En av gårdagens höjdpunkter på matsäkerhetsseminariet på Siggesta Gård på Värmdö var bonden Kurt Hansson från Snålodlarna som redovisade fossilfria alternativ i det moderna jordbruket. Han konstaterade bland annat att det går åt betydligt mindre odlingsyta att utvinna förnyelsebart bränsle till traktorn än till hästen.
Till saken hör att en arbetshäst inte bara kan arbeta på grovfoder (aka “hö”) utan behöver kraftfoder (aka “havre” eller andra spannmål). Men det gör också att en biogasdriven traktor är ett bättre alternativ än en häst. För istället kan man odla vete som spannmål och använda som mat till människor. För från spannmålsproduktion får man två produkter – själva spannmålet, samt halm, dvs de grova strån som axen växer på. Och halmen kan man röta till biogas, medan det antagligen är rätt få hästar som vill äta halm. Speciellt om de även ska orka arbeta.
Det är alltså resurseffektivare att köra en traktor på biogas än en häst på spannmål, då traktorn kör på avfallet från spannmålsodlingen. Enkelt förklarat.
Energiproduktion per m2
för olika förnyelsebara energikällor |
Kurt Hansson har dock gått ett steg vidare och konstaterar att solenergi är den yteffektivaste formen av förnyelsebar energi. Växtodling producerar ca 0.5 W per m2, då fotosyntesen inte är speciellt effektiv. Samtidigt kan solceller producera mellan 5 och 20 W per m2, på mark som dessutom kan användas till odling eller bete under tiden, även om skuggningen av förslagsvis solpaneler på solföljare minskar produktionen i skuggan.
Som bekant körde man jordbruksredskap på el och sladdvindor i början av 1900-talet, så långt som fram till andra världskriget, där teknikutvecklingen gjorde att elfordonen konkurrerades ut när krigsindustrin ställde om sin fordonstillverkning till civilt bruk. Trots allt är elfordon med sladdvinda och nätanslutning tveksamt användbart i krig. Samtidigt är det just när solen lyser och det alltså är torrt, som man vill köra sina jordbruksredskap så man kan i princip köra med direktmatning.
För övrigt var ettföretag som hette ASEA var bland de ledande på utveckling och tillverkning av 20- och 30-talets traktorer med sladdvinda. Det går att med Google-Fu hitta ett och annat gammalt foto (t ex här, dock ej ASEA).
Dieselförbrukning vid fältarbeten |
Kurt konstaterade att om man med 30-talets teknik kunde ha sladdbaserade fordon i jordbruket, så lär man definitivt klara av det idag. Så det är vad han satsar på via en solcellspark på sin gård. Sedan får fordonen lösa sig. Jag kan gissa att Kurt lär bygga något själv om ingen aktör kan ordna det…
Snålodlarna har också tittat på metoder att minska energiåtgången genom att t ex inte plöja åkrarna. Plöjning är den enskilda arbetsinsats som drar absolut mest energi och skadar dessutom den biologiska mångfalden och de positiva effekter som t ex maskar har på jorden.
Konceptskiss över en framtida gård.
Jag har ringat in solföljarna. |
Solceller är fortfarande dyrt och det finns råvaruflaskhalsar. Men de är fortfarande i toppklass på energieffektivitet per ytenhet när det gäller förnyelsebar energi. Framtiden hittar vi där.
Rekommenderar bönder som är intresserade av alternativa metoder för att kraftigt reducera energiåtgången på åkrarna att höra av er till Snålodlarna och Kurt Hansson. Tyvärr bryter man förstås mot EU-regler om man t ex inte bryter vall med plogen och får därmed inget EU-stöd…
Det pågår just nu en solcellskris (Talentum/Ny Teknik). Solcellsföretagen blöder och går med förlust på grund av överetablering och priskrig. Ett bra sätt att få tillbaka importpengar från Kina är att nu importera solceller, vars produktion sker med statliga kinesiska subventioner. När utslagningen är över finns risken att priserna stiger igen.
Vi kan vara säkra på förändring, men som jag brukar påtala så kommer inte utvecklingen gå tillbaka till 1800-talet. Det gäller bara att tänka utanför invanda mönster och konventioner.
Även en biogastraktor är alltså resurseffektivare än en häst. Men med solceller som är upp till 40x yteffektivare än biogas, och dessutom har elmotorer dubbla verkningsgraden mot en modern diesel och ger alltså 80x så mycket arbete per yta avsatt till energiproduktion, så finns det definitivt en framtid för eldrivna fordon i jordbruket efter peak oil. Och i samhället i stort.
Men problemet är som vanligt volym och tid, även om tekniken finns.
66 kommentarer
"[…] och får därmed inget EU-stöd…"
Det gör inget. EU kommer att rasa ihop så det blir inget stöd ändå.
Intressant spaning. Men hur förhåller det sig med tillverkningen av traktorer. Jag tänker att malmbrytning, stålindustri, gummiframställning etc. Många råvaror i traktorer transporteras idag också långa sträckor. Samtidigt krävs rätt mycket energi för att underhålla den samlade teknomassan som krävs för att producera material och traktorer. Medan en häst kan växa upp på energi som man kan framställa ur dess direkta närhet under tämligen simpla tekniska förhållanden. Det vore intressant att veta hur vida Kurt Hansson tagit hänsyn till dessa energiberäkningar.
