I går sändes en film hos Pravda/SVT:s Dokument Utifrån som heter Glödlampskonspirationen och handlar om planerat åldrande (eng planned obsolescense), dvs att produkter designas för att gå sönder. TV-mediet är väldigt starkt och tydligen kände många inte till fenomenet med tanke på antalet mail och kommentarer jag fått om filmen.
Jag har inte själv sett dokumentären, men är väl insatt i fenomenet sedan tidigare. För er som har lust att lägga en timme på filmen så finns den på SVT Play.
Vi lever med det här dagligen. Produkter går sönder och det sägs vara billigare att köpa nytt än att laga. Och saker går sönder allt snabbare i takt med att vi blir tillvanda. Med IT-teknologi som skrivare så kan t o m bläckpatroner etc ha inbyggda klockor som informerar användaren om att de nu passerat bäst före-datum och inte längre går att använda även om det finns bläck kvar. Att användaren själv skall få avgöra detta går inte. Gäller speciellt produkter från Hewlett Packard, men antagligen även andra. För övrigt ett väldigt gott skäl att inte välja proffsskrivare för hemmabruk – bläckpatroner eller tonerkasetter stänger av sig själva “pga ålder” (även om kvaliteten förblev den samma fram till sekunden före bäst-före) om man inte skriver ut med de höga volymer som sker på kontor.
För produkter som i princip aldrig går sönder, som rostfria bestick och husgeråd så väljer man istället att hårt pusha för trender i utseende och färger, så man måste köpa nya glas, tallrikar och bestick för att ha den trendriktiga färgen. För varor som annars håller för evigt. Ett alternativ inom husgeråd är ju vår älskade plast, där man med fördel kan välja kvaliteter som blir spröda och spricker med åldern med förvånansvärt god tidsprecision.
Kom ihåg att planerat åldrande även finns i materialen i moderna hus. Ett hus byggt i början av 1900-talet kan stå i flera hundra år till. Men frågan är hur länge dagens fuskbyggen klarar sig? När väl byggfuskgarantin gått ut efter tio år, så gäller det att ha amorterat tillräckligt för att ha råd att renovera. Och efter 50 år kanske i princip hela huset måste ha bytts ut. Vilket är en av anledningarna till att jag tjatar om amorteringar – man måste se till att ha utrymme för det nödvändiga underhåll som är inbyggt i dagens hus. I värsta fall kan du rent av behöva byta hela stommen i din villa pga undermålig kvalitet på råvaran.
Med tanke på reaktionerna så är nog dokumentären sevärd, även om den inte handlar om hus, värmepumpar, rör, toalettstolar och annat som slits ut förvånansvärt fort i våra bostäder idag. Istället handlar dokumentären nog mer om det vi mer traditionellt ser som konsumtionsvaror, inklusive glödlampor. Men kom ihåg att det många idag tror är investering i själva verket pga planerat åldrande är konsumtion.
I en del fall är det allmänt etablerat. Bilindustrin tjänar pengar på reservdelarna, inte på bilarna. Att bygga en hållbar bil är helt enkelt olönsamt. Priset på bilen skulle bli för högt och konkurrenterna skulle ta marknadsandelar, samtidigt som konkurrenterna dessutom kan sälja reservdelar.
Nu menar förstås ett gäng förtappade själar att evig ekonomisk tillväxt kräver planerat åldrande. Men det är förstås fel. Vissa branscher kräver planerat åldrande, men annars hade vi lagt vårt konsumtionsutrymme på annat istället. Eller hemska tanke – härmat lågproduktiva och istället minskat vår arbetstid för att ägna oss åt högre värden än konsumtion…
Kanske är på en plats med att lista vad som idag håller några månader eller år, men som man samtidigt har kvar 50-åriga produkter av. Ett exempel är lakan. Ett lakan köpt idag håller något år innan det slits ut. Samtidigt har man kvar lakan från 50- och 60-talet utan en reva, än mindre slitagehål. Kläder behöver bara hålla ett år, för nästa år är det ändå nytt mode som gäller. Även jeans slits snabbare idag, och håller inte alls så länge som de gjorde förr, inte ens “märkesjeans”.
