Nu, klockan 0900, har alla anställda hos Sony Mobile (fd Sony Ericsson) i Lund samlats på Din Vän Banken Arena för ett informationsmöte om de förestående neddragningarna (Talentum/Ny Teknik).
Enligt uppgift kommer all hårdvarutuveckling läggas ner, liksom huvudkontoret för bolaget, som flyttas till Tokyo. Det innebär att i princip all Powerpointkompetens i det sk Vita Huset i Lund kommer få gå, dvs legal, sales, operations etc.
Malmöområdets bostadsmarknad
är redan en bra bit ner under vattnet Foto: Malmöbo |
Kvar förväntas ca 1 500 mjukvarutuvecklare vara, medan säg 1 000 anställda och kanske 500 konsulter får gå. Sony Mobile kommer därmed inte längre utveckla hela produkter. Vart hårdvaruutvecklarna ska ta vägen i ett Sverige där hårdvaruutvecklingen av mobiltelefoner därmed är officiellt är stendöd kan man ju fundera över. Facit: 650 anställda och 350 konsulter blir av med sina tjänster, se längst ner.
Dock menas det hos Bonnier/Sydsvenskan att det inte ska vara värstascenariot som informeras om i denna stund. Det vi antagligen ganska snart.
Som bekant har Lund redan drabbats hårt av massiva nedläggningar hos de stora arbetsplatserna som t ex Astra Zeneca. Bostadsmarkanden utvecklas därefter och med 1 500 friställda högavlönade och högutbildade så lär knappast bostadspriserna ta ett ryck uppåt. Kom ihåg att om man har hög lön i Sverige så har man ofta desto högre skulder. Och nu riskerar hundratals högavlönade runt Lund ett besked om arbetslöshet.
Tillägg: Bonnier/Sydsvenskan rapporterar nu om siffror på mellan 400 och 600 jobb som försvinner, där spridningen beror på osäkerhet om konsulter räknas in i detta eller ej. Sydsvenskan har också fina foton med hur boskapen vallas in till slakteriet. Att döma av åldern på fotona handlar det om mycket 70-talister och 80-talister, vilket stärker tesen att det i stor utsträckning är högbelånade som drabbas.
Tillägg 2: Beskedet har nu kommit i ett pressmeddelande. 650 blir av med jobbet, oräknat konsulter. Totalt får 1 000 gå, där de allra flesta övriga 350 är svenska konsulter. Se även Bonnier/Sydsvenskan, Bonnier/DN eller Talentum/NyTeknik. Den uppgift jag hade var i stort sett helt korrekt. Huvudkontoret flyttas och hårdvaruutvecklingen läggs ner. Eventuellt ingår inte uppsägningarna på huvudkontoret, som flyttas om en dryg månad, inte i siffrorna 650 + 350 (Schibsted/SvD). Huvudkontorets tjänster försvinner inte ur koncernen, utan bara flyttas till Tokyo. Därmed blir fler än 1 000 berörda i Lund.
41 kommentarer
Lund drabbas av nedläggningar!
Bla den stora satsningen på neutronkanoner. Den läggs nu ner under den Skånska myllan.
Sen har ju Lund nära till Malmö, vilket göder den Lundensiska bostadsmarknaden.
Inflyttningen till Malmö ger god tillväxt i Lund!
Ja, det måste ju vara därför villapriserna i Lund fallit 13% på ett år.
Kommer mestadels vara gästforskare som jobbar på ESS (samma sak på CERN i Geneve f.ö) Och de kommer bara vara i Lund tillfälligt, att de då skulle köpa bostad är hyfsat orimligt… …OCh de skulle knappast ge sig in den förvirrade lundensiska bostadsmarknaden där en katalog"villa" i utkanten av Lund (precis innan fälten tar vid) kostar 4.5-5 miljoner kr.
Malmö har f.ö aldrig gött Lund, tvärtom, Malmö har överlevt tack vare inflyttning av akademiker från Lund, och företag som startats i Lund. Malmö är en parasit på den svenska samhällskroppen (det var staden redan invandringen sköt i höjden, men det är än värre nu) och skulle inte överleva en dag utan bidrag från rikare kommuner.
skönt att invandrarkommentar kom tidigt så vi slipper den sen.
