Äntligen! Vi nås land och rike runt idag av beskedet om att O’Learys stänger på Kungsholmen. Detta via en insändare till gratislokaltidningen Vårt Kungsholmen, där signaturen Leif sätter ner foten och fokuserar på det viktiga. Min fetstil.
“Tack till hotellets ledning som1. insett vilken skada ölsjappet ställt till med i form av sjunkade priser på bostadsrätter“
Tydligen sjunker alltså bostadsrättspriserna på Kungsholmen, och det är O’Learys fel.
Leif ser nu möjligheterna, inte bara med att bostadsrättspriserna ska stiga till himlen och vidare, utan menar att det nu istället ska bli skönt att få sätta sig på “en etablerad krögares lokal och njuta av ett glas amarone”.
Seriöst, Leif?
Amarone var lite coolt att dricka på 90-talet. Att dricka Amarone idag, samt dessutom skryta om det i lokalpressen, låter väldigt mycket som en posör med dåligt självförtroende. Du vet vad man säger, det man inte har mellan benen får man ha i glaset istället. Fast snyggt där med att du fick ut att du både har bostadsrätt, har råd med Amarone och går på lokal. Jag är säker på att fruntimren står på kö nu.
Förvisso har jag kvar någon Masi Mazzano Amarone ’95 och den överlägsna årgången ’972. i vinkällaren fortfarande, från den tiden då amarone faktiskt bara producerades på de bästa druvorna och inte i dagens bulk för att kunna tillfredsställa överbelånade bolånetorskar, som sitter och ägnar sig åt hemnetonanism dagligen, för att bevaka att klubbmedlemskapet i bostadsrättsföreningen inte verkar tappat i värde.
Man kan väl sitta och smygsupa amarone i sitt hörn, men det är knappast något man skryter med idag. Vad händer härnäst? Plankstek eller något annat som bara är så 90-tal?
Men jag vill ändå tacka Leif, för att på bara några rader summerat hela Stockholm3..
1. Avsaknad av kommatering där, borde vara “ledning, som”, men vi förstår ändå och behöver inte anmärka egentligen.
2. Numera 91300 på Systembolaget tror jag. Lätt att komma ihåg, lite som Telias kundtjänst 90200, men med lite högre siffror.
3. Egentligen tror jag att Leif nog var ironisk 70-talist, likt undertecknad, för meningar som “sportfånarna med sitt gloende på tv (SIC!) med tillhörande skrän och rapar” kan ju inte vara seriöst menat. Det heter trots allt TV och inte tv.
77 kommentarer
Du kanske inte skulle ha hinkar i dig så mycket anatomi innan du satte dig vid datorn idag, det här var det pinsammaste du producerat på mycket länge…
Jag kanske inte skulle ha skrivit från mobilen utan att slå av autocorrect… hinkat amarone!
Det är lördag kväll och jag är helt nykter och avsiktligt pinsam. Skriver bok, så inget vin här.
Att skriva på manus är tillräcklig drog för sig. Trots allt är man Gud när man skriver och håller hela världen och alla människors öden i sina händer. Sedan lämnar man in manuset till förläggaren och slutar vara Gud.
Öh, jag tyckte det var bra. Är jag pinsam då?
Det pinsamma är att Cornu avfärdar uppskattandet av Amarone som skryt och samtidigt kåserar han över sitt vinförråd. Det är lite som att kalla alla Porscheägare för skrytiga samtidigt som man upplyser alla om Maseratin som står parkerad i sitt garage. Det insändaren vill säga är att med ölhaket så drogs socialgrupp tre och kanske till och med fyra till Kungsholmen och därmed den sjunkande statusen samt priserna.
Så vitt jag minns blev Jan Guillio bestulen på sitt dyra vinförråd, så akta dig för att skryta för mycket över ditt vinförråd!
När jag var barn fanns det ännu mängder av ölcaféer i Stockholm, inklusive på Kungsholmen. Tror nog inget hette något fånigt engelskt. Ett hette (om jag minns rätt) Fridhem och låg på Fridhemsgatan (det är Kungsholmen det). Ytterligare ett på samma gata minns jag. Det var mystiska gröna växter i fönstren som trivdes när cigarettröken var tät och små gubbar i grå kavaj och keps satt där och ölade. Däremot var det sällsynt med bostadsrätter, utan folk i gemen var ordentliga och bodde i hyreslägenheter. Blev det bråkigt omkring och i ett café stod det en figur i dörren och sållade agnarna från vetet. – Slutsatsen av det där klagomålet kanske kan vara att det behövs caféer igen i stor mängd för att få ordning på bostadssituationen i Stockholm. Skämt åsido, mängden sådana hak berodde delvis av att många bodde uselt, exempelvis som inneboende, och hellre satt och häckade på ett café eller kondis än i en överbefolkad lägenhet.
