Statens Provningsanstalt (har tydligen bytt namn till Statens Tekniska Forskningsinsitut?), SP, har testat Andrea Rossis bluff E-Cat och konstaterar att den inte ger mer energi ut än vad som stoppas in elektriskt (Talentum/Ny Teknik och även en kritisk kolumn hos Talentum/NyTeknik).
Inget överraskande där alls. Om vattnet i “reaktorn” i själva verket inte kokar, utan man bara höjer kokpunkten på grund av högt tryck så man kan lura lättlurade att man nått kokpunkten, så var detta exakt samma resultat som tidigare.
Fast jag misstänker att de mest religiöst troende inte ger sig ändå. Iaf så har nu ett antal svenska investerare/lättlurade dragit tillbaka en tänkt investering i bolaget Hydrofusion på 65 MSEK efter att SP bekräftat det alla som kan lite gymnasiefysik redan visste. Rossi själv publicerar dock istället gamla mätvärden, som inte verifierats av SP och låtsas som ingenting.
Från Hydrofusions pressrelease:
“Hydro Fusion witnessed a new independent test of the high temperature ECAT prototype reactor on September 6th in Bologna. Although no full report has yet been received, early indications are that the results of the July 16th/August 7th reports could not be reproduced.
Hydro Fusion cannot at this stage support any claims made, written or other, about the amount of excess heat generated by the new high temperature ECAT prototype.”
Vi tar det igen: TANSTAAFL. There ain’t no such thing as a free lunch. När vi går mot en energikris så är inte Rossis E-Cat det sista försöket att lura till sig pengar på snake oil. Glöm inte de tre villfarelserna. Och glöm inte att SP inte är några akademiker som glider runt i tofflor på högskolan, utan ägnar all sin verksamhet åt just tester. Att SP kommer fram till en siffra som är 1/3 av vad som tidigare sagts är inget avrundningsfel, utan domen från ledande experter på mätteknik i verkligheten.
12 kommentarer
Då är det bara Brillouin Energy kvar i racet
Det nya namnet är Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och den fortsatta användningen av förkortningen SP verkar numera snarare stå för Science Partner. Förkortningen STF är ju upptagen ända sedan 1885.
Det är betydligt fler än Brillouin Energy kvar i racet. Högst osäkert dock om de har mer att komma med än Rossi har. Som inte heller verkar ge sig på grund av ett sådant här litet bakslag. Mycket märklig man.
Undrar om inte själva konceptet med lycksökare/lurendrejeri i energibranschen bara är i sin linda. 2010-talets pyramidspel?
Just det. Jag är väldigt misstänksam mot senaste aktieraketen på energiområdet "Cassandra Oil". Man stoppar in utnötta däck, gamla plastburkar, gummistövlar mm i en "svart låda" och ut kommer "fartygsdiesel". Man påstår att lönsamheten i detta bolag kommer att bli större än Lundin Petroleum, eftersom råvarukostnaden är nära noll, dvs man tar hand om miljöfarligt avfall – gratis.
Någon som kan organisk kemi, och kan förklara om processen ö.h.t. är möjlig?
Minns inte om gummi och plast består av långa kolväte kedjor, dock krävs ju en hel del energi att bryta ner materialet till kolväte i användbar form.
Ragunda: Tror processen heter "thermal depolymerization" på engelska. Det är isåfall inte ny teknik utan det finns pilotanläggningar utomlands. Dock så tror jag det krävs mer peak oil innan det blir lönsamt att göra olja av gamla gummistövlar – de har ju redan idag en alternativanvändning som direkt bränsle i brännugnar.
En rimlighets-check: när man byter däck så lyfter man däcken (även med fälg) förhållande problemfritt – ett däck väger alltså inte mer än en full tank (kanske 30-40kg). Hur många gånger tankar man innan man byter fyra däck? Mer än fyra skulle jag vilja påstå – så gamla däck räcker inte långt. Sen är det bara att fundera på hur mycket gummistövlar en normal familj gör av med osv. Jag har en känsla av att det här faller på att man inte kan skala upp det i tillräcklig omfattning. Sen kommer ju det dråpliga i att produkterna (däck mm) troligen kräver olja för att produceras.
För övrigt kan man redan tillvarata det "miljöfarliga" avfallet genom att elda upp det. Speciellt miljöfarligt behöver det inte bli.
Visst är det möjligt, men det är ju beroende av att det finns en massa avfall som råvara. Intressant är att just Ecat-Rossi hade ett liknande projekt i Italien i slutet av 1970-talet kallat Petroldragon. Det slutade med konkurs och en massa miljöfarligt avfall som Regione Lombardia till slut fick ta hand om.
Att Rossi måste vara medveten om bluffen är uppenbart (alltså inte bara en klåpare som tror på det han gör). Om han tidigt hade låtit en fristående renommerad organisation mäta energi in och energi ut ur hans mackapär, utan att behöva avslöja innehållet, och resultatet blivit positivt hade hela världen stått i kö för att köpa den. Det måste även Rossi ha insett. I stället baserar han sin mätning på hypotetiskt bortkokat vatten för att mäta effekt ut och felaktiga mätmetoder för att mäta effekt in. Redan första videon där knappt skönjbara ångpuffar ut kunde ses borgar ju för bluff; om man kokar bort 7 kilo vatten och leder ut ångan i ett rum borde det bli som i en ångbastu rätt snart.
Möjligen fick hans bluff alldeles för stora proportioner och han blev själv fånge i den – en rimlig förklaring.
Dock saknar inte historien underhållningsvärde. Kanske kan bli en film om hollywood nappar.
Statens provningsanstalt, var det inte de som godkände byggmetoden med enstegstätade pulsfasader?
Ja, någon på SP gjorde ett misstag för 15 år sedan, alltså går de aldrig att lita på i någon situation…
(SP har för övrigt sedan problemen upptäcktes varit en av de största kritikerna mot enstegstätade fasader – de klarade nämligen av att erkänna att de hade fel…)
Vattenfall verkar inte lita på SP, de utvärderar tekniken själva.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kall-fusion-utreds-som-ersattning-for-karnkraften