Ett annat perspektiv som är viktigt är arbetstiden. Det finns ju nämligen en stor mängd nedlagd arbetstid i både hästar och traktorer. Som humanekologen Alf Hornborg visat på så består mycket av tidsvinsten vid maskinanvändning egentligen av tidsförflyttning. Dvs. vi köper maskiner i vilka det finns en större mängd billig arbetskraft nedlagd i än i valutan som vår dyra arbetskraft värderats i.
Dessa är ju också viktiga aspekter att ta med i jämförelserna för hållbarhetsperspektivet och även ur ett rättviseperspektiv.
Helt korrekt. Tror inte Kurt Hansson gjort en komplett livscykelanalys, utan bara tittat på bränslet här.
Samtidigt ska man komma ihåg att det mesta av råvarorna i en traktor kan återvinnas, även om även det drar energi.
Men en häst kan man äta upp. Och ställer man två hästar med olika könsorgan bredvid varandra och väntar kan man få en tredje häst. Ställer man två olika traktorer bredvid varandra och väntar får man en rostig skrothög.
En traktor som får rätta omvårdnaden kan nog hålla i hundra år. Om den bara används på fälten så blir det inte så många timmar om året och därmed litet slitage. Lite värre om den också skall tjäna i skogen och på vägarna.
Biogasvalet grundas på en emergiberäkning, som visade på 41 % mer utvunnen emergi än insatt (Net Emergy Ratio 1,41)
För övrigt finns en bra genomgång av detta i A Prosperous Way Downs Empower Basis http://prosperouswaydown.com/principles-of-self-organization/empower-basis/
Där för övrigt PV anges till låga 3% mer än insatt. De solpaneler som ska upp på gårdens solföljare, har 20% verkningsgrad och varje panel är på 333 Wp (222 Wp per m2) vilket är 10 ggr mer än vad som anges i den tabell som jag hade med på presentationen. Hur många W per m2 som det blir beror på hur tätt man sätter upp panelerna.
Traktor kommer ha tillräckligt med ström, givet att det går att få den ansluten via kabel. Kunde det lösas för hundra år sedan bör det gå att ordna nu också, så länge vi har det oljedrivna samhället intakt. Sedan kommer det vara betydligt svårare att ordna de tekniker som vi behöver, för det är inte givet att vi får fram material och kan bygga det som behövs. Det blir till att slita på det som redan finns och förlänga användningstiden så långt det bara går. På det viset är hästar mycket bättre för de kan ju reproducera sig själva, givet att de är två av olika kön.
EU-stöd beror inte av plöjning eller ej, utan av vad som skördas på marken, så vallen måste inte plöjas.
Heja Kurt!
Finns det elektriska traktorer som är kraftfulla nog? Kan man elektrifiera en traktor med navmotorhjul? Räcker sladdarna även om åkrarna är jättestora?
Det finns väldigt kraftfulla elektriska motorer, problemet ligger inte på den fronten.
Batterier kunde kanske fungera om det gick att byta ut dem automatiskt. Diesel är dock ett väldigt bra bränsle, mycket energi per liter och kilo.
Energitäthet: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Energy_density.svg
Du är medveten om att de flestsa tåg körs idag med elmotorer, kraft är inga problem.
Dom flesta gruvmaskiner under jord är numera elhydrauliska men dom rör sig som sagt inte speciellt långt från sin försörjningspunkt några hundra meter elkabel du kan få plats med på en ordinär maskin.
Men du kan ha hur många fästpunkter du vill så det är inget problem
http://www.atlascopco.se/sesv/products/navigationbyproduct/Product.aspx?id=1472653&productgroupid=1401308
@xtra-allt 10:39, Bra länk.
"The Electric Scooptram EST3.5 is a reliable 6000 kg capacity
underground loader that has been proven in mines around the
world where local conditions such as reduced mine ventilation
or high ambient temperatures make the use of diesel powered
units impractical."
Tekniska data för denna finns på http://www.atlascopco.se/Images/Spec%20EST3.5_9851%202245%2001%20e_tcm836-1542283.pdf
I de alternativ som finns så ligger spänningen på 380v – 1000v (50-60Hz) och kabellängden mellan 90 och 244 meter. Motorn är en ABB elmotor 75 kW/100 hk, 1000 V.
Det finns många orsaker till att traktorer i västvärlden ser ut som de gör för närvarande. En viktig faktor är lönekostnaden. När googlebilarna slår igenom, så kan man låna tekniken för traktorer.
"The U.S. state of Nevada passed a law in June 2011 permitting the operation of driverless cars in Nevada. Google had been lobbying for driverless car laws. The Nevada law went into effect on March 1, 2012, and the Nevada Department of Motor Vehicles issued the first license for a self-driven car in May 2012"
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_driverless_car
Energisnålare plöjning kan man läsa i Forskning och Framsteg 1/1994 på sidan 43. (Man lägger en elektrisk spänning mellan plogbladen och jorden för att minska friktionen mellan dem)
Det stjäls en hel del kablar numera, men eftersom vi pratar om ett miljöprojekt så får vi hoppas att inhemska och utländska koppartjuvar respekterar eventuella investeringar som Cornucopia gör.
