerar samhället snarare varför vissa ges, tar, möjligheten. Som Lars nämner detta är ju egentligen inget nytt fenomen ens i Sverige bara det att det fått nytt ljus.
Det kan ju vara ett praktiskt sätt att lösa sådant som säkerhet och att hindra gratisåkare från att ta del av gemensamma faciliteter. Jag kan iofs även se problem i om folk blir mer isolerade från det omgivande samhället (om t ex hundpromenader och sådant sker mer och mer inom det inhägnade området), eller om grindsamhällen skulle börja sätta upp allehanda regler för vilka som fick bo där. Fast på det stora hela är det naturligt och bra om det byggs sådana områden som folk efterfrågar.
Levde några år i "gated community" (runt 20 lght) i Sydafrika – vilket är väldigt vanligt där. Värdinnan var en driven pensionär som gick runt och hade full koll på att alla skötte sig, städade "sin yta", skvallrade lite – men hon var framför allt var trevlig och glad. Så fort det var något som inte var ordentligt underhållet så skickade hon sin man eller hantverkare att fixa och säkerställa kvalitet på jobbet.
Vi hade såväl poolarea, grillarea och en gemensam, större gräsmatta där flera kunde sola, ha uteaktiviteter osv. Det var riktigt trevlig och helt och hållet värt de extra kronorna. Till skillnad ifrån artikeln så levererades posten via en postvägg som var på utsidan – men som vi boende kunde tömma ifrån insidan. Större paket lämnades till värdinnan som lade en lapp att vi fick hämta det hos henne.
Om kvällarna hade vi en äldre vakt som patrullerade området som vänligt men bestämt såg till att tillställningar dämpade sig efter kl.22 på vardagar och kl. 24 på fre/lör.
Visst, det fanns regler som att man inte fick hänga tvätt utomhus (fanns stort gemensamt tvättutrymme) och noga hur man skulle sköta sin egen yta – men det var ett litet pris för att bo säkert och trevligt.
Min personliga åsikt är att jag lätt skulle betala lite extra för ett sådant boende i Sverige igen!
Detta hänger lite ihop med inlägget. De vill bygga mer slutna kvarter. Detta område ligger nära Rinkeby/Tensta.
https://mitti.se/nyheter/bostad/jarvastadens-nya-kvarter/?omrade=solna
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bra initiativ, men det är väl en bit ifrån Järvafältet?