Även förr i tiden var man orolig över de stora framtidsfrågorna som resursbrist, energibrist, svält och överbefolkning. Detta gav på 20-talet upphov till megaprojektidén Atlantropa, en kolonialidé om att dämma upp Medelhavet och bland annat Kongofloden för att göra Medelhavet till jordbruksmark, koppla samman Europa med Afrika och bevattna och odla upp Sahara. Naturligtvis var det tyskar som lade fram denna helt storhetsvansinniga idé och Hitler själv citerades i en bok i ämnet så sent som 1938.
Åtminstone jag har aldrig hört talas om något projekt som andas mer galen vetenskapsman än detta, någonsin. Jag använder begreppet gigaprojekt här, då megaprojekt som Panama- eller Suezkanalerna är lite för småskaliga i sammanhanget.
Serie dammar vid Gibraltar. |
Idéns upphovsman var den tyske arkitekten Herman Sörgel, som drev idén om Atlantropa fram till sin död 1952. Atlantropainstitutet överlevde fram till 1960, när det upplöstes.
Det strömmar ständigt in stora mängder vatten i Medelhavet, men inget vatten strömmar ut. Detta är möjligt genom att avdunstningen av vatten från Medelhavet är så stor att havet kan ha ett ständigt tillflöde. Sörgels tanke var att helt enkelt bygga en serie dämmen vid Gibraltarsundet, vilket därmed via avdunstningen skulle sänka Medelhavets yta upp till 400 meter när projektet skulle vara klart. Man skulle fortfarande släppa in vissa mängder vatten via enorma vattenkraftverk med en effekt på 100 000 MW. Redan på 20-talet var man orolig över kolets och oljans ändlighet och genom dessa enorma vattenkraftverk skulle framtida energiförsörjning säkras.
Sörgels skiss på slussen vid Gibraltar
i en stil som känns igen från Nazityskland. Tornet skulle vara 400m högt. |
Ytterligare fördämningar skulle uppföras mellan Sicilien och Libyen, liksom vid Dadarnellerna och mellan Italien och Sicilien.
Dämmet vid Gibraltar och hur Afrika
regnskogars nederbörd skulle ledas norrut via enorma sjöar. Via Dieselpunks. |
Sedan skulle Kongofloden dämmas upp i Tchad, där hela Tchad skulle bli en enda stor sjö, vars flöde skulle ledas över Sahara, som skulle odlas upp. Även stora delar av Kongo skulle av samma anledning bli till en enorm sjö. Med äkta 20-talskolonialism, så sket man förstås fullkomligt i de folk som bodde i Afrika, som bara skulle vara en råvarukoloni för snabbt expanderande européer, i det Atlantropiska blocket, som skulle konkurrera med Asien och Amerika.
Karta över landområden som skapas
vid 100 – 200m sänkning. Vad befintlig befolkning i Medelhavets kuststäder tyckte om saken var aldrig intressant. |
Projektet lämnade förstås aldrig idéstadiet, men har återfunnits i science fictionlitteratur, som Philip K Dicks Amazon TV-aktuella alternativa världshistoria The Man in the High Castle eller faktiskt i Star Trek, där Medelhavet ska ha dämts upp.
Projektet skulle förändrat det europeiska klimatet, och antagligen klimatet på hela norra halvklotet, då de delar av Golfströmmen som försvinner in i Medelhavet skulle fortsätta norrut. Brittiska öarna, såväl som Skandinavien och även Grönland skulle få betydligt varmare klimat på grund av en ännu mer energifylld Golfström. Man kan också tänka sig att den ryska tundran skulle börja tina, vilket i sig skulle ge enorma konsekvenser – vilket vi också riskerar just nu på grund av klimatförändringarna.
Megaprojekt ens i en liten skala, likt det sovjetiska omledandet av floderna runt Aralsjön, har en tendens att bli miljökatastrofer. Atlantropa hade naturligtvis blivit en miljökatastrof av enorma proportioner, både för Medelhavet, Afrika och antagligen även norra Europa på grund av Golfströmmens förändring, men sådant oroade man sig inte så mycket över på 20- och 30-talet. Istället behövdes som bekant lebensraum för åtminstone tyskarna.
Atlantropaprojektet hade kanske oavsett varit omöjligt att genomföra, då det helt enkelt inte finns tillräckligt med cement och armeringsjärn (=betong) i världen…
Mer i ämnet hittar ni hos t ex Dieselpunks eller referenslistan hos Wikipedia. Finns även en film hos Vimeo med en del datoranimeringar.
Relaterat lades ett likartat förslag kring Röda Havet så sent som 2007, där en fördämning skulle byggas mellan Afrika och Arabiska halvön. Tanken var att på detta vis minska CO2-utsläppen genom massiva vattenkraftverk och sedan avdunstning från den lägre ytan på ett sänkt Röda Havet. CO2-utsläppen från miljarder med ton av marint liv, som plötsligt hamnar över vattenytan, dör och bryts ner, tänkte man nog inte så mycket på…
Den massiva inströmningen av vatten in i Medelhavet kan dock ändå användas för energiutvinning. Det skulle vara fullt möjligt att placera havsströmkraftverk i Gibraltarsundet, men det är antagligen upp till någon annan galen vetenskapsman att föreslå. Eller entreprenör som det kallas numera.
