741
En studie visar konkret att de höga matpriserna 2008 och 2010 – 2011 orsakade matupplopp (talande grafik) bland världens fattiga länder. I december 2010 utlöstes rent av “den underbara arabiska våren” bara dagar efter att rapporten publiceras.
Det tanke på att FN:s matprisindex i några månader legat över den nivå på 210 där risken för upplopp kraftigt ökar, så lär vi få se en våg av upplopp framöver. Frågan är bara när det sätter igång och vad som tänder gnistan?
Redan ska t ex Egypten hamstra bland annat vete. För snart har vi det konkreta utfallet av årets skörd, se bloggrannen Flute.
12 kommentarer
Blir först med att kommentera, dock om något annat. Detta är vad jag en gång hoppades på om EU. (Fast jag röstade emot då jag ville ha minsta möjliga marginal på utslaget.)
Artikel i realtid
vad händer om det blir oroligt i kina?
Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph:
China's Revolution Risk
Vore kul med en kritisk granskning av varför maten blir dyrare. Är det för att skörden slår fel eller för att marknaden tror att den blir knapp?
Neurath i SVD hade en krönika där hon skyllde på marknaden där man kan handla på termin, men tog in en kommentar som riktigt påpekade att även utbudet påverkades av marknadspriset.
Vad är det för konstigt att man kan handla på termin? Hur hade hon annars tänkt sig att råvaruhandel skulle gå till på en börs?
Det har att göra med storleken på "lagren" av spannmål på världsmarknaden, när dessa är låga blir "marknaden" nervös och då finns det nästan inga tak, ingen vill ju bli utan…
Eu har ju tidigare haft ett lägsta inlösen pris, man köpte in spannmål och sedan sålde man när priset gick upp, detta var inte för att vara "snälla" för spannmålsodlarna utan för att på så sätt se till att dämpa häftiga prisstegringar…
Spannmålen är för billig om det lönar sig att göra etanol så priset
ska upp mer,en fördubbling är nog rimligt på inte alltför lång sikt..
Anonym: när spekulanterna blir en tillräckligt stor massa är det de som driver marknaden, inte de som faktiskt använder råvaran. Det är ett sorts bubbelfenomen orsakat av låga räntor.
BVK: Det var ju reflektionen att en börsbloggare tycker det är anmärknigsvärt att man kan handla råvaror på termin. Det är ju inte rimligt att man säljarna skall komma till börsen med lastbilar fulla med spannmål…
Det förekommer visserligen börser där man handlar direkt i råvaror, men det normala torde vara att man handlar med derivat av något slag och då främst terminkontrakt.
Cornu, kan du vara vänlig och klargöra din övergripande syn. Av att läsa dina inlägg så förstår jag inte din marknadssyn då den enligt mig inte är konsekvent. Å ena sidan talar du om stigande priser och å andra sidan talar du om sjunkande priser. Du har en tydlig deflationistisk syn men samtidigt påtalar du stigande priser.
Du svänger fort. Av lättja orkar jag inte hänvisa till diverse inlägg du tidigare skrivit som styrker mina påståenden om svängningar men de finns där – klart och tydligt.
Det hade varit mycket intressant med en "Big Picture"-analys av dig. Vad är det för fas vi i Sverige, Europa, USA mfl länder nu går igenom. Vad innebär denna avindustrialiserade revolution i ett större perspektiv? Vad innebär alla dessa samarbeten mellan centralbankerna ur ett större perspektiv mm mm mm.
Du skrev senast igår att du upplevde att du nu måste använda din hjärna vid placeringar och att det inte längre är "lätt" att pricka rätt. Du klargjorde alltså med gårdagens inlägg väldigt tydligt vart du står rent kunskapsmässigt i fråga om market timing och mycket annat. Att hitta värden bland alla noterade bolag är nämligen inte så svårt ifall man ser längre än till nästa vecka eller månad. Köp det som är billigt. Ingen har någonsin påstått att det är lätt att få avkastning över den "riskfria" räntan. Det är klart att en placerare måste jobba för att hitta de bolag med värden.
I ditt första inlägg någonsin skriver du något i stil med att riksbanken "naturligtvis måste fortsätta höja räntan". Detta skriver du efter en räntesäkning till 4,75. Nu sitter vi här nästan fyra år senare med historiskt låga räntor som förmodligen blir lägre. Vad innebär det att världens centralbanker tvingar bort spararna från sparkontot till aktiemarknaden? Vad innebär det för alla stackars småsparare som av rädsla låter sina pengar tappa i värde på sparkontot? Vad innebär detta ur ett större perspektiv? Det blir lätt lite dramatiskt när du gör dina inlägg och dina analyser. Det är säkert bra i syfte att locka läsare. Men med din förmåga tror jag att du kan bättre än då. Tack för en i övrigt intressant blogg som jag regelbundet följer.
Varför skulle C. det? Denne skriver en blogg med ögonblicksåsikter. C. är ännu ingen religiös ledare av vars ord man kan skriva en sammanfattande bok, att följa.
Nej förresten, det är just vad man kan, det finns tillräckligt många motsägelser för att den alltid skulle vara tillämpbar för ens syfte. Undrar om det är copyright på inläggen?
Lätt att blanda ihop vad jag skriver med vad jag tycker.
Jag kan skriva saker som jag finner som intressanta tankegångar, utan att själv tro på dem. Dessutom kan jag ändra mig, vilket sker hela tiden. Plus att i ditt konkreta exempel så är det inte 2008 längre, utan 2012. Bara en dåre kan inte ändra uppfattning på fyra år.
Men man kan konstatera att om RB fortsatt höja räntan 2008 hade vi fått en önskvärd avkylning av den svenska skuldbubblan och antagligen fått bukt med bostadsbubblan. Nu har istället problemen blivit större, även om krisen inte kommit än.