Det har i veckan framkommit att vi har en grekisk situation för många svenska kommuner, där man via SKL lånat pengar till räntor man aldrig hade fått enskilt. Baserat på detta har diverse svenska kommuner kunnat resa kommunalpampmonument och rest på studieresor till varma länder på löpande band.
Men precis som för BLK och Grekland så kommer räkningen förr eller senare. Jag försöker mig här på några ödmjuka förslag på hur man som kommun kan fixa till budgeten framöver. Vi tänker oss ett krisande Sverige där kommun efter kommun går på knäna. Här krävs lite brainstorming, vilket följer nedan.
Jag har inte kollat upp juridiken här, så en del förslag kanske faller på att de är olagliga, men som sagt, om du vinner i tingsrätt och obligatorisk överklagan så kan kommunen fortfarande köpa sig många års fördröjning i budgetutgifterna. SKL:s jurister brukar vara duktiga. Kom dock ihåg att vi är bra på att stifta lagar i Sverige, men lagar som omfattar kommuner brukar inte ha någon tillhörande straffsanktion om man bryter mot dem, t ex vad gäller kötider i barnomsorgen. Så kommunerna kan skita i lagen utan risk för påföljd.
Förskolan
Jag är inte helt 100% på att kommunen faktiskt är skyldig att tillhandahålla förskola för föräldrar som hellre jobbar än uppfostrar sina barn, på gott eller ont. Föreligger skyldighet så är det ju genast intressant om det föreligger någon skyldighet att ordna dagisplats snabbt. Dessutom vinner man ju aldrig juridiskt mot en kommun, eftersom det samlade gardet av SKL:s jurister sänker varje havererande privatpersons ekonomi om man orkar gå till tingsrätt.
Förslag 1: Lägg ner förskolan
En förskoleplats kostar 120 000:- SEK om året. De enda föräldrar som faktiskt betalar så mycket i kommunalskatt är föräldrar med en månadslön på över 35 000:- SEK, vilket är långt över medel och en minoritet av föräldrarna. Ja, ibland finns det två föräldrar, men det räcker att en av dem är hemma samtidigt, så det krävs också att den lägsta lönen i hushållet är ca 35 000:- SEK i månaden.
En kommun tjänar alltså på att inte tillhandahålla förskoleplatser. Åtminstone till en början, innan privata förskolor tar fart. Dessa kan dock med stor framgång motarbetas och fördröjas av kommunen, så man kan under några år få ett rejält kassatillskott genom att helt enkelt lägga ner alla förskolor. Möjligen kan man behålla en, med en flera år lång kö, om det finns något krav på att förskola ska finnas. Gäller t ex köregelkrav om att plats ska erbjudas inom X månader om man inte har någon förskola alls?
Förslag 2: Stryk maxtaxan
Lämpligen stryker man också maxtaxan till förskolan. Då får man förvisso inte statliga bidrag för maxtaxan längre, men istället kan man ju införa 10 000:- SEK i avgift i månaden, vilket då även drabbar privata förskolor. Vill någon ha dagisplats så får man alltså betala vad det kostar, enligt den nya häftiga principen att all skattefinansierad verksamhet ska bära sin egen kostnad.
I bästa fall innebär förslag 1+2 att alla barnfamiljer flyttar från kommunen, vilket blir en win-win-win för kommunen ekonomiskt, då man även kan lägga ner skolor framöver. Vilket för oss över till …
Skolan
Det föreligger dock skolplikt i Sverige, och jag är 100% övertygad om att kommunen faktiskt är skyldig att erbjuda någon form av skolgång till alla barn i kommunen. Det finns dock pengar att tjäna, speciellt för små landsbygdskommuner.
Förslag 3: Stryk skolskjutsarna helt
Det finns som sagt skolplikt i Sverige och det innebär att det är föräldrarnas juridiska ansvar att barnen ska till skolan. Finns inget som därmed säger att man måste erbjuda landsbygdsbarnen skolskjuts. Dra in helt. Dock kan detta slå bakut och bli dyrt, då om föräldrar inte skickar barnen till skolan ska barnen beslagtas av socialen och sättas i familjehem som får betalt av kommunen för att skicka barnen till skolan. Dessa ligger inte sällan just på landet. Man kan förstås dra ner antalet handläggare på socialkontoret, så man inte har tid att beslagta barnen. Därmed frigörs även platser i skolan och man kan ha ännu fler barn per klass, speciellt på landet.
Förslag 3b: Höj internhyrorna
Detta är ett tillägsförslag. Chockhöj internhyrorna i kommunen för skollokalerna. Nu gör man ju redan detta varje gång staten tillför riktade medel till skolan, så man kan åka på studiebesök i Spanien istället, men jag pratar om rejäla chockhöjningar här, inte att det sker diskret. Dubbla hyrorna. Därmed kan man stå och två sina händer och säga att man måste halvera antalet lärare, för lokalerna är så dyra…
Infrastruktur och fastigheter
Förslag 4: Avgiftsbelägg väghållningen
I kommunalskatten ingår drift och underhåll av kommunens vägar, och att man som kommuninvånare t ex får skottat fram till bostaden. Det är frivilligt, men en del kommuner ger därför tillbaka bidrag till privata vägar, vars fastighetsägare trots allt betalar kommunalskatt, men inte får vägskötseln. I min kommun, en utpräglad landsbygdskommun, strök man just detta bidrag, vilket innebär att vi på landet (och även i många större byar med egna vägföreningar i tätorten) fick en de facto skattehöjning. För egen del blir det 3000-4000:- SEK mer om året i skattade pengar som ska ut.
Mitt förslag är att man tar detta ett steg längre och inför en kommunal väghållningstaxa, där helt enkelt alla fastighetsägare får betala för vägskötseln, även vid kommunala vägar. Betalar man inte så blir det ingen snöskottning och inget vägunderhåll på aktuell väg. Trots allt ska ju all verksamhet bära sina egna kostnader. För att undvika samfälligheternas tragedi så gör man som så att om en enda fastighetsägare på en väg inte betalar sin vägskötselavgift, så upphör vägskötseln av den vägen.
Det är ju ingen som tänker tanken att kommunalt vatten och avlopp ska vara gratis, så varför ska kommunala vägar betalas på skatten istället för på räkning?
Förslag 5: Inspektera enskilda avlopp
Dra igång en inspektionsrunda av alla enskilda avlopp och avgiftsbelägg den. Rejält. Kanske 5000:- per besök? En ren kassako.
Förslag 6: 10-faldiga VA-taxan
Tilläggsförslag: Ersättningstakten på vatten och avlopp i svenska kommuner ligger på runt 300 år. Detta behöver ner till ca 50 år, vilket betyder att priset på vatten och avlopp behöver sexfaldigas. Då blir det dock inte pengar över till studieresor och kommunala monument, så om man istället höjer taxan tiofaldigt så löser man det problemet. De som inte vill betala får vattnet avstängt.
Nu kommer jag inte på några fler förslag för stunden, men jag är säker på att ni, kära läsare, kan komma på fler. Nämnde inte omsorg ovan, naturligtvis kan man höja taxorna för slutförvaren av äldre, och hemtjänst, så man tar pensionärernas sammanlagda inkomst i taxa. Men det gör man ju i princip redan, så det var inget nytt.
Jag är iaf säker på att kreativa kommuner kommer finna utmärkta sätt att fixa ekonomin! Det är positivt!
