Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde veckan på -0.21% och har nu gått -0.1% i år, dvs ungefär noll. Det är ett bra tillfälle att jämföra hur vår egen förvaltning har gått, och rättvisast är att jämföra PPM-innehavet.
Vi har alla en PPM-portfölj, där förvaltningsmöjligheterna är helt lika, oavsett skicklighet, erfarenhet och riskvilja. Att jämföra PPM-innehavets utveckling i år blir därför rättvist.
Logga in på ditt konto hos Pensionsmyndigheten och välj Värdeförändring under rubriken Premiepensionskontot. Där ska du hitta en procentsiffra för utvecklingen i år. Svara var du ligger ute till höger. Eftersom Pensionsmyndigheten enbart ger diskreta svar, dvs hela procentenheter, ska det inte vara något problem att ange korrekt alternativ ute till höger.
Ja, just du kära läsare, har förstås fått en utveckling som vida överstiger +15%, medan Stockholmsbörsen gått noll.
T ex bör OMXS30 med utdelningar, vilket man ju får vid fondinvesteringar, gått ca +4%. Du kan alltid ange hur väl din förvaltning gått i en kommentar.
Själv är min värdeförändring +9% för 2014, vilket jag misstänker inkluderar återbetalda fondavgifter, vilket bidrar med mindre än en procentenhet. Arvsvinster och administrationsaavgifter tar ungefär ut varandra. Enda fonden i PPM är 294918 Öhman Penningsmarknadsfond sedan tidigare i somras.
46 kommentarer
Vet inte om man skall vara deprimerad eller glad för min PPM-portfölj är bra mycket mindre än min ISK-portfölj. Jag tror jag skall vara glad för jag äger mer min ISK-portfölj än PPM-portföljen…
+12% 2014
Didner & Gerge Småbolag
Carnegie Sverigefond
Carnegie Småbolagsfond
Lannebo Småbolag
Handelsbanken Svenska Småbolagsfond
Så all in i svenska småbolag? Ingen riskspridning?
+12% och då har jag ändå lite säkerhet…
Pictet Water M/E
Simplicity Likviditet
Granit Småbolag
Amundi Funds Equity Global Minimum Variance
AP7 Såfa
100% AP7 SåFa. +14%. Jag sköter mina riktiga investeringar i ISK och har PPM som jämförelse.
100% AP7 SåFa +16% för mig
Du bore haft en punkt "Vet ej". Tror de flesta inte har en susning. Jag har det iaf inte.
Men logga in och kolla då knaspelle.
Kanske skulle ha funnits en "Jag är för inkompetent för att klara av att logga in på PPM"
huginomunin kanske inte har tillgång till the internetz?
Äsch, det är slöseri med tid att kolla statusen på PPM, åtminstone om man har ett par decennier kvar till pension. Jag räknar iskallt med att inte få ett öre av staten. Den svenska välfärdskollapsen kommer om max 15 år. Alltså tidigare än Urban Persson förutspått.
@Doktor Syn
Jag hade för mig att Urban Persson förutspått betydligt tidigare total kollaps till stenåldersnivå.
Jag har bestämt för mig, att han sagt runt år 2050.
Det är bara dårar och nyttiga idioter som pensionsparar och löneslavar. Kollapsen kommer tidigare än 15 år och Urban är lite väl optimistisk tyvärr. Max 7 år eller på sin höjd 10 år till samhället havererar och död och svält bereder ut sig över landet Sverige. Nu gäller det att se om sitt hus på bästa sätt.
Det är värt att notera att AP7 Aktiefond ligger på +14,3% för 2014 så det har hittills gått mycket bra för de som aldrig har gjort ett PPM-val…
Jag ligger på +5% men har under året bytt till 100% Holberg Kreditt SEK (734319) och kommer att ligga kvar där tills det har blivit en ordentlig sättning i aktieindex. Det är en SEK-hedgad nordisk (mest norsk) High Yield-företagsobligatonsfond med nästan bara FRN (Floating Rate Note/rörlig ränta) så den har varken valutarisk eller riskerar att sjunka vid stigande räntor så länge inte det inte orsakar en konkursvåg bland företagen som har gett ut obligationerna.
+15% och jag var bara svag medveten om att den existerade, minns att jag tyckte det var helt idiotiskt att lämna dess utveckling i mina händer och att jag verkligen inte ville/hade tid till eller tyckte att de skulle kunna begära av någon att de skulle vara tvungna att sätta sig in i hur det var bästa att placera.
Och att det då skulle bli vårt eget fel om det gick åt skogen och vi inte fick några pengar alls
Ett jäkla sätt av dem att försöka lämpa över ansvar på oss, det är deras jobb att se till att de som går i pension får en pension som går att leva på!
@Kalle7
Kanske var det som var lite meningen – helgardering för möjliga scenarier. Går det åt pipsvängen så är det ditt fel och går det bra så är PPM en triumf för politrukerna som tar på sig äran.