Ett stort gäng arbetssökande flödar därmed ut på arbetsmarknaden. Det måste vara ganska utmattande att verka i en bransch som antingen går som tåget eller tvärdör. Ericsson, Sony Ericsson och nu Sony i Malmö. Vem söker sig nu till telecombranschen?
Tydligt är det att när det lokala ägandet försvinner så försvinner huvudkontoret. Med det så hamnar site:n i bakvattnet och får inga större satsningar. Verksamheten vattnas ur under en längre tid. Kanske var det rätt i just detta företag och med dess verksamhet. Vad vet jag.
Det är så otroligt farligt om detta sker i för många svenska verksamheter.
Det ända som blir kvar är vi vanliga idioter med våra fina hus och bilar med jätte lån på banken……..
"Det ända som blir kvar är vi vanliga idioter med våra fina hus och bilar med jätte lån på banken…….." Det är ungefär det som hände i Lettland för en del överbelånade. Tyvärr drabbar det hela befolkningen. Alla får vara med och betala.
Jag står själv med flyttkartonger i vardagsrummet på en nyinköpt villa i Lund… vi hoppas på Max IV och ESS, mao. att skattepengar skall hålla marknaden vid liv. Iofs så är Lund extremt beroende av skattepengar redan nu, med sjukhuset och universitetet… Men denhär nyheten är inte direkt positivt för bostadsmarknaden i Malmö, Lund ,Kävlinge, Staffanstorp, Lomma, Dalby, Södra Sandby osv.där det fortfarande byggs trots att bomarknaden står stilla. I lund projekteras för fullt den nya stadsdelen Brunnshög, som skall erbjuda boende för ytterligare 50 000(!) människor. Jag tror/hoppas dock inte man kommer att sätta spaden i marken, såsom trenderna ser ut nu. /Mats L/
För den intresserade http://web.lund.se/kultur2/kulturdefault____61907.aspx. Det var ett stort projekt för Lund det där.
Det är väldigt bra att de tänkt lite på att variera stadsmönstret, men det är fortfarande enbart i samtidens anda.
Men Max IV och ESS är beroende av europeiska pengar. Inte minst spanska, då utvecklingen ska också ske i Bilbao. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Spallation_Source. Det innebär att även om målet är att det ska bli klart någon gång så är risken att om de bidragande länderna inte klarar av sina prioriterade områden att man kommer behöva dra ut på tiden på det här bygget. Eller om några av finasiärerna drar sig ut.
Kan Sverige och Danmark i värsta fall finansiera det här själva eller är det alldeles för dyrt för två nordiska länder?
Tur att vi har tjänstesamhället att falla tillbaka på. De uppsagda kan ju alltid omskola sig till frisörer och klippa håret på varandra.
Eller varför inte bli modebloggare… vi har ju det svenska "modeundret"…
Alternativt kan vi lite djärvt satsa på att importera frisörer. Det har nog ingen tänkt på förut?! 🙂
Jag kan tänka mig mängder med produkter som liknar en mobiltelefons hårdvara eller mjukvara så jag är inte orolig för de uppsagda.
Ge exempel på sådana som tillverkas i Sverige?
Huawei och ZTE tillverkar små basstationer (picobasar) som ska sitta på var och varannat hustak. Det är nog en liknande produkt från en hårdvarukonstrukörs perspektiv. Dom har förresten anställt massa ericsonare i Stockholm, men det kanske upphör om Kinesiska regimen får ont om pengar.
” ett Sverige där hårdvaruutvecklingen av mobiltelefoner därmed är officiellt är stendöd”
ST-Ericsson har väl fortfarande 1100 i Lund?
Sony utvecklar/designar telefoner. ST-Ericsson utvecklar kretsarna med modem och processorer som sitter inuti telefonen.
Frågan är hur länge ST-Ericsson överlever. Och glöm inte att Sony Mobile var en kund till ST-Ericsson. Återstår att se hur länge. Se t ex
http://www.electronicsweekly.com/blogs/david-manners-semiconductor-blog/2012/02/whats-in-store-for-st-ericsson.html
ST-Ericsson söker just nu exakt noll (0) tjänster i Sverige enligt Stepstone som hanterar bolagets rekryteringsannonser.