Fridhems finns kvar men med nytt namn. Stor stark 22kr om du vill gå dit och vara nostalgisk
Tack men jag tror jag avstår. Den sanna sunkiga femtiotalsstämningen går nog inte att återuppliva (kanske man skall vara tacksam för) och den gamle ölgubben är väl lika utdöd som dronten.
Bodde något år på mariatorget på 80-talet. Tvärs över skolgården låg ett ölsjapp där gubbarna satt och drack öl hela dagarna. Bredvid låg en riktig "bögklubb". Ofta när jag åkte hem från jobbet med tunnelbanan delade jag säte med en äldre man på väg till klubben. En man som av utseendet att döma troligen var en neanderthalare, men iklädd kjol, rävboa och pumps som han vinglade fram i. Ja det var kontrasternas tider det. Fanns även en riktig porrklubb en bit bort. Vad finns nu? Allt verkar helt likriktat och urtråkigt.
Kan tillägga att polisen brukade husera i kyrkans klocktorn för att spana på knarklangare nere på torget. Det var väldigt spännande tider.
Lågvattenmärke för denna blogg
Tack!
Cornu blir alltmer desperat, trafiken ska öka, öka, öka. Vilka stolligheter han behagar skriva om har ingen betydelse. En 40+ stackare som sitter avskärmad ute på landet och har synpunkter på ditten o datten
Och ändå kommer du tillbaka, igen och igen. 239 gånger än så länge.
Skrev inte du något i stil med att nu fick det vara nog och att du aldrig skulle läsa här igen för några veckor sedan?
Jag gillar faktiskt plankstek.
En kinakrog i förorten har f.ö. järnplanka på menyn. Gäller att hålla koll på var man har sina händer och armar. Har gått därifrån med brännskador…
Jag gillar också plankstek. Men frågan är om Leif gör det? Är det trendigt nog?
Jag är inget fan av plankstek, men jag har också fått intrycket att plankstek är en populär maträtt. Kanske kan ses som en sorts standard.
Amarone är inget vidare att dricka, men får man allt att klaffa är det väldigt gott i Tiramisu. Men det finns så många kritiska moment i att göra Tiramisu (vispade äggvitor, lagom blöta kex, lagom länge i frysen etc) att det känns överkurs för amatörkockar att ha amarone hemma enkom för detta.
Dock får man väl i så fall göra väl många tiramisu. Med högst 16.5% i alkoholhalt på en amarone står den sig ju inte när man väl korkat upp. Bättre med riktigt starkvin till tiramisu.
Precis! Amarone är för kockar med stjärnor och för äkta italienska nonnas.
Dessutom verkar det finnas hur många olika Amarone som helst numera. På den gamla goda tiden fanns Masi och Allegrini. Sedan tog man in Tommasi-blasket och något på V och sedan exploderade det. Det var enklare förr. Allegrini hade en, Masi hade Costasera, Vaio och Mazzano. Enkelt.
Var väl Vaio som låg på 16.5% och hade distinkt spritsmak. Blev bättre med några år i källaren dock.
Annars kan man ju bara köpa en LBV-port direkt. En lagrad Amarone smakar ungefär likadant. (Nu springer jag i skydd)
Masi Costasera är ypperlig att göra rödvinssås på.
Men, men, men… är det inte detta som är poängen med att bo i city? Puls, nattliv och ett jävla hålligång? Det borde väl i själva verktet höja priserna på bostadsrätterna?
Ett ord: Amarone.
Ja, det gjorde väl det i ett fall i alla fall. Kvarteret/BRF Banken i Linköping. Den ligger precis på Ågatan, som är just utelivs- och hålligånggatan för allt från gymnasie till universitetsstudenter till vuxna och äldre. Lägenheterna där gick om jag inte minns fle för mellan 4 och 6 MSEK. Kanske att någon lägenhet gick för 8 MSEK också. Detta för att varje fredag, lördag har skränande fulla ungdomar nedanför fönstret. NU bet jag inte hur det gick för de dyraste lägenheterna, men här säljs i alla fall det som finns kvar. Länk http://www.hsb.se/ostergotland/brf-banken?tab=project.
Krögarförnedringsprogrammet Kniven på Strupen brukar alltid innehålla en sekvens där mästerkocken ger en känga till personalen för att dom säljer plankstek gjord på pulvermos och diverse roadkill. Jag har aldrig råkats med denna produkt i skarpt läge, men det verkar helt kocko. Man serverar baten på en träbit där kunden kan trycka ner sina bakterier i springor i det mjuka träet. Någonstans i den idekedjan borde nån räckt upp handen och bränt av ett wtf, men icke. Viva vinterkräksjuka.