Hade man egentligen trott på att folk är myndiga att planera sin ekonomi så hade man inte avtvingat dem de där 2.5%-en av lönen som måste placeras på ett av politrukerna godkänt sätt.
@Kalle7
Är du ironisk? Eller sätter du verkligen din möjlighet till pension i andra människors händer?
Om så är fallet och det finns fler som du, så har det här landet stora problem med en befolkning som har tappat förståndet när det gäller eget ansvar.
@Per
Nej, jag är absolut inte ironisk.
Men jag har aldrig haft något förstånd när det gäller var att placera pengar och det är jag inte ensam om. Jag vill faktiskt inte bli inblandad alls i den processen.
Min möjlighet till pension ska ligga i andras händer.
Vi har valt personer som med lön av våra skattepengar bla ska arrangera så att det sitter extremt kunniga och engagerade personer som förvaltar våra intjänade pensionspengar.
Så att det på vår pensionsdag finns ett månadsbelopp som vida överstiger existensminimum och ger oss en pension värd namnet.
Det är deras ansvar att se till att det blir så, man får dra in på andra fullständigt vansinnigt onödig projekt istället, för det SKA finnas pengar till pensionerna, till oss!
Att de plötsligt får för sig att försöka lämpa över en del av det ansvaret för detta på oss, är inte ok enligt mig
Det finns absolut inget tvång att välja. Det som däremot är illa är att tvinga andra att _inte_ kunna välja.
Facit hittills (1995-2013) visar att i snitt har det lönat sig att inte välja (de som har gjort ett eget fondval har i genomsnitt fått sämre avkastning än de som inte valt).
@Kalle7
Hoppas du är ung för du behöver växa upp. SKA fungerar inte alltid när politiker är inblandade. Hur gör du i så fall? Sätter dig ned och tjurar?
Jag har glömt exakt, men jag tror det var antingen Polen eller Bulgarien som hade ett liknande system som PPM. Plötslig en dag upplöste politikerna det hela. Använde pengarna för att betala av statsskulden istället. Så kan det gå…
@MVM
Men till Kalles7's försvar kan ju nämnas att en sådan konfiskation råkar man isf ut för vare sig man har "valt" SåFa eller några andra fonder. Det enda sättet att undgå (eller reducera) en sådan risk börjar med att man har ett sparande som man äger direkt.
… och inget hindrar politikerna från att om de vill ta 100% av just dina tillgångar. Frågan är hur sannolikt det är att det sker i Sverige. Ett sådant argument kan man använda mot precis vad som helst.
Per: Oavsett hur du gör lägger du din pension i någon annans händer, så länge du inte lagt alla pengar i en fond du själv förvaltar. Och till ickeväljarnas försvar kan ju nämnas att ap7 sågs har gått bättre än nästan allas aktiva val här..
@Joakim Persson
Visst skulle man kunna tänka sig det, men nu skall vi ha i åtanke att för det första antagligen inte kommer agera på ett sätt som trakaserar enskilda individer utan ifall de tar alla dina tillgångar så är det för att du har placerat all din förmögenhet i något som skall konfiskeras.
För det andra så skall man se till hur praktisk konfiskationen är. Det är ju defitivt lättare att konfiskera tillgångar som är kända, oflyttbara och/eller som du har begränsad besittning av. PPM-pengarna uppfyller två-tre av dessa kriterier så de är inte svåra att nalla av.
Som följd av detta så är det mindre troligt att de konfiskerar aldeles för stora delar av dina tillgångar ifall de är diversifierade.
@tolvtretton
Även om du har alla pengar i en fond du själv förvaltar så ligger ju pengarna i andras händer i den meningen att du investerat dem i värdepapper utfärdade av någon du inte har direkt kontroll över.
AP7 Aktiefond har ju gått bättre just bara för att de använt hävstång, de har alltså tagit större risker än vad normala aktiefonder får ta med spararnas pengar (frågan är om det finns någon annan valbar fond som använder hävstång eller om de ens får göra så). Jag tror de flesta icke-väljarna har gjort valet rent passivt och har inte satt sig in i vad det är de får om de inte väljer.
Känns skönt att haft en fon fördelning på 99% till förmån för BlackRock World Gold Fund, +34 % 2014.
Dock kan jag säga att det under 2013 var desto mer deprimerande, men är glad att jag inte sålde dec 2013 när det förhoppningsvis var en botten som sattes, men tack vara "slakten" 2013 så ligger jag på fjuttiga +2 % sen starten så det är knappt det följer inflationen.
Kan tillägga att det är +2 % per år i snitt sedan denna form av möjlighet att välja hur man skall investera startade, 15 år sen eller hur länge sen det var (detta inklusive utdelningar).
Så jag tro det är få som har samma låga avkasting.
