Enligt uppgifter kommer BR-avgifterna på nybyggda Hägernäs Strand i Täby att skjuta iväg framöver. Entreprenören JM ska ha lagt helt orealistiska ekonomiska planer för föreningarna, för att maximera försäljningspriserna. Eventuellt har höjningarna redan börjat och det finns därmed gott om objekt till salu.
Jag har skrivit om nya BRF:ers orealistiska ekonomiska planer tidigare, och det handlar alltså om att ekonomin inte går ihop för föreningarna något år efter de släppts fria från i detta fallet JM. Då köparna ser sitt boende som att hyra av banken innebär realistiska ekonomiska planer och tillhörande avgifter betydligt lägre låneutrymme för bolånetorskarna, och med det lägre priser på lägenheterna och hela fastigheten. Och lägre vinst för JM.
Så smällen kommer för de nyinflyttade inom några år från nybygget. Inte osannolikt att det dessutom sker samtidigt som räntorna har stigit för lägenheter som blivit klara det senaste dryga året.
Enligt uppgift ska det också förekomma en hel del byggfusk de senaste åren, t ex att byggmaterial, som inte får bli blött, har använts och byggts in trots att materialet blivit dyblött. Smällen dröjer dock ofta ett antal år, innan den dyker upp, men ska inte blandas ihop med det separata problemet med enstegstätade fasader. Detta häller generellt i Stockholm, och inte specifikt Hägernäs strand. Bl a finns det fler fastigheter i Hammarby Sjöstad som är tickande bomber.
Rådet är alltså att inte köpa nybyggda bostadsrätter. Man ska också komma ihåg att antalet kompetenta potentiella styrelsemedlemmar är begränsat. Hur många vet hur man förvaltar en fastighet?
13 kommentarer
Riksbunkerchefen Stefan Ingves säger att räntan är minst 7% om två år:
http://www.svd.se/naringsliv/ingves-om-rantan_8652828.svd
Är det inte den skallige hämnaren som är riksbunkerchef? men vad spelar det för roll alla klarar ju lätt av en ränta på 8%
Det lustige med Stefan Ingves är att han alltid säger motsatsen till vad han gör. Han varnar alltid för att räntan är för låg och måste höjas, och att skulderna är för höga o.s.v. Sen beslutar han alltid om att sänka räntan med 0.25% igen varje gång. För mig framstår han som den motvillige riksbankschefen som varje natt vaknar febersvettig av mardrömmar om finanskollapsen han inser måste komma närsomhelst nu, men som inte lyckas övertyga resten av riksbunkernämndens medlidandemöter om sin åsikt och blir nedklubbad av styrelsemajoriteten. Hans enda nödventil är att komma med syrliga kommentarer till journalisternas frågor om varför han sänkt räntan ännu mer ännu en gång.
En annan lustig sak med Stefan ingves är förstås att han ser ut som professor Drövel.
Kapitalist, det handlar om vanligt sunt risktänkande – något som verkar ovanligt i dagens tokoptimistiska samhälle. Räntan ÄR låg och måste höjas, skulderna ÄR höga och skulle behöva vara lägre. Men när räntorna måste höjas beror på konjunkturen och tills dess så går man bara efter de indikatorer som man har. Dvs man kan i ett kortare perspektiv få räntesänkningar trots att räntan måste höjas framöver. Sen kan man givetvis diskutera om Riksbankens beräkningsmodeller är vettiga.
Jag har ett jobb som tillåter mig att ibland vistas inom dessa nybyggen, men jag är inte byggare själv, och jag fick höra på plats i Hammarby sjöstad att många entreprenörer inte gjort klart sina jobb innan nästa entreprenör påbörjar sitt, så dränering, skyddplast och allt vad man nu gör för att fuktskydda källarplanen saknas på vissa ställen pga att mark entreprenörer har haft otåliga gästarbetare som valt att slutföra sitt jobb för att hinna med sitt eget slutdatum och struntat i tidigare entreprenörer.
Detta ska ju såklart rivas upp och göras om ifall det sköttes korrekt men som jag uppfattade det hela så har det blundats för problemen, alternativt ljugits. Nu är ju detta bara skvaller på platsen och jag vill inte att det uppfattas som annat än hörsägen.
Förstår inte varför man ska köpa nybygge i sthlm när det finns så många gamla fina BRF med fin ekonomi.
Bra kommentar om brist på kompetenta styrelseledamöter. Själv ordförande i en mindre förening. Helt klart är att de flesta verkar se denna boendeform som en hyresrätt. Att förhandla räntor med banken, göra en serviceplan eller få folk att betala till reparationsfonden är inte enkelt.
Helt omöjligt är att amortera på föreningens lån. Varje hundralapp per månad och lägenhet i ökad amortering ger givetvis en motsvarande höjd avgift som i sin tur sänker priset/värdet på borätten, en sorts moment 22. Hur motiverar man sig själv och medlemmarna att amortera under sådana omständigheter? Att föreningsavgiften kommer sjunka i en mycket avlägsen framtid är inget bra argument då lägenheterna omsätts vart femte år.
Räntorna på föreningens lån är inte skattesubventionerade. Föreslå att alla skulder i föreningen tas över av alla bostadsrättsinnehavare:
1) Alla kan då utnyttja 30 % ränteavdrag och få total lägre månadskostnad
2) De som vill kan amortera bort sina egna lån
3) Månadsavgifterna i föreningen sjunker drastiskt, vilket höjer värdet på bostaden
Så slipper du bråka med dem om detta!
@Mama
Om det skulle gå att övertala dem till det så vore det ju en smal sak att övertala dem till att öka månadsavgiften för samma ändamål. Problemet för Riga är att folk tänker inte längre än till den 25:e och porblemet för ditt förslag är att det kräver att medlemmarna har möjlighet att ta nya lån.
Nu vet jag inte hur höga lån ni har, men i mina föräldrars BR så hade de ca 4000 per kvadrat (90-talet) när de betalade av skulden, då var såklart räntan betydligt högre och med det större avdrag jmf med idag dessutom var lägenheterna svårsålda innan de betalade av föreningens lån. Men helt omöjligt bör det inte vara. De som bodde där då var typ "medelklass" lärare, sjuksköterskor osv.
Cornucopia hade ju ett gästinlägg för ett tag sedan där någon beskrev hur amorterade skulder i föreningen räknades som kapitaltillskott (?) och att BR innehavarna kunde göra avdrag för detta…
Dagens byggsektor…
1) Bygger fult (nyfunkis)
2) Bygger fel (husipark istället för stadsmässigt)
3) Bygger dåligt (endemiskt fuskande och låg kvalitet)
4) Bygger för dyrt (över BLT:s betalningsförmåga när BLT tvingas hyra av banken)
5) Bygger för lite (bostadsbrist i större städer)
Hurra för den fria marknaden, eller?