Att via minskade sjukskrivningar ekonomiskt kunna motivera sex timmars arbetsdag är förstås omöjlig matematik. Kostnaderna stiger med 33%, så endast om arbetsplatsen hade 33% sjukskrivningar och alla dessa försvann kan man motivera kortare arbetsdag på detta vis. Endast socialistisk matematik kan få det hela att gå ihop på en arbetsplats med 6.5% sjukskrivningar.
Arbetstidsförkortning med 25% ökar förstås arbetsgivarens kostnader med 33%. Tidigare 20 anställda utför nu 15 personers arbete till samma kostnad. Alltså behöver man anställa ytterligare 5/0.75=6.66 anställda, eller en ökning av på 33% från 20 till 26.66 anställda.
Kom ihåg att de nyanställda också endast ska utföra 75% av tidigare arbete, då de också ska ha sex timmars arbetstid.
Detta innebär att 25% kortare arbetstid ökar kostnaderna med 33%. Ska man kunna motivera kortare arbetstid ekonomiskt via minskade sjukskrivningar måste alltså 33% vara sjukskrivna och samtliga dessa återgå till arbetet på grund av kortare arbetstid.
I det socialistiska experimentet i Göteborg var tidigare endast 6.5% av de anställda sjukskrivna. Det var alltså helt omöjligt för någon med minsta matematiska kunskaper att kunna motivera experimentet ekonomiskt.
Att sedan kostnaderna ökade med 33% medan sjukskrivningstalet bara minskade med 0.6% eller sex promille visar på att man inte ens blev av med sina 6.5% sjukskrivningar.
Endast den som vuxit upp via Göran Perssons “skola” kan få arbetstidsförkortning att gå ihop via sjukskrivningar ens i idévärlden. Eller den som är en kommunist och tillber vetenskapsfientlighet och sätter ideologi före verklighet, likt kommunisten Lysenko.
Eller så är man politiker i Göteborg. Det ställs som bekant inte så höga krav på dem, som att man gått i högstadiet och lärt sig räkna.
Vill man absolut öka kostnaderna med 33% så är det förstås bättre att bara rakt av anställa 33% fler personer, vilket höjer servicegraden och ger en bättre tjänst åt kunderna (de äldre på äldreboendet). Vem det nu är som ska betala för det?
55 kommentarer
Tack för att du lyfte min kommentar. Jaghade gärna sett en journalist som ställde ansvariga politiker mot väggen med dessa frågor:
Hur i h-e tänkte ni?
Som jag skrev i förra blogginlägget skulle en arbetsplats med 25% sjukskrivna som motiverar arbetstidsförkortningen med minskade sjuktal förmodligen vara katastrofal…
Finns det sådana utanför militära enheter som befinner sig i akut väpnad konflikt?
I socialistisk ekonomi är det ingen kostnadsökning då det är samma summa i pengar som går ut trots lägre antal arbetade timmar. Det är så de tror ekonomin går ihop, man jämför bara talen, inte vad man får ut av pengarna. Enkelt, om man är socialist. Vansinne enligt oss andra.
Det är svårt, för att inte säga omöjligt att öka effektiviteten inom äldrevården, inom vissa områden kanske man kan klämma ut lite högre produktivitet, men 33% är mycket att begära, och innebär sannolikt högre sjukdomstal i slutändan pga förslitningsskador.
Men visst funkar det inom vissa branscher, att jobba på ackord brukar höja effektiviteten´rätt bra, och beroende på jobb så kan arbetstagaren själv välja om han/hon vill ha ut detta i mindre arbetstid eller högre lön.
Dock har ackordsarbete motarbetats länge av facket, bl.a. av hälsoskäl, men även i viss mån pga avundsjuka, så det har försvunnit mer och mer.
Både post och sophämtning har väl blivit av med sina ackord?
Existerar fortfarande inom sophämtning faktiskt. En av anledningarna till att sophämtningen fortfarande utförs i ur och skur, oavsett röda dagar.
Hade posten fortfarande haft beting så kanske utdelningen fortfarande fungerat som förr.
Och egenföretagare har väl alltid jobbat på ackord tänkte jag säga.
Åtminstone inom byggbranschen, för egenföretagaren rår inte facket på…
F.ö. var ackord förr ett mer eller mindre riskfritt sätt att anställa ny personal på. Vilket innebar att även nybörjare och folk utan dokumenterad yrkeskunskap lätt kunde få ett jobb.
Beting är väl det som gäller för både post och sophämtning.
Kör rundan och jobbet är klart!
