Bonnier/DN slår på stora krigsrubriker om att svenska skördar regnar bort, men DN är en tidning ifrån Fjollträsk, så man tittar kanske inte längre bort än Mälardalen, vilket är stockholmarnas definition på “landet”. Som alltid finns det stora regionala skillnader. Tvärt om talar LRF om att Sverige som helhet får en skörd över medel.
Att skörden i landet som helhet blir god är förstås dubbelt dåliga nyheter för dränkta bönder i Mälardalen. Det betyder att de inte får mer betalt för de grödor som inte ruttnat bort. Som bekant är många, men inte alla, bönder kraftigt belånade. Inte bara de som köpt ett jordbruk till de senaste årens bubbelpriser, utan ibland även de som ärvt sin gård skuldfritt. De mångmiljoninvesteringar som idag “krävs” i maskinpark och moderna anläggningar, ibland rent av med lagkrav, åtminstone för djurhållare, kan förvandla den skuldfriaste släktgård till ett högbelånat skuldträsk.
Bönder är dock ett tåligt släkte och strävar kanske vidare. Och få sätter allt på ett kort. Går en gröda dåligt kanske en annan går bättre.
Veckochart spotpriset vete på CBOT.
Linjerna visar priser samma tid de senaste åren. |
För att visa sin kompetens börjar Bonnier också prata om småländska bönder efter de senaste dagarnas regnkatastrof. Men även om individer kan vara hårt drabbade så är inte Småland någon av våra stora jordbruksslätter, vilket man bör ha lärt sig redan på mellanstadiets geografilektioner. Volymen skadad skörd lär inte vara så stor i Småland, även om det kan röra sig om personliga katastrofer för drabbade.
Hoppet för Mälardalens skuldträskbönder får vara att regnkatastrofen i Ryssland verkar ha förstört lite av den ryska skörden och eventuellt även översvämmat spannmålsterminaler. Detta kanske kan dra upp terminspriset för vete och annat spannmål något? Skadorna på skörden ska dock vara högst begränsad, frågan är dock vad konsekvenserna av skadade terminaler kan vara?
Veckochart spotpris majs på CBOT |
Och mycket riktigt så har priset på vete stuckit iväg de senaste veckorna. Priset är inte på toppnivåer, men för årstiden så är priserna de högsta vi sett så här års de senaste åren. Detta gäller dock spotpriset i Chicago, vilket kanske inte är helt relevant.
Om det inte är för torrt och Ryssland brinner upp så är det för blött och Ryssland regnar bort. Det finns de som förnekar existensen av klimatförändringar och att vädret blir allt mer extremt.
Majspriset är för övrigt fortsatt högt, men i linje med förra årets priser för säsongen. Liksom vetet har priset stuckit iväg de senaste veckorna.
Enligt uppgift har många svenska företag som säljer till lantbrukarna sett en klar nedgång de senaste månaderna. Det sägs att detta beror på att bankerna blivit hårdare vad gäller finansiering, slut på investeringsbidraget och allmän oro. Återstår att se om de lyckliga bubbeldagarna når sitt slut?
Angående att Bonniers journalister tror att Mälardalen är hela Sverige, så har Schibsted/SvD en artikel med den passande rubriken Arbetarna som inte behövs. Där framkommer det att journalister inte behövs.
Så sant.
Sedan bevisar Schibsted/SvD detta genom att tro att man ska utbilda sig till något inom IT, eftersom spetskompetens är efterfrågad. Problemet är att spetskompetens tar många år att uppnå och är något man erhåller på jobbet, inte på universitetet, så det räcker inte med att utbilda sig inom “data”.
6 kommentarer
intressant att de flesta här är mer intresserade av sitt IQ än att ha mat på bordet!
Det är det nya Jag! Jag! Jag!-samhället. Plus att alla vet väldigt mycket om sig själva, men bara någon procent av befolkningen vet något om jordbruk.
Dessutom vet ju alla att maten kommer från ICA.
En delorsak kan också vara kombinationen av hög specialutbildning och svag grundutbildning, det kan tendera att ge ett visst tunnelseende.
Det som.jag tror, är mest skrämmande är demografin bland lantbrukarna. Mer än hälften är 60+ medan de som är 35 eller yngre utgör bara 5%. Dessutom är de yngre extremt låneexponerade, och det gäller hela västvärlden. Hade det gällt en "samhällsviktig" yrkesgrupp hade det varit årtiondets snackis i MSM.
Du nämnde klimatförändringarna, jag har funderat på om inte de mer beror på jorderosion än fossila utsläpp? Åtminstone känns det mer troligt.
Bra att Cornu tar upp jordbruksfrågorna – mat är det viktigaste av allt för människan.
Saknar en vettig bevakning av detta i massmedia.
Dock håller jag inte med om att klimatet skulle vara extremt på något sätt.
Om man läser lite om Sveriges och andra länders historia visar det att tvära kast i väder (och ibland även klimat) är det som är normalt.
Att tro att klimat och väder är stabila företeelser är ett nutida påhitt.
Människan kan inte förändra klimatet/vädret vi kan endast anpassa oss till det. Tyvärr är den rådande debatten i massmedia och i makteliten tendentiös och historielös.
När det gäller spetskompetens räcker det heller inte att bara hitta ett jobb inom sitt gebit. Man måste även hitta fram till rätt avdelning hos rätt arbetsgivare, och lyckas hålla sig kvar över åtminstone några neddragningar och outsourcningar. Dessutom har urvalet av nyanställda på senare år blivit betydligt noggrannare, med prescreening så man bara behöver välja bland de absolut bästa sökanden. Ganska stor skillnad mot förr i tiden då man i princip kunde stövla in direkt från skolbänken och säga här är jag.