Riksbanken sänker sin styrränta, reporäntan, till 0%. Sveriges ekonomi har fastnat i KPI-deflation och med nollränta är Riksbankens räntevapen att betrakta som uttömt.
Krisen i svensk ekonomi är alltså att betrakta som värre än under den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Den nya sk räntebanan talar nu om nollräntor fram till år 2016, då det kan bli aktuellt att höja räntan igen.
Dock menar Riksbanken att svensk ekonomi fortsätter återhämta sig och går åt rätt håll.
Samtidigt varnar man för hushållens skuldbubbla:
“Att reporäntan nu sänks ytterligare för att få upp inflationen ökar riskerna förknippade med hushållens höga skuldsättning. Det är därför nu ännu mer angeläget att dessa risker hanteras. För att minska riskerna krävs åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Därutöver krävs reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.”
Vilket förstås inte kommer hända. Rätt in i kaklet gäller.
Passa nu på att amortera allt ni kan medan räntorna är låga. När räntorna är högre kommer ni inte ha råd att amortera.
53 kommentarer
"Vilket förstås inte kommer hända. Rätt in i kaklet gäller."
Nja, det är väl en tidsfråga snarare. När man väl träffat kaklet brukar det ske någon form av reform, inte ens politikerna kan ignorera det (trots att de kanske försöker ett par gånger att backa några steg, ta sats och springa in i kaklet igen några gånger först för att bli övertygade).
Oh.Jävlar.
Nollränta låter lika intelligent som 500-procentsräntan man körde under regeringen Bildt.
Samma syfte dock:
Locka fram ett beteende som skall göra ekonomin bättre.
500% under en väldigt kort period räckte inte till för att förhindra spekulation i devalvering!
0% räcker säkert till för dem som är villig att investera i ny produktion-där den är lönsam.
Att ekonomin går segt beror på en misstro mot systemet där räntesänkningarna i sig är ett av problemen. Om det inte funkade med en ränta nära noll kommer det heller inte fungera på noll. Resultatet blir mer missallockeringar och större bubblor. Så investeringar i produktion där det är lönsamt blir det nog inte, istället eldar lågräntan på deflation genom nytt utrymme för prispress. Det som behövs är en reform av banksystemet med hårdare regleringar. Det kommer vara tufft en period men kommer också bana väg för en långsiktig trygg ekonomi som är byggd på riktiga fundamentala grunder.
Kan vi vänta oss ett svenskt QE vid nästa räntebesked?
Ja, varför inte? Och dumpa pengarna med helikoptrar.
Helikoptrar? Var, var, var…?!!!! Min amiralsstav för en helikopter!
/Chefen för Marinen
Fotnot: CM Jan Törnqvist är inte ens amiral, utan konteramiral, motsvarande generalmajor.
"Passa nu på att amortera allt ni kan medan räntorna är låga. När räntorna är högre kommer ni inte ha råd att amortera."
Det går inte att bli mer ologisk… Stoppa pengarna i madrassen till dess att räntorna stiger är ju till och med ett bättre alternativ.
Instämmer, det är enda lösningen jag ser uren privat synvinkel! Låna max, stoppa en jäkla massa pengar i madrassen och när skiten träffar fläkten tar man 5 års skuldsanering.
Samhället vill ju inte ta nåt ansvar för sig självt så jag ser inte varför jag ska ta ansvar för kollektivet.
@Gustav
Notera att det var inte utlåningsräntan på ditt bolån som skulle bli 0%. Stoppa pengarna i madrassen är dels mindre säker förvaring dessutom ger det ingen avkastning på kapitalet. Däremot ger amorteringar avkastning lika stor som bolåneräntan.
@Kent
Notera att vid skuldsanering så tar man ju och först mäter ut det som kan mätas ut (däri ingår bostaden du lånat thill). Madrassen får du nog behålla, men tänk på att utan bostad så ligger pengarna definitivt inte säkra i madrassen.
