Stormen Sandy möttes med en stor gäspning av de amerikanska börserna när handeln återupptogs under onsdagen, efter att ha varit nedstängd måndag – tisdag. Det breda börsindexet S&P-500 steg 0.02% och visade för fjärde dagen på raken upp mycket små rörelser.
Dagschart S&P-500 |
I de asiatiska tidszonerna råder inte heller någon större dramatik under morgonen. Japanska Nikkei +0.21%, Hong-Kongs Hang Seng +0.74%, Singapores Straits Times -0.36%. Däremot blev det en lite större rörelse i Australien där All Ordinaries gick -1.22%.
Den amerikanska S&P 500-terminen pekar nedåt mot amerikansk stängning, som dock skedde högre än vid europeisk stängning. Men sammanvägt så ser det ut att bli en svag till negativ öppning på börserna i Europa.
Marknaden anser alltså att Sandy inte hade någon påverkan åt något håll på amerikanska företags lönsamhet eller värdering. Vilket förstås är helt absurt. T ex lär försäkringsbolag behöva sälja av tillgångar för att ersätta sina kunder och många företag har fått sin verksamhet rubbad. Man kan tvärt om misstänka att det föreligger interventioner i marknaden, som alltså både före och efter Sandy varit väldigt lugn.
Även om livet börjar återställa sig till det normala i New York, så är fortfarande stadens livsnerv, tunnelbanan, översvämmad och det lär ta sin lilla tid innan den pumpats ur respektive inspekterats.
En relaterad anekdot är hur ett datacenter, inte nödvändigtvis finansrelaterat, i hinkar bär diesel sjutton våningar upp för att tanka sina reservkraftsaggregat eftersom källaren med pumpar för påfyllning av diesel är översvämmad. Återigen så hade saker alltså inte fungerat som de skulle utan fossila bränslen.. Man har placerat ut anställda på varje våning och langar alltså diesel med hink. Det tål att funderas på hur det moderna samhället ska klara naturkatastrofer utan tillgång till fossila bränslen för reservkraft, uppröjning och transporter. Hur många svenska datacenter kan köra reservkraft om vi ser dieselbrist i Alekletts ransoneringsfönster 2017 – 2022? Svaret är antagligen noll och inget. I princip alla reservkraftslösningar bygger idag på diesel, inklusive hos kärnkraftverken.
I Sverige är åtminstone våra serverhallar sällan placerade på 17:e våningen. Får man hoppas. Å andra sidan är antagligen serverhallar lokaliserade i fd militära eller civilförsvarsbergrum beroende av att pumpar ständigt kör för att pumpa ut vatten ur bergrummen, som annars lätt blir vattenfyllda. Även utan orkaner.
10 kommentarer
Alla reservkraftslösningar med längre perspektiv än nån timme bygger på motorer och flytande bränsle, ja. Och det beror ju på att flytande bränsle är relativt energitätt så klart. Men det är ju alltid frågan om hur lång tid man tror att man ska köra reservkraft… ett dygn, en vecka eller två veckor. Så får man köpa en större dieseltank och/eller konvertera motorn till ett annat bränsle. T ex metanol.
Någon sa att om biosfären är en kropp så är den industriella civilisationen en cancertumör. Det tycks ju stämma med tanke på att utvecklingen på alla de områden som gör planeten livsuppehållande. Vi skapar alltså förutsättningar för en mänsklig misär av sällan skådat slag. Vad är då poängen med att göra den industriella civilisationen mer resilient? Det ökar ju bara risken ytterligare för att den ska lyckas fälla sin värdkropp?
Just försäkringsbolag brukar väl större naturfenomen, krig och atomklyvningsprosseser med en gäspning. Gäsp… force majoure…. täcker vi inte… gäsp
Med tanke på att det väl varit känt ganska länge att Sandy skulle dra in över NY så är det väl inte så märkligt att det inte blir så märkvärdiga indexrörelser när stormen passerat. Det kommer väl inte som en överraskning att en storm orsakar skador.
Vidare är det väl så att amerikanska försäkringsbolag outsourcar risken för dylika händelser så det är inte säkert att de drabbas i den omfattning man skulle tro, dessutom så finns andra bolag än försäkringsbolag i amerikanska börsindex.
När det gäller reservkraft för kärnkraftverk så borde man väl kunna använda restvärmen från bränslet för att generera ström (och när bränslet inte längre producerar tillräcklig effekt så behöver man ju inte kyla längre).
Eller bättre, fjärrvärme. En pipeline med "spillvärme" från Ringhals och fjärrvärmeverken i Göteborg skulle inte behövas längre.
För att tillvarata spillvärmen borde ju reaktorn vara mer centralt placerad. Hur mycket man skulle förlora på att transportera värmen så långt orkar jag inte räkna på, men det kan bli avsevärda mängder.
Nu syftade jag dock på frågan om hur kärnkraft kan funka utan diesel (som behövs till reservkraften). Har man värme borde man kunna producera el eller mekanisk energi utan att behöva diesel.
Vad gäller serverhallar i Sverige vet jag åtminstone ett exempel på en serverhall som för något år sedan stod på sjunde våningen. Reservkraftaggregatet (diesel) var dock på bottenvåningen.
Vad gäller USA-börsen så ska vi inte glömma att det var sista dagen i månaden igår och det alltså fanns starka intressen som ville hålla börsen uppe.
I sammanhanget kan jag tipsa om skriften "Det robusta sjukhuset" som MSB gett ut. Där man kan läsa om att man bör diesel för 1 vecka vid full last på generatorn men även om lite andra förberedelser för krigshändelser och liknande. Fascinerande läsning.
Förresten vill jag minnas att på den gamla goda tiden (=fram till 1980) så krävdes det enligt byggnorm att alla skorstenar etc på åtminstone offentliga institutioner utfördes för fastbränseeldning, vilket ställde högre krav på utförandet. Man såg alltså framför sig att man skulle ersätta oljepannor med ved- eller flispannor på skolor, sjukhus etc vid ett katastrofläge.
Vart själva vedpannorna skulle komma ifrån vete gudarna, men det kanske fanns tusentals sådana i något bergrum någonstans.