13 kommentarer
Samma ide i svensk kontext:
En damm mellan Finland, Åland och Sverige. Bottenhavet förvandlas till en sötvattensjö. Hörde förslaget på radion för några år sedan. Finns säkert en massa andra bra projekt.
Fast det blir blött om fötterna längs stränderna, då jag antar att ytan ska höjas för att få ut vattenkraft i dämmet? Inte så mycket solavdunstning i Östersjön gissar jag?
Fanns en ganska seriös plan i samband med Öresundsbrobygget att göra hela Östersjön till en sötvattensjö. Räknat på nettoflöde är Öresund en av världens vattenrikaste "floder". I just Östersjöns fall skulle man kunna motivera/ursäkta det hela med att hela brackvattenekosystemet är mycket ungt, den var ju en sötvattenissjö för bara ett antal tiotusen år sedan. På plussidan en enorm sötvattenreservoar och vattenkraft vid utflödet, dock ej med hög fallhöjd.
Dessutom kanske en avkylande effekt (högre Albedo) om hela sjön blir islagd oftare när den består av sötvatten.
@Fredrik
Uppdämning av Östersjön är ett gammalt drömprojekt som första gången dök upp på 1800-talet. Kanske skulle vara något att damma av såhär i klimatförändrings- och ungdomsarbetslöshetstider? Sänk vattennivån 1-2 meter så lär många översvämmingsproblem i älvmynningar försvinna och BLT som bor i dyra sjönära bostadsrätter slipper bli blöta om fötterna i vardagsrummet. Sen skulle en rad andra "megaprojekt" för att rädda kustnära städer kunna undvikas. I t ex St Petersburg har rätt man redan genomfört rätt omfattande byggen bestående av dammar och slussportar för att säkra staden mot översvämningar.
Kräver iofs en del pumpande "I medeltal flödar cirka 15 400 kubikmeter per sekund sötvatten ut från Östersjön årligen." (http://www.havsmiljoinstitutet.se) Men det går säkert att lösa. Vänder man några älvar mot Atlanten i samma veva borde saken vara biff.
@ Tangosmurfen
Jag tror det var högre upp, typ mellan Umeå i Sverige och Vasa på den finska sidan.
Inklusive (givetvis) järnväg och bilväg "on the top"…
Funderar på att dämma upp bäcken på landet, bara för att visa att jag kan, mitt megaprojekt.
När man tänker tillbaka på de gånger man stått och sett över gibraltarsund mot Afrika inser man direkt hur omöjligt projektet skulle vara. Precis som C skriver så är frågan om det finns tillräckligt med armeringsjärn och cement i världen för att bygga en damm här..
Skulle vilja påstå att bilderna över dammarna ger en felaktig bild över avstånden mellan kontinenterna..
Skall man få igenom förändring kan man inte ta hänsyn till boende som alltid har bott där, man får vara lite pragmatisk.
Jag hade gärna grävt upp en ordentlig kanal med start mellan Kemi och Oulu i Finland till Kandalaksha för att få lite "korsdrag" i Östersjön och spola ut all skit som finns i vattnet. Uppskattar sträckan till 36 mil. 🙂
Gibraltarsundet verkar vara ynka 1,5 mil.
Annars finns det några megaprojekt med utsikt att lyckas. Exempelvis bygga en kanal mellan medelhavet och sänkan "Qattara Depression" i Egypten och sätta vattenkraftverk mellan. Planer på detta har funnits sedan början på förra seklet, men aldrig realiserats. Eller Kineserna som på riktigt börjat bygga en ny "panamakanal" genom Nicaragua. Återstår dock att se om det är på allvar eller om det är något annat tillfälligt politiskt som ligger bakom.
Läs om Altlantprojektet där vi ville vända Kalix och Torne älvar mot Atlanten för vattenkraftsutbyggnad:
http://vattenkraft.info/?page=20
Propagandaprojektet Atomer för fred var grunden för ett delprojekt med sänkan där 1957 CIA planerade för kanal tunnel och kraftverk för att få bort Egyptens president från den ryska kroken.
Vidare skulle den resulterande sjön vara spektakulär lugn och fredlig. Klimatet skulle förbättras i omgivningarna. Projektet skulle skapa mycket arbetstillfällen under konstruktionen och sedan bra bostadsområden för araber från Palestina.
På 70 och 80 talen försökte sedan tyska företag igen och räknade fram att bara 213 fredliga vätebomber behövdes för att snabbt spränga en kanal. De "obildade" politikerna i Egypten sa nej.
Hela sänkan är ca 10 ggr större än Vättern.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ett annat kul ganska långlivat projekt som aldrig blev verklighet som tur var, var ju planerna på att vända på de ryska floderna. De flyter ju ut i arktiska havet, till "ingen nytta".