🙂 Det KAN inte vara så att du regelbundet läser Mannerisms (det gör jag). Jag har inga invändningar mot det du skriver nu. Nitpickade bara lite grand på ”officiellt stendöd”.
Man hoppet är INTE ute för ST-Ericsson i Lund! Det här är en bransch där ledarhästen ständigt växlar. I Lund sitter en expertis som härstammar i rakt nedstigande led från mobiltelefonens gryning – de bygger små och strömsnåla grejor och bedöms ha en bra chans när hårdvaran går vidare till nästa generation, http://www.etn.se/56266
De gamla telefonnätens kärna blir mer och mer obsolete, och ersäts av IP-nät. Det man kan ta betalt för blir mer och mer mjukvara som kör i molnet och hårdvaran som man kan ta betalt för skjuts ut i ytterkanten av näten, typ antenner och mobiler. I en inte alltför avlägsen framtid är det bara IP direkt mellan mobilerna. Talet blir, eller är redan, en sekundär inkomstkälla. Mobilerna (terminalerna) utvecklas vidare och produceras i lågkostnadsländer. Senare flyttas utvecklingen av även de perifera delarna av näten. Större spelare som Ericsson flyttar utveckling och tillverkning till Asien, samt säljer helhetslösningar som att drifta hela nät. Operatörerna köper nättjänsten av /// som blir en ren tjänsteleverantör. I visionen 50 billion devices ligger hemligheten i det som /// ska tjäna pengar på framöver, väldigt lite på varje device, men väldigt många blir bra med pengar. Frågan är om det behövs några ingenjörer i Sverige för det. Funderar på att gå en kurs i att fläta bastkorgar. Kanske går att exportera till Somalia.
Nja. Jag har haft en del att göra med Kina och Indien, och kan säga så mycket att jag betalar hellre för en svensk ingenjör än 5 i Indien/Kina.
Det kanske inte är sant om 50 år, men så är det nu. Det är fullkomligt sanslös så mycket fel det blir.
Det finns ju företag i branschen som går fruktansvärt bra. Om dom har bra kompetens kommer dom bli upplockade av Apple, Google mfl som gör lurar. Fast det kanske inte är dom bästa som får gå. Och synd är det ju även om inkompetenta personer.
Apple och Google finns inte i Lund…
I övrigt verkar knappast Apple behöva hjälp av Sony-"kompetens" och Google har som bekant köpt Motorola.
Så vi har 650 högutbildade som är på väg att flytta till Stockholm och som kommer bjuda desperat på lägenheter när dom fått jobbkontrakt där.
Apple köpte för ett par år sedan malmöföretaget polar rose så visst finns Apple representerade i regionen, om än i liten skala.
Ledsamt men väntat…Jbobade självsom teknikkonsult mellan 2006 och 2008 på Sony. Då var det många konsulter som gick över dit men jag ville inte då jag trivdes som konsult och dessutom trodde Nokia (så fel, med facit i hand blev det Samsung) och efter hand Apple skulle knäcka Sony. Flyttströmmen går sedan ett tag på andra hållet, från Sony till konsultföretagen.
Magnus Redin: kan man hoppas att Sverige blåser liv i atomkraften igen, så kanske några av Sveriges många arbetslösa ingenjörer kan få jobb – fast vi måste utbilda lite fler med "kärnkompetens" innan dess…
Det måste bli svårt att blåsa liv i atomkraften efter som universiteten varit förbjudna att forska i ämnet (hot om indragna pengar). De har inte ens fått göra sammanställningar över den forskning och framsteg som bedrivs utomlands.
Synd om forskarna på Chalmers och KTH då?
Ronny, just därför jag efterfrågade mer utbildning i kärnämnen, innan man kan starta upp atomkraften på nytt.
