Nyproduktionen av småhus har kraschat under första halvåret rapporterar SCB.
Trots att man räknat upp inrapporterad statistik med 35%, för att ta hänsyn till den historiskt försenade inrapporteringen har byggnadet av nya småhus fallit med 74% i exempelvis Stockholm, 78% ner i Stor-Malmö och 65% ner i Stor-Göteborg bara det senaste året.
Nybyggandet av bostäder
i Sverige Källa: SCB |
Småhusbyggandet återhämtade sig inte nämnvärt efter den akuta finanskrisen 2008 och har nu fallit från toppnivåer om över 6000 bostäder första halvåret 2006 till 1716 första halvåret 2012.
På lägenhetsidan är man nu inte långt ifrån bottnarna från 2009.
Samtidigt rapporterar JM (OMX:JM) och Peab (OMX:PEAB B) om kraftigt försämrad marknad i Sverige. Utlandsverksamheten räddar JM:s siffror skriver Talentum/Affärsvärlden.
Veckochart JM |
Det påstås ju vara akut brist på bostäder på alla håll och tydligen lever tusentals hela familjer i kartonger under våra broar, men ändå byggs det alltså inget nytt. Verkligheten är dock att det inte råder någon bostadsbrist. De allra flesta har någonstans att bo och under broarna hittar man inte vanliga familjer.
Så varför byggs det inte? Svaret är helt enkelt att hela byggkedjan har maximerat sitt kostnadsläge för att blåsa kreditstinna svenskar, men man har nu nått till vägs ände. Trots billiga lån så har folk inte råd längre. Återinför plastmattor i badrummen, skippa spotlights i taken, skippa golvvärmen, skippa köksluckor i äkta solitt trä, skippa vitrinluckor och teppenyakihällar, skippa det inbyggda bubbelbadkaret och hemmaspat med sitt vattenfall, köp vitvaror och toalettporslin i Tyskland, sluta med marmor och granit som fönsterbänkar, skippa omöblerbara och dyra öppna planlösningar med kyrktak och fullhöjds fönster. Det går lätt att bygga för halva priset idag om man bara kastar ut inredningsmagasinens drömmar om ljust och fräsch och bygger klassiskt enkelt.
Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Det är inte bostadsköparna som tjänat på den lyx som byggts in i nya bostäder – det är de som har betalat. Förvisso med bankens pengar, men de kommer krävas in på ett eller annat sätt. De som tjänat är hela byggsektorn som kunnat ta ut vilka priser de haft lust med längs hela kedjan när krediterna har regnat över aningslösa svenskar. De har skrattat hela vägen till banken i sina BMW 740, men kanske börjar de bli lite väl hesa nu?
Åtta blogginlägg kvar.
25 kommentarer
När mina föräldrar byggde hus på 70-talet var det vanligt att man struntade i att inreda ovan-våningen.
Roade mig också med att räkna vad det skulle kosta att bygga samma hus idag med SCB:s inflationsräknare.
Huset var en normal 1,5-plans-villa med ovanvåningen ej inredd då. Huset kostade 300.000 att bygga och då gjordes vissa saker själva, långt ifrån ett nyckelfärdigt hus alltså.
300.000 1975 motsvarar 1 691 584 idag.
Är det mycket dyrare att bygga ett hus idag?
Man kan tycka att effektiviseringar samt ny teknik/material likväl borde ha sänkt kostnader..
Fråga rörande köpa saker från utlandet – någon som vet om det finns en bra sammanställning vad man skall tänka på (sunt förnuft..). Bra att dubbelkolla så man inte missar något..? Finns det några bra affärer för möbler/toa/kök ?
Man kan få ett Älvsbyhus för lite under den pengen, men annars börjar det mesta på en bit över 2 miljoner om man ska ha platta på mark. Sen vill man ju såklart har ryggåstak och italienskt kakel, köksö och rutor från golv till tak och öööööpppen planlösning och då springer kostnaderna iväg
Hur kan öppen planlösning göra att kostnaderna drar iväg? Mindre materialåtgång och mindre arbetstimmar?
Nja, det är betydligt dyrare att ordna de bärande delarna när man har stora spännvidder på utrymmena. Dyrast är "kyrktak" istället för traditionella takstolar. Beror förstås på husets utformning, men motsägelsefullt kan öppen planlösning och speciellt högt i tak vara dyrare. Men framför allt är folk beredda att betala mer för "ljust och fräscht".