För skuldsanering ska man väl dessutom vara på obestånd i fyra år (?) innan man beviljas skuldsanering. Så leva på smulor och jagas av fogden i fyra år, och sedan leva på existensminimum i ytterligare fem år. Nio år av ekonomisk handlingsförlamning. Hoppas du inte avser att bilda familj eller har barn under de nio åren. Fråga de som hamnat i den sitsen hur kul det är.
Och med betalningsanmärkningar kommer du inte kunna få ett hyreskontrakt eller köpa en billigare bostad. Däremot kan nog socialen erbjuda dig en krislägenhet i någon trevlig förort om du har barn. Utan barn så kommer inte socialen ordna nytt boende.
Anonym, Det finns som bekant(det har Corny visat tidigare) inga bostadslösa i Sverige. Någonstans kommer jag kunna bo. I värsta fall får jag väl ta lite ur madrassen och köpa en husvagn.
Cornu, jag har ju madrassen att plocka kuliga slantar ifrån så varför ska jag känna mig handlingsförlamad?
Kan man lyckas låna ihop 1 mille extra att fylla madrassen med? Det skulle i runda slänga ge 10000kr extra varje månad utöver existensminimum som socialen betalar mig. Det räcker väl till Ifån och Ed Hardy-kläder åt mina ungar samtidigt som jag kan sitta på parkbänken och mata duvorna. Ni andra får slava och betala för att rädda bankerna som faller samman pga alla skuldsaneringar vi har framför oss. Ni kommer nog bli ganska handlingsförlamade i det samhället.
Nej, jag gör ju inte enligt ovan, jag är bara lite cynisk och bitter över det samhälle jag ser.
@Kent
Jo, det finns faktiskt hemlösa. Din strategi att köpa en husvagn att bo i har en liten nackdel då det är registreringspliktigt fordon och dyker väl direkt upp på fogdens dator.
Men framförallt kan man ju fråga sig vad vitsen med att samla på sig massa fast egendom. Det är ju det värsta du kan ha när fogden är efter dig. Med lösöre kan du ju åtminstonde ta dina pinaler och gömma dig under en sten i tio år tills fogden tröttnat.
Eller var det blancolån du förväntade dig att du skulle låna ihop en mille på? Kan man verkligen lyckas med det sådär?
Notera dock att med fogden efter dig så kan du ju inte förvara din förmögenhet hos tredje part då fogden kan få nys om den isf – därmed blir man hänvisad till att själv stå för att förvara den säkert (och i madrassen är inte säkert ifall man är hänvisad till härbärget för hemlösa).
Asså, att upprepa samma sak men att förvänta sig ett annat resultat är definitionen på vansinne. Nu har man kört med superlåg ränta i 5 år – och inget händer. Varför skulle något hända nu? Jag tycker att de borde HÖJA räntan, avskaffa ränteavdragen, gynna sparande och missgynna lån. Och så borde OMEDELBART bostadspriserna ingå i inflationsbegreppet – som de gjorde under högräntetiden på 70-talet. Vips, hade denna "deflation" som de säger att vi har försvunnit. (Det är ju självklart att vi har inflation, eftersom det är OMÖJLIGT att spara till insatsen till en lägenhet – inga räntor i världen täcker prisökningen på bostäder.)
Nej, så enkelt är det inte. Nationalekonomi är inte som din privatekonomi.
Bostadspriserna ingår i KPI.
Nej, boendekostnaden ingår i KPI. Inte bostadspriserna.
@Baron Von Keff
Nej förvisso inte, men det förhindrar ju inte att man agerar med lite förnuft. Om man upprepar något och förväntar sig annat utfall så bör man ju ha en bra anledning till att förvänta att det skall vara annorlunda nu.
@iblandekonomi
Ja, KOSTNADEN för bostaden ja – inte priset. Det blir i praktiken så att bostadspriset gånger bolåneräntan blir det belopp som ingår i KPI. Det är alltså inte som Lotta Trouble att bostadspriserna ingår OMEDELBART i KPI-inflationen utan att de gör det endast efter att man multiplicerat dessa med bolåneräntan.