Inte då. Bakterier och virus dör när plankan återigen är inne i 275 C i ugnen till nästa kund.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du är riktigt allmänbildad och kan allt alltså :).
Nej, jag gissar.
Lite rustikt det där med planka. Att bara servera potatismos med biff på en vanlig tallrik blir inte lika effektfullt som "plankstek".
@Garm
Så kan man förstås se på saken, men mycket av det som ligger på plankan lagas färdigt i ugnen, så det är ändå inte riktigt samma sak.
Ibland är det detaljerna som gör det.
Att avfärda planksteken med att man lika gärna kan äta mos och stek på en tallrik är lite som att säga att man kan äta kokt ägg utan salt. Klart man kan, men det blir godare med. (Eller kalles kaviar)
Det är intressant att så fort Cornu skriver om Stockholm på ett handgripligt och specifikt sätt som relaterar till Stockholmarnas vardag eller helg, så ökar antalet kommentarer explosionsartat.
Jaså, var finns dessa inlägg?
Jag tolkar det mer som fiktion, något ur Cornus drömtid.
Drömtid är väl det som de australiska aboriginerna hamnar i när de tänder på med olika svampar och sådan skit?
Alltså jag påstår inte att någon är urinvånare om någon nu trodde det.
@Cornu 18:14
Nu får du allt passa dig lite… du börjar närma dig tabuområdet med folkslag och fördomar. Tycker det börja likna hat-blogg. Tänk på att AFA vet var din brevlåda bor.
Hur är det med google street view. Kan man se var Cornu bor, eller finns han bara på nätet?
Kan t.ex. se mitt(bankens) hus från street view.
OT: Hur mycket bensin och diesel förbrukar google för att hålla sin street view aktuell.
Grovt OT:
@Garm D'Yngre 18:54:
Ingen bensinförbrukning alls… om man använder ryggsäcksvarianten Google Trekker.
Vilket gör att det bara är en tidsfråga tills IRL-Cornus vargsäkra fårhagar syns i Street View.
Och Sköldpaddan i länken spelar en central roll.
@ddd Denna till exempel är ju mycket praktisk: http://cornucopia.cornubot.se/2013/04/lyxfallan-slar-till-pa-sodermalm-och.html. Inga bara abstrakt om bostadsbubblor. Har du missat Cornucopias inlägg om nattlivet på Söder http://cornucopia.cornubot.se/2013/11/fredagsmys-dodar-bostadsbubblan.html?
On Topic: Jag har inget emot fler kaféer. De behöver inte alla vara ultra-designade utan får gärna vara lite varierande, gärna att några ha "patina". Eller för den delen lite fler, mindre matbutiker. Allt kan inte handla om surdegsbagerier och trendiga latteställen.
Det är bara proletärer och fårfarmare med dålig smak som dricker viner producerade på Phylloxeraresistenta druvsorter. Själv skulle jag aldrig inmundiga en droppe vin av senare årgång än 63. Å då menar jag 1863. Plebejer, SCHAS!
Nykterist alltså.
Amarone är bryggt på russin, pöbelns naturgodis.
Och, om jag får fråga, vad är det för fel med Castillo de Gredos BiB med ett APK-värde på 2.81?
Vin, det är ju så blaskigt det växer näckrosor i halsen. Riktiga karlar blandar groggar med hormoslyr som blannevann.
Alltså hormoslyr var helt ofarligt när det introducerades. Dock kunde man notera missfärgningar på skinnet, som min halvbror fick erfara då han fyllde på tanken bakom sin traktor och blev översköljd av blandningen på 70-talet. Han lever fortfarande i högönsklig välmåga trots detta.
Ja precis, hormoslyr är helt ofarligt, det är därför det ser ut som det gör på den gamla fabriken där det tillverkades i Teckomatorp. Dom gräver upp hela fabriken för att ta reda på de ofarliga ingredienserna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tycker inte att det finns någon anledning att förringa människor som gillar russinvin, eller O'Learys som faktiskt har riktigt bra revbensspjäll, om man inte bryr sig om ursprungsmärkning. Annars kan lammracks vara riktigt gott.
Nej, men människor som uttalar sig så nedsättande och föraktfullt om andra, som Leif i den insändaren (kan inte återge hela pga upphovsrätt etc), förtjänar karaktärsmord.
Ok, du verkar pålitlig så jag tar dig på ditt ord. SKÄMS på dig Leif!