118 kommentarer
Inte ens timbro skulle kunna komma på något sådant här dumt nyliberalt förslag…
Det är roliga och relativt matnyttiga förslag som är radikala och kanske ironiska… Det lite roliga och radikala är att dessa åtgärder om de genomfördes på ett enkelt sätt förklarar för folk vart deras skattepengar går, den ROT-avdragsdiande överbelånade villaägaren får verkligheten direkt serverad på ett silfverfat och vi utan barn blir också medvetna om vart mycket av våra skattepengar går.
Det finns väll inget träligare än folk som sitter och gnäller på skatterna när de har barn på både förskola och skola ?
Nyliberalt…??
Det är bara en pendel från ett sossesamhälle som gjort allt för att mosa landsbygden.
Något som givetvis bara funkar så länge pendeln har kraft kvar…
När pendeln nått sin yttersta gräns så slår den tillbaka….
Åt andra hållet och då gäller det att bromsa innan den slår för långt åt det hållet.
och det är väl en "trettiotalsanda", antar jag….
Så är det Thomas….pendeln slår nu med kraft åt det andra hållet(h) efter att (v) nådde sin höjdpunkt….jag menar lågpunkt med löntagarfonder. Nu fick vi "samma sak" men i tidens anda tjänste-mannaägda fonder. Men de blev en illusion då ledningen kidnappade bolagen.
Jag hoppas att förslagen var ren ironi…..
Tips kolla vilken etikett inlägget ligger under( Ironi,trams).
Alltid detta finstilta. Håhåjaja.
Borlänge har redan börjat implementera dina förslag http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5489019-kommunen-bryter-mot-skollagen-87-ganger (notera att jag avsiktligt inte länkar utan nöjer mig med att bara klistra in adressen).
Sparka alla kommunanställda chefer och anställ en manpowerchef som ordnar allt som 1203 chefer gjort tidigare?
Näää… Så kan man ju inte göra. LAS, fallskärmar och sådant. Cheferna gör faktiskt ett viktigt jobb och viktiga studieresor.
Jamen skicka dem på "kickoff" i Mali då, med lite tur så får man effektivitetshöjande effekter;)
Du tar då i med storsläggan du! Dessvärre tror jag att flera av förslagen inte överensstämmer med lagen.
Från Wikipedia:
De svenska kommunerna har enligt lag ansvar för:
socialtjänsten
vård och omsorg av äldre och funktionshindrade, se bl.a. "Dagmarreformen"
barnomsorg och förskoleverksamhet
det offentliga skolväsendet för barn och ungdom
plan- och byggfrågor
miljö- och hälsoskydd
renhållning och avfallshantering
räddningstjänst
vattenförsörjning och avlopp
ordning och säkerhet
All annan verksamhet sker på frivillig grund, till exempel:
fritidsverksamhet
kultur, bortsett från biblioteken
bostäder
energiförsörjning
näringsliv
flyktingmottagande
Det finns ju som synes ändå utrymme för besparingar, om inte på hela verksamheter så på kvaliteten med vilken den utförs.
Ingen kommun har väl någonsin straffats för att inte uppfylla lagkraven om barnomsorg? Se inlägget.
Men du tar upp fritids. Skolfritids för lågstadiebarn kan man alltså stryka direkt, helt lagligt.
Vilken rundgång…
Här tillsätter man politiker i demokratisk anda som skall sköta detta.
Sedan lagstiftar samma politiker att politiken skall ordna detta och om de inte gör detta så skall någon vara ansvarig och straffas, alltså dessa politiker som tillsatts för att sköta detta, men sedan lagstiftar samma politiker att politiker skall ordna detta….
Alltså, antingen så löses detta på demokratisk väg (när pengar finns) eller så får vi vara utan…
Ty om man skall lagföra politiker så blir det tomt i fullmäktige…
lite överdrivet förstås men "om privatpersoner skulle göra det politiker ibland gör skulle de fängslas" är inte att överdriva
Om privatpersoner skulle göra det banker gör skulle dom också fängslas. Inte lika intressant kanske?
ja ännu viktigare absolut men här gällde det en del andra "parasiter".
Men glöm inte att det handlar om systemfel där inte alla kan utpekas som (mest) ansvarig. Men när ansvar skall utkrävas då är det plötsligt kollektivt. Inga syndabockar går snacket! Så då hamnar vi i generaliseringsfällan och det är maktens eget fel! Ämbetsmanna-ansvar!
Jag är litet förvånad över att ingen här funderat på politikernas situation…
De flesta politiker som blir ansvariga för utförandet av lagstiftade krav är fritidspolitiker som är timarvodesbelönade…
Som egenföretagare, lantbrukare, så fick jag ersättning till avbytare till djurskötseln.
Hade jag inte haft några djur och en usel årsinkomst (som många småföretagare) så hade jag gått back varje möte då inkomstbortfallsprincipen gäller…
Ett tag var jag nämndeman, men min ersättning räckte bara till parkeringsavgiften i stan…
Så jag tvingades sluta. Då jag drev ett uselt företagande.
Så som kommunalpolitiker har man en taskig situation (om man är ärlig) och dessutom skall bära hundhuvudet om pengarna inte räcker om sådant som andra politiker lagstiftat om skyldigheterna….
En annan, kompletterande och förebyggande lösning: Sluta investera kommunala skattepengar i idiotprojekt i form av slösaktiga väganläggningar (rondeller m.m. för att "förbättra trafiksäkerheten") som kostar multum. Folk skulle göra i brallan om de visste hur mycket pengar kommunerna slösar på dessa projekt som endast är till för att göda en bransch (anläggning, bygg m.m.) som överfakturerat under flera decennier. Sluta även förnyelseplanera (dvs. göra om fritidshusområden till permanentbostäder med dyra anläggningskostnader som följd). Vi pratar miljardbelopp som skulle sparas in. Bygg energieffektivt, centrumnära och satsa på cykelvägar och smidigare sätt för att förbättra samåkning – t.ex. samarbeta tätt med byggherrar för att få till bilpooler.
Jepp och vi minns alla asfaltskartellen annars googla det.
Jepp, och vi som är i småföretagare i lokala näringslivet känner till hur kommuntjänstemännen går hand i hand med storföretagen i asfaltkartellen. Dom lever i en underbar (s)ymbios,
t.ex. hjälp med material till tjänstemännens sommarstugor så vinner man kommunala anbud genom att lägga ett lågt pris men med möjligheten att fakturera löpande på tillkommande.
Och "tillkommande" är det som räknas i storbyggarnas kalkyler.
När det gäller kostnaderna för barnomsorg kan jag bara hålla med. Den offentliga barnpassningen kostar bara staten 75 miljarder årligen. Till detta kommer kommunernas kostnader. Utöver detta tycker jag att man borde ta sig ytterligare funderare över flerbarnstillägget. Det påstås ju av så många att vi måste öka Sveriges befolkning. Jag är av en helt motsatt uppfattning. Tar vi och tittar några decennier framåt när resursbristen börjar göra sig påtaglig på flera områden så kommer livsmedelsförsörjningen vara en av de springande punkterna. Då går det inte att ha en befolkning som är ansenligt mycket större än vad landet själv kan försörja. För Sveriges del ligger den siffra runt 7 miljoner, fler klarar inte det svenska jordbruket av att försörja.
7 miljoner….??