Googlebilar lär väl röstas ned av fackföreningarna i europa. Däremot borde man ej behöva något tillstånd för liknande på egna åkrar, speciellt om de är inhägnande. Där kan man ju tom ha 13åringar som kör traktor…
@Örjan 15:38
Fackföreningarna, miljövännerna, bilsäkerhetsintresserade och finansministern är idag fullständigt överkörda av utländska långtradare.
Det är mest tillstånd (köra fordon utan förare)och massmedia ("googlebil lemlästar barn") som hindrar. Förutom de rent tekniska och ekonomiska problemen 😀
Sen är ju människans verkningsgrad bara ca 25%. Så det betyder att vi behöver byta ut olönsamma och ineffektiva människor mot traktorer drivna av solceller.
Som bekant är det redan gjort. 98% (eller ngt) jobbar inte i jordbruket längre.
:-)))
Förr använde man även elvinchar och wire:ar istället för fossildrivna fordon. Det lärde jag mig när jag var i kalkbrottet dalhalla dom nu är nångon slags konsertställe. Där använde man det för att schakta jord, men principen borde vara densamma om man ska ploga eller dylikt. Man borde kunna sätta ett fundament i mitten på åkern och sen låta en winch dra plogen utifrån och in. Och sen ha en mindre elmotor som kör ut den till kanten. Det hela borde dessutom gå att styra mha en enkel dator och en kamera så någon bonde behövs nog inte, annat än att köra dit grejorna.
Då behövs naurligtvis ström till åkrarna, men kanske inte så kraftfulla grejor om man har bra utväxling på winchen. En traktor drar väl runt 5 ton och en elvinch på biltema för 4000:- drar 2300 ton så med antingen dubbelwire eller hälften så bred plog så borde den vara jämförbar med traktorn.
För 20000 skulle man nog kunna få ihop en bra automatiserat system.
När det gäller djur mot maskin kanske den här tråden kan vara skoj att läsa:
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3033393.ece
Man använde vajerdrivna plogar i england ett tag, man ställde två av dåtidens traktorer på vardera sida av åkern och plogen gick då på vajern mellan dem. Maskinförarna signalerade till varandra med flaggor när man skulle växla.
Faktum är att man plöjde ett större antal rännor på en och samma gång än vad man brukligt gör idag med den tekniken de använde.
Låter också som en framkomlig väg, men med dagens teknik kan man tex låta traktorerna följa en slinga i kanten som en automatgräsklippare gör och därmed behövs ingen som kör.
Fördelen med någon form av wire-drift är ju som alla förstår att redskapen som ska ut på åkerna är lättare (1/20 av traktorna 5 ton, antagligen mindre), samt att de går att automatisera.
Då kan man förlänga säsongen då man bearbetar jorden (som ju begränsas av blöta ofta). Längre säsong betyder lägre effektbehov (men samma energibehov).
Vissa aktiviteter, tex skörd, är ju tidskritiska och då kan man inte minska effektbehovet, men man kan åtminstånde förlänga arbetsdygnet mha automatisering.
Låter vettigt med vajerdrift! Slipper markskador gör man då också.
Själv har jag skördat häcken med en eldriven klippare. Grannen erbjöd mig en bensinare, något han låter oss höra på alltför ofta.
Fördelen med eldrift är ju att den är lättare och inte behöver gå på tomgång för att vara beredd på aktivitet.
Vore kul med en försöksgård med eldrift gärna med vajer.
Är ju inte i branchen men är det någon som känner till om det finns myndigheter/stiftelse/företag som skulle kunna tänkas pynta säg en till två miljoner i projektkostnad för att elektifiera en "konceptgård".
Det svävar ju i gränslandet mellan forskning (som sköts av myndigheter eller högskolor) och produktutveckling (som sköts av företag) i vår fina blandekonomi.
@03f12e42 14:36
Försöksgårdar som testar variationer från "normalgården" drivs av flera olika organisationer i Sverige och i världen.
Ett problem som du väl beskriver är att de svävar i gränslandet. I dagens Sverige så ser många ner på färdigheter. Det skall vara universitet _till varje pris_, även om människor då lätt får en dålig verklighetsförankring.
Den statliga myndigheten Nutek bedrev på sin tid teknikupphandlingar, vilket jag tycker behövs inom många områden.
Det här låter ju mycket bra:
Snålodlarna är en handfull eko-odlare som tittar på frågor som:
• kan vi odla utan användning av fossil energi?
• kan vi odla utan att läcka växtnäring?
• kan vi odla så att vi är nettokolinlagrande?
• kan vi behålla vattnet tills det blir torka?
Sladdvindetraktorn behöver ett nät av anslutningspunkter och för detta åtgår material och kostnader. Det kanske behövs ett fint nät med en elanslutning per hektar. Det är farligt att använda högspänning i dessa sammanhang och det betyder att det blir höga strömstyrkor och kraftiga anordningar, vilket håller nere den optimala traktorstorleken. Men dragkraften och kapaciteten blir säkert många gånger större än med en häst. Avstånden till fälten är stora. Kanske annars arbetslösa personer kan ligga före och spinga med långa skarvkablar i dubbla uppsättningar.
