Tyska SAP är som bekant ett IT-system avsett för att sänka organisationer och företag utanför Tysklands gränser och kallas ibland för Hitlers hämnd. Tyska försvaret Bundeswehr kallar systemet för Schreck, Angst und Panik, medan det av svenska försvaret kallas för PRIO.
Inte bara har nu SAP piratkopierat programvara från Oracle och sålt vidare till kunder, och ser nu ut att åka på otroliga 2 miljarder dollar i skadestånd, utan man har ju också på egen hand slagit ut svenska försvaret. Vilket iofs inte är så svårt, men det fantastiska är att det skett utan att avfyra ett skott.
![]() |
Autentisk moralhöjande
PRIO-reklam internt hos Försvarsmakten |
Att beställa en reservdel tog förr 4 – 5 knapptryckningar – välj reservdel, antal, kostnadsställe (=vem ska betala) och leveransaddress. Det är ungefär vad det ska ta att köpa något online. Men i svenska försvarets anpassning av SAP så krävs det över 50 st handgrepp. Fråga er om ni hade köpt något från en butik online om det krävdes 50 st klick för att kunna köpa?
Exempelvis måste man mata in samma uppgifter flera gånger, SAP är nämligen något så unikt som ett IT-system som inte håller ordning på något åt dig, men t ex kan hosta upp sifferkoden 324593499 i steg 13, som du ska hålla i huvudet och mata in i steg 43 för att allt ska fungera.
Detta är inte unikt för PRIO, utan gäller alla SAP-installationer. AstraZeneca i Södertälje har förlorat 1.5 miljarder kronor på några månader sedan man införde SAP och viktiga mediciner kan inte levereras till apoteken (Talentum/Affärsvärlden, Talentum/Ny Teknik). Så de som fortfarande jobbar kvar i de icke nedlagda produktionsdelarna av AstraZeneca i Södertälje har alltså drabbats av Hitlers hämnd. AstraZeneca är ju i stort ett brittiskt företag.
Men ändå så lyckas SAP sälja in nya projekt.
Hur det går till vet ingen. Antagligen finns det referenser om att chefer som beställde SAP har blivit befordrade eller fått högre lön, alternativt fått jobb på SAP efteråt.
31 kommentarer
Det är mycket möjligt, att betalas ut dusörer under bordet i våras (mars) införde ett känt svensk/schweizisk företag Ett nytt lönesystem från SAP trotts i stort sett att alla var emot det, i skrivande stund så får ansvarig verkstads chef gå in och manuellt godkänna varenda medarbetares lön systemet kan inte hantera flextider eller summera ihop antal arbetade timmar så det blir rätt, vilket är ett mysterium då det påstods att det var mängder med nöjda användare och ingen före oss hade märk att systemet inte ens kan lägga ihop två plus två utan att det bli något i stil med 3.467
Intressant. Jag vet att Ericsson införde SAP som ersättning för sina gamla risiga datasystem omkring år 2000. Det gällde i stort sett hela flödet från offert till sista leverans tror jag. Sedan har ju företaget haft sina problem. Skall vi anta att SAP spelar någon roll i eländet?
Används även för att rapportera tid för de anställda. Det är faktiskt så "användarvänligt" att man drar sig för att rapportera tid, så att påbud uppifrån regelbundet måste utfärdas för att rapporteringen ska inträffa.
Personligen tror jag att SAP är ett led i skaffa tysk världsdominans genom att uppta konkurrenternas tid med ickeproduktiva aktiviteter och skapa frustration, vilket ytterligare försvagar produktionen.
Efter en session med SAP går man gärna och fikar en halvtimme för att lugna ner nerverna och komma ner i arbetsmod igen.
Låter faktiskt väldigt sannolikt. SAP som tyskt internationellt konkurrensmedel. Utlänningarna betalar ju rent av för det hela.
Björn Nilsson, när Ericsson började gå utför och Nokia gick spikrakt upp (båda hade infört SAP), så gick snacket att Ericsson hunnit längre i sin SAP-implementering. Nu har väl Nokia "kommit ikapp". Men naturligtvis finns andra kända orsaker som eventuellt kan rankas högre.