1939-45 var vi väl knappt 6 miljoner och då man under mellankrigstiden utvecklat lantbruket till tidernas mest ekologiskt effektiva lantbruk och byggt upp en kreaturstam, fått folk att äta mejerivaror i stor skala, så kunde man 1939-45 knapra på detta överskott av gamla kor…
Efter kriget var kreaturstammen betydligt mindre….
Just nu är 2/3 av alla nötkreatur som slaktas hondjur…
Landet är snart rent från kreatur, det som alltid varit grunden för svenskt jordbruk….
(Ty Sverige är ett Gräsland, som innebär att betande idisslare är den effektivaste jordbruksformen)
Ngn som undrar varför Centern är på väg ut? Märklig tid det här -Moderaterna överger försvaret, Centern överger lantbruket och bönderna, KD överger protestantiska fundamentalister och Sossarna har övergett industriarbetarna. Fortfarande vet man dock att Folkpartiet är partiet för snälla akademiker medan Vänsterpariet fortfarande är partiet för elaka akademiker.
The Man
Jag trodde också detta var ironi. Och det kanske det är.
Men att det kommer bli jakt efter nya intäkter från myndigheternas sida borde vara ett rimligt antagande.
Dels ska de fortsätta säkra sina egna jobb och förmåner och dels kommer skatteunderlagen krympa när arbetslösheten ökar, lönerna minskar och även konsumtionen sjunker.
Så frågan om "behovet" av nya skatteobjekt kommer troligen bli högaktuell. Därför är själva tanken på nya avgifter inte helt fel även om exemplen antyder att "lill-lördan" i går var åt det våtare hållet. Livet på landet?
Eftersom bankerna skapar 95% av alla pengar, borde det vara dessa som ska betala de underskott som drabbar stater och människor i sina länder, då de faktiskt profiterar på just dessa.
Svårare en så är det inte… Det behövs ingen professor i nationalekonomi för denna lösning, bara sunt jävla förnuft…
Så tar vi tillbaka produktionen till Sverige också när vi endå håller på…
Så kan våra barn och sjuka få den välfärd de faktiskt är värda!
Jag förstår vad du menar, men banker skapar faktiskt inte pengar. Bara skulder. Men ja, banker skall också betala sina skulder, precis som Cornu verkar ha fått dille på att påpeka, att alla minsann ska betala sina skulder. Intressant att din kommentar blir helt ignorerad.
Lustigkurre där…
Men en punkt torde vara genomförbar och det är slopandet av maxtaxan. Har aldrig begripit varför fattig-pensionärer (får man säga så efter UG igår?) ska vara med och finansiera en så stor del av min barnomsorg. Jag är tacksam för ett bidrag, 14 000kr eller vad det egentligen kostar med en dagisplats är ändå rätt mycket, men varför ska jag som utnyttjar tjänsten betala så förbaskat lite? Hade vi en högre avgift, proportionell till antalet timmar barnet är på dagis, hade vi inte bara fått in mer pengar utan föräldrar hade kanske börjat umgås lite mer med sina barn, alternativt bett släkt och vänner att göra det.
Jag uppfattar en viss vrede under ytan hos Cornu…
Jag förstår fullständigt då han som hemmaman och troligen småbarnsförälder insett att han får vara med och subventionera högavlönade kommunala tjänstekvinnors barnomsorg med sina skatter och avgifter på de grundläggande inkomster som man behöver i en familj…..
Hemmaman är han väl knappast. Snarare har han möjlighet att jobba hemifrån, vilket inte alla har. Om vi fick till en attitydförändring i samhället och män började ta samma ansvar för barnen "där hemma" skulle det kanske vara opinionsmässigt gångbart att slopa dagis, men knappast innan dess.
@Kakan
Låter litet feministiskt, va…
Tyvärr så krävs då att han speedar sin karriär efter att han varit "hemmaman"…
En mans karriärtopp infaller tidigare än en kvinnas..
Ungefär vid 45-50..
Kvinnans topp infaller gärna 10 år senare…
Så att stanna "hemma" och ta hand om hälften av hemmets skötsel är rena "mansfällan".
Det får man(nen) surt erfara de sista 10 åren i arbetslivet, då omgivningen undrar vad han sysslat med tidigare, egentligen…. (gått hemma och dragit benen bakom sin kärring, eller…)
Oups, det där var en veckarklocka! Sen sådan där självklar signal som man inte insett förrän man hört den. Plötsligt så ser man omkring sig och fattar.
Jag börjar närma mig.
Men vilket nonsens, Kakan… Två föräldrar, nio-till-fem-jobb på fabrik, kontor eller daglig verksamhet, hur ska ansvarsfördelningen i hemmet kunna åtgärda behovet av barnomsorg nio-fem? Snömos….
Lösningen skulle kunna vara om familjer i Sveriges familjer började ta lite ansvar för varandra. Med hundratusentals pensionärer och nästan en halv miljon arbetslösa torde det finnas folk som kan rycka in men så får man väl inte säga i Sverige, att man skulle ha skyldigheter gentemot sin familj.
Börjar du inte lite bakvänt här Cornu. Först bör du nog titta på hur kommunerna använder sina pengar, dvs budgeten. Hur ser innvånarstrukturen ut och skatteinkomststrukturen. Sedan analyser du kapitalanvändningen. Nu utgår du bara ifrån att kommunerna är slappa och slösaktiga, för vilket många inkl mig själv förvisso håller med, OPM osv. , men lite mer underbyggd bör analysen vara. Jag tror det föreligger stora skillnader mellan kommuner och för att bevara Sverige helt måste det finnas solidaritet pga urbaniserings-faktorn.
Ett problem är att GP m.fl flyttat ut ansvar till kommunerna, s.k decentralisering. Men pga ojämna skatteunderlag så tvingas kommuner låna för att överleva. Och föreligger risk för skattehöjningar så ökar spänningarna ännu mer. Robin Hood-skatten är en nödvändig omfördelningsskatt. Men den skall ske på sunda villkor. Ex. med Ö-vik och Sekab etc är något som borde rendera åtal men hur som helst är det inte Robin-Hood-skatt som ska betala liknande utsvävningar. Och genom att låna så riskerar de att ytterligare lura sina invånare.
Ett klart förslag däremot: Barnbidraget skall inkomstprövas precis som dagen vårdnadsbidrag etc. Noll-gränsen bör hamna någonstans kring 60.000 kr för båda föräldrarna och 1 barn. Här måste finnas mycken besparing(dock ej kommunal).
Såvitt jag förstår så kostar inkomstprövningen mer än att betala ut barnbidrag till samtliga föräldrar.
Det har du fått om bakfoten tror jag. Barnbidragen är den största bidrags-posten!
Det kommer alltid att finns de som vill schackra med inkomsten men en ersättningstrappa sköter sig själv efter taxeringsuppgifterna för båda föräldrarna om de lever ihop. Vill man fuska via bolaget så går det att enkelt schablonberäkna. Allt finns hos SKV. Det är bolagets inkomster som styr, inte löneuttaget i sig om nu någon vill sänka löneuttaget med flit eller byta mot kapitalinkomster. De som sysslar med sådant kvalificerar sig ändå inte.
Om kommunerna började rikta in sig på sin kärnverksamhet, slutade med prestigeprojekt och börjar med att faktiska följa upp sina resultat så kommer det inte bli några större problem..
En intressant sak – iallafall där jag arbetar – samtliga skolor som har haft överskott satte sig i december och handlade upp hela överskottet så de hamnar på +-0 i resultat. Förskolor, låg- mellan- högstadie samt gymnasium. X0 miljoner som har tickat iväg på 1 månad. Ipads, Samsung galaxy tablets, mac datorer, ny utrustning till kök (som kommer gå som investeringar och belastar deras resulat), nya möbler mm.