@ibland… Nope. Bostadspriserna ingår INTE i KPI. Enligt KPI har boendekostnaderna sjunkit från index 396,01 1/1 2012 till 284,1 1/9 2014. Vi som lever i verkligheten vet att detta inte är sant.
@baron: nja, SÅ stor skillnad är det inte. Lån innebär alltid att framtida konsumtion sker idag i stället för i morgon. Skillnaden är möjligtvis att det kan vara svårt för en enskild att dramatiskt öka sin framtida produktivitet att lån idag innebär högre och/eller bevarad standard i morgon. Exvis lönar sig vissa utbildningar för individen. Det kan även löna sig att köpa sin bostad så att man bor (nästan) gratis när man går i pension – detta gäller dock inte i dag. Men för ett samhälle är det (oftast, jag är inte så säker på att detta gäller i högt utvecklade ekonomier) möjligt att låna pengar i dag – och morgondagens produktion överskrider dagens + lånet. Det är inte bara arbete som har avtagande marginalproduktivitet – detta gäller även för kapital, särskilt när centralbankerna fuckar upp prismekanismen (=räntan).
Ja, och bostadskostnaden beror på bostadspriset, alltså ingår det.
Ett exempel. Om bostadspriserna ökar från nu farm till årsskiftet kommer det att påverka KPI uppåt via bostadskostanden. Sen påverkar förändringar av räntorna ännu mer än just bostadspriset, men det inte samma sak som att bostadspriset inte ingår.
@ Lotta Trouble för mig har boendekostnaden sjunkit kraftigt med sänkt fastighetsskatt och att jag bytte en del aktier mot kontanter och amorterade ner lånet till en mer symbolisk summa. Ja jag vill fortfarande ha viss kontakt med banken. Även när fastighetsskatten byttes mot en mer symbolisk avgift till kommunen sjönk boendekostnaden. Elpriset har fallit, solcellerna blir billigare i snabb takt mm.
Jag måste leva i en alternativ verklighet till dig.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@nanotec: men så bra! Och där har du lösningen eftersom man vill ha inflation: återinför fastighetsskatten!
Som sagt, det är något skumt med KPI. Ända sedan 2008 och Fed började pumpa pengar så korrelerar inte Big Mac-index mot KPI, varken i Sverige eller USA.
@iblandekonomi
Har du koll på skillnaden på DIREKT och INDIREKT?
@Anonym2014-10-28 13:07
Självklart spelar det ingen roll om det är direkt eller indirekt. Priset på bostäder finns med i index. Allt annat lika så kommer KPI gå upp i en situation med ökade priser på bostäder.
Skulle du tex säga att priset på en BigMac påverkar direkt eller indirekt? Du vet, hur mycket BigMac:ens pris räknas in avgörs genom att man multiplicerar det med en faktor, som jag misstänker bla beror på hur många BigMac som säljs i Sverige.
Sen kan man ha åsikter på hur KPI räknas fram, men att påstå att bostadspriser inte finns med är helt enkelt lögn.
@ Lotta Trouble nej du har tokfel det går inte att återinföra fastighetsskatten. Det finns ett massivt motstånd bland "alla" så kallade fastighetsägare (Ja mest förvaltar de åt banken) mot ordet fastighetsskatt fast det även tidigare var undantag för de finaste slotten och herresätena. Jag är visserligen för fastighetsskatt eftersom det är en av de få tillgångar som är svårt att exportera. Men till och med min fru är emot fastighetsskatten, men eftersom hon har så många andra goda egenskaper så tar jag sällan upp ämnet.
Redan romarna konstaterade att bröd och skådespel måste folket få för att makten skall bestå.
Mat, kanske inte hamburgare, tycker jag mig förnimma kostar inte mycket. Kyckling var en dyr delikatess för 50 år sedan reserverad för fest hos de flesta och söndagsmiddag åt de besuttna men nu kan du ofta köpa en färdiggrillad i butik för långt under ja tex en Big Mac.