Hoppas också ev. framtida kraftverksplanerare förstår vikten av att ha kraftverken vid kusten (helst någonstans med låg tsunamirisk) så kylvattnet inte sinar:
http://www.smartplanet.com/blog/energy-futurist/the-energy-water-nexus-2012-edition/560
Ja, kärnkraftverk ska ha tillgång till kylvatten och i de flesta fall har lokaliseringen varit lämpligast vid en kust på grund av det tillgängliga vattnets volym.
Men även stabil berggrund (förutom jordbävningrisk även läckor, och strukturella egenskaper) är viktiga, liksom annat.
Det tråkiga är att även om man bygger ett kärnkraftverk en bit bort från många större samhällen så tenderar folk att flytta allt närmare. Liknande är det med vattenkraftverk och dammar till dem. Eftersom vattenlinjen nedströms blir lägre flyttar folk närmare (trots att de inte borde göra det) och till slut så bor de vatten/sjönära och får översvämning i vardagsrummet när väl kraftverksadammen måste lättas för att inte brista och vattendragen nedströms svämmar över.
Ugewis- tack för länken.
Lund har några entreprenörer i världsklass som skapat företag som Anoto och Axis. Med lite tur kommer nåt nytt sådant företag skapas med dessa uppsagda. Ofta får man nåt halvår/helårs lön vilket är perfekt för att projektera.
Du tycker själv att det känns troligt att uppsagda ingenjörer kommer starta världsledande företag bara sådär? De anställda på Sony Mobile, Ericsson, Ericsson ST och allt vad de heter får sägas vara de moderna bruksjobbarna, de som ambitiösa och kunniga har för länge sedan slutat och startat egna företag.
Jag är ärligt talat kluven, därav tur. När Ericcson la ner en massa i göteborg för 10 år sen blev alla jätteglada över 1-1.5 års lön och satt & tittade på Rikki Lake eller vad dom nu gjorde. Nästan inga startups knoppades av vilket förvånade mig.
Däremot räcker det med en driven person för att starta igång nåt. Några drivna startade Drutt och tog ombord folk som kunde jobba fritt i början (mot optioner förmodar jag). Det finns en imponerande entreprenörsanda i den lilla staden Lund. En Christer Fåhræus eller två och saken är biff.
Skrattade lite åt det där med Rikki Lake. Ja, sorgligt nog tog många ledigt för pengarna. Å andra sidan fanns det ju dåligt med jobb där i den göteborgska IT-svängen ett tag 2002-2004.
Finns väl nästan ingen Ericsson kvar alls i Göteborg längre.
Just det som var så förvånande. Det finns aldrig så bra tillfälle att starta nåt som i kristider – man kan välja och vraka bland duktigt folk. Dessutom, vad har man att förlora om man ändå är arbetslös? Det är inte direkt så att arbetsgivaren sitter och honorerar en MBA i Rikki Lake över att nån prototypat en firmaide.
Precis. Om inte annat kan man som IT-nisse engagera sig i ngt Open Source-projekt så man har en referens på att man lärt sig ngt medan man var mellan jobb. Det är en ganska unik möjlighet för IT-nissar att öka värdet på sin kompetens genom arbetslöshet.
Kanonbolaget Axis kan kanske suga upp en del av de duktigaste…resten får väl söka jobb i Danmark eller hos Immigrationsverket
http://www.bjurfors.se/Bostad/Skane/Lomma/Lomma—STRAND3/
Nån som känner sig manad å lägga 70000 kr/m2 och totalt 11.5 millar för en bostadsrätt nån mil utanför Lund (tänk på att det blir pendlingskostnader då det knappast finns några högavlönade jobb i Lomma)
Men ni får ju iallafall havsutsikt!!!
http://www.jm.se/bostader/sok-bostad/skane/lomma/
Lite deprimerande är det ju.
Vi har outsourcat tillverkning till billigare länder. Och det har nog varit nödvändigt för överlevnad.
Men våra ingenjörer är relativt lågavlönade i ett internationellt perspektiv. Och Astra och nu Sony visar att vi inte kan behålla den typen av verksamhet heller.
Så man kan ju fråga sig vad vi ska kunna leverera som andra vill köpa.
Genusvetare kanske någon menar, men jag är inte alldeles övertygad om den stora internationella efterfrågan på deras tjänster.