Planerat åldrande är förstås en del i det eviga tillväxtparadigmet och vi kan inte ha evig tillväxt i en ändlig värld, så vi kommer få se ett paradigmskifte här tids nog. Internet har en roll att fylla, även om Internet själv slukar enorma mängder resurser och IT-teknologi har planerat åldrande inbyggt. Men den som idag gör en produkt som håller “för evigt” kan, om man inte blir uppköpta av någon jätte, snabbt ta stora marknadsandelar när informationen om överlägsen livslängd sprider sig.
75 kommentarer
Tycker man glömmer den sk tekniska livslängden.
Tex varför använda ett fungerande kylskåp från 50-talet som drar massa ström när nya drar en bråkdel? Grejerna vi använder blir ju bättre hela tiden. Vill inte ha Min gamla matrisskrivare när Min nya Canon skriver mycke bättre foton.
Tore
Bättre ja, men ta apple som satte in batteri som bara skulle hålla viss tid (ett par år?). De blev dock upptäckta och stämda och ändrade sin policy. Jag har några gamla kvalitets kläder (Gant på 80 talet) som jag fortfarande kan ha. Sådan kvalite görs inte längre, men man kan lätt göra det om man vill, det är inte dyrare, man har dock försämrat materialen med avsikt.
Glödlampsexemplet visar att man redan på 20-30 talet betalar stora pengar på att försämra kvaliten, man hade redan då glödlampor som i princip aldrig går sönder.
Glödlampor har numera ersatts med lampor som drar mindre ström och skall hålla länge. Just hållbarheten är ett försäljningsargument till förvaltare. Detta eftersom byte är kostsamt.
Tid är den nya kostnaden!
Strömmen till vitvarorna är förhållandevis billig i jämförelse med att laga krånglande elektronik i nya varor, så är du lycklig ägare till gamla väl fungerande prylar, så behåll dem!
Läs den här artikeln om du inte är övertygad: http://m-teknik.idg.se/2.8229/1.338594/darfor-ger-nya-vitvaror-ingen-besparing
Om du tvättar halva maskiner ja, inte fulla maskiner.
Du bortser från hur länge du kan driva din gamla kylskåp innan den har använt upp mer energi än tillverkning av en ny kostar. Det var problemet med freon kylskåp. Folk byte direkt vilket bara ökade freon utsläpp i stället för att köpa freon fria kylskåp när det gamla dör vilket är ett klart bättre val ur miljösynpunkt.
Vissa saker blir gamla för att utvecklingen går framåt och då finns det anledning att köpa nytt men om huvudfunktionen är densamma så är det väldigt svårt att argumentera att man ska köpa nytt bara för att det är nytt. Man ska hela tiden titta på hela livscykeln, det är inte lätt och det är därför som många tror att solkraft (solceller, inte solvärme) och vindkraft är bra för miljön. (hint: det är de INTE)
Anonym: "Jag har några gamla kvalitets kläder (Gant på 80 talet) som jag fortfarande kan ha. Sådan kvalite görs inte längre"
Fast ofta utgör inte priset någon given garanti i detta avseende. En bekant jämför sin 10+ år gamla no-name/budget rakapparat med det 4 gånger dyrare Phillips-alternativet. Phillipsen rakade visserligen bättre, med bladen blev slöare mycket fortare. Orsak? Jo, utvecklingsavdelningen gavs resurser att utveckla P.O-anpassad speciallegering, medans No-name-tillverkaren nöjde sig med det billigaste/hållbaraste alternativet; vanligt rostfritt stål.