Skådespel finns också via nätet eller gammaldags tv för allt lägre kostnad. En vad som betraktas som stor tv kostar i kronor ungefär det samma idag som för 50 år sedan fast 5.000 då motsvarar en bit över 50.000 idag.
Annat än bröd och skådespel kan däremot gått upp i pris.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@nanotec: nja, sedan NÄR brydde sig politiker om "massivt motstånd"? Eller, höj fastighetsskatten för att betala Migrationsverket! Vi behöver faktiskt satsa mycket, mycket mer för det ska bli ok för flyktingar här i landet.
Men annars skulle man ju faktiskt kunna höja momsen. Då blir allting dyrare – ergo inflation! (och man får intäkter till staten.)
Vänliga hälsningar.
@iblandekonomi
Det var just det att du invände mot påståendet att bostadspriserna borde ingå OMEDELBART (direkt) i KPI – med tanke på att invändningen var mot den ståndpunkten så har det avgörande betydelse ifall priset ingår direkt eller indirekt. Just det faktum att just "omedelbart" till och med understryktes genom att använda stora bokstäver tyder på att det var en viktig del av påståendet – och att därmed avfärda det som lögn genom att sopa det man betonat under mattan är ganska oärligt.
Det faktum att bostadspriserna endast inverkar via kostnaden för boendet (dvs räntan på bostadspriset) så blir det inte allt annat lika eftersom bostadspriserna antas påverkas av just räntan.
Nej, amortera inte, köp fasta tillgångar för era pengar. Höjs räntorna så imploderar hela den svenska ekonomin. Det är game over man game over. Den här utgången är liksom inbyggd i själva systemet så inga tafatta amorteringsreformer hjälper.
Sverige kommer att stappla vidare i cirka 10-15 år till, sedan är det pangpang i form av folket mot den politiska och ekonomiska adeln i Stockholm.. Det sägs att Svenska motståndsrörelsen är i färd med att bilda ett parlamentariskt parti eftersom man är upprörda över Svenskarnas Parti, vars partiledning och program anses vara alldeles för liberalt. Idag en esoterisk sekt, imorgon en massrörelse, precis som Gyllene Gryning som ju existerat embryoniskt sedan 80talet tills tiden var inne.
@Baron Von Keff
Det beror ju på sättet med vilket systemet imploderar på. Det kan ju vara så att du blir fast i en position där banken drar det längsta strået. Det är långt ifrån säkert att du kommer stå kvar med en massa fasta tillgångar då…
Penningmängden måste expandera annars dör systemet. Nästa steg för Riksbanken är att börja med QE.
Var är KPI-deflationen? På vad? Allt jag tittar på stiger i pris varje år. Mat, förbrukningsartiklar, kläder, hyra, restaurangbesök mm mm.
Jag ska bara ta ett exempel: I januari 2012 sänktes restaurangmomsen och en Big Mac & Co kostade då 54 kr. Idag kostar den 65 kr.
Tyvärr lever inte akademikerna på riksbanken (eller andra centralbanker i världen) i samma värld som alla andra. De ser saker på ett annat sätt än alla andra…
Energi är väl den enskilt största prisminskningen för tillfället, både pga låga elpriser och lågt oljepris. Titta gärna på hur KPI räknas fram få är det inte så svårt att förstå.
Jag tycker maten är lika billig som vanligt. Rekordskördar borgar för ännu lägre priser framöver…
Andra områden som jag noterat gått ner är räntan (lägre än vanligt), prylar och kläder (köper på nätet ofta från EU och det har också blivit billigare, resor (kriminellt billigt att flyga), el och bredband är också riktigt billigt.
Nej, det är ingen katastrof i svensk ekonomi.
Däremot är det för hög arbetslöshet och för låga löneökningar. Troligtvis kommer arbetslösheten minska om den nya regeringen får manöverutrymme. Då ökar lönerna snabbare och inflationen tar fart igen.
Det är inte något nytt läge nu. Lånen kommer att hanteras av inflation, så som de alltid har gjort.
Bland vilka grupper? "för hög" är ju också en sanning med modifikation. Den är i hög grad invandrad.
