Kan man köpa reklamplats i form av redaktionella artiklar hos Bonnier/DN? Att Bonnier/DI ägnar sig åt detta har ju sedan länge varit övertydligt, men ägnar sig även DN åt detta, speciellt när det gäller bostäder?
Fick iaf ett läsartips om att DN varit och besökt en helt intetsägande och ordinär fyrkantig BLK-containter i ett miljonlåneprogram i ett grustag utanför Stockholm. Här kan man låna 85% av 5.6 MSEK, dvs 4.76 MSEK för att bosätta sig (plus betala 1.5% i stämpelavgift och 2% för pantbrev på 4.76 MSEK, dvs ytterligare 177 000:- SEK). Läs “artikeln”. Var även medveten om att det igår var visning av just detta miljonlåneprogram.
Läs formuleringarna i DN:s “artikel”. Visst, DN kanske bara var på visningen igår, men hur fick de reda på att det var visning och hur kan man finna något som helst intressant i detta bostadsområde som gör att det förtjänar redaktionell uppmärksamhet? Att “[s]ommarvatten från Mälaren kan användas för att vattna i trädgårdarna” är väl knappast skäl till en artikel. Eller att man “kunde påverka villans inredning med tillval och ändringar”. Jag hör bara en säljröst och skall man låna 4.76 MSEK för att bo i en fyrkantig låda i ett grustag så tacka f-n för att man skall kunna påverka tillval och ändringar…
Men DN har säkert inte fått betalt för artikeln. Istället har man antagligen fått sålt annonsplats för miljonlåneprogrammet, men samtidigt utlovat en gratis redaktionell artikel, vilket kan vara ett sätt att formellt komma runt redaktionell reklam.
Man skall inte glömma att journalister och “tidningar” som Bonnier/DN har en stor skuld till bostadsbubblan genom sådana här säljartiklar.
För övrigt är Bonnier på väg att ta över bokförsäljningen helt i Sverige, med mål att endast böcker från Bonniers förlag skall finnas hos svenska bokhandlare. Redan har man exklusivitetsavtal med Rusta (?), tagit över Adlibris, Pocketgrossisten, Pocketshop och hanterar Åhlens bokförsäljning samt fick igenom att Akademibokhandeln endast drev sommarkampanjer för Bonniers böcker förra sommaren. Och nu skall för övrigt Akademibokhandeln och Bokia gå ihop. Mångfald eller enfald? Naturligtvis är debattartikeln hos Schibsted/SvD (hade väl knappast gått att publicera hos Bonnier/DN) skriven av en förläggare som känner att det är svårt att nå ut med sina böcker till en bredare publik.
För att förtydliga: Denna artikel är inte köpt. Ingen form av ersättning har utgått vare sig till mig eller till någon till mig anhörig, vare sig direkt eller indirekt, för att uppmärksamma ovan nämnda miljonlåneprogram.
49 kommentarer
Bra att du tar upp detta ämne. Har själv reagerat för några liknande artiklar i DN tidigare. När jag läst dessa har jag undrat vad egentligen poängen var att publicera texten. Kanske ett bra "varningstecken"?
Håller med! Stinker så djävla mycket. Snart går allt att köpa: regeringen, kommuner, byggprojekt, vårdcentraler osv
Inte bara DN…
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/osaker-marknad-hindrar-inte-nybyggen_7193487.svd
Denna verkar ju vara beställd av byggbolagen som förekommer i "artikeln"
Om jag inte missförstått hur sådant går till är det företaget bakom som tillhandahållit texten till tidningen. Är det då nyhetstorka så blir det enkelt för journalister att bara drag'n'droppa texten för att uppfylla sin "kvot" och bolaget får gratisreklam…
Jaha, jag som tänkte köpa din bok på akademibokhandeln… Då blir inte det av då. Från vilken bokhandel kan man fortfarande köpa Midvintermörker utan att bidra till Bonniers monopol?
Nej, Akademibokhandeln och Bokia tillhör (än så länge) inte Bonnier. De bara gör som Bonnier säljer. Köp gärna hos Akademibokhandeln. Speciellt Akademibokhandeln på Frölunda Torg. Trevlig butikschef.
"som Bonnier säger".
Jo förstod det. Menade mer att Akademibokhandeln blivit något av en marionett vars trådar Bonnier håller och det ogillar jag minst lika mycket som Bonniers monopol i sig själv. För övrigt så tror jag att Frölunda Torg är lite långt bort då jag bor i Uppsala, men tack för tipset, vem vet kanske har man nytta av det i framtiden.
Herregud…
Ta av foliehatten nån gång ibland, du skulle nog må bra av det.
Mediakritik=foliehatt?
Verkligen inte, men att anklaga ALLA artiklar som inte håller med dig för att vara köpta börjar lukta lite aluminium…
Syftet med DN bostad är att sälja bostäder, att de har artikler om att köpa bostäder är kanske inte särskilt sensationellt…
"Syftet med DN bostad är att sälja bostäder" Så Dagens Nyheter har gett sig in i mäklarbranschen? Mer än vad jag visste…
Eller så är det så att mäklarannonserna i DN Bostad är en kassako för DN, alltså är dylika artiklar fjäskande för en annonsörkategori som är farligt nära att vara…ja, köpt helt enkelt. Ingen folie, bara ren företagsekonomi. