Under en hård försvarsdebatt, med mangrann uppslutning av våra hårt arbetande riksdagspolitiker, röstades ett antal motioner i försvarsfrågor ner i riksdagen igår. Krimkrisen har höjt försvarsfrågorna till högintressanta och intresset var massivt för frågorna.
Bland talarna den 19:e mars i den försvarspolitiska debatten hittade man Åsa Lindestam (S), Peter Rådberg (MP) , Mikael Jansson (SD), Torbjörn Björlund (V), Hans Wallmark (M), Allan Widman (FP), Staffan Danielsson (C), Mikael Oscarsson (KD) och Annika Lillemets (MP).
En läsare besökte tillställningen och tog nedanstående foto för att dokumentera intresset för försvarsfrågorna och våra folkvalda politikers hårda jobb för att förtjäna sina skattepengar och representera oss väljare, nu när en ny järnridå sänkts sig över Europa och kalla kriget 2.0 dragit igång.
Bland annat ägnades 0:00:00 tid till försvarsutskottets betänkande kring säker hantering av radioaktivt avfall.
Den som vill följa de närvarandes hårda debatt kan läsa protokollet här. Fokus låg bland annat på Vätterns vattenkvalitet och huruvida Ryssland alls invaderat Krimhalvön eller ej, där Torbjörn Björlund tyckte att det saknades någon beskrivning av hur det verkligen ser ut och ifrågasatte alltså Hans Wallmans (m) beskrivning av situationen som det “ryska olagliga införlivandet av Krim och hoten mot Ukraina”.
20 kommentarer
Fan också.
Det är som med skuldbubblan. De fattar inte problemet förrän det är för sent.
Och ett nytt försvar snyter man väl ur näsan på typ fem minuter eller så.
Dags för studiebesök i Kina? Avdelning lära sig tänka långsiktigt. De är bra på det.
Jaha?
Vem beslöt att luftföroreningarna skulle drabba dem?
Huvudlöst byggande?
Mycket mer att nämna…
Skepparn, Miljöproblem är som problem "nytt" för mänskligheten, även kineserna.
Däremot vet de vad som är viktigt för ett samhälle i övrigt. De bygger infrastrukturer, politik, försvar och resursförsörjning långsiktigt. Titta vad de gjort sedan de lyckades stabilisera sig efter kriget. Nu siktar de på högteknologi och rymden.
De sätter samhället först och individen i sista hand. Det kan man tycka vad man vill om, men idag är det ingen som sätter sig på dem vare sig militärt eller ekonomiskt. Det har de uppnått med målmedveten långsiktighet och det är det som är värt att studera.
Alla andra missförhållanden (med våra mått) och diverse lyckade och mindre lyckade kapitalistexperiment kan vi diskutera i annat sammanhang.
Missunnar på intet sätt den vanlige kinesen en bättre levnadsstandard.
Problem givetvis när "alla" skall ha t.ex. bil på kort tid.
Finns ju inte någon handbok att få hjälp av hur hantera utvecklingen.
Det finns mycket presenningar i svensk politik. Ty om man lägger en politisk presenning över en fråga, så syns den inte. -Och syns den inte, finns den inte. Och finns den inte, behöver den ingen budget. Behöver den ingen budget, blir det mer över till andra, mer röstgenererande projekt. Bilden ovan är ett foto på en politisk presenning.
På samma sätt som att det bakom landets vedbodar och garage med all sannorlikhet finns saker man inte orkar ta hand om, som man la en presenning över, och låter det stå, förekommer frekvent i svensk inrikespolitik.
Det börjar bli rätt fullt nu bakom svensk politiks vedbod…
Helt sjukt! man kan inte tro att det är möjligt, Samma personer som inte är närvarande skulle därimot säga till er att läsa historia för att lära er av den och inte upprepa samma misstag och i tid kunna förebygga dem.
Ja, det skulle de säga. Och de skulle ha rätt.
Sen skulle de göra tvärtom. De är ju politiker.
🙂
Björklund verkar ha ryska band. I övrigt har jag för mig att riksdagsledamöterna har möjlighet att lyssna i sina arbetsrum.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag blir förbannad! Vem i helvete kan ha ett jobb och få lön utan att vara på plats och utföra sitt jobb?
Man gnäller på grekerna för att det finns mängder av skugganställda i deras förvaltningar som aldrig har satt sin fot på sin arbetsplats men uppbär full lön.
Men vafan, är en tom svensk riksdag så mycket bättre?
Det här reflekterar svenskarnas intresse. I en värld av melodifestival och verandabyggen blir det så här.