Undrar om SAP ändå inte var bättre alternativ än det primitiva sjuttiotalssystem från USA som förslogs som alternativ när Ericsson gjorde systembyte? Det finns grader även i helvetet …
Ja och tacka vet jag vad mycket pengar man "sparat" genom att outsourca support och Change requests till Indien, även mindre uppsättningar som tidigare tog minuter att göra tar nu dagar… veckor… och ibland ännu en smula längre tid.
Men ack och ve… det går i alla fall att få ut rapporter i Excelformat.
Björn Nilsson,
Jag jobbar i ett stort, svenskt telekomföretag som infört SAP. Jag tror inte SAP i sig har dragit ner företaget, därtill är det för stort. Men det har kostat stora pengar. Jag vet inte hur mycket. Jag föreslog 10 miljarder, och då sa någon tiotals miljarder. Det handlar om den magnituden, kan dock inte säga hur många. Horder av konsulter från företag som Accenture har upptagit hela kontorskorridorer där de jobbat bara med anpassning i månader, kanske ett år, bara för delar av jobbet. Gissa vad sånt kostar. Länge var tidrapporteringen minsta sagt skakig, och systemet är fortfarande inte användarvänligt. Systemet är tänkt att hantera allt på samma ställe, så att en projektledare kan hantera projektplan och timmar i SAP, men ingen vet hur man gör, och det är en mardröm att få access. Så projektledare hanterar sin tidrapportering parallellt i Excel eller MS Project, vilket gör att alla projektmedlemmar tidrapporterar dubbelt. Få vet vem som rapporterar tid på deras projekt i SAP, eftersom få vågar gå in i SAP överhuvudtaget.
Jag tror inte det påverkar företagets framgång eller motgång, men inte hjälper det, direkt.
/Mikael
Tack för informationen Mikael. Jag blir bara än mer glad att tiden i det stora bolaget (just det, telekom) tog slut för länge sedan för min del när jag läser detta. Man sålde fabrikerna och köpte kaos i stället, som det verkar!
Ang E och nedgången i början på förra decenniet så känner jag till så mycket som att det berodde på att DAMPS gick i graven. Där hade E konkurrerat ut övriga och kunde ta ut enorma överpriser. Dessa vinster försvann på en gång när många operatörer gick över till gsm (och kanske cdma). Även om E fick sälja GSM så var marginalerna mycket lägre, och även volymen eftersom det fanns mer konkurrens där.
(Att Sven-Christer Nilsson blev vd berodde på att han satt som ansvarig för DAMPS och var den som drog in den mesta vinsten i bolaget. Att det inte var tack vare honom framgick väl senare).
Skälet till att USA-operatörerna gav upp DAMPS var att varje gång dom var till Kista på besök så tittade dom på vilka terminaler som såldes där och blev förbannade för att något liknande inte fanns för DAMPS. Till slut tröttnade dom.
SAP har säkert kostat men det är felräkningspengar jämfört med vinstbortfallet för DAMPS. SAP har väl förhoppningsvis sparat in något också.
Vem är IT ansvarig numera? 🙂
Förmodligen Yoda…
Det vore kul att se en långtidsstudie med lönsamhet som en funktion av affärssystem över tid… 😀
Finns säkert ett negativt förhållande. När företaget väl växt till sig och blivit stort blir de gamla system just för gamla och så finns det miljarder att blåsa på SAP. Så då gör man det, men som redan moget företag har man tillväxtfasen bakom sig och företaget stagnerar. Behöver inte ha med SAP att göra.
Se SAP mer som ett symptom = feber, inte själva sjukdomen.
SAP är ett utmärkt exempel på att den extremt komplexa värld som vi lever i börjar krackelera. Generellt sätt kommer det framöver att vara störst störningar där den mesta komplexiteten finns. Var vill du vara?
SAP visar alla symptom på ett gammalt system som transformerats med ett lager GUIn och scripts för att bli mer modernt, men den gamla ruttna kärnan lyser igenom för användarna och leder till nervösa besvär.
Förmodligen har systemet dock en heltäckande skalbar funktionalitet som man säljer på, inte användarovänlighet och frustration – det är ju oftast inte användarna som tar den typen av inköpsbeslut på större företag.
Finns det något som är bättre än SAP?
Dvs gör det som SAP gör men billigare/enklare/bättre.