Exempel två: Jämför dyra vinterjackan för 6000 kr med billigaste alternativet för 300 kr. En tjugondel så dyr. Vad konsumenten kan acceptera är billigare syntetstoppning och enklare skärning – men ALDRIG en felsydd produkt, med en ursäktande hänvisning till det låga priset. Den tillverkaren kan lika gärna lägga ner verksamheten. Så min fråga är; kommer 6000 kr-jackan hålla lika länge som 20 billiga vinterjackor? Eller ens 5 stycken? Poängen är den att för en linjärt ökande kvalitet får man ofta betala ett exponentiellt stigande pris.
Se bara på skor… köper nästan bara arbetsskor numera, övriga håller ju inte ett år och kostar skjortan.
Ja, arbetskläder är väldigt slitstarka. Liksom (riktiga) militärkläder. Tyvärr fungerar de inte alltid så bra i sociala sammanhang. Arbetsskor kan dock fungera utmärkt.
Dessutom är arbetskläder ofta förvånansvärt billiga.
Som varande hantverkare har jag på senare år retat mig på att brallorna inte håller längre än de gör
@14:30
"Drar antagligen lite mer el än moderna tvättmaskiner dock."
en av många felaktiga moderna myter.
mest energi drar går åt till att värma upp vattnet och det kostar självklart lika många kWh i en ny och en gammal maskin…
Ja, men vattenförbrukningen har minskat avsevärt i modernare maskiner……
Det så kallade miljonprogrammets fastigheter är en tickande bomb eller rivningsutdömt om man så vill. Ett av de lokala områden i den kommun jag bor i står inför ett sånt stort beslut. Kåkarna har lite drygt 40 år på nacken. Som jämförelse kan jag nämna att farsans hemställe är 250 år gammalt och med golvåsarna bytta för 3 år sen lär kåken stå i ytterligare 250 år.
/Tompan
Beror ju lite på vad för virke ni fått tag på till golvåsarna…
elakt svar hörru 🙂
Icket! Egen skog, eget arbete med åsarna. Praktiskt know-how lär vara viktigare än tekniker för att konstruera virriga kreditinstrument, åtminstone de kommande 1000 åren.. 😉
/Tompan
Tillverkningsindustrin lär få minskad betydelse för vår tillväxt.
Nu är det konsumtion som gäller-kvitta lika vad som konsumeras.
Bäst för de flesta är väl att konsumera tjänster som restaurang, hälsovård eller nöjen.
Jag känner igen det där med lakan, som alltmer närmar sig begreppet engångsprodukt. Köp, sleep och släng.
Hyllar en AEG äggkokarapparat som vi fick i sambopresent 1972 och som alltjämt funkar med perfekt precision. Siffrorna på mätglaset för antalet ägg börjar dock bli lite slitna, 4 är tydligt, så man får stega sig därifrån till aktuellt antal. Man får se upp, då det är lite kontraintuitivt, att vattenmängden ska vara mindre, ju fler ägg man ska koka.
Sent 60-tal genomförde jag ett uppdrag åt Osram. Då hörde jag att man snackade "optimal kvalitetsnivå" istf dagens "planerat åldrande".
Har själv reflekterat över detta faktum att "grejerna håller fan inte" ett flertal gånger utan att ha mycket mer än misstankar på min sida, tack för länken. Tycker att man kan se en klar förändring redan de senaste tio åren, särskilt inom klädområdet. Har kvar billiga jeans från början av 00-talet som är lika funktionella nu som då (även om midjemåttet tilltagit en aning), medan jeans man i dag köper för över tusenlappen håller i ett drygt halvår (tre månader om man cyklar dagligen). Mindre kvalitet för mer pengar.
Jämför man tyget mellan dessa två känner man tydligt att dagens kläder är betydligt tunnare och av sämre material.
Ser man till andra produkter framgår detta än mer tydligt. Inom försvaret kan man t.ex. om man rensar gamla förråd hitta stora tillbehörssatser och reparationskit till allt mellan himmel och jord, där slitstarka reservdelar och reparationsmaterial finns. Idag kan man knappt fylla på olja i en personbil utan att behöva lämna in den till auktioriserad återförsäljare.