Haha. Skönt med ironi.
@Axel:
Nej, den borgerliga regeringen har ökat andelen som står till arbetsmarknadens förfogande (detta gäller alla som bor i Sverige) och därmed blir det svårare med löneökningar och inflationen uteblir.
Repris på "fårket" videon?
Taget!
Everything is coming to a grinding halt… The Cure får nog rätt drygt trettio år efteråt
http://www.youtube.com/watch?v=cz_lt8poAoM
Riksbanken kunde ge staten ett nödlån med noll ränta på 10 -20 år.
Staten kan använda pengarna till infrastrukturen så tågen går på vintern med mera.
Det höjer inte bostadspriserna.
Krisen kan lösas men det har särintressen förbjudit.
Är inte förvånad men bekymrad över att börsen går upp när räntan sänks till noll. Räntesäkningen är ju en indikation på att ekonomin är urdålig och att risken för kraftig lågkunjunktur och depression är hög. Men de höjda kurserna kan ju vända ner imorgon….
@RB börsen går upp för att många bolag mest exporterar och mitt bästa och särklassigt största bolag har gått upp drygt 4% på en vecka men 1650% på tre år. Många champagneflaskor öppnas nu av ägare och här skiner solen – hösten är varm- såg jordgubbsblommor igår och rödklöver idag.
Vem vet om den kraftiga lågkonjunkturen eller depressionen slår till utomlands i morgon och då är det försent för firande av våra exportbolag. Men kanske en del bolag kan blomstra i miljön med konkurser och sparande också. Fick nyss ett telefonsamtal som berättade att Vattenfall har svårt att bli av med sin el i Sverige och dumpat priset om kortsiktigt eller för vintern vet jag inte men klockan 6 i dag morse producerades mer vindkraft än vattenkraft och nyss låg vindkraften på mer än 50% av vattenkraften.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fler alarmrapporter!!!!!! (För den som tror på sånt)
http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/stock-market-crash-warren-buffett-indicator/2014/10/03/id/598461/?dkt_nbr=ufos34vz&utm_source=taboola&utm_medium=referral
@Martin Krantz
Dessvärre så tycker jag mig känna igen texten från ett tidigare tillfälle. Ropar man vargen kommer hela tiden så kommer man förr eller senare få rätt (isht med vargkramare i Rosenbad), men det innebär ju inte att det är smart att alltid lyssna på den som hela tiden ropar vargen kommer.
Är det dags att ändra inflationsmålet? Säg +/- 0,5 % med årssnitt över men gärna nära 0? För mig verkar det praktiskt med stabila pengar och att löner och priser ibland sänks i stället för att det smygs genom inflation.
Självklart är det så… men nu har vi ju en skuld/konsumtionsekonomi och en sån kollapsar vid 0-inflation.
Det mest sunda borde vara att vi har ett deflationsmål på 1-2%. Sparande belönas och skuldsättning straffas… precis som det borde.
@Magnus Redin
Såvitt jag kan se det så är det inflationsmål på 0% (i genomsnitt över tid) ifall man läser lagtexten iaf. Jag har svårt att se att RB's uppdrag att "upprätthålla ett fast penningvärde" fullföljs bäst genom att urholka penningvärdet med 2% per år.
Sen vad som skulle vara mest sunt är en annan fråga – även här lyser argumenten för att en viss inflationstakt skulle vara mer sund än en annan (och då isht argumentet för 2% inflationstakt).
Det är för lite matematik i trådarna. Resonemang kan man dra hit och dit, men matematik däremot är entydigt. Så: vilket matematiskt samband finns mellan 0% reporänta och kollaps?
eller 0% inflation och kollaps?
Om nu oron är deflation borde det ju vara ett ypperligt tillfälle att plöja ner massvis med pengar i försvaret och försvarsrelaterad forskning! Det måste väl vara inflationsdrivande eftersom det sprids ut en massa pengar i systemet utan att det samtidigt dyker upp nya prylar/tjänster/allmänt skräp för folk att konsumera?