99% av dessa saker behövs ej, finns inga riktlinjer eller mål att alla barn ska ha en ipad, macdator etc. men de köper in det ändå (som de andra sakerna kommer de stå i lådor i ett bra tag framöver), köksutr. behövs inte byta ut "men de kan juh va bra att ha fräscht".. Blir stor skillnad på maten när ni ändå köper från storkök och transporterar det… Det härliga är mentaliteten "men det är jag som sparat ihop ett överskott alltså skall jag få bränna pengarna på mig mig mig", man tänekr inte på att man sitter på en skattefinansierad verksamhet där "gott, jag brände midnre pengar än budgeterat, det betyder att kanske den där eleven eller den där förvaltningen kan nu göra den investering i …. ".. Nej nej..
Nej, det finns mycket annat man kan göra innan man bör ge sig an dina förslag Cornu. Det stora är väl egentligen att ta kommunerna in i 2000-talet och börja antingen använda IT alt. anställa kompetent personal.
Den som läst denna blogg ett tag har förstått att Wilderäng anser skatt är stöld. Att staten bör minimeras till det minsta. Wilderängs våta dröm tycks vara en nattväktarstat och hans böjelser för vapen tyder på att han anser att staten endast skall befatta sig med ett starkt försvar och rättsväsende. Vad anbelangar resten av ett någorlunda fungerande samhälle så är det helt upp till var och en att försöka klara sig.
Ett annat förslag vore att lägga ner försvaret helt då det de facto bara kostar pengar och inte tjänar något till. 40 miljarder kronor om året kan användas till mycket…
Precis. Läser man debatten i de länder som faktiskt driver det system som Cornu föreslår avseende barnomsorgen (t ex Singapore och Japan) så handlar den om två saker:
1. Att nativiteten sjunkit till 1,0, särskilt bland högutbildade
2. Att det kommer att leda till kollaps och katastrof,
3. Att det är jävligt mycket bättre i Sverige
4. Diverse vilda teorier om varför det egna landet inte kan vara som Sverige, bl a att vi finansierar vår barnomsorg genom stålexport (!).
Bra Peter. Det är också intressant att notera att Herr Cornu nästan helt slutat att diskutera med meningsmotståndare. Antagligen beror det på som han säger, att dom är idioter och slår honom med erfarenhet om han gör det.
Ingen idé att diskutera med någon som tar blogginlägget på allvar.
Det är dock roande att se hur många som blir förbannade över ironi. Speciellt de som blir förbannade på mig personligen.
Fast jag gissar att ni bara är ironiska. Ironi kan med fördel bemötas med just ironi. Bra så.
Enligt dig själv bedriver du Sveriges mest seriösa samhällsblogg. Svårt att veta vad som är ironi och inte då.
Vilket gör det ännu roligare.
Bakom ironi finns det ofta allvar, men ett annat allvar än det skrivna eller sagda ordet. Som bonus är det ju kul att se hur ni slår knut på er själva i era försök att hata mig.
Allvarligt talat så är den som tror att ovanstående blogginlägg var allvarligt och mina åsikter är helt dum i huvudet.
Däremot finns det gott om kommunpolitiker och tjänstemän som helt på allvar överväger, övervägt eller kan överväga ovanstående förslag på blodigt allvar.
Jag hatar dig inte Lars. Har ingen anledning till att göra det. Men varför vill du hela tiden idiotförklara dina läsare och kalla dem dumma i huvudet? Vad får du ut av det? Du har i en tidigare kommentar skrivit att du får en "enorm tillfredsställelse" av att trycka ner läsarkommentarer. Eller var det också bara ironi?
Men ironin kan snart överföras i tankar kring anarki. Och anarkiska tendenser ökar allt mer i takt med att gemensamhetskulturen krackelerar!
(impulsiv som jag är tog jag först ironin som en täckmantel….inte lätt att veta avsändarens egentliga budskap)
Mina "egentliga budskap" kanske inte är så väsentliga. Egentligen ville jag inte gå in och förtydliga att detta handlar om ironi för de som inte klarar av att förstå det, då det förtar effekten bryter "the fourth wall" eller ngt.
Finns en del som tror att jag tror att "ryssen kommer" därför att jag skrivit en fiktionsbok om detta. Antar att de tror att makarna Ahndoril ("Lars Kepler") är styckmördare och psykopater på sin fritid…
Det kan finnas ett egenvärde i en debatt, och jag skriver mycket här på bloggen som inte är mina egna åsikter, då jag värderar idéer, tankar och debatt. Vilket gör att en del tycker att jag är motsägelsefull, t ex sågar jag ofta nyliberalismens tillämpningar, medan förslagen i blogginlägget ovan väl kan ses som extremt nyliberala, nyliberalextremism.
Och andra tycker att jag är dum i huvudet. Men det visar bara vem som egentligen är dum i huvudet.
Sluta blanda ihop sak och person.
"Sluta blanda ihop sak och person."
Men du, min lista på saker du kallat mig för att jag uttryckt vissa saker på din blogg är så lång så jag måste snart leta efter lagringsplats. Du får blanda ihop sak och person men ingen annan?
"(impulsiv som jag är tog jag först ironin som en täckmantel….inte lätt att veta avsändarens egentliga budskap)"
Jag måste hålla med. Cornu är en märklig rackare, ironin är verkligen täckmantel, genom att kalla det ironi kan man skriva vad man vill och inte behöva stå för något.
Sådär, vad vill du kalla mig idag? Sinnessjuk är jag trött på, kom på något nytt?
@Cornu; Jag säger bara som jag kände det. Alla reagerar vi lite olika så jag klandrar dig inte. Den efterföljande debatten visar väl på att inlägget var förtjänstfullt, oavsett dina "avsikter".
Det är klart att raljerandet kan uppfattas på olika sätt.
Kan det vara så att detta faktiskt nådde en viss personlig situation som kanske blev jobbigt…
Men faktum kvarstår att en del har blivit subventionerade med sina dagisavgifter på ett märkligt sätt, särskilt de (08)områden i landet där man började med dagis, de tyx av tradition fortfarande ha en sorts utjämningsstöd…
Medan landsbygdskommuner som satsat på att föräldrarna skött detta fram till skolåldern, fortfarande får mindre av den gemensamma kakan, trots att de har en sämre ekonomisk situation…
Riktigt hur det funkar vet jag inte men det är dock ett irritationsmoment hos glesbygdspolitiker.
Håller fullständigt med Lars där… folk som tog detta inlägget seriöst och inte såg ironin är faktiskt lite smått intelligensbefriade. Annars har jag många saker där jag inte håller med Lars om, har inget emot att han ignorerar det heller, det är ingens rättighet att bli besvarad på internet.
Ironin över kommunledningarnas sätt att bedriva "EGET FÖRETAG" är lite märklig ändå eftersom det i mångt och mycket handlar om ett paradigm-skiften på flera plan. Å ena sidan säger den nyliberala doktrinen att kommunerna skall bli affärsmässiga men inte syssla med affärer. Pengars värde och avkastning är heligförklarade samtidigt som de flesta kommunerna i landet nästan alltid gått på knäna budgetmässigt. Fastighetsskatten tillföll en gång i tiden kommunen men inte efter kommunaliseringen. Staten tog dessa stora inkomster. Nu är den i princip borttagen. Inte konstigt heller att privatbostadsbyggandet orsakat stora kostnader för många kommuner runt storstäderna. Nu vill de ta ut chockavgifter. Återinför fastighetskatten på lokal nivå. Den skall ju täcka vägar, VA och planering etc. Precis som förr.