Man kan skönja hur tekniska framsteg liksom motverkar sig själva, idag har vi större möjlighet än någonsin att tillverka kvalitativa produkter i hållbara material till låg kostnad, men i och med vår besatthet vid ekonomiska vinster och tillväxt (Som är en av faktorerna som pressat fram utvecklingen till den punkt vi är vid idag) måste vi medvetet försämra produkterna för att möjliggöra plusintäkter via reparationer och servicekostnader man enkelt hade kunnat skära ner på eller vara utan.
Framsteg innebär ofta ökad komplexitet trots att den gör saker och ting enklare,hur konstigt det än må låta…
Såg precis klart dokumentären och känner mig nästan lite äcklad. Visst kände jag till stora delar av innehållet sedan tidigare, men jag blev chockad över hur utstuderat det "planerade åldrandet" är. Att det går mode i konsumtionen och att folk köper nya kläder och andra prylar baserat på utseende eller nya tekniska funktioner kan jag köpa. Men att det sitter chip i skrivare som gör produkten oanvändbar efter viss tid, borde vara olagligt. Man borde beskriva det hela som planerat sabotage istället.
Samtidigt inser jag att hela det moderna samhället bygger på denna idioti och frågan är om folk vill vrida tillbaka klockan. Den politiker som på allvar vill göra något åt detta problem lär inte bli långvarig vid makten.
Angående just lakan så var många gamla lakan gjorda av linne som håller ofantligt mycket längre än dagens bomull/syntet material. Finns fortfarande sådana att köpa idag. Nedsidan är dock att de kostar i runda slängar 1000-2000 eller mer för ett lakan. Så hållbara saker finns fortfarande att få tag på men man kanske inte ska räkna med att hitta de på jysk/clas ohlson eller liknande…
80-talisten
Men det är ju bara 1-2 lakan mer. Inte så farligt tycker jag…
Har Ikea lakan från tidigt 90-tal som köptes på rea, behöver ej manglas eller strykas , 100 % bomull och fortfarande används.
Försökte hitta liknande kvalitet på Hemtex (vilken skämt) mm. och inte ens deras satin eller perqulair (?) vävda lakan håller samma kvaliter. Många tusenlappar slängda i sjön (noppriga efter några tvättar mm )
Fick efter samtal med äldre dam att det skall vara långa fibrer på bomullet och dessa användes förr till sänglinne.
Linne är inte skönt och mjukt så som bomull, linne är stramt och kliar lite lätt. Nej tack, jag väljer bomull som går sönder efter ett år hellre än att ligga på linne.
Manglat linne är betydligt skönare än bomull – och leder dessutom bort fukten bättre. När Värmlands landsting testade linnelakan minskade liggsåren med 15 %. Tyvärr ansågs det för dyrt och man gick inte vidare till full skala
Såg större delen av filmen och blev sugen på att leta lite Narva lampor på nätet men det har inte blivit av än. Rätt bra dokumentär men inget nytt, däremot tänkte jag på Cornucopia? när jag såg Serge Latouche, http://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Latouche. Är det den framtida Cornucopia? jag ser i fransk tappning, författare, käpp, klädd i "intellektuella kläder" i bruna, gröna nyanser, sittandes i fåtölj med barock målningar i bakgrunden och filosofera över tillväxtena tillkortakommande? (OK, lite spydigt). Men det var så jag tänkte. Det fanns iallafall en hel del likheter i åsikter.
Ungefärligt citat "De enda som tror på evig tillväxt är antingen galna eller ekonomer"
Är den nån som har tips på hållbara jeans. De är skitdyra och håller 1 år. Sanslöst och det spelar ingen roll att de är ekologiska.