Nått jag som eventuell kommande husköpare har noterat är att många av de stora kataloghustillverkarna som hitills bara levererat 2.5 milj + hus nu sedan några år i princip alltid har en "budget" serie där man kan göra "mindre tillval och ändringar" än deras tidigare modeller. Förmodligen har det blivit svårare att ta hutlöst betalt för "valfrihet" och tjocka tillvalskataloger sedan finanskrisen.
Förhoppningsvis leder allt detta till att nya hus blir billigare, men det kommer ta lite tid.
Som kuriosa så kostade huset mina föräldrar byggde år 1975 67000:- för 1,5 plan på 150 kvadrat. Det såldes som "fritidshus med permanentstandard" och det var nog ett budgethus även på den tiden, plastmattor i våtutrymmen och på alla golv utom v-rum samt 14 cm isolering i väggarna. Uppvärmt med direktverkande el. som tur var finns det en rejäl kakelugn som kan värma huset under vinterhalvåret till en rimlig kostnad
Jag skulle tro att snittvillan som byggs idag ligger på 2.5-3 miljoner.
men 3-4 miljoner är ingen ovanlighet. Detta gäller i Luleå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För mitt förra hus, en villa i Partille på ca. 90 kvm, kostade allt byggmaterial 7 500:- år 1945. Då ingick extrapaket för källaren som innehöll en källartrappa, två ytterdörrar, 8 fönster och 4 innerdörrar vilket i sig kostade 350:-. Avräkningsnota från HSB fanns kvar. Kollar jag på historia.se så skulle detta motsvara 141 039:- i 2009 år kronor baserat på KPI. Det skulle motsvara 690 323:- mätt i löne index för manlig industriarbetare/hantlangare, 360 203:- mätt i silver eller 264 541:- mätt i guld.
Frågan är om jag skulle kunna få allt byggmaterial (grund, väggar, takpannor, virke, fönster, dörrar m.m.) för ett hus på 90 kvm för under 700 tkr idag? För under 360 tkr tror jag inte det är möjligt.
Tja, någon effektivisering har vi uppenbarligen inte sett inom byggbranschen. Samtidigt var ditt hus från 1945 oisolerat.
Ett problem är att leverantörer begränsas i allt större utsträckning till ett oligopol, medan man 1945 antagligen hade ett fristående tegelbruk inom några kilometer och det fanns fler sågar än det finns frisörer idag.
Eller åtminstone fler sågar än det finns pizzerior idag.
Min morfar ägde själv några sågar då. Huset som jag nu bor i som han lät bygga 1952 innehåller dock inte mycket trä utan är ett betonghus. Han ville slippa få Skatteverket efter sig med granskning varifrån materialet till huset kom. Betong höll han inte på med så då kunde Skatteverket inte beskylla honom för att ha tagit det privat från sågen. Har nog inga uppgifter om vad huset kostade 1952 vilket hade varit intressant. Hur många betonghus byggs det idag som inte är flerfamiljsboenden?
Positivt för bostadspriserna med andra ord! För antar att vi blir fler och fler i Sverige.
Man kan kanske öka bostadspriserna genom att tvinga folk med arbeten att köpa bostad för att alla hyresrätter fyllts med folk som inte har arbeten och knappast ens klarar av att prata svenska. Men det är säkert ganska naivt att tro att det är bra för någon.
Vid lågkonjunkturen 80-90-tal sjönk småhusbyggandet med ca 95%. En stor utslagning följde och sedan startade man upp igen (typ LB-Hus)utan skulder.
Småhusbranschen/byggbranschen är rutten bl.a. pga statens subventioner och de administrativa kostnader och administrativa problem som stat/kommun lägger på konsumenten.
Konsumenten är i normalfallet okunnig om byggande varför den säljare som ljuger mest också säljer mest. Okunnigheten om praktiska ting är nog mycket större idag än den var på 50-60-talen vilket ytterligare förstärker de strukturella problemen.
Varför byggs det inga nya bostäder idag?
Kan det bero på att de som bygger inte får objekten sålda till de priser de vill ha? Är de för giriga eller är det kunderna som är för försiktiga?
Eller kan det vara så att de upplever prispressande konkurrens? Konkurrens från begagnatmarknaden? Dvs alla de som sitter på överbelånade hus och skall svettas när priserna rasar, som Cornu länge hävdat!
Jag vidhåller: Så länge vårt land attraherar allt mer folk behövs bostäder som måste byggas. Så länge byggkostnaderna är höga och vårt land inte går in i en mörk reccesion så länge kommer bopriserna att bibehållas.
Du har fel som vanligt.
http://www.hemnet.se/bostad/3651077
15 k kvadraten i byggkostnad på sin höjd.