Och inte nu att det nog finns, eller borde finnas, utan faktiskt finns. Och inte bara löser en del av det som SAP gör.
Frågan är seriös. (Jag känner inte till konkurrensläget idag).
IFS är i alla fall billigare, och lättare att sätta upp och anpassa. Om det kan allt som SAP kan vet jag inte. (Jag har aldrig jobbat med SAP.)
Man behöver inte kunna allt som SAP kan för att sköta om ett företag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det började innan PRIO, de tyska infiltratörena på FMV köpte in Mercedes Sprinter som terrängbil redan 2000.
@Pompe – och Leopard köptes ännu tidigare. Där finns förresten rätt mkt muthärvor att gräva i…
Ang SAP – elaka tungor säger att SAP säljs in i styrelserummet. Man utlovar kontroll och detaljkunskaper kring flöden och logistik. Säg den styrelsemedlem i en större industri som inte lockas av den tanken.
Scania har medvetet inte implementerat SAP – får se hur länge de orkar hålla emot nu när inte Leif Östling bromsar längre…
Det är inte bara elaka tungor. Så är det. Med pompa och ståt samt överdådiga presentationer som lovar total kontroll.
Har varit utanför IT-konsultsvängen så länge att jag lyckats glömma bort att SAP ens existerade. För 15 år sen var det de två grundargubbarna som hade järnkoll på allt och ingen annan fick hela pusslet. Hade en polare som jobbade för dem och han var helt hjärntvättad…
Undrar om skånetrafiken har ett SAP system i sina biljettautomater för det är oxå ca50 tryck innan biljett kommer ut.
Blanda inte ihop Wehrmacht och Bundeswehr!
Bundeswehr heter det numera efter återupprättandet av tysk militärmakt på 50-talet. Har själv som svensk militär växeltjänstgjort i tyska armén. Den ihopblandningen gör man bara offentligt en gång, tro mig…. 😉
Att bygga ett bransch (eller företagsanpassat) ERP-system (eller de andra förkortningarna på samma sak) kostar mindre än att implementera SAP eller Oracles variant.
En bra databas (sql eller nosql) är grunden. Helst opensource.
Att bygga ett bransch (eller företagsanpassat) ERP-system (eller de andra förkortningarna på samma sak) kostar mindre än att implementera SAP eller Oracles variant.
En bra databas (sql eller nosql) är grunden. Helst opensource.
Haha jag har ingen egen erfarenhet sv SAP men man kan ju fråga sig vad EROEI blir där.
Nu känner jag varken till SAP eller PRIO-projektet i detalj, men det kan vara så att problemen inte ligger i verktyget SAP utan i lösningen PRIO. Lägger man inte tillräckligt med tid på verksamhets och informationsanalys så kan man misslyckas oavsett verktyg. Om lösningen sedan inte är i linje med hur organisationen funkar så får man ytterligare problem. Och givetvis kan den vara implementerad slarvigt, projektlednongen kan ha haft fel prioritering etc.
Systemutveckling är helt enkelt något av det svåraste som finns?
SAP kan ju också förstås vara ett dåligt verkt helt enkelt. Finns det för övrigt ingen som har exempel på en bra SAP-implementation?
När du köper in någon av SAP modulerna så köper du i teorin även in affärsprocessen. Detta är smart och många som bara jobbar
med IT förstår inte varfär detta kan vara en fördel. Men vad är det som gör ditt företag så unikt att du inte kan följa
standardiserad "bas process" för Supply Chain som änvänds av 100 tals andra kunder?
Varför vill du ens bygga ett eget system för detta när du kan köpa in ett färdigt?
Som jag ser det är "problemet" att detta självklart fungerar extremt effektivt när du skall sälja in
lösningen, men många företag är i praktiken inte redo att även ändra sina processer rakt av. Det är för svårt och/eller så finns det specifika krav som gör att du behöver ändra i en standard process.
Därav "anpassningar" vilket är det igentliga problemet, oavsett vilket leverantör du väljer.
Sedan finns det så klart många fall av ren inkompetens där man inte ens är medveten om skillnanden
mellan process och system och hur förändringar av det ena påverkar det andra etc.
Det är också då du hamnar i en situation där tidsramen och kostnaden för ditt anpassningsprojekt sticker iväg rejält.