Blåbyxor som användes i Marinen är sköna och hållbara och mindre "militära". Använder skinnhandskar från militären som cykelhandskar på vinter/höst. Skitbra! Fyll på med fingervantar från densamma beroende på temperatur. Börjar det krypa ner mot -15 kan det vara dags för de vita tumhandskarna i läder. Fetta in lite emellanåt. Båda har "barnsnöre" vilket är utmärkt när man cyklar och inte har tid att stanna för att bara hålla i dem. Pris några tior, lite svårt att få tag på dock. Använder gråa (militär) byxor från kanske 30-40 tal som skidbyxor, också jättebra. Dock är man helt "off" modemässigt i pisten men känns bra i plånboken.
Tips på bärbar dator med lågvikt, slitstark och håller mer än 2 år? Inga speciella krav på grafikkort, men vikt och slitstyrka är viktigt.
Har försvarets grå ylleknästrumpor, de med färgkodade linjer för storlek överst. Haft privat sedan mitten 90-talet, inklusive användande i skogen, inte en maska har gått. Vill man ha riktigt bra vinterstrumpor/kängstrumpor för fritidsbruk är det sådana man skall köpa på överskott. Håller för evigt tydligen.
Köpta dyra yllestrumpor från sportaffärer håller i bästa fall ett år.
Man kan ju tillägga att gamla invasionsförsvarets material skulle kunna ligga i ett kallt och fuktigt mobbförråd i årtionden utan att bli sköra, så där pratar vi inte planerat åldrande, tvärt om.
Min MacBook har just påbörjat sitt sjunde år av tjänstgöring, så det är ju ett tips…
Min mor kör fortfarande min först bärbara Mac från 2003. Snart nio år gammal.
Fast batteriet har dött och behöver bytas.
Vad väger en MacBook och kan man köra linux på den? Lite allergisk mot Apple, vill betala så lite som möjligt för programvaran, USB port är ett måste. Finns det inte undersökningar på att de med Iphone har sämre ekonomi samt lägre utbildning än de med Android ? Oj, nu var det lite spydigt igen, men Apple kommer inte i så fin dager i dokumentären. Men MacBook kanske kan ändra på det.
Nja, undersökningarna visar att folk som väljer Apple-produkter är snyggare, smartare, mer högutbildade och har bättre sexliv än alla andra, helt utan generaliserande svepande uttalanden, utan detta gäller alla.
Apple-exemplet handlar väl om det kända iPod-batteriet?
Man har väl tid för annat när man väntar på badbollen 😉
För 3 år sedan började tvättmaskinen läcka. Det var gummidamasken mellan ytterhöljet och tvättrumman som hade fått en spricka. Ringde till hantverkaren, och frågade om det fanns ny bamask. Visst, det märket finns det alltid reservdelar, hur gammal den än är, ge mig bara maskinnumret. Hans anställde kom och gjorde jobbet. Frågade sedan hur gammal maskinen var. 23 år svarade jag, den håller säkert i 23 år till trodde killen. Kostade 560 kronor.
Märke: Miele, tysk kvalité…
Drar antagligen lite mer el än moderna tvättmaskiner dock.
Här är väl en del av problemet. Vill man ha tvättmaskiner som håller, möbler som ska ärvas av barnbarnen eller lakan som tål att tvättas hur många gånger som helst så kostar det därefter. Inte många är villiga att ta den kostnaden up front. Då är det roligare att kunna byta ofta.
Däremot så kan man ju som företag leva på reparationer, reservdelar, trendriktig design och utökat sortiment även om man gör grejor som håller för evigt. Vissa klocktillverkare, möbeltillverkare och husgerådsleverantörer till exempel.
Miele is the shit. Har man haft Miele kan man tyvärr aldrig skaffa något billigare märke till tvättstugan. Å andra sidan behöver man det ju inte heller. Bara att reparera.
Köpte nyligen reservdelar till Miéle dammsugare (ca 10 år gammal) för ca 700 SEK.http://www.spareshop.eu/, billigare än i Sverige. Lock och en del av själva slangen. Kanske inte helt optimalt för min egen ekonomi då det går att köpa en ny dammsugare för samma pris men jag bidrar avsevärt mindre till slit å släng, dammsugarens livslängd förlängdes kanske ytterligare 10 år, det finns väldigt lite att tjäna på energiföbrukningen hos en ny dammsugare. Elmotorerna har sett tekniskt likadana ut i flera decennier.