På liknande sätt som inom traktorarbetet ger solcellerna många gånger större kostnader. Exempelvis kostar kraft från en utbyggnad av alla älvar en bråkdel. Att prioritera ett fåtals fiskeintresse och friluftsupplevelser blir allt för dyrt. Så solceller är absolut inget för det här landet cirka 60 grader från ekvatorn, där solceller ger skräpkraft.
Människan har uppfunnit pengar för att slippa den här typen av diskussioner. Man väljer alltså det som är mest ekonomiskt, som använder naturresurserna bäst. Förmodligen kollapsar samhället innan någon av de här teknikerna ger ekonomi. Kollapsen är ett makroekonomiskt fenomen. Allt som åtgår för sladdvindetraktorer, solceller och allt annat är utbytbart. Resurserna bör alltså gå dit ekonomin blir bäst. Om man bryter detta av politiska skäl så blir välståndet bara sämre, både på kort och lång sikt.
En viktig parameter är hur många som överlever kollapsen. Det mest sannolika är nog att det då finns varken hästar eller traktorer och det inte blir så många, vilket i sig håller uppe välståndet.
Solen ger inte skräpkraft, det skiljer några watt i slutändan i styrka efter effektengraden tas i beakt. Vi kompenseras dessutom med betydligt mer soltimmar under sommaren eftersom vi har längre dagar. Sol som inte utför något arbete kan man enkelt använda för att syntisera biogas ifrån koldioxid i luften och vatten vilken kan sedan förbrännas vid ett senare tillfälle eller vid behov utanför elnätet.
Att göra biogas eller något annat bränsle av luftens koldioxid med el är inte enkelt, om det ens är möjligt. Användning av koncentrerad koldioxid från en skorsten vid exempelvis någon förbränning är nog lämpligare. Temperaturen måste vara flera tusen grader för att få koldioxidmolekylen nedbruten till ett bränsle. Det kan göras termiskt med koncentrerad solenergi ett antal tusen gånger, men med låg verkningsgrad och mycket höga kostnader. Att gå omvägen via solel blir nog ännu dyrare. Oavsett blir effekten en solig dag dimensionerande och det gör att en anläggning i det här landet står outnytjad närmaste 90 procent av tiden och vid mycket bra solförhållanden cirka 70 procent av tiden. Gaserna som kommer ut kan förmodligen inte lagras och måste tas omhand. Kanske inte heller de som går in. Kostnadseffektiviteten blir kanske lika låg som vid en exploatering av en ny planet.
Det är marknadskrafterna och även vad som kallas verkligheten som gör solenergi till skräpkraft och skräpenergi. Teknikerna måste genom sin intermittens hela tiden konkurrera med andra teknikers marginalkostnad och detta kommer de aldrig i närheten av. Det är alltså politiska tekniker. Och när naturresurserna blir dyrare och allt måste slimmas så blir de bara mer oekonomiska. Det här är bara att moralisera om framtiden och slänga pengarna sjön.
Problemet uppstår närmare bestämt när naturresursernas utvinning tar en allt för stor del av BNP. Om man då ligger dåligt till och gör satsningar på solenergi så blir nettot och välståndet ännu mindre. Kollapsen kommer ännu tidigare. Man bör därför hela tiden vara ekonomisk och hushålla och ta det som ligger närmast till hands, även inom något så enkelt som dragkraft till jordbruket. Just nu är det dieseltraktorer som gäller och det kommer det nog att vara fram till kollapsen.
Rent allmänt kan man inte gå tillbaka till en gammal teknik eftersom förutsättningarna för denna inom naturresurserna och allt annat inte längre finns. Därför blir kollapsen universell och utan någon stabiliserande botten. Avgränsningsarna blir mest geografiska och vad resterna erbjuder.
Det har inlagget mast vara ett skamt! Du kan inte driva en traktor med el utan generator pa minst 5KW! Forsok att forflytta 5 tonn med blysyrabatterier eller direkt drivning via solpaneler. Det kravs sa manga batterier/paneler att alla jordens resurser ar slut innan sverige klarar sitt jordbruk! Sen har vi problemet med yta + kablar + volt + halsa… Hur som helst ar det EROEI som staller till det hur du an vander pa steken, nar energin maste produceras istf att bara hittas sa gar allt direkt tillbaka till 1800-talet (hur kan du framstalla biogas med traktor om du inte har ngn biogas till att borja med… mata hasten med bark etc.). /Bakatstravaren
Fem ton kommer vi nog inte upp i men två ton (inklusive eltruck) flyttar vi många på många gånger per dag på min arbetsplats.
En vanlig liten smidig palltruck kan lyfta mer 2 ton och då pratar vi en liten handdragen. Sådan förarberidna truckar har ännu större kapacitet. Truckarna går hela dagarna utan större problem på batteri i varenda lager i hela världen.
Kraft är inga problem alls.
Hur langt kommer era palltruckar i en geggig aker tror ni?