De luxiösa ersättningarna som en gång startade i investmentbanks-sfären fortplantades till de tjänstemanna(fond-)styrda börsbolagen och EU-parasiterna och senare på 90-talet även till riksdagshuset och till slut i kommunhuset. Löneglidningen för de 1% är och har varit sjukligt skadlig för samhällskittet…men framförallt felaktig.
Fastighetskatten, som nu för tiden är en obligatorisk avgift, tillfaller sedan namnbytet kommunen.
ja men småpotatis. Som inte räcker till mer än kontorsslavarna och lite till.
Kollapsen kommer och det är dags att planera med en dämpning av komplexitetsökningen och minskning av smällen. Så förslagen är utmärkta. Cornu är ett geni. Minska utbildningen till att börja med från 5 till 4 dagar i veckan. Lägg ner barnomsorgen. Ge 20 potatisar om dagen i socialhjälp. Låt ungarna cykla till skolan så länge det finns gummidäck och cykelkedjor från Kina att köpa.
Inom vägar har jag faktiskt egna erfarenheter som väghållare för min enskilda väg. Jag får cirka 13000 kr i statliga pengar i 3000 kr i kommunala. Om man gör någon förbättring av vägen så får man 70 procent statligt bidrag. Förr var det ännu mer. Det är bara att lägga den idiotin också. Det måste timas så vägarna är slut när kollapsen kommer.
Bäst vore att pröva hur det kommer att bli med ett kommunliknande område under fullständig isolering i vad som kan kallas en restkultur. Varken varor eller personer kommer ut eller in. Problemet är hitta testpiloter och i viss mån juridiken.
Restkulturområdet kommer att bli invaderat av omgivningen som ser att unyttja naturresurserna i restområdet. Skall man ha en restkultur bör den vara beväpnad till tänderna, som Schweiz ungefär.
Nja, restkulturens naturresurser är utöver själva resterna främst jord och skog. Det är meningslöst att använda något område med exceptionella tillgångar typ något fossilt bränsle eller stora mängder mineraler. Försöket går ju ut på att undersöka hur länge de klarar sig i isolering. Slutsatserna skulle framtidsforskare, samhällsplanerare och till och med investerare kunna använda på i mängd olika områden och branscher.
Att kommunicera med området förbjuds för de utanför. De har inte heller något materiellt att vinna på detta. De i området skulle kunna vinna något på om de exempelvis stal något utanför. Så de har ingen anledning att beväpna sig om det inte är typ för någon intern ordning med tusentals personer. Restkulturrättsväsendet, eventuellt bestående av en kombinerad polis/åklagare/försvarare/domstol, skulle kunna behöva beväpning. Men det får dom lösa själva bäst dom vill.
För att vara snäll och få testpiloter skulle en restkulturinvånare kunna tillåtas att en gång i sitt liv lämna området. Det bör inte vara för mycket spring med journalister och annat löst folk så sådan kommunikation bör också förbjudas. För att få lite avstånd till omgivningen och hålla kostnaderna nere så är ett område i Norrlands inland lämpligt. Om de klarar sig där så klarar de sig överallt i landet.
Aha, du menade forskningexperiment. Jag jämförde med Indianer, Hottentotter, minoritetsfolk i Kina m.fl.
Jord och skog är för övrigt två naturresurser man inte skall förakta. Invändnigen blir väl att isolerade områden knappt någonsin har funnits, jämför med hur man hittat fler romerska svärd i norden än i romarriket och liknande exotiska saker i arkeologiska utgrävningar. I Uppåkra verkar för övrigt ha bott någon som samlat fossil då man hittat många sådana på ett litet område.
I brist på bättre får man konstruera framtiden så noga man kan. Om man jämför med urfolk som indianer, hottentotter och minoritetsfolk i Kina så hade de en relativt stabil social ordning utvecklad under lång tid. Vår restkultur omkring 2050 innebär något helt annat och det är inte säkert att det ens går att förflytta sig långa sträckor säkert, vilket kraftigt försvårar kommunikationer och handel. Samma effekt fås mer fysiskt av att de utbytbara naturresurserna får en så låg täthet att de inte länge kan utvinnas med ett tillräckligt överskott, vilket är själva anledningen. Urfolken hade inte resterna. En åker, ett hus och en väg betyder väldigt mycket jämfört vad de hade för tusen år sedan. Om restkulturinvånarna får mycket rester och många arter att börja med och inte blir för överbefolkade så kanske de klarar sig.
Cornu liknar mer och mer en förgrämd gammal gubbe….
Se till så alla betalar sin skatt!
Advokater som tar ut arbetsinkomster som utdelning tex.
Det pågår en debatt där SKV klagat på de låga priserna på de aktier som ger 1000 tals kronor i utdelning(som skattas som kapitalinkomst).
I Dagens DI så har advokaterna ett genmäle som är komiskt.
"aktierna kan inte köpas av andra och bör inte ha ett högre pris eftersom utdelningen förutsätter att man jobbar ihop den"
Undrar om man kan anlita den advokaten-ÅT MIN MOTPART! ;-))
upptäckte själv lite sent att hela saken tycks handla om värdering av de inkomster som de anställda, dvs icke delägare, skapar för aktien. Min tolkning av debatten handlar mao om att SKV vill avkastningsvärdera den vinstdel som övriga icke-ägare skapar. Givetvis skall aktien som köps av en ny delägare uppvärderas enligt en sådan värdering. Själv blir jag bara konfys av att SKV inte tidigare beskattat detta. Detta har pågått sedan Hedenhös. Jag syftar på revisonsbolag, advokatbolag m.fl alla som är s.k partnerboalg.
Kommer ihåg i mitten av åttiotalet då fastighetsboomen tog fart(valuta- och senare kreditavregleringen). Borgerliga kommuner började med att bolagisera verksamheter så att de kunde gömma sig och hindra transparens. Sedan började man med internhyror på daghem andra liknande kommunbyggnader. Avkastningskravet skulle vara marknadsmässigt. Vilka töntar! Detta innebar förstås att kommunerna fick fastighetspampar som började leva lyxliv på andra kommunverksamheters bekostnad. Och så fortsatte det. Människor som varken förstår deras uppdrag eller ekonomiska grundsatser skall inte ges utrymme. Men kommunerna blev en experimentverkstad på nyliberala grunder. Solna har t.ex uppmärksammats som en kommun som ser mer ser till de styrandes egna påhitt utan krav på värdering och mätning av medborgarnytta. Så snart det pratas om transparens lägger man på locket. Var är det allmänna åtalet?
Nu var du orättvis. Branäs, Luleå, Sundsvall -jag vill minnas att det inte var ett borgerligt styrt vansinne i hela Sverige.
En av grunderna var de stöd som gavs till nybyggen , som gjorde dessa billigare än befintliga hus. Stöd som regeringen styrde. Vilken regering!