Anonym 14:30
Att värma 1 liter vatten i en Miéle kostar exakt lika mycket el som i vilken annan tvättmaskin som helst…
väldigt tjat om energi när det handlar om några 10-tals kwh i månaden per maskin inte i skillnad utan TOTALT
Slit o släng lär vara oerhört mycket värre för miljön och plånboken än lite el för att värma vatten
Bara ett exempel:
Huvuden till moderna rakhyvlar är dyra och blir dåliga väldigt fort. Men man kan fortfarande köpa "vanliga" rakblad som man spänner fast i en gammaldags rakhyvel. Bladen håller flera gånger längre än flerbladshuvudena och kostar en bråkdel. Köper man en rakborste kan man dessutom använda vanlig tvål istället för raklödder.
Det var väl den största upptäckten Einstein gjorde? Tvål går lika bra som raklödder. Raka i duschen är också betydligt lättare när huden ändå är mjuk av varm vattnet.
Dock, var hittar man dessa rakblad, förutom på nätet? De är inte alls lika vanliga i affärerna precis.
"personna" 10-pack finns på Coop.
På Amazon.co.uk hittar man det mesta. Har nyss köpt en så kallad "safety razor" och rakborste. Kanonnöjd, även om det kräver lite inlärning från början.
Hyvel: http://www.amazon.co.uk/Edwin-Jagger-Chrome-Plated-Handle-Double-Edge/dp/B003UV8LR0/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1337028370&sr=8-2
Rakblad: http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Ddrugstore&field-keywords=double+edge+razor+blades&x=0&y=0
Rakblad? Ni menar att ni inte slipar rakkniven istället?
Det finns en väldigt bra anledning till att glödlampornas livslängd begränsades till 1000 timmar. Det är trivialt att göra en glödlampa som håller mycket längre, men verkningsgraden sjunker snabbt. Genom att sänka temperaturen på glödtråden (t. ex. göra den längre => högre resistans => lägre ström) så avdunstar materialet långsammare och livstiden blir längre, men svartkroppstrålningen förskjuts iväg från det synliga området snabbt, vilket avsevärt sänker verkningsgraden. På samma sätt kan man genom att höga temperaturen enkelt dubbla verkningsgraden (till exempelvis för OH-projektorer och annat som kröver stora mängder ljus i liten förpacking till deras optiska system) men livslängden blir snabbt så kort som 50 timmar. /Ljuskällesamlare
Tack för info! Fast man ska ju komma ihåg att det verkar det ju ha funnits en kartell för koordiner och kontroll av gemensam minskning av brinntid enligt filmen, så minskningen i brinntid var troligtvis inte i konsumenternas intresse, eftersom konkurrensen var tvungen att sättas ur spel.
En annan tanke angående filmens bläckstråleexempel. Som jag förstått det så tjänar HP mfl inga pengar att tala om på själva skrivarna, utan tjänar istället pengarna på patronerna. Så om de lagt in en timer i själva skrivaren på att läckageskyddet är fullt, så är det nog faktiskt för att de tror att konsumenterna uppskattar det. Alltså att slippa bläckläckage. Om/(att?) de däremot lägger in liknande chip som styr själva bläckpatronerna, då snackar vi verkligen osympatiska trix för att maximera försäljning och konsumtion. Men det berördes aldrig i filmen.
dLink switchar och routrar har ett nätagg som går sönder efter två år.
Hela internet är fyllt av folk som klagat. När jag e-postade Dustin om problemet skämdes de så mycket så de skickade en ny, större switch till mig utan fler frågor.
Ändå är man ju snål och köper billiga grejer ändå.