Man använde oxar som dragdjur inom jordbruket men de blev utkonkurrerade av hästen under 1800-talet. Oxen var mer energieffektiv än hästen, men var långsammare så totalekonomin blev antagligen sämre när man även skulle räkna in kostnaden för den mänskliga arbetskraften. Det är alltid plånboken som styr när man har att välja mellan olika produktionssystem, inte vad som genererar mest energi per hektar.
Jag kan tycka att det blir aningen motsägelsefullt när man tror att samtidigt som priset på energi kommer att öka, så kommer kommer kostnaden för ny teknik att minska. Får inte riktigt ihop den ekvationen.
Men jag ska inte döma ut eldriften, den är helt klart möjlig inom jordbruket. Ock tror nog mer på fasta anläggningar än på el-traktorer i så fall (om nu inte nåt mirakel sker inom området batteri-teknik)
Fossilbränsle är så 1900-tal, det är på tiden att vi moderniserar och använder oss av betydligt modernare teknologi än förbränningsmotorer.
Nu när jag tänker på det så har jag aldrig sett en traktor i Japan. Trots det så är Japan helt självförsörjande på ris.
Lord Metroid
Traktorer som används vid plöjning av risfält i östra Asien är små och liknar inte våra traktorer. Plöjaren går bakom traktorn och styr. Traktorn liknar mer en jordfräs eller snöslunga på långt håll.
Om det är någon som är intresserad av projekteringsverktyg för solenergi anläggningar så finns det här: Solelprogrammet
Verktyget är framtaget av Uppsala universitet och Energimyndigheten. Jag har själv gjort några kalkyler för min egen villa men inte ens med 80% investeringsbidrag kan jag få kalkylen att inte sluta på rött(1). Vet inte om uppgiften ovan angående effekten per ytenhet stämmer men det borde gå att göra en oberoende bedömning av Hanson et al.s uppgifter med verktyget. Men en sak som borde påverka en investeringskalkyl är teknisk livslängd samt en skattning drift- och underhållskostnader av anläggningen. Jag fick lite tips om andra beräkningsverktyg av energimyndigheten också men orkar inte leta upp dem nu.
Jag är dock ytterst skeptisk till påståenden om historisk användning av eltraktorer i Sverige annat än som kuriosa av nån högadligt (t.ex. ätten Von Keff) early adopter som hade tillgång till elproduktion på sin egen egendom. Landsbyggdsnäten byggdes upp under lång tid och hade enligt min bedömning obefintlig täckning på 20-30 talet. Däremot användes senare flyttbara elmotorer för att driva ejektorer, tröskverk och sågar men då i anslutning till gårdsbyggnaderna.
Det finns i Sverige också idag industriell utveckling av drivlinor för tunga fordon t.ex.: Drivlina för tungt fordon"
Tekniskt är det nog inga problem att driva en medeltung traktor, det är nog som vanligt ekonomin i understödjande tekniksystem infrastruktur som kan bli problemet.
Men för att runda av både Svenska myndigheter, universitet och företag är med i matchen. Och självklart alla vi andra privata personer också om man så önskar och har råd.
1) Skatteeffekter för elproduktion som kan investeras i egen förädling är inte inräknade men för ekonomiska föreningar gäller uttagsbeskattning enligt särskilda skattekontoret i Borlänge. Egen elproduktion behöver inte betala för överföringen heller men det stora problemet är nog att elen kanske inte finns när man behöver den och att batterianläggningar också belastar investeringskalkylen och har livslängdsproblem.
Solcellssystem går idag att köpa för 92 öre per kWh, se
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/92-ore-per-kwh-inklusive-allt-for-solel.html
Det är billigare än nätel, som inkluderar skatt, nätavgifter mm.
På 24volt kan man köpa ett komplett 2kW system för 46.840,00kr. Vilket faktiskt nästan är lönsamt,
Motsvarande enligt solelprogrammet går lös på 73.500 kr.
92 öre per kWh är helt knäppt räknat. Hört talas om ränta?
Kollar man på exempelvis Vattenfall så får man 2KW för 50 papp och då får man ut cirka 1800 kWh/år. Med en krona/kWh är avkastningen alltså 1800/50000 = 3.6%. Sen lär en trasig växelriktare förstöra även den kalkylen.
Du tycker ju att folk inte ska vara BLT, och det är RÄTT mycket bättre att betala av på lånet än att köpa solceller. Då får man både avkastning och har kvar kapitalet i någon mening. Solcellerna slutar ju avkasta allteftersom tiden går.
Olof om du inte kan få kalkylen att sluta på rött så är det väl bara att slå till! 😉
Egen el med solceller produceras ju väldigt nära konsumenterna (ofta bara några meter mellan) och så avlastar de ju nätet när de är med och driver grannarnas kylskåp med den egna produktionen. Ser inte varför de skall betala för överföring då.
Tändkulemotorer är en möjlighet i framtiden, då endast oljor med låg kvalitet finns att tillgå.
En tändkulemotor går på spillolja, begagnad matolja och till och med på trätjära.
I delar av Asien användes fortfarande vattenbuffeln som dragdjur. Den ersätts med små band- och hjulgående traktorer allt mer, men bönderna behåller ofta buffeln som köttdjur och statussymbol. Det innebär att en återgång till buffeln som dragare kan gå snabbt.