Måhända oppti…..men den nya värderingsagendan av nyliberalt snitt gjorde att alla maktmänniskor började omvärdera sin roll. Förmodlingen genom speglingar mot andra maktmänniskor. Såvisst håller jag med dig. Partifärgen blev inte avgörande. Istället handlade det om förändrade värderingar hos de styrande. Affärer för affärsidéernas skull för människor som ofta saknar både kompetens och erfarenhet. Med det nya investeringstänket glömde man att koppla ansvar. Aktieägaren och kommuninnevånaren är inte samma sak. I bolaget åker man ut om det går dåligt. I Kommunen sitter man kvar om man inte fälls för brott. Går det bra i näringslivet får man ofta "överbetalning". Varför skall kommunfolk få liknande belöning? Och numera har det gått så långt att man ger bonusar mm även när det går dåligt. Också det har man hämtat från banksfären.
Det enda jag har direkt erfarenhet av här är förskolan, och där är subventionerna verkligen bisarrt höga. Jag tror vi betalar ca. 1200kr per månad som maxtaxa här i Stockholms Kommun, resten subventioneras av alla skattebetalare utan barn i förskoleåldern. Om jag och min fru väljer att båda förvärvsarbeta (vilket vi gör) och ha barnen på förskolan så borde vi rimligtvis betala något mycket närmare den faktiska kostnaden för att sätta våra barn i förvar på dagtid…
Insiktsfullt..
jo, så är det… och därmed en sorts bakvänt RobinHoodsystem…
Sådant kan fungera länge, men knappast längre än drygt en generation.
Nästa generation inser problemet instinktivt och byter attityd.
Vem skall sedan sköta subventionen?
Det finns bara en enda orsak till att inför maxtaxa som GP gjorde inför valet! Och det skulle vara för den dålig nativiteten då kring slutet av 90-talet. Men självklart var det inte motivet.
Att lägga ner förskolan skulle göra så att föräldrar skulle behöva ta hand om sin egen avkomma. Hur tänkte du nu? Har du tänkt på vilka förluster det skulle innebära för läkemedelsföretagen som livnär sig på att skriva ut psykofarmaka på till de av föräldrarna övergivna barnen? Hela våran låtsasekonomi bygger ju på att vi skapar mer problem än vi löser!
Ett förslag till: Se till att alla hyresrätter försvinner, då finns det ingen möjlighet att socialbidragstagare och sådana som inte kan försörja sig flyttar in i kommun. Bara fina lyxiga hus som bara de rika har råd med.
Högre skatteintäkter och mindre socialbidrag.
Campingplatser finns ju!
Dessa öppnas nu för åretruntboende!
Behovet är oändligt!
Det är bara att lägga ned eller förbjuda vintercamping.
Jag vet inte om man kan mantalskriva sig på en campingplats.
Kommunen har väl ansvar för alla , även hemlösa.
Allemansrätten gör att alla i Sverige kan nyttja en sovplats.
M
Det gäller för en kommun att hindra socialfall att flytta in och få de inhemska att flytta därifrån, det vet alla men man talar inte om det.
Nej socialfall ger statsbidrag så de bjuds in. Annars rätt.
Bortsett från att kontrollen av var man bor och var man är mantalskriven är i det närmaste obefintlig så har ju iaf visby kommun utmärkta möjligheter då ingen bara promenerar in i kommunen – det kostar att ta sig in i kommunen.
Fast det var ju det där med ryssen. 🙂
Jamen ryssen är ju inte ett kommunalt problem;)
Är det inte enklare att bara höja skatten? Det är åtminstone ingen tvekan om legaliteten i den åtgärden. Kommunernas pensionsskuld uppgår i runda slängar till 250 miljarder. Lägg till landstingens så är skulden uppe i drygt 400 miljarder. En sammanlagd höjning av kommunal- och landstingsskatt med 50 öre borde räcka. Säg 1 krona så blir det till någoot skrytbygge också, en ny arena eller liknande.
Jag publicerade lite väl snabbt, att tillägga är att med ytterligare några kronor i skattehöjning så kan kommunen tillhandahålla allt det där som bloggaren tar upp. Varför spara? Det är konsumtion som gäller, pengarna ska rulla!
Alla vill ha kakan men ingen vill betala.
Jag vill inte betala
-andras dagis
-andras skola
-andras hemtjänst
-andras pension
Men jag vill att andra skall betala
-min sjukvård
-min sjukpenning
-min föräldrapenning.
Socialisten i ett nötskal. (systematiserad, för andra är det bara önskedrömmar)
ok men nyliberalen/nykonservative vill inte betala för någon annan även om denne väl har råd. Omfördelning är ett förbjudet ord. Till och med Svd ledare(osign) skrev det den 10 januari. Man blir inte förvånad numera när "the shit är på väg att hit the fans"
Är socialisten i detta fall Cornu eller? I annat fall är det en väldigt oträffsäker beskrivning. Attitydsundersökningar har ju tvärtom visat att viljan att betala skatt hos svenskar väldigt hög, särskilt för de saker du nämner.
@Kakan: Är det måhända så att att en liten grupp egos driver en egen politik(kampanj sedan 30 år..), i Svd t.ex, som skiljer sig från folket i allmänhet?
rttck, det är det definitivt. Det är de som blir uppbragta så fort granskning tas upp om till exempel utbetalning av bidrag. Bidrag anses vara en rättighet, man skall inte vara tacksam för fattigvården. Gruppen huserar fritt på tidningssidorna, speciellt i kulturavdelningarna av någon anledning. De som jag trodde skulle granska kulturen. GPs kultursidor är ofta mer politiska än ledarsidorna, noterade jag förra året när jag hade den skitblaskan ett tag. Sedan sade jag upp den, speciellt med tanke på Elin Grelsson. Hur kom det sig att hon släpptes in?
Var är Hjörnes självbevarelsedrift?
rrtck: Nej, Schibstedt och Bonnier är faktiskt helt vanliga svenssonfamiljer med en fantastisk förankring hos "verklighetens folk".
Ja vill inte låta alltför naiv men det är uppenbart att vissa osignade ledarspalter reagerat mycket kraftigt när väl de första demokratiska försöken velat t.ex utvärdera privatiseringarna etc. Ta SNS-debaclet t.ex.
När vi ändå är igång. Ersätt hela gammelskolan med att ge ungarna varsin surfplatta. För att få med en motsvarighet till idrott kan man modifiera uppladdningen så att den bara går att ladda via en generator ansluten till en motionscykel eller något. Kärnämnena förmedlas via en app som låser upp barnets favoritappar efter att grundläggande delmål uppnåtts.
En vanlig "skoldag" skulle vara en blandning av kärnämnen, cykling och spelande/lek. Även kärnämnena skulle förmodligen upplevas som spel av många.
Det borde kunna kosta under 6000:- per enhet. Detta skulle ju förmodligen fungera för ungefär 80% av barn mellan 6-18 år. Mycket pengar sparade på lärarlöner, lokaler, oh-kostnader och skolskjutsar.
De övriga 20% som det inte fungerar för, får man hantera efter att systemet prövats och man mer precist kan undersöka vad som gick snett. I värsta fall får man väl bygga en fritidsgård eller något.
Kan funka? Har systemet testats i någon kommun ännu? 🙂
Grymt bra förslag 🙂
Hur kan (M) som är så "affärsmässiga" med Sten Nordin och Reinfeldt i spetsen privatisera men samtidigt skänka bort medborgarnas tillgångar till våldsamma underpriser. Jag är inte konspiratorisk lagd men man blir förbluffad av inkompetensen. Vilket affärsman som helst måste drömma om att göra affärer med Staden. Ungefär som Fortum på 80-talet då man köpte Värta-verket etc. Väl att notera att den affären noga värderades!! Till skillnad från privatiseringsaffärerna.
