P/e-talet för OMXS30 har stigit ytterligare från förra juni månads p/e om 19.4 för 2014e och 16.0 för 2015e och ligger nu på 20.9 respektive 16.8. Detta baserat på vikten av samtliga aktier i OMXS30 och aktuella estimat hämtade från 4-Traders.
Individuella p/e-tal för 2014e och 2015e. |
Sett till årets värdering, med ett p/e på över 20 så är börsen högt värderad. Den börjar även närma sig en hög värdering för 2015 även om man till dagens låga räntor kanske kan motivera p/e 16.8. Men när räntorna och avkastningskraven stiger framöver är det en utmanande värdering.
4-Traders sammanställer analytikerestimaten, så detta är högst relevanta siffror.
På grund av uppköpet av Scania har Scaniaaktien utgått ur index och Kinnevik har förts in i index istället. Jag har här lagt vikten 1.61 på Kinnevik, vilket är vad som saknas för att nå summan 100 i listningen av indexets komponenter hos Wikipedia.
8 kommentarer
Frågan som jag är intresserad av är hur det kommer gå för BlackPearl framöver? Vad tror ni?
"Sett till årets värdering, med ett p/e på över 20 så är börsen högt värderad. Den börjar även närma sig en hög värdering för 2015 även om man till dagens låga räntor kanske kan motivera p/e 16.8. Men när räntorna och avkastningskraven stiger framöver är det en utmanande värdering."
Historiskt snitt för S&P 500 är 15.5, mot denna bakgrund bör man kunna göra en bedömning av hur högt 16.8 eller 20.9 egentligen är.
Höga P/E-tal brukar vara en varning om en kraftig nedgång på börsen, men det kanske är annorlunda nu?
Skulle tro att det över tid ökar. Tillväxten saktar ner, börserna blir subventionerade av billiga lån, ett högre P/E-tal är helt enkelt en mer bruklig investering i dagsläget relativt säg 90-talet när räntan var tiodubbla från idag. Det blir helt enkelt svårare och svårare att hitta en lönsam investering när västvärlden verkar utveckla sig logaritmiskt snarare än exponentiellt.
Det kanske är så. Om det produceras 120% av det som efterfrågas, billigare och billigare. Man letar behov mer än produktion.
@Pollux
Höga P/E-tal brukar ofta leda till uppgång på börsen, men det kanske är annorlunda nu?
@Tim
Det duger inte som hela förklaringen. P/E för S&P 500 var exceptionellt låg både runt 1950 och 1980, men räntorna var då exceptionellt låga respektive exceptionellt höga. Varför man kunde ha låga räntor och lågt P/E får man fundera lite på.
börsen sitter djupt i skiten och det är bara en fråga om när en kollaps kommer. Lär dröja ett tag till p.g.a centralbankernas hittepå verksamhet.
@JORDHOLMEN
Rent historiskt sett så har inte högt P/E lett till vad folk brukar kalla för kollaps, snarare verkar det så att börsen bromsat upp och verkligheten hunnit ikapp (sjunkande P/E med ökande kurser pga vinsttillväxt). Ej heller skulle en omedelbar korrigering vara vad folk kallar för kollaps – tänker du dig att kursen skall falla från 20 till 15 så är det "bara" 25% nedgång och än mindre ifall du tänker dig ett fall från 17 till 15 (12%).