Nedan följer en förenklad ansats till titta på hur svenska hushålls firande av nyår och julafton ser ut, utifrån en analys av antalet besök (“sessioner”) till bloggen per timme.
Besök på bloggen på en mellanarbetsdag, julafton, nyårsafton och en stund på nyårsdagen. |
Det finns ett ganska typiskt mönster i bloggtrafiken över dygnet, rapporterat av Google Analytics. Trafiken är normalt högre fram till lunch och sedan mer dämpad på eftermiddagen, men får sig en skjuts på kvällen. Detta kan variera per vardag, beroende på när blogginlägg postas under dygnet.
Ovan låter jag den 29:e december motsvara en sådan här normal dag. Trafiken brukar vara högre normalt sett, dels då en del trots att det var få gratis lediga dagar i jul och dels därför det då och då blir något blogginlägg som börjar delas på Facebook, vilket ger trafikspikar. Jag valde här ut en dag utan trafikspikar. Nedan ser man Facebook-spikar den 23:e, 28:e och 30:e.
Senaste två veckornas trafik per timme enligt Google Analytics.
Timredovisningen baserar sig på 86.15% av alla sessioner enligt Analytics. |
Antagligen sitter folk och slösurfar på jobbet en del på förmiddagen, men är mer aktiva på eftermiddagen, alternativt slutar tidigt. Sedan åker man hem och har diverse plikter som barn, hushåll och familj. Trafiken går sedan upp till förmiddagsnivåer från nio, när barnen är nattade etc.
Julafton i rött ovan visar ett annat mönster. Vi kan här se att folk passar på att surfa tills det är dags att dra igång julfirandet med att åka till släkt eller ta emot dito vid 10-tiden. Sedan kommer en liten spik vid Kalle Anka, då några slösurfar medan de andra glor på teve. Framåt 17-tiden kulminerar julklappsöppnandet efter kalle och sedan återhämtar sig trafiken successivt.
För nyårsafton ser det annorlunda ut. Som ledig dag är trafiken förstås lägre än den 29:e. Från 15 droppar trafiken av när man ska förbereda sig för nyårsfirandet på ett eller annat sätt. Trafiken etablerar sig sedan på en stabilt låg nivå från klockan 18 och framåt, då festandet antagligen startat. Trafiken får en lite spik vid tolvslaget (svart linje), när folk antagligen ändå tar fram sina IT-prylar för att gratta alla på Facebook etc. Sedan kan man se en förskjutning av trafiken på nyårsdagens morgon med 1-2 timmar jämfört med trafiken som i princip är identisk för de övriga dagarna.
Man kan sägas ha 2-3 timmars sovmorgon på nyårsdagen och först efter lunch börjar baksmällan släppa och trafiken klickar till lite.
3 kommentarer
Intressant! Min reflektion är att besökarantalet är ganska stabilt över dagen förutom julafton och nyårsafton då det sjunker lite. Skulle ha väntat mig större skillnad mellan normal arbetstid och kväll. Min slutsats är att släkt o vänner är i focus på högtider (väntat) och att man inte prioriterar jobbet framom övrig fritid, alltså vardagskvällar (lite oväntat). Önskar god fortsättning på 2017.
Jag tycker annars att jag ofta ser en dipp 17-21, dock ej i anekdoten ovan. Pendling, plus hemstök, gör att trafiken först drar igång runt 21. Men jag har inte tittat på det i detalj, och det handlar nog ändå bara om ca 10% minskning. Det var mycket tydligare förr, men nu har alla smartphones och pendlingsdippen eller stå-vid-spisen-dippen är inte längre lika tydlig.
Kan du se besökares ip adresser? Vore intressant om du kunde urskilja vid vilken tid på dygnet rysstrollen är mest aktiva och om de tex drar upp förmiddagstrafiken.