På samma sätt som Sovjet/Rysslands tillgångar slumpades bort till blivande oligarker. Det fanns ett syfte med privatiseringen av gemensamma tillgångar. Bättre förvaltning!
Sen fanns det tydligen löften till dem som drev verksamheten bakom det låga priset. Lite som när SAS ger nyckelpersoner bonus om de stannar. Orättvist men kanske vist!
Det innebär fortfarande inte att de skall skänkas bort. En klok säljare ser till att få betalt med vinster. Alltså kan köparen ändå behålla framtida värden och göra en mycket bra affär.
Rysslands tillgångar hade även en internationell marknad. Vi ser ju hur det gick. Kommunismen och totalitärstaten återuppstod!
Och vad säger du om att sälja ut underprissatta borätter? Vad det också bättre förvaltning med rena transfervinster?
Nej det finns gränser på dårskap. Jämförelsen med SAS är inte bra dels för att SAS inte reformerats för länge sedan, dels för att nyckel-personer finns i alla verksamheter, "bra eller dåliga". Kunskap är inte samma sak som kompetens här.
BR som sätts på marknaden har oftast en fd hyresgäst som drabbas/belönas.
Varför skall kommunen ha vinsten och inte de boende?
Vänstern gillar inte att BR säljs bort för billigt. Offentliga skall ha vinsten före de enskilda, som redan är boende i byggnaden och som skall godkänna ombildningen.
Som svar på rttk:s fråga, har en mig närstående erfarenhet av kommunal förvaltning i ett riktigt sossefäste. Alla tjänstemännen är sedan decennier politiskt tillsatta. När alliansen kom till makten gjorde tjänstemännen livet surt genom att sabotera förslag och undersökningar.
Men ditt försvar gick väl ut på effektivare förvaltning eller? Kan det bli t.ex 1 Mkr per lgh i effektivare förvaltning motsvarande underpriset?
Nej…ditt synsätt måste vara grundat i det som liknar nattväktarstaten eller där varje inbetald skattekrona måste var liten och direkt kopplad till dig som betalare/nyttjare. Alltså en totalt omvänd syn på värden som betalas in i skatt mot värden som tas ut från det allmänna. Det rimmar inte!
Men ombildningar till bostadsrätter är inte underprissatta. En fastighetsägare kan ta ut en viss hyra för en fastighet under ett år. Den hyran ska täcka alla framtida renoveringsbehov och övriga kostnader. med den kalkylen i ryggen kan det vara så att en fastighet överhuvudtaget inte är lönsam eller inte blir lönsam förrän om 25 år. Baserat på en sådan kalkyl kan man sälja en fastighet till en annan hyresvärd för en värdering som motsvarar potentiell vinst som kan vara mycket låg eller obefintlig. Fastigheten blir då osäljbar mellan hyresvärdar. Alternativet är då att sälja till de boende i form av en förening. Värderingen av fastigheten blir inte högre för det så varför ska den köparen betala mer? Nu betalar de förvisso mer men de kan ju knappast betala lika mycket för fastigheten som varje enskild lägenhet betingar på hemnet via mäklare. En sådan lösning skulle vara absurd och skulle leda till lika många artiklar om hur elaka storbolag skor sig på stackars individer som bara vill "äga" sitt boende.
Eller hur menar du att de slumpas ut, vad ska man betala för en fastighet egentligen? Det du skriver skulle ju göra att ombildningen tog extra fart då de enda man skulle vilja sälja till är föreningar som skulle betala hundratals procent mer än en annan hyresvärd som inte kan räkna hem någon vinst över rimlig tid.
@D.L; Kom igen nu …bara att titta på facit där folk sålt ut direkt. Eller menar du att marknaden är dum och betalar för mycket?
Nu tycker jag att du rör till det. Du tycks sikta in dig på att hyreshusägaren har ett marknadsvärde medan borättsägaren har ett annat!
Vad privata värdar säljer för är ointressant för mig som medborgare. Men allmännyttan skall sälja till marknadsvärdet. Och det finns bara ett marknadsvärde. Inte två. Vitsen med att göra affärer är inte att sälja med en gång. Då är det arbitrage. Om du har en marknad för hyreshus och så uppstår en ny marknad för borätter. Skall då inte priset närma sig detta eventuellt högre marknadspris?
Nej det tycker jag inte att jag gör faktiskt. Huruvida en br-innehavare kan sälja ett enskilt medlemskap i en förening för mer pengar än vad den fysiska varan kostar i bulk så är det inte samma värdering.
Värderingen av den fysiska varan utgörs givetvis av en framtida vinstpotential. Vilken idag kan vara obefintlig med tanke på den hyressättning vi har och de framtida renoveringar en hyresvärd kan förutse. Då är det väldigt svårt att sälja en sådan fastighet till en annan hyresvärd, de gör ju inte heller vinst. Är hyresvärden kommunal ska man alltså fortsätta gå med förlust år ut och år in? Alternativet blir då att sälja till en förening som bildats av de boende. varför ska de betala mer pengar? Vilket är deras incitament till att betala mer pengar? De behöver ju inte betala mer pengar då hyresvärden vill bli av med fastigheten och ingen annan än föreningen vill köpa. Eller menar du att hyresvärden ska skapa en förening och föra över fastigheten till föreningen och sedan sälja lägenheterna i fastigheten till marknadspris?
Jag håller med dig, det finns bara ett värde och det är det marknaden sätter och för närvarande sätter marknaden värdet till det fastigheten säljs för. Föreningen bör ju i en sund värld reservera pengar för framtida underhåll, därav det låga priset då underhållsbehovet ofta är stort. Sen om föreningen inte gör det ska ju inte reflekteras i marknadspriset.
För det första skall man skilja på värde för köpare och värde för säljaren och marknadspriset. Dessa skiljer sig normalt och det är en anledning till att både köpare och säljare är intresserade av att göra affär och att bägge vinner på affären. Vidare ifall hyresintäkterna är låga så är fastighetens värde lågt och innebär försäljning en förlust så är den så att säga redan ett faktum. NB att när hyresvärden inser att förlusten är ett faktum så är fastigheten åter säljbar eftersom försäljning är möjlig – det förekommer ju att hyresfastigheter säljs på riktigt. Dock värderar BRFar normalt fastigheten högre än andra hyresvärdar och därför blir det troligare att en BRF köper fastigheten.
För det andra så säljer hyresvärden en fastighet medan BRF-medlemmen sedan säljer en bostadsrätt – två olika tillgångar som säljs med andra ord.
Jag anser ni båda har fel. De affärer som sker på borätts-marknaden skiljer sig inte från de som sker på hyreshusmarknaden. De fungerar på samma sätt. I borättsfallen är köparen intresserad av att bo. Vissa tycker även att de kan stiga i värde. Den som köper en hyresfastighet vill få avkastning. Vissa hoppas även att de skall stiga i värde. Därför kan en hyreshusägare få bättre betalt genom att sälja i en stark borättsmarknad. Skillnaden består i priset. Inte pga fastig-hetens skick utan pga att värderingen i det första fallet utgår från direktavkastningen givet båda husens lika identitet. När man säljer en allmännyttig, eller privat, hyresfastighet till en borätts-förening så kan du knappast ha driftnettot etc som utgångspunkt för värderingen av priset! Tokigheter. Varför jämföra priset med en hyresfastighet eller ens vad köpeskillingarna för motsvarande överlåtelser varit. Frågan är snarare vad en förening är villig att betala. Klart det är marknads-värdet på borätterna som är utgångspunkten för en förhandling. Vill de inte köpa så blir det ingen affär. Därmed kommer vi till kärnan. Flera kommuner har borgerlig ledning och därmed även i bostadsbolaget. Alltså är priset politiskt satt. Problemet är att man(M) satt i system att ge marknaden uppfattningen eller rätten att de alltid skall få köpa med mycket stor rabatt. När man skapat ett sådant klimat är det lätt för hyresgästerna att tacka nej till marknadspris.