Järnridå? Kallt krig? – Kanske i ett parallelluniversum? Har man växt upp under just kalla kriget känns det där pratet väldigt främmande. USA/NATO har gjort bort sig så in i h-e att en väldig massa huvuden borde rulla (känns namnet Nuland igen, bara för att ta ett?), men det lär väl inte ske. Om Sevastopol var svåråtkomligt tidigare så har neo-cons klumpighet gjort att Krim nu är oåtkomligt annat än för direkta militära attacker. Moskva tackar och tar emot, och räcker lång näsa åt 'västs' sanktioner. Det klokaste är att avveckla krisen och fortsätta som vanligt. Alternativet är ju att fortsätta att spela på Vladimir Vladimirovitj Putins (även känd som 'Vlad the Hammer') villkor.
Nu ska jag inte försvara hur regeringen har behandlat svensk säkerhetspolitik, men just den här debatten handlade om ett utskottsbetänkande (2013/14:FöU9 ) som främst handlade om att avslå en massa motioner från den allmänna motionstiden. Man kan förstås tycka att man borde ha tagit chansen att debattera försvarspolitik i vid mening i ett sådant sammanhang.
Orkar inte lyssna en sekund på dessa antipatrioter som försatt sitt fosterland i försvarlöst tillstånd.
För den som har ett hum om den ryska historien kommer inte detta eller nästa konflikt som något oväntat. I det enskilda fallet Ukraina gick det kanske förvånansvärt snabbt när det hela satte igång, men att konflikten som sådan blossade upp var inte svårt att förutse. Detta är inte sista gången i världshistorien som etniska konflikter inom ett land triggar en våldsam händelseutveckling.
Det finns höga officerare i Sverige som argumenterat emot förintandet av försvaret och det fanns också en försvarsminister som avgick pga av att han inte ville vara med om att förinta hans fosterlands försvar. Ryssland har varit expansivt i 800 år och det är förstås fara värt att Ryssland fortfarande är expansivt. Vi har fått en paus under en tid efter sovjetstyret. Den kanske är över nu när Ryssland känner sig starkare och känner sig hotat av USA/Nato.
Under 80, 90-talen fanns en levande debatt bland officerare med inriktning på Ryssland. Leif Kihlsten ledde återkommande seminarer med djupgående analys om Sovjet/Ryssland. Tyvärr verkar kunskapen och patriotismen också hos officerskåren av idag vara undermålig. Alternativt är man rädd att den kulturmarxistiska åsiktsdiktaturen skulle förstöra möjligheterna till karriär om man ifrågasätter legosoldatförsvaret och Sveriges krig mot bondearméer till förmån för värnplikt och försvar av Sverige och våra intressen i närområdet.
Utan patriotism och kärlek till sitt folk går alla folk och nationer under.
Men är man kulturmarxist, antipatriot och följaktligen inte bryr sig om sitt fosterland och sitt folk så bryr man sig bara om sig själv och sina egna intressegrupper, vilket får till följd att svenskarnas skattepengar känns skönare i den egna sfärens fickor än som försvarsanslag.
Se gärna klippet från 16/1 2013 när Reinfeldt uttalar sig om försvarsanslagen och SD.
Klippet med Reinfeldt är alldeles i slutet av Kent Ekeroths inlägg/monolog.
http://sdkuriren.se/plotsligt-pratar-alla-forsvar/
OBS detta är inget inlägg för SD utan jag hittar inte Reinfeldts uttalande någon annanstans än i detta klipp. Någon kan kanske ta fram hela debatten?
Herregud vilket svammel. Vi står inför det allvarligaste läget i europa sedan jag vet inte när och de pratar om försvarets övningar vid Vättern. Och det allvarliga är att det bästa vore att försvaret inte skall öva någonstans. Björlund är en nyttig idiot och miljöpartisterna är inte mycket bättre. Fy för faen.
Äsch populistiskt Cornu. Var på en föreläsning igår som uppgav riksdagsledamöters arbetsvecka till i genomsnitt 66 timmar.
Att sitta och lyssna på en debatt i kammaren är extremt dåligt utnyttjad tid. Den kan man följa på intern-TV på rummet eller över nätet om man inte är upptagen med arbete inom sitt eget område.
@anders82
Jag tycker du är för hård mot de som låsas styra Sverige. Varför skall de över huvud taget behöva komma till Riksdagshuset eller för den delen Stockholm. De borde aldrig behöva möta motstånd ansikte mot ansikte samtidigt som vi som betalar ser på.
Innebär att att vi kan lägga ner plenisalen då den endast befolkas av knapptryckarhjon. Besluten tas i vilket fall som helst på helt andra möten. När det sedan är dags att rösta så kan de lika gärna rösta i sina rum. De kanske kan ha en blogg där man kan lägga ut debatt och röstning likt Cornu gör här. Då kan de lika gärna bo kvar hemma i sina hemkommuner och komma nära verkligheten istället för att bli knapptryckaradel i huvudkommunen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.