Så hur mycket kommer nu Riksbankens sänkning av reporäntan att höja bostadspriserna? För den som ser på sin enorma skuldsättning som att “man hyr av banken” ökar möjligheten till skuldsättning med lägre räntor, vilket garanterat kommer skicka upp bostadspriserna.
Låt oss anta att bankerna nu sänker sina rörliga räntor med 0.20%, dvs stoppar 0.05% av räntesänkningen i sina egna fickor. Detta förutsätter förstås att Riksbankens utlåningsränta (reporäntan +0.75%) används för finansieringen här, och att rörliga räntor blir motsvarande lägre.
Den som tidigare lade 5000:- SEK på räntor i månaden med t ex 2.50% i ränta kunde ha skulder på 5000*12/(0.025*0.7)=3 428 571:- SEK, eller för enkelhetens skull 3.4 MSEK.
Framöver kommer skulderna istället kunna höjas till 5000*12/(0.023*0.7)=3 726 708:- SEK, eller för enkhelhetens skull 3.7 MSEK. För den som lägger 10 000:- SEK i månaden är siffrorna de dubbla dvs från 6.8 MSEK till 7.4 MSEK.
I detta exempel kan bostadspriserna nu stiga med 300 000:- SEK för objekt runt 3.5 MSEK och med 600 000:- SEK för objekt runt 7 MSEK, oräknat egen insats eller dyrare blancolån för bolånetaket.
Ska man förenkla bör det hela leda till ungefär 10% högre bostadspriser och på sikt till ännu större hushållsskulder i takt med att hushållen flyttar. Tillägg: För att vara tydlig är min prognos nu, allt annat lika, att bostadspriserna stiger ytterligare 10%, då man som alltid kan vänta sig överreaktioner.
För man ska vara helt tydlig med den primära stimulansen som räntesänkningen innebär – redan idiothöga bostadspriser blir högre utan att något skapas i ekonomin – man bjuder bara högre priser på befintliga bostäder och ingenting har skapats annat än mer skulder. Nya bostäder kommer helt plötsligt magiskt bli 10% dyrare att bygga.
Som bekant är definitionen av idioti att upprepa något och förvänta sig ett annat resultat än tidigare.
18 kommentarer
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Japanese_asset_price_bubble
Härlig definition av i dioti!
Vad säger skolan om den?
Säga? Det går inte att vara så rak på sak. Skolan ska ju bara finnas till för att stödja eleven hitta sina egna definitioner.
All inlärning utgår ju från träning där man upprepar samma sak gång efter annan och förväntar sig bättre och bättre resultat.
Även ekonomin lär väl sig av sina misstag.
2008 års kollaps var en västanfläkt jfrt med 1930 talets depression.
Så visst lär man sig något alltid!
@oppti: Vaddå västanfläkt? Det har ju framkommit att 2008 års kris var VÄRRE än 30-talet. (har för mig att det var Big Ben som skrev artikel om det nyligen.) Dessutom är vi inte på långa vägar ut från den. 5 år efter 1929 gick det faktiskt ganska bra i världen, vilket man inte kan säga att det gör idag.
Den stora skillnaden idag mot 30-talet är att vi har socialförsäkringar som (till viss del) skyddar. A-kassan är den stora lärdomen från 30-talet (vilken ju dock Alliansen monterade ner till stor del, men inte helt. Dock rusar ju Kronofogdens statistik över betalningsanmärkningar. Som sagt, what goes around, comes around.)
Matköerna är inte så påtagliga i USA!
Ej heller här.
Vi klarade ju oss nästan helt från 2008 års kris i Sverige-kanske tack vare lånefesten! Den frivilliga privata!
@oppti
"Härlig definition av i dioti!
Vad säger skolan om den?"
Inget, av rädsla att någon kan känna sig kränkt.
"All inlärning utgår ju från träning där man upprepar samma sak gång efter annan och förväntar sig bättre och bättre resultat."
Nja, man gör väl lämpligen mer av det som ger gott resultat och gör inte om det som gav dåligt resultat? Det är ju därför det är nödvändigt med feedback under inlärning så att man kan förbättra sig.
Nu var det bara en mening:
"Som bekant är definitionen av idioti att upprepa något och förvänta sig ett annat resultat än tidigare."
som satte min fantasi i rörelse.
Som om fotbollsspelaren skall ge upp karriären efter första sparken eller för den delen den som gör sina första stapplande steg!
Feedback kan man klara sig utan när man sparkar i gräset eller i luften!
@oppti
"Som om fotbollsspelaren skall ge upp karriären efter första sparken eller för den delen den som gör sina första stapplande steg! "
Även en liten framgång är en framgång. Den som gör sina första stapplande steg har lärt sig att man kan göra så och att man kommer frammåt och förhoppningsvis inte slår sig för mycket – nästa gång förväntar man sig liknande resultat (även om det är bättre).
"Feedback kan man klara sig utan när man sparkar i gräset eller i luften!"
Feedback behöver inte betyda att någon står och berättar för dig att du missade bollen eller sparkade i gräset – och att det inte var så lyckat. Nästa gång kanske man av den anledningen försöker sparka på bollen istället för att försöka göra om misstaget;)
Intressant! Cornubot tror att stigande bostadspriser är att vänta. Då Lars alltid utgår från att ha 100% fel kan det här vara vändningen. Kanske kmr de kommande amorteringskraven kyla ner marnknaden. Intressant tid vi lever im
Inför strikta amoteringskrav och slopa ränteavdraget så är hushållen är rustade för att klara av en högre ränta framöver. Att fortsätta elda på borally är galet.
Om vi är överens om att
1. räntan driver skuldsättningen, och att
2. skuldsättningen driver bostadspriserna
Så tycks uppsidan vara tämligen begränsad om man ser bara lite längre än några månader framåt…
Det börjar bli desperat nu med att hålla både bostads- och kreditkortstorskarna under armarna. Man pantsätta i princip hela den svenska kronan för att köpa lite andrum.
-När den här bubblan spricker kommer den ta med både land, hus får och fä i fallet, sanna mina ord.
Finns det ingensomhelst politisk vilja att ta itu med detta? Denna överskuldsättning kommer ju för att citera Ingvar Carlsson på nittiotalet, "hotar vårt sätt att leva"…
Har ett skuldfritt boende och börjar känna mig ganska analpenetrerad av bolånekollektivet eftersom jag finansierar deras livsstil.
@Cornu: Dags att ändra benämningarna till BoLåneVinnare och SkuldFrihetsTorsk?
Vore nice med en bra förklaring av hur bankens upplåningsränta fungerar som funktion av reporäntan. Hur mycket lånar bankerna av riksbanken? Hur hänger stibor ihop med reporäntan? Och hur mycket skiljer sig bankernas respektive upplåningskostnad i förhållande till stibor (stibor är väl ett medelvärde)?
Synd att inte gemene man kan låna till nollränta. Då hade vi ju fått se miljardvallen sprängas för ettor i människobyn.
Förlåt Gudrun. Jag menade såklart gemene hen.
@BP
Ej heller banken får låna till nollränta – det är reporäntan som är satt till 0. Riksbankens utlånings/inlåningsränta ligger väl +/-0.75%-enheter från reporäntan?
Gudrun är bara obildad på den punkten – i detta fallet är "man" ett opersonligt pronomen och bör inte ersättas med ett personligt.
Genialt! Bara att stoppa 0.05% extra i fickorna! Varför tänkte vi inte på det förut?