@rttck: Undrar just vad du menar jag har fel med, att kommunala bostadsbolag säljer fastigheter under icke-affärsmässiga förhållanden? NB att kommunala bostadsbolag skall agera på affärsmässiga grunder (det är det som är meningen, men det är ingen garant för att det förhåller sig på det sättet).
"Varför jämföra priset med en hyresfastighet eller ens vad köpeskillingarna för motsvarande överlåtelser varit."
För att en köpeskilling som är under detta riskerar att vara lägre än vad fastighetens värde för säljaren. Värdet för säljaren är bestämt utifrån avkastningen på tillgången – skulle köparen också varit en hyresvärd skulle priset ligga nära eftersom köparen värderar tillgången på likartat sätt. Detta under antagandet att säljaren agerar på affärsmässiga grunder (vilket ju kan vara felaktigt).
Skillnaden blir att som sagt BRFen kan värdera fastigheten mycket högre än hyresvärden och däri finns det mycket större marginal mellan säljarens värde och köparens värde – det finns alltså ett stort utrymme för en affär som är lönsam för bägge parter (sen om ena parten är dum, har dålig förhandlingsposition eller är dålig på att förhandla är en annan sak).
Sen har vi ju fenomenet med värderingen på bostadsrätter och hänsynen till föreningens lån som gör att värdet för fastigheten och marknadsvärdet på bostadsrätterna inte summerar ihop som man skulle förvänta sig. Det är alltså inte otänkbart att till och med kan ombilda äganderätter till bostadsrätter och göra vinst.
För mer än 30 år sedan blev jag ålagd att skilja dagvatten och spillvatenledningar åt. Helt riktigt tycker jag med. Men nu kommer det fiffiga från kommunens sida. För att kunna göra det jag blivit ålagd måste jag först ansöka om och betala för bygglov. Dom var inte så dumma förr heller.
Medborgarna åläggs insända ett avföringsprov, till en kostnad av 5000 kr. De som inte uppfyller denna förpliktelse får böta 20.000 kr. Proceduren upprepas lämpligen varje år. Skiten slänger man på någon åker.
Skitbra…:-)
Lägg ner biblioteken! Har för mig att kommuner inte har skyldighet att tillhandahålla sådana, rätta mig om jag har fel.
Det där med kommunernas internhyror till skolor och liknande är jag rädd var lite väl nära verkligheten för att ironin skulle fungera.
Det finns så mycket kommunala idiotier så att verkligheten överträffar allt vad ironin kan hitta på, Var det inte leksands kommun som ville införa en avgift för alla fastighetsägare för att dom påstod sig vara tvunga att ta hand om allt regnvattnet som kom ner i kommunen givetvis baserad på markytan eller ludvika kommun som försökte få fastighetsägarna att betala vägunderhållet för den vägbit man hade tomt gräns mot, genom att hitta på en finurligt komunpolitisk uträkning där fastigheterna efter vägen påstods öka något helt enormt i värde efter asfalteringen, en värdeökning som i kommunpolitikernas ögon självklart skulle komma kommunen tillgodo eftersom det var dom som beslutade och bekostade asfalteringen och inte några motsträviga kommuninnevånare.
för övrigt så har Anders borg äntligen talat klarspråk i vad som är viktigast i bolånedebatten
"Han var kallsinnig till slopade ränteavdrag och varnade för att det tillsammans med återinförd fastighetsskatt inte bara skulle vara extremt impopulärt bland väljarna utan också kunna leda till sänkt efterfrågan och boprisfall."
Japp, nu har Borg i samband med SNS förslagtalat klarspråk att han vill hålla uppe bopriserna . Han kommer alltså vara Ingves motpol. Jag har inte klart för mig om RB kan besluta om amorteringskrav ändå, eller om det är en lag som ska stiftas av riksdagen.
Vi får hoppas på en engelsk utveckling där fallande priser leder till att bankerna spontant börjar kräva 25% kontantinsats. Då är nedgångsbollen verkligen i rullning. En nedgång som är smärtsam kortsiktigt, men långsiktigt har vi en sundare ekonomi och svenskarna kan ägna oss åt annat än VM i skuldsättning. På kuppen bli av med lite av konsumismen och dess pryl/boende/reserejs för att verka lyckad på Facebook.
Införandet av det permanenta ROT var inte bara ett valfläsk utan även riktat som understöd till boendesubventions-hysterin. Klart man har ljugit hela tiden. Det gäller för övrigt Ingves också men han tar i varje fall ansvar när han kan se riskerna framöver.
ROT avdrag var iofs mest för att få bukt på svartarbeten…
Anser att det är passiviteten mot att vidta åtgärder för att förhindra för snabbt stigande priser som var valfläsk.
Argumenten om svartarbeten kan du glömma i vart fall när det gäller ROT. Visst ger det viss effekt. Men då kan vi väl börja ge bidrag till alla andra branscher? Ta t.ex restaurang som är värst på att tvätta pengar!
Sluta skoja om ROT som bara handlar om väljarkåren. Hur stor är väljarkåren när det gäller restaurangägare?
Inför ett rotationssystem
En stor del av de problem som finns i dagens samhälle härrör från den hämmande effekten av tristess.
Att göra samma sak varje dag år ut och år kan möjligen kännas tryggt men det leder på intet sätt till att vi når vår fulla potential som människor.
Genom att byta miljö, arbetsuppgifter och rutiner stärks såväl individens självförtroende som motivation till att prestera bättre i sitt dagliga liv.
Mitt förslag om en ständig rotation av personal kan råda bot på den slentrianmässigt stagnerade kultur som råder inom stats- och kommunalförvaltning.
Helt enkelt bör man enligt lag endast kunna vara anställd inom offentlig förvaltning i X antal år.
Detta i kombination med en rekryteringsmodell som förhindrar svågerpolitik hade fått fart på den ofantliga sektorn.
Underbart inlägg, det är länge sedan jag skrattade så framför datorn! Dina förslag påminner mig om det gamla datorspelet Sim City och hur jag experimenterade med skattesatser och budgetposter i mina städer.
@Cornucopia
En bra början på förslag i ditt blogginlägg. Men jag anser att att vi helt borde lägga ner allt stöd till all slags barnomsorg. Skrota skola och förskola. Låt barnen vara med på sina föräldrars arbetsplatser och lära sig göra rätt för sig. Det är ingen som helst mänsklig rättighet att kunna räkna, läsa och skriva. Det finns ju radio att lyssna på om inte annat.
Sedan så har jag många fler bra förslag i samma stil men det är viktigt att börja med just barnen.
Är det över huvud tagen någon som försökt att ta reda på var alla pengar tar vägen. Vi har ju ingen inflation att tala om, alltså små prisökningar. Företagsamheten (inkl. bankerna)gör vinster som aldrig förr och skatterna (inklusive alla avgifter) bara ökar och ökar! Men det är ständiga underskott överallt som blir till nedskärningar och indragningar!