Buffeln har fördelen att kunna äta nästan vad som helst ur växtriket. Den behöver inget kraftfoder vid kortare arbetspass.
@olaus 10:08
Vi får skaffa några vattenbufflar till Sverige för ett avelsprojekt. Givetvis med genmodifiering för ökad köldtålighet. Ishavsfiskar och en del grodarter har bra gener för köldtålighet. Avtagbara värmeväxlarnosar i aluminium finns redan för människor (Lungplus), man kunde ta fram strap-on buffelnosar också.
Det som är på gång nu, och redan stort i USA är strip-tillage eller strip-till där man bara bearbetar ett smalt spår precis där man sår grödan, detta är ju dock mest för radodlade grödor tex majs, men raps och sockerbetor är aktuellt i Sverige. Idag används ju riktigt stora maskiner men eftersom det totalt krävs mycket mindre energi borde systemet gå att skal ned till väldigt små maskiner. Dock så bygger det ju mycket på kemisk bekämpning(roundup) viket då måste ersättas med mer mekanisk bekämpning av antingen mankraft eller robotar.
@islanderivo 10:09 "mekanisk bekämpning av antingen mankraft eller robotar"
Eller så får vi dressera myror, de är flitiga. Redan idag så adopterar vissa sorters myror akacia träd (acacia tree ants symbiotic relationship)
Symbiotic ants defend acacia hosts from elephants
http://www.youtube.com/watch?v=s3blzcbll7Q
Som en bonus, så är träden kvävefixerande
http://en.wikipedia.org/wiki/Acacia
Någon som tror något om hybridtraktorer? Om man sätter in elektriska navmotorer i befintliga traktorhjul och använder dieselmotorn som elgenerator när batterier och elsladdar inte räcker till så kan man kanske klara sig ganska långt på ett batteri som inte är större än de som sitter i elektriska bilar. En traktor måste väl sällan köra en mil om dagen och håller inte heller höga hastigheter.
Annars var informationen från Lord Metroid om vajerdrivna plogar i England intressant. Det kräver att bonden har en assistent, men det finns gott om mer eller mindre arbetslösa som kan göra en insats och bör kunna få lön från samhället för detta om inte bonden har råd.
Med modern teknik är det förmodligen möjligt att rationalisera bort assistenten. Och modern teknik skall vi ju använda oss av. Men ändå skall alla slita heltid med något skit. Inte lätt att hantera den ekvationen om man inte tror på att ekonomin går att blåsa upp hundra gånger till utan att våra naturresurser torkar in eller havererar.
Men våra politiker förefaller inte utvalda för att tänka. De är kommunikatörer med högst begränsad tankeförmåga, som Mona Sahlin beskrevs av Göran Persson.
Det finns ju ett företag http://www.elforest.se..
De sänker ju bränsleförbrukningen rejält, 30%, och det är ju bra att man slipper växellådan..
Men precis som all annan teknik som skulle kunna hjälpa så det som krävs är ju stabilt stigande oljepris och framför allt mycket tid…
@Kuckeliku 10:59
Hybridtraktorer av modell stridsfordon är något som militärer världen över är intresserade av. Jag vet inte hur långt från praktiskt användbarhet de ligger för närvarande.
http://www.greenbiz.com/blog/2011/10/21/bae-systems-bid-design-greener-next-gen-tank?page=full
I Sverige finns det ett projekt Hybrid Forestry Truck (HFT) där försvarsindustrin och skogsindustrin är inblandad.
http://www.sca.com/sv/skog/press/nyheter/arkiv/2012/forstudie-av-ny-teknik-for-skogsmaskiner/
Oshkosh tillverkar en rad lastbilar som bland annat används för militära ändamål:
"The ProPulse system uses a unique, modular series-hybrid arrangement to simplify the transmission of power to the wheels. The diesel engine powers an electric generator, which provides direct power to the wheels, eliminating the torque converter, automatic transmission, transfer case and drive shafts. The system has no batteries, using ultracapacitors for energy storage instead. A regenerative system uses the traction motors as generators for vehicle braking, storing the energy and then uses it during the next acceleration event, thus reducing wear and tear on the brake system."
http://www.oshkoshcorporation.com/about/tech_innovations~propulse.cfm
Storbritanniens försvarsdepartement har liknande projekt:
http://www.theengineer.co.uk/in-depth/the-big-story/the-future-of-military-tanks/1001769.article
Jag tror att tanken på elektriska versioner av dagens traktorer är ett snedspår. Det vore rimligare med mindre, elektriska robotar som sköter ett fåtal uppgifter hyfsat automatiskt. Tänk gräsklipparrobot i jordbruksversion.
# pelpet
Det kan ligga något i det, men en traktor med jordbruksredskap kan knappast göras väldigt mycket lättare för att bonden står och styr trådlöst vid sidan om åkern eller för att traktorn är alldeles självgående. Möjligen för att en självgående traktor kan arbeta snart sagt dygnet runt. Då kan man tänkas köra med mindre jordbruksmaskiner. Men en total förnyelse av maskinparken till intelligenta, självgående maskiner blir dyrt och är kanske inte förenligt med PO-problematiken vi står inför.