Nej, posten upphörde med detta ngn gång på 90-talet.
http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/betinget-ar-moroten-postens-vinst-ar-tillracklig/
http://www.internationalen.se/2011/05/brevbararna-tar-kamp/
1993 tog posten bort betinget.
Och här bekräftas att sophämtningen fortfarande sköts med beting:
https://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Gra-sophamtning-granskas/
Nog finns det väl många arbeten för högutbildade som liknar beting? När jag jobbade som lärare gjorde jag mina lektioner, rättade uppgifter och förberedde för kommande dag. Sen gick jag hem. Det var ju knappast så att rektorn gav mig en extra lektion att hålla om jag blev klar snabbt någon dag. De äldre stötarna gick hem tidigt, de kunde ju redan alla sina lektioner och övningsuppgifter utantill. Själv fick jag lägga mer tid än jag fick lön för, för att hålla acceptabel kvalitet…
Ja det är många saker som är underliga. T.ex. att sjukskrivningar och kostnaden för dessa belastar arbetsgivaren via sjuklön fastän skadan ej är arbetsrelaterad. Tex brutet ben i slalombacke, halkat och slagit sig illa på isen på dåligt sandad trottoar, bakfull på måndagen och dåligt psykiskt skick för att man grälat med sambon hela helgen.
Införs sextimmars arbetsdag blir det då fler tillfällen att skada sig då fritiden ökar.
Arbetsplatser är generellt betydligt säkrare ställen att vistas på än ställen där fritid utövas. Men det mesta sjukskrivningarna skylls på arbetsplatserna.
Troligen för att vi inte har en granskande journalistik värd namnet.
Exakt. Väldigt många jag känner till som blivit "utbrända" (ej ironiskt utan ett samlingsnamn) har blivit det pga fritid och privatliv.
Ja varför skulle företag ta nått samhällsansvar ….. För jävligt att det fortfarande finns företag som inte kommer undan skatten …. Nej, mer än 3 veckors sjukskrivning skulle automatiskt ge sparken
Allvarligt, finns det inte fler sätt att införa 6h arbetsdag?
Jag känner till två fall där utbrändheten berodde på dödsfall i familjen. Det som fick det hela att bli för mycket.
De e ju inte heller arbetsgivarens fel. Hur tycker ni att en arbetsgivare ska förhålla sig till sådant?
Cornu, din nya kollega på GP, David Eberhard, är ju väl insatt i det här med utbrändhet och för- och nackdelarna med att vara hemma istället för på jobbet. Ni borde kanske skriva en krönika ihop om detta socialistiska experiment?
@Perssons dräng
Det är inte någon som arbetar för att man ska få sparken eller ska få vara sjuk. Det som diskuteras är arbetsgivarens ansvar för sjuklön när de flesta sjukskrivningar inte föranleds av något arbetsgivaren är skyldig till.
Det är rimligt att tillse att det finns lagstiftning på plats som tillser att man får vara sjuk, får ha semester och får vara föräldraledig tex. Det är dock inte lika självklart att det är samhället som ska ersätta det ekonomiska bortfallet, än mindre självklart är det att arbetsgivaren ska betala för det.
För egen del tycker jag det är rimligt att lagstifta om rätt till bortavaro från en arbetsplats enligt vissa principer, men kostnaden för frånvaron bör bäras av den frånvarande själv i en eller annan form.
"…eller inte ska få vara sjuk" ska det stå på i inledningen.
Tagit upp det förr här om den enkelriktningen som ofta finns om utbrändhet. 8 h på jobbet är alltid anledning till utbrändheten och de 16 h man inte är på jobbet är inte det.
Märkligt tycker jag då vissa lever i dåliga förhållanden, stressar eller lever dåligt på annat sätt.
Ändå är det arbetsgivarens ansvar att ordna till.
Att leva i ett dåligt förhållande med mycket gräl och lite trivsel tror jag kan vara en mycket stor anledning till utmattning.
Tack!
Då kan det ju faktiskt vara en lisa att få tröst hos arbetsgivaren om det knakar i förhållandet hemmavid!
Skall komma ihåg det när jag får tillfälle med S:a Pär…
D.L helt rätt. Utslitningar, allergier, stenlunga , mobbing mm är alla fall där individen är för klen för arbetet. Varför skall arbetsgivaren ha ansvar för detta?
Man kan ju räkna med att de nyanställda kommer från arbetslöshet för att få ner kostnaderna.
Eller så anställer de nån politiker så går det snabbt att få lönsamhet.
Tänk om de kunde få den KD politiker som vill ha lite större försvarsbudget att få jobba här i stället! Besparingen blir astronomisk!
Ps Motivet var att Ryssarna är hotfulla och hackar in sig på Elnätet! Ds
Glömde chansen att anställa nån som annars driver runt på gator och skapar BNP ökningar. Kostnaderna minskar för denne om han får nåt att göra.
Kanske de dessutom kan få lite vett från brukarna oxå!
Slutsaten är att det inte fungerar i alla typer av verksamheter.
I vissa brancher med väldigt bra marginaler så verkar det fungera
http://www.svd.se/foretagen-som-har-sex-timmars-arbetsdag#sida-4
M
Det enda ställa men resonerar om de, vad jag vet är inom offentlig sektor där lönerna bekostas genom skatter.
Finns väl knappast något privat företag som skulle orka med en sådan åtgärd.
Tänk liten hantverkarfirma med 5 anställda. Samma lön men de jobbar bara 6 timmar i stället för 8 om dagen. Totalt orealistiskt.
Finns det något jobb som INTE borde ha begränsat med tid så är det äldrevård!
Därtill så är det av värde med djupare kommunikation med de äldre.
Det jobb som görs kanske kan rationaliseras så de gamla kan bli lämnade i fred lite mer. Men är detta inte just det som inte bör ske!
Under förutsättning att man inte går ner i lön…
Blir de anställda 33 procent effektivare så skulle det fungera. Svårt dock i en bransch där själva närvaron är en viktig del.
Det jag inte förstår är att alla dessa argument och teorier inte diskuterades och motiverades innan projektet drogs igång.
Känns lite som – detta vill vi, vi prövar och ser vad som händer.
Metod och angreppssätt utvecklat av en fyraåring.
Det blir lätt så när enbart ideologi bestämmer.
Nu var detta ett väldigt tydligt exempel, där lite sunt förnuft snabbt borde insett inte var hållbart, men det visar samtidigt plågsamt tydligt hur socialismen så snabbt kan förstöra ett land.
Fast i sin ideologi, samtidigt som man som politiker inte kan medge misstag (nyordet för inkompetens är f.ö. naiv), sjösätter man sina utopiska drömmar utan ett uns av analys eller en tanke på att det som är utopi för en kan vara helvetet för en annan…
Antagligen bra att det provas (och misslyckas), Risken är annars att det blir som i Frankrike där man bestämde att arbetstiden skulle kortas med problem för hela landet.
Nej för misslyckandet viftas bara bort. Det är ytterligare en begränsning i vänsterideologin. När det inte blir som man bestämt så beror det inte på att det var fel, det beror på något annat. Tex att folk inte ställde upp, att man mätte på fel sätt, att det finns andra omätbara fördelar osv osv. Idén är fortfarande världsbäst oavsett hur många gånger man misslyckas.
+1
"Kom ihåg att de nyanställda också endast ska utföra 75% av tidigare arbete, då de också ska ha sex timmars arbetstid."
Glöm inte heller overheadkostnader som flera personer innebär, mer personal som måste utbildas, mer administration, mer arbetskläder, dyrare personalfester osv.
… och mer skitsnack vid kaffemaskinen
Ni förvirrar varandra med att bolla samma felaktiga siffror och ekvationer fram och tillbaka. Det finns inget linjärt att förhålla sig till här, det är en ren illusion ni har drömt ihop. Svaren ni kommer fram till är helt befängda, underlaget är befängt, ert anti-intelektuella närmande till det befängda underlaget är katastrof.
Dina meningsmotståndare pysslar inte med "socialistisk matematik" – ni arbetar båda på ett vedertaget socialistiskt fundament. Ska man använda sosse som ett skällsord är det bra att först säkerhetsställa att man inte är en sosse.
Sådana som jag skulle (under just den här delen av livet, alltså) både prestera mer för samhället och tjäna mer pengar själv vid en fri marknad. Oklart om jag skulle arbeta mer eller mindre än 8 timmar om dagen – antagligen mindre, men mer varierat (det brukar bli så när man förhåller sig till saker som *INTE* är linjära). Det är alltså inte så att man optimerar individuell arbetskraft genom att sätta dem på en stol 6 eller 8 timmar om dagen.
Dock skulle väldigt många på arbetsmarknaden lida. 8 timmars arbetsdag är inte en frimarknads-konvergens, det är en jämvikt uppnåd av att arbetsgivare behöver anställda och anställda inte vill jobba om det inte bidrar till att hålla dem från misär; då vill de hellre spendera dagarna med att kasta stenar och andra hårda föremål på arbetsgivaren. Jämvikten upprätthålls av statlig socialism.
Vart kommer då dessa 6 timmar plötsligt ifrån? Jo, det är så enkelt att det är en hypotes. En hypotes som säger att de socialistiskt dikterade 8 timmarna inte var den optimala kompromissen – att nyttan är större om vi sänker det till 6 timmar.
Vad gör man med en sådan hypotes? Eller, vi tar det åt rätt håll: vad gör man *absolut inte* med en sådan hypotes? Man antar absolut inte att något som man vet *inte* är linjärt *är* linjärt och tror att det är att testa hypotesen.
Noterar förövrigt att din intention kan vara att bara rakt av kritisera användandet nyckeltalet "sjukskrivningar" (det används förstås bara i brist på bättre). Men det förändrar ju inte att du deltar i samma sjuka debatt under samma sjuka villkor.
"Vill man absolut öka kostnaderna med 33% så är det förstås bättre att bara rakt av anställa 33% fler personer, vilket höjer servicegraden och ger en bättre tjänst åt kunderna (de äldre på äldreboendet). Vem det nu är som ska betala för det? "
Men då blir det ju ännu dyrare än det var med 8h arbetsdag.
Arbetarrörelsens makt kommer av att folk befinner sig på arbetet så mycket att de blir missnöjda med det. Därav röstar de rött. Sänks arbetstiden så minskar antalet medborgare som röstar rött. Sänkt arbetstid innebär också minskat behov av dagis, när folk kan ta hand om sina egna barn istället för att befinna sig på jobbet så minskar den rödgröna indoktrineringen även på lång sikt. Arbetstidsförkortning är politiskt win-win för den borgerliga sidan – borde vara det i alla fall, om de förstod frågan från ett helikopterperspektiv istället för att bara räkna kronor och ören…
Korta arbetstiden 25% och det kommer rent krasst totalt sett även produceras 25% mindre resurser.
Eller så går priserna på det som produceras upp med 33%
Tror du verkligen att folk är beredda att ta den sänkningen av levnadsstandard?
Nej Greenious. Det du skriver har ingen som helst förankring i vetenskap. Det är en total brainfart lurigt levererad i tydliga siffror.
Tyvärr minskar inte tiden på dagis för barnen. Föräldrarna vill slå dank utan barn. Sett på nära håll hur illa det fungera och hur skattepengarna läcker
1. Barn går kvar på dagis samtidigt som föräldrarna är föräldralediga.
2. Maxtaxa gör att man inte betalar för den tid barnet är på dagis. Vid ledighet talar man inte om eller säger att barnet kommer vara på dagis ex under jullovet. Dagis tror att de kommer ex 20 barn och tar in både personal och mat för detta. Sen kommer det bara 5 barn p.g.a att man sagt att barn kommer men inte gör det. Dyrt med både barn och dessutom behöva kasta en massa orörd mat. Detta händer ofta vid alla typer av årets lov och för föräldrarna som struntat att informera händer ingenting.
@Linus Jöns
Jag antar att du kommer hänvisa till källor, eller har doften av bondförnuftet förlamat intelligentsians källhänvisningsförmåga?
Nu pratar jag förstås som de föräldrar som VILL själva uppfostra sina barn istället för att överlåta dem till propagandasystemet dagis – de som väljer det i varje situation är ändå förlorade själar som ingen längre kan hjälpa ur sitt systemknarkande.
Arbetarrörelsens makt kommer av att folk befinner sig på arbetet och är missnöjda med det medan de samtidigt paradoxalt nog är nöjda med och accepterar att deras egna barn indoktrineras på dagis – det är de två faktorerna som borgerligheten glömmer bort när arbetstidsförkortning diskuteras.
@Greenious du har en matematisk kompetens man inte kommer undan med efter grundskolan. Tipset är därför att lyssna när en vuxen hjälper dig (att hjälpen levereras något direkt och otrevligt är för att du sprider ovetenskaplig dynga utan att skämmas det minsta).
Ska du ha källor på att 1+1 = 2 också? Kanske lite källor på hur man öppnar dörrar eller torkar sig efter toalettbesöket? Skärp dig.
Efter något andetag:
Om du tar ditt förnuft till fånga vad gäller lärande kan du pröva din förvirring. Du har antagit linjäritet och kan alltså ställa upp det som H0. Vi har inte komplett data för att avgöra optimalitet, däremot är det inga svårigheter att hitta data som bestrider denna hypotes.
Du kan alltså komma fram till rätt svar här trots att du helt saknar matematiskt förnuft. Så det är inte en helt tokig övning.
Hm…, intressant att samma parti som är motståndare till så kallade vinstuttag ur välfärden när privata alternativ lyckas åstadkomma lika eller bättre resultat än de offentliga, samtidigt applåderar extra utgifter med tveksamt resultat. Mer vård för pengarna borde vara det viktiga.
Ett annat case från artikel i The Guardian:
At Toyota service centres in Gothenburg, working hours have been shorter for more than a decade. Employees moved to a six-hour day 13 years ago and have never looked back. Customers were unhappy with long waiting times, while staff were stressed and making mistakes, according to Martin Banck, the managing director, whose idea it was to cut the time worked by his mechanics. From a 7am to 4pm working day the service centre switched to two six-hour shifts with full pay, one starting at 6am and the other at noon, with fewer and shorter breaks. There are 36 mechanics on the scheme.
“Staff feel better, there is low turnover and it is easier to recruit new people,” Banck says. “They have a shorter travel time to work, there is more efficient use of the machines and lower capital costs – everyone is happy.” Profits have risen by 25%, he adds.
Ett till, från samma artikel:
For Maria Bråth, boss of internet startup Brath, the six-hour working day the company introduced when it was formed three years ago gives it a competitive advantage because it attracts better staff and keeps them. “They are the most valuable thing we have,” she says – an offer of more pay elsewhere would not make up for the shorter hours they have at Brath.
The company, which has 22 staff in offices in Stockholm and Örnsköldsvik, produces as much, if not more, than its competitors do in eight-hour days, she says. “It has a lot to do with the fact that we are very creative – we couldn’t keep it up for eight hours.”
Ett tredje:
Linus Feldt, boss of Stockholm app developer Filimundus, says the six-hour working day his business began a year ago is about motivation and focus, rather than staff simply cramming in the same amount of work they used to do in eight hours.
“Today I believe that time is more valuable than money,” Feldt says. “And it is a strong motivational factor to be able to go home two hours earlier. You still want to do a good job and be productive during six hours, so I think you focus more and are more efficient.”
Just när det gäller vissa tjänstemannajobb är jag lite fundersam kring.
Är det inte så att tjänstemän idag även förväntas vara tillgängliga på fritiden, många läser eposten och sköter viss korrespondens kvällar och helger… 6h arbetsdag blir i praktiken bara en återgång till normal 40h arbetsvecka, med den skillnaden att 10h arbete sköts på fritiden.
Greenious:
Det korrekt svaret är att det finns alltid exempel där fasta kostnader är så stora att högre rörliga kostnader mycket väl kan motiveras. T.ex. är 3 respektive 4 skift i stora fabriker detta. Kostnaden för att jobba natt är dyr, men den fasta kostnaden för att bygga en ny fabrik för att produktionskapaciteten behövs är ännu högre.
Har läst några av dina inlägg här och ska jag vara ärlig. Mediokert, även om du försöker ha hög svansföring.
Roger Burton:
Ska jag vara ärlig. Läs en kurs i nationalekonomi och skippa företagsanekdoterna. De har ungefär 0 i i bevisvärde. Du behöver ett makroekonomisk approach för att komma något vart. Produktivitet är just makroekonomi. Lycka till med bananreferenser i sandlådan där på dagis.
Klart att vettigt folk förstår detta. Är bara vissa politiker som inte fattat det du skriver om Cornycopia. Hade vänstern bara kunnat hantera en miniräknare så hade de bytt parti…
Umeå prövade samma sak, men fick istället en ÖKNING av sjukfrånvaron, dvs, ingenting gick plus på försöket.
http://blogg.vk.se/agren/2016/08/28/fiasko-for-forsoket-med-6-timmarsarbetsdag-i-umea/
Då kan man alltså fundera på om det inte var nåt annat som egentligen är problemet? Phoniro har en läsvärd text i ämnet:
https://www.phoniro.se/verksamhetsutveckling/21-sv/blog/243-6-timmars-arbetsdag-ar-det-vart-det
Problemet ligger i att man inte övervakar produktiviteten tillräckligt hos arbetarna, skulle allt offentligt införa tidur och mätbara produktionskapacitet så skulle istället samhället få ut mer än de 33% som pissas bort varje dag i form av slösurfande, korta dagar pga bsrnhämrning och lämning, och för långa fickapauser.
//den unga naiva kommunaltjänstemannen
Du pratar om effektivitet. Har mycket lite med produktivitet att göra. Bättre lycka nästa gång!
Tänker att ung å bitter kommunaltjänsteman blir man genom att pissa bort livet innan kommunalkärriären