En kompis uppgraderade firmware på sin Canon-skrivare och då slutade den fungera med pirat-bläckstrålekassetten. Tack för den! 😉
/ Lowrisk
Inte ovanligt att billiga IT-prylar går sönder pga värmen över tiden. Ju mindre pryl desto sannolikare. Fast nätagg är väl externt och går att köpa nytt för 49:90 på Clas Ohlson?
Här är en relevant informationsfilm.
The Story of Electronics (2010)
http://www.youtube.com/watch?v=sW_7i6T_H78
Min sambo har en MacBook och en IPhone, men ändå inget sexliv att tala om. Så det där får du ta tillbaka, Cornu.
Apples aktieägare däremot har ett fantastiskt sexliv
Alltså, när du skrev följande:
"Nja, undersökningarna visar att folk som väljer Apple-produkter är snyggare, smartare, mer högutbildade och har bättre sexliv än alla andra, helt utan generaliserande svepande uttalanden, utan detta gäller alla."
/15:07
Det är ett referat till ett inlägg som Cornucopia postade förra året(om jag minns rätt) där han redovisade vad en undersökning om olika användare hade för karaktärsdrag.
Jag har faktiskt några av IKEAS billigaste lakan. De har hållit mer än ett år. Sämre kvalitet än så går nog inte att hitta, de inköptes för rea för 19 kr st. Så att det skulle finnas lakan som håller mindre än ett år håller jag för otroligt. Likaledes tror jag knappast det har funnits lakan som använts flitigt sedan 60-talet och fortfarande håller, vi snackar ändå 50 års användning. Lite synd att en intressant diskussion skall innehålla sådana erbarmliga överdrifter.
mina föräldrar har lakan de fick i bröllopspresent för mer än 50 år sen och används än. så det finns nog. men morsan hänger ut dem i friska luften och manglar dem efter tvätt. skulle hon göra som jag gör med mina bomullslakan och bara hänga på tork inomhus och stryka lätt hade de knappast hållit 50 år. manglade lakan är trots allt mycket skönare att ligganpå.
tangerar inte detta med planerat åldrande även hela kvalitet /ISO certifieringar och sånt? Alltså kvalitet definieras ju inte som "det allra bästa" utan som det kundupplevda. Rätt kvalitet är alltså inte top notch utan rätt kvalitetsupplevelse i förhållande till vad kunden är beredd att pröjsa.
tangerar också WalMart filosofin som en förutsättning för systemets fortsatt existens…. se tex David Harvey i ämnet
Har haft ett frysskåp av märket Bauknecht sedan 1976…tuffar och går utmärkt fortfarande
Har en mugg i hårdplast från tidigt sextital. Använder den som tandborstmugg. Flitigt använd och diskad således. Den är i perfekt skick. Prima plast med andra ord. Inte ens en spricka. Den har faktiskt trots flitig användning hållit bättre än de ordentligt borstade tänderna.
PHILIPS Whirpool microvågsugn(Made in Sweden). Köpt 1994. Fungerat helt felfritt i 18 år. Tappad i golvet 2 ggr från köksbänken. Inte en skråma.
Angående dator, SONY/VAIO testar sina datorer enligt IKEA-modellen(vilket innebär att de testar att knappsatsen håller för slitage, smällar o dyl.). De är såvitt jag hört av TV-handlare, den enda tillverkare av datorer som systematiskt gör det. Har själv haft VAIO i 4 år utan problem. På min tidigare Fujitsu släppte ett par knappar, likaså på en bekants ACER.
Gällande cyklar så är det bara Skeppshult som håller uppe svensk kvalitet? numera.
Jag har bara kört VAIO men min senaste (som annars är väldigt bra) har nu förlorat varje form av funktion från ljudkortet, cirka 10 månader gammal. Gah…hatar att skicka iväg saker på garanti. De skall hålla. Min förra VAIO höll 4 år innan moderkortet gick till de sälla jaktmarkerna. Det hade gått att byta men jag köpte ny istället.
Cykeln Pilen som tillverkas i Målilla har också hög kvalitet, ganska tung dock.