Jag har även haft den tanken länge, främst vad gäller bekämpning av ogräs och sjukdomar och skadedjur, små robot skulle lätt kunna punktbekämpa istället för att blåsa över hela fältet, men kanske priset på produkterna stiger såpass att det lönar sig att ha folk springande i fälten istället..
Lösa tankar från en som håller på alldeles för mycket med datorer: Läste själv kommentarerna här och undrade varför alla var så inne på att konvertera jordbruket som det ser ut idag till att använda el. Googlade på jordbruksrobotar innan men hittade vid snabb anblick mest såna här saker som såg överavancerade ut, typ spindelliknande saker som går på ben, och tänkte att bara beräkningskraften för operativen (få robotarna att gå och röra sig) borde dra en hiskelig massa kraft. Det är alldeles för mycket science fiction som ligger bakom en sån här sak, och det kräver backning av gigantiska företag som alla är intresserade av att göra dig beroende av just deras lösning osv osv.
Det skulle vara fint med en jordbruksversion av "Raspberry Pi" – en billig, energieffektiv hårdvara som man enkelt kan bygga en hel massa tillämpningar med, och istället för att jättelika traktorer använder man många sådana, som var och en för sig kan användas för en mindre yta.
Trist att det inte gick att hitta någon information om Snålodlarna på nätet, det är precis den här typen av människor som får saker att hända. Om vi drar ytterligare paralleller till mjukvarubranschen (vilket är högst vådligt att göra) är det intressant att se vilken påverkan öppen källkodsrörelsen haft på branschen, och det är en gräsrotsrörelse. Projekt som Raspberry Pi (gräsrotsprojekt) kan få en oerhörd påverkan det också. Snålodlarna och andra gräsrotsinitiativ är kanske jordbrukets motsvarighet till detta? Teknik som ser till att göra användaren fri istället för att vara tvungen att köpa hela konceptet med maskiner, licenser, service och bränsle. Man måste förstås lära sig fixa saker själv och får inte en färdigpaketerad lösning, men det är jäkligt gött att kunna ge fingret åt dom som lever på att göra folk beroende, och bönderna idag sitter jäkligt hårt fast i beroende.
/Matte Matik
Det blir nog med jordbruket i framtiden som med det mesta energikrävande (idag fossildrivna) – en mix av olika lösningar för att försöka överleva. Därför borde arbetshästen få renässans, tillsammans med t.ex. biogastraktorer.
Elektriska ATV:er verkar komma i alla fall, som funkar för en del arbetsuppgifter, typ denna.
http://www.youtube.com/watch?v=YJnGTEv6CQI&NR
Just barefoot motors har lagts ner men det finns andra tillverkare.
Hästar är inte speciellt resurseffektiva, det var därför man främst använde oxar förr i tiden. Men självklart är hästar mer resurseffektiva än traktorer om man räknar in alla resurser som går åt för produktion och underhåll.
Boktips: http://www.bokia.se/myten-om-maskinen-essaer-om-makt-modernitet-och-miljo-4300693
Vinschar är nog mer troligt och realistiskt i ett elektrifierat jordbruk, annars får du bygga upp ett rutnät av kraftledningar över varje åker med strömavtagare etc
Solceller, de som säljs kommer upp i 10-14% effektivitet, av 1000 watt instrålning får du ut 140W, här ligger problemet, det är inte yteffektivt. Det man undrar över är alla super effektiva solceller som funnits i lab i 20 år som aldrig blir kommersiella. WTF?!
Jag vill kacka i erat klimathysteriska bo med att slå ett slag för kärnkraft som elproducent, dagens reaktorer uppfanns på 50-talet och är stora ångmaskiner med 30-34% effektivitet. Morgondagens reaktorer lovar en långt högre effektivitet och ett mindre avtryck i yta och avfall. Kinas HTR kommer upp i 40% effektivitet, kyls av heliumgas och är härdsmältsäker. Visst helium är dyrt men man kan kyla med CO2,N2 eller andra gaser också. Dagens kärnkraft har bara kunnat producera elkraft, men morgondagens kan tillverka syntetiska bränslen också, samt bränna avfallet sedan 50-talet, gratis bränsle i stort.
Varför kärnkraft då? Jo ingen äter bränslet, det används inte till annat än kärnkraft en liten del används som ammunition av Usa. Med effektivare utnyttjande räcker denna malm i 1000-tals år framöver, man kan bygga små reaktorer på 100MW för mindre orter, värme+elkraft, i stort sett inga utsläpp förrän man tankar ur bränslet, men det blir låggradig värme i säg 300 år, isfria gator och torg? 😉
Solkraft tror jag bara på i koncentrerad form för höga temperaturer, det löser också lagringsproblemet, värme kan lagras lättare än elektroner. De 3600 grader man kan få ut i en CSP anläggning är användbart till många områden, att omvandla värme till arbete är en känd väg. Lönar sig kanske bäst på sydligare breddgrader dock med många soldagar per år, helst 300 eller högre soldagar per år. CSP kan bidra med energi även om det inte finns i Sverige, dock som lagrad energi i syntetiskt kolväte.
