Fredrik Gertzell, vars exjobb om den permanenta portföljen och att investera efter konjunkturen jag uppmärksammade i veckan bistod med data för konjunkturbarometern och OMXS30 och OMRXTBOND samt uträkning tillbaka till 1996. Se utfall nedan, i jämförelse med att sitta still i den beryktade bankbåten.
Den som bara suttit still i börsindex har sedan 1996 fått en avkastning på 146%, eller ca 5.4% om året (förenklat, jag kör hela 17 år istället för korrekt uträkning av 16.x år).
Om man istället enligt konjunkturbarometern hoppat över till obligationer eller tillbaka till börsen igen har man sedan 1996 fått 1103% i avkastning, eller 15.2% om året. En enorm skillnad, förstås som visar hur viktigt det är att sälja runt konjunkturtoppen och köpa vid konjunkturbotten.
Nu är detta förstås inga garantier för att det fungerar lika bra, eller alls, framöver.
Vi kan förvänta oss att hög- och lågkonjunkturer består, även om lågkonjunkturen just nu mycket väl kan bli mycket lång och utdragen likt 2001 – 2004, där man i flera år kommer ligga fel enligt konjunkturinvesteringar. Samtidigt har vi ju haft en mycket stark och långsiktig trend med fallande räntor som gett fin värdeökning på obligationsmarknaden. Men med allt lägre räntor blir det allt mindre sannolikt att vi kan få se väsentligt lägre räntor framöver och med det inte alls lika bra avkastning, rent av förluster, på obligationsmarknaden.
Dock ska man enligt modellen just nu ligga inne i börsen till konjunkturen toppar, så det är nog flera år innan man behöver oroa sig över obligationsmarknaden igen.
3 kommentarer
Just nu börjar jag darra lite på manschetten! Det finns tecken på att börserna ser ut att vilja börja bygga på en (intermediär)topp. DJIA är fortfarande 5% från 16.000 och målet att nå sin megaphone-motstånd i våg E. S&P500 har redan nått över sin motståndsnivå i sin egen mindre tydliga megaphone(månadsbasis).
Megaphone = Broadening Top(2000-2007-2013)
Kan tyda på att S&P500 kommer att backa kraftigare än DOW i en första större rekyl inom kort för att därefter invänta DOW´s mål 16.000?
USA´s ISM idag var en klar varningssignal. Alltså är det dags att ge akt på s.k distributionsmönster. En topp-formering brukar ofta testas efter en första nedgång. Dollar-optimismen idag är även den oroväckande stor(77%) vilket talar för rekyl och en chans för guldet!
Dollarn har inte heller helt brutit igen sitt 8-åriga motstånd.
Om vi verkligen bygger en långsiktig topp här bör vi kunna notera divergenser mot olika indikatorer som rsi. Inte minst på vecko-nivå. Det finns en knapp veckosäljsignal i S&P500 och en s.k "engulfing-candle" som talar för lite större nedgångspotential än hittills. Index kan också falla rejält(20%) utan vecko-divergens men då har vi normalt inte sett en topp ännu. Däremot har vi tydligt slagit emot ett långsiktigt kanalmotstånd vilket antyder små rörelser uppåt men större nedåt f.n. Den 10-åriga amerikanska räntan har ännu inte fått sin riktigt tunga köpsignal på 2,25%(2,226 i förra veckan). Jag vill mao se detta samt DOW 16.000 innan jag hissar vit flagg inför en sommar/hösten och surbörs.
Någon annan med tankar kring nuvarande topp?
Korr; DJIA har en tydlig kursdivergens(rsi) på både dags och veckochartet. Engulfing på dag- och vecka. Dock ingen veckosälj-signal på slutkurs ännu. 8% ner i första svängen är sannolikt.
Det är ju den där engångsuppgången som ÄR bubblan. 1996 var väl räntan ännu tvåsiffrig. Idag är Riksbankens ränta 1% och med bolån på 3% så kan kreditskaparna knappast emittera obligationer som har så mycket fallhöjd kvar. Hur stiger obligationsindex ifall inte räntorna faller?
För enskilda företagsobligationer finns det säkert potential, men att köpa obligationer när räntan är som lägst och alla centralbanker i stort sett lovar hålla den på eller nära noll, nä då kommer man inte att kunna se historiken i obligationsprisuppgången sedan räntan föll från 15% upprepas.
Cornucopia borde ha tagit på sig bubbelmössan här istället, för då hade han sannolikt fått rätt. Även om det kan ta åratal innan räntan höjs igen så vet vi med all säkerhet att räntan komemr att höjas. Det finns nämligen en enorm skillnad mellan dagens ränta och den ränta som hade avspeglat människors verkliga tidspreferenser.
Konjunkturbarometern verkar vara användbar för aktier, men obligationer är fel tunna att hoppa in i nu.