Vad kan man dra för slutsatser av de, jo ta ej så stora risker som jag gjorde. En felsatsning kan bli kostsam..
Jag har inte flyttat en krona och det visar "snitt per år sen start 8%" AP7 SåFa
Bäst att låta det vara, då blir det deras fel om det inte blir bra, flyttar du på dem så blir det ju ditt fel, eller åtminstone känns det väl så.
+31% i år. 90% guld 10% ränta
Började dock gå in i guld för tidigt och ligger fortfarande minus på den satsningen.
Hoppas att "trägen vinner"……
En lite intressant bild om utvecklingen för alla PPM-sparare: AP7 SåFa.
Det är inte många som slår ickeväljarna.
@Joakim Persson
Men så använder AP7 Aktiefond hävstång för att få bättre avkastning. Man kan fundera på ifall det är så himla listigt.
Man kan också fundera ifall nedtrappningen av aktieinslaget är tillräckligt för att minska risken inför pensionen – hävstången i aktiefonden finns ju kvar trots att man blandar in räntefond i SåFan. Räknar man med hävstången så är man "bara" fullt exponerad mot aktiemarknaden vid 65 (utan hävstång) för att först vid 75 vara nere vid en 50%-ig hävstång mot aktiemarknaden.
Mao AP7 tar endel risker med pensionspengarna för att generera imponerande avkastning.
Frågan är om det är så ansvarsfullt att ta sådana risker för de som inte gör ett eget val?
Jag känner till hävstången som förklarar den högre avkastningen.
Argumentet är väl att det på väldigt lång sikt sannolikt är så att en hög exponering mot börserna kommer ge så pass mycket högre avkastning att det är är värt att öka risken något.
Sedan är PPM bara en liten del av den totala förväntade pensionen, vilket ytterligare kan vara ett argument för att denna del faktiskt kan ta större risker.
@Joakim Persson
Mig veterligen är det normalt inte tillåtet för en aktiefond att använda hävstång, något som innebär att SåFa exponerar ickeväljaren för mer risk än vad som en normal fond innebär. Att icke-väljares portföljer kryddas med 50% extra risk låter inte helt sunt.
Problemet med resonemanget "på lång sikt" är att det håller ganska illa för en som är 65år och precis skall gå i pension. Visst kan man tänka sig att det är många år som pensionen skall utbetalas, men att i det läget sitta med en renodlad aktiefond (vilket effekten blir av hävstången trots att man har blandat in lite räntefond i portföljen) låter inte som det mest trygga sättet att förvalta pensionskapitalet.
Visserligen kan man räddas lite av att det bara utgör en liten del av pensionen, men frågan är ifall folk (och isht folk som inte väljer) vet om att det tas extra risker med kapitalet ifall man inte väljer?
Säkert förstår inte folk risken, men jag misstänker att man blir mer intresserad av sin pension omkring 55+, och man har självklart ett eget ansvar att ta reda på hur pensionssystemet fungerar.
För ickeväljarna flyttas kapital över från ap7 aktieindexobligationer till räntefond när pensionen närmar sig, just av den anledningen..
Eh, hur fan fick rättstavning en till aktieindexobligationer??? Aktiefond var det jag försökte skriva…
@tolvtretton
Ja, men pga hävstången så har det vid pensionsåldern (65) bara skett till den omfattning så att det kompenserar för hävstången. Hävstång skapas som bekant(?) genom att man lånar pengar till att investera i aktier – om dessa lån är lika stora som ränteplaceringarna man har skulle man lika gärna kunna kvitta både ränteplaceringarna och lånen och ha ren aktieportfölj.
Effekten blir att man fasar över från en hävstångsfond till en renodlad aktiefond lagom till pensionen. Det är först vid 75 som placeringen börjar likna en 50-50 räntefond.
+39%. Rubbet på Sätila fårfarmarfond.
Tänker svarta svan vargar…
Ok. Men varför är då älgen brunare på ryggen än på sommaren?
+35%. Legat kvar i guld. Amundi Funds Equity Global Gold Mines samt BlackRock World Gold Fund.
Fortfarande lite minus sen start dock 🙂
9% i år, har mest Skagen Global och Kon-Tiki samt Indien och Afrika. Jag tror mig inte kunna slå index kortsiktigt utan tänker mig att Indien och Afrika borde ha hämtat in mycket av västs ekonomiska försprång tills då jag går i pension om ungefär 35 år.
6% per år sedan start, vilket jag tycker är okej.
15%+ i år, har haft Carnegie word wide och AMF aktiefond nordamerika fram till slutet juli, nu 100% AMF lång räntefond
+43% just nu. 🙂
@Cornu: varför investerar du i Öhman penningmarknadfond? Den äger ju BLT-skulder verkar det som, är inte det en onödig risk tycker du?
Kanske avslöjar vad cornu EGENTLIGEN tror om "bostadsbubblan"?