Emergikvoterna för kärnkraft är låga, fission Net Emergy Ratio knappt 3, om man inte tar med lagring och slutförvaring av utbränt bränlse och olyckor. Tas dessa med i kvoten är Net Emergy Ratio 1,1 dvs bara 10% mer emergi utvunnen än insatt(Odum 1993).
Solceller finns idag med 20 % verkningsgrad att köpa, så det är inte den lägre verkningsgraden som du anger. Priset är dock ungefär samma per Wp, dvs motsvarande högre för de med högre verkningsgrad.
Vet du, om man på universitetet ger orimliga svar på räkneuppgifter, så får man noll poäng även om det bara är en liten slarvgrej och man i övrigt visat att man förstått hur man räknar ut uppgiften.
Du får också noll poäng. Kärnkraft på 1.1 är orimligt.
Som en liten detalj så har EROEI- och koldioxidberäkningar på kärnkraft som får dåliga värden alltid som utgångspunkt att man använder obsolet anrikningsteknik (diffusion) som drar 50 gånger mer energi än den teknik som idag dominerar (centrifug).
Jag har aldrig träffat Kurt Hansson, men jag har följt hans förehavanden på nätet på distans. Jag tycker Kurt verkar vara lite av en pionjär, för att inte säga hjälte, på det här området; hållbart mekaniserat jordbruk. Way to go Kurt! Medalj borde du få!
Ej odlingsbar mark som berg, öknar kan kanske förses med solpaneler i större skala utan större klimatpåverkan, men för jordbruksmark är solkraften knappast användbar eftersom växterna (särskilt häruppe i norden) behöver allt ljus de kan få för att ge hyfsad avkastning. Solceller kan givetvis vara bra på byggnaders tak och en idé skulle vara att bygga solcellstak över alla vägar (även torrare och säkrare vägbana). För spannmålsbonden är därför sannolikt vindkraften bästa alternativet.
Tur att det finns gott om hustak att sätta solceller på.
David Blume hävdar att han med hjälp av permakultur kan producera avkastning som är 8 gånger högre per areaenhet än vad USDA säger är möjligt. Dessutom säger han att alkoholproduktion från en del av avkastningen från sagda permakultur kan användas till bränsleframställning. http://www.whale.to/a/blume.html
http://www.permaculture.com/node/137
Att påstå att fotosyntesen har dålig verkningsgrad låter sig bara göras om man bortser från det faktum att i denna siffra (delar av procent) ingår även den exergimässiga kostnaden för tillverkningen av den utrustning (träd och andra växter) som omvandlar solenergin till något för oss nyttigt (äpplen, potatis, trä osv).
Om man ska jämföra fotosyntesen med t ex el från en solcell, måste vi alltså även räkna in den exergimässiga kostnaden för hela dess framställning (gruvbrytning, transporter, fabrikation och allt annat som i sin tur behövs för dessa verksamheter) och då lär dessa människoskapade företeelser hamna ljusår efter naturens vad verkningsgraden beträffar (det kostar mer än det smakar).
Sen är det ju också så att vi kan bara ta ut en viss (liten) mängd resurser från naturen utan att utarma den (förstöra dess livsuppehållande förmåga) och i denna mängd ryms inte hur många hästar som helst men f a långt färre traktorer (förbrukar mycket mer resurser än hästar enl. föregående resonemang). Att bara tala om resurseffektivitet (enl artikeln) döljer detta viktiga förhållande = vi tror att det är OK om bara effektiviteten i utnyttjandet av naturen är hög, när det avgörande i stället är hur stor del av naturens resurser vi förbrukar.
Vi är nu sju miljarder energihungriga människor på planeten, något som går långt utanför dess försörjningsförmåga och även något som för en tid undgått vår uppmärksamhet och också flyttat fram det oundvikliga slutet (för vårt industrisamhälle) p g a att vi haft tillgång till fossila bränslen (som tillfälligt men på ett konstgjort sätt höjt planetens försörjningsförmåga).
Jag pratar bara om yteffektivitet här. I övrigt har du förstås rätt.
http://www.youtube.com/watch?v=wcewMpyoAb4 En riktigt fin elektrisk traktor
Soltraktorn finns, se Free Power systems SUN HORSE http://www.freepowersys.com/TitlePage.htm men den har begränsad körtid, då batterierna är otillräckliga för längre arbetspass och tyngre bearbetningar.
Helt fel även detta inlägg..
Hästen är t.ex själv-reproducerande och återcirkulerar energi till dess föda. En traktor tar nästan all sin energi från icke förnyelsebara system men det gör inte hästen (70%). Resurserna som används av traktorn äro nästan alla icke förnyelsebara vilket gör den till förlorare. 60-0 till hästen för att vara exakt:).
Solenergi är sämst per ytenhet av förnyelser energi och tom vågkraft är bättre. Kom ihåg att det är energikvalitet som avgör vad man kan ta ut…Så det kommer aldrig att finnas någon framtid i solens energi iaf på jorden. Blir annat i rymden som beror temperatur-kontrasten.
All el-produktion är beroende av dess lagring, inte volym och tid.
Gör om gör rätt och tro inte att en livscykel analys är kompetent, för den är bara partiell.