Befolkningsökningen består enbart av invandrare som inte tar sig in på arbetsmarknaden – de har alltså inga pengar att köpa bostad för. Visserligen skapar de ett behov av nya bostäder då de tränger ut yngre (folk som ännu gett sig in på bostadsmarknaden) etniska svenskar från hyresmarknaden och som nu måste köpa sig en bostad – men det finns såklart gränser för hur mycket de kan betala…
Du glömmer att föreningen kan ha lån på ytterligare 10-30k/m2.
Anders -man kan ju alltid hoppas att jag har fel. Men hur förklarar du den låga nybyggnadstakten?
Om det går att bygga nytt billigare än begagnatpriserna varför tvekar byggbolagen då? Är det en kartell som vägrar om de inte får bra lönsamhet?
Fast du kan ha en poäng-bygger kommunerna billigt så får de andra problem. Miljonprogrammen har ju visats skapa andra problem med inflyttning av resurssvaga och skapa segregation.
RE: Wofser
Några 30 k i lån kan du glömma, avgiften ligger på 550 kr/m2 och år, värme och vatten ingår (låt säga 150 kr/m2 och år). OM vi säger att inget annat ingår i avgiften (knappast troligt) så skulle 400 kr/m2 och år gå till låneräntor, säg 4 % (inga ränteavdrag i BRF) vilket skulle innebära 10000, 24000 totalt (för bottenvåningen, blir lite (typ 1000 kr/m2 och våning, toppvåningen är dyrare) dyrare ju högre upp lägenheten ligger, men nu pratar vi som sagt byggkostnad. 24000 totalt med tomt och en ganska god standard. En byggkostnad på MAX 20000 kr HÖGT RÄKNAT, men troligen ligger den snarare på 15000 kr/m2
Anledningen till att det är "billigt" handlar nog att den ligger i Snåland, de är mer hushållsamma, var och varannan har en liten entreprenör i sig osv. Den genomsnittliga snålänningen har nog hyfsad koll på vad saker å ting kostar och maxar inte sin kredit. Tänk då på vad det skulle kosta om de byggde med lite enklare standard…
Oppti:
Det finns en viss kartell/oligopol bland byggare, helt klart. Småbyggare får ingen marktilldelning. Sen är det såklart en hel del orimliga krav på byggandet – alla ska handikappanpassade osv.
Någon brist på mark är det ju knappast, varken i Stockholm, Göteborg eller Malmö…
Bra att nån kan bygga billigt! Men denna lägenhet har legat ute till försäljning i 150 dar. Kan det vara så att husen runt omkring är billigare att bo i?
En månadskostnad på 11 000 vid kontantinsats på 260 000 visar att det inte är gratis att bo i Habo. Inte ens i en billigt producerad lägenhet!
Saknar Habo jobbtillfällen?
Får man inte bostadsbidrag i bostadsrätter?
Dom bygger det, det är inte klart. Var i krokarna under sommaren.
Det finns ett till skäl till att det blir dyrt att bygga bostäder i detta land..det stavas – Boverket – http://www.boverket.se/Bygga–forvalta/Nya-byggregler-1-janauri/
Så det är inte bara giriga byggherrar som är skuld i kostnadsökningarna …eller..
"Den 1 januari 2012 trädde Boverkets ändrade byggregler, BBR, i kraft. Det är resultatet av ett omfattande revideringsarbete som har genomförts i dialog med bransch och myndigheter. Avsnitten om energihushållning och brandskydd är ändrade. Dessutom inför Boverket regler om ändring av byggnad i BBR."
Hummm…dvs det går inte att bygga "billigt" hur gärna man än skulle vilja…för då bryter man mot reglerna….å det får man inte….. så det är bara att låna-betala-knyta näven i fickan eller ….bo i hyresrätt…vilket inte heller är billigt med "marknadshyrestänket"……
– SUCK! –
Hur skulle man på laglig väg kunna bygga så billigt som möjligt (utan att tumma på kvalitet och livskvalitet)?
Skulle det vara hållbart att importera materialet, och isf hur går man tillväga? Finns det folk som kan utföra detta åt mig?
Kakel och klinkers kostar bara en bråkdel redan nere i tyskland,jag läste en utträckning för några år sedan och då kunde du bila ner till italien och leva på gott på hotell i två veckor enbart på förtjänsten av kaklet till kök och badrum och fortfarande ha gjort en bra förtjänst jämfört med dom icke vinstdrivande bygghandlarna här hemma