Skogsägare
Nåja, allting var inte bättre förr. Själv är jag tillverkad 1960, min interna klocka tickar och berättar att ledvätskan i mina knän snart är slut. Stter jag på huk när jag ska reparera något så måste jag sen krypa någon meter om jag ska komma upp. Man träffar inte bekanta på krogen av en slump längre, man träffar dom på apoteket. Å andra sidan så har jag på sätt och vis förnyat mig genom två små… Dom verkar ha större hårddisk, större internminne och större arbetsminne. Bättre formgivna är dom också. Hoppas jag får se dom förnya sig en dag, det vore stort.
Även detta planerade åldrande är en del av tillväxtparadigmet, vi kan inte ha evig tillväxt i en ändlig värld. Eller som min morfar ( som hade den goda smaken att alltid ha kvar tvätt och produktlapparna på utsidan av sina kostymer, " skit i de, pojk") sa "En vacker dag kommer hela skiten att explodiera".
…../sjodan
Silvermynt håller "för evigt". Det går fortfarande att läsa "Brödrafolkens väl" utan problem.
Man har ju lyckats med en RoHS-standard för gifter i elektroniska komponenter, så varför kan man inte fixa en standard för hållbarhet? Har inte produkten tex en hållbarhet på minst 10 år, reparerbara och utbytbara komponenter/moduler och krav på reservdelslager så får den inte säljas. Detta skulle kunna ge jobb till både människor inom reparationsbranschen och vi skulle kunna konkurrera med Kina och andra låglöneländer då dessa inte skulle kunna sälja sina varor längre. Ett ramaskri från världens konsumenter får man dock räkna med… 😉
-Trrg
Sen finns det ju de som hävdar att RoHS bara är en del i hela planerat-åldrande-konspirationen. Det är nog inget sammanträffande att militär- och flygelektronik är undantaget (och får använda väldokumenterat långlivade blyhaltiga lödningar).
Jag minns en av mina första BMW 7-serien , E32 kaross och kvalitet på hela bilen rakt igenom. Helt sjuk kvalitet. Dagens 7-serien och för den delen E65 karossen innan denna är rena skräpet i jämförelse med en äkta Tysk kvalitetsbil. Drive-by-wire hade man ju redan 1988.
Min Svensktillverkade Storebrosvarv från slutet av 60-talet är en annan kvalitetsprodukt som rätt underhållen överlever oss alla. Svarv är bra att ha men framförallt roligt.
Bodde på Masthuggets studenthem i slutet av 90-talet. En vacker dag pajade 5 st kylskåp … samma vackra dag!?
Men en del skit är bra skit … no-name-disketterna till min Amiga500 har hållit data lika bra som Maxell … för 7.90 kr/st istället för 14.90 kr/st. Glöm inte det!
Avdelningen små glädjeämnen. Leta reda på en Delaval diskborste och du behöver aldrig mer byta. Vår fyller 14 i år.
Det säljs inte längre sådana på Granngården utan dåliga kopior.
Tangentbordet på en Dell laptop slutade fungera, använde under en månads tid ett externt och åkte sedan bort i ett halvår, när jag kom tillbaks funkade tangentbordet helt plötsligt. Trolleri, morsan lagade det eller förprogrammerade fel?
Bilar är undantaget.
Köpte en 10 år gammal BMW på åttiotalet, och den kändes verkligen gammal. Rosten hade börjat blomma lite varstans, och snart pajade bromsarna. Ändå ansågs den vara i normalt skick för sin åldern.
En tio år gammal bil idag – särskilt en BMW – ser ofta mycket fräschare ut, och har många år kvar på vägarna.
Mitt tips är att hitta en bra skomakare/skräddare där du bor. Ofta kan små fel på skor, kläder och annat lagas för en billig penning vilket förlänger livslängden ordentligt. Jag har flera exempel på skor som gått sönder efter 1-2 år men efter reparation hållit uppemot 5 år.
I övrigt, finns det någon kunskapsbank med information om prylar som har väldigt lång hållbarhet?