Många har gjort det misstaget. Jag är helt opålitlig och har 100% fel i allt. Vilket jag påtalar om och om igen.
Ok, föråt Leif.
Helt rätt. Det är väl bra att det finns alternativ? Alla har olika smak och uppfattningar men i Sverige ska allt likriktas och har man fel åsikt eller smak så ska man hängas ut/förlöjligas. Skrämmande.
Amarone görs på slutprodukten från vintillverkningen (jästa vindruveskal) – ungefär som Grappa. Av just den anledningen får man en högre alkoholhalt och det är absolut inte "russin" man gör Amarone på.
Jag ger bara restauranger en chans, och O'learys stupade på den mest grundläggande maträtten i den moderna grillmenyn, nämligen hamburgaren. De serverar en industriell burgare, där köttet (vad det nu kan innehålla) ger en läbbig bismak munnen.
"Vad händer härnäst? Plankstek eller något annat som bara är så 90-tal?"
Vadå 90-tal?! Plankstek är fan 80-tal! 😉
70-tal tror jag. Men det är nog inne igen på ett ironiskt sätt. Dagens trendjävlar är nämligen så nervösa att det enda de kan göra är att återvinna gamla trender, fast samtidigt ironisera över dem så att de inte behöver stå för nåt om nån skulle ifrågasätta det.
Min mor och far firade klarade och körda tentor med plankstek på Godthem(eller hur det nu stavas) på Djurgården. Vi snackar tidigt 60-tal.
Men det kanske inte är samma som att det var såååååå 60-tal.
Planksteken kanske är en konstant?
Jodå, så är det. Planck är konstant som har värdet 6,6261·10^−34 Js.
Förekommer alltså ymnigt i kvantmekaniska ekvationer, vilket man kan tänka på när man sitter och sörplar i sig sin nubbe och äter planckstek.
Samma sak med räkcocktail. Måste alltid ta en sådan som förrätt om den finns med på menyn (beror på vilken restaurang det är). Jag tror helt enkelt att det som "uppfanns" på 70-talet var välkomponerad och smakfull mat. Idag äter ju alla hamburgare till höger och vänster men ingen gnäller på att det är 50-tal. Klassisk mat kommer alltid att finnas på menyn oavsett tidsepok.
Om bostadspriserna sjunker runt OLearys så beror det antagligen mer på behandlingshemet bredvid, stadsmissionen (100 m), ökande antal pundare i St Göransparken (100 m), sprututbytet (200 m) och att det hela uppmärksammades efter att ett dagisbarn stuckit sig på en kanyl (200 m).
Men jag är ganska tveksam på att priserna sjunker. För någon vecka sedan såldes en liten lägenhet för över 100 000 m2 här i föreningen. Sjuka priser som borde sjunka, men det har jag tyckt i 8 år och de bara stiger.
2001 budade jag på en 30-kvm bostadsrätt som var jättefin, mitt sista bud var 580 000 kr och jag tryckte det var helt sjukt. BUBBLA!
En bekant köpte en tvåa med kakelugn på Fleminggatan i början på 80-talet. Pris: 64 000. Nu kan den säljas för typ 50-60 gånger det priset. En pizza är som jämförelse ca tre gånger dyrare än vad den var då.
Tack för ett gott skratt – Jag anar dock att skribenten skämtar.
Att hänvisa att andra har mindre fina dryckesvanor idag, samt dessutom skryta om dina egna i den egna bloggen, låter väldigt mycket som en bloggskribent med dåligt självförtroende.
Vi vet ju alla att du kan så mycket bättre än så här Cornu…
Jag jobbade på just den Olearys och många kom till oss mest för sporten ,och att vi alltid hade fullt på just den Olearys. Det var just den känslan man ville ha hos våran Olearys! Gästerna som bor runt omkring tyckte inte om förslaget att lägga ner våran verksamhet och starta Fine Dining som det redan finns ett antal av på Kungsholmen ( OCH ALLTID STÅR TOMMA) Men maten kan inte ha varit så dålig med tanke på att Alexander Nilson ( kniven mot strupen kocken) var hos oss flera gånger och åt våra revbensspjäll:))
Jag jobbade på just den Olearys och många kom till oss mest för sporten ,och att vi alltid hade fullt på just den Olearys. Det var just den känslan man ville ha hos våran Olearys! Gästerna som bor runt omkring tyckte inte om förslaget att lägga ner våran verksamhet och starta Fine Dining som det redan finns ett antal av på Kungsholmen ( OCH ALLTID STÅR TOMMA) Men maten kan inte ha varit så dålig med tanke på att Alexander Nilson ( kniven mot strupen kocken) var hos oss flera gånger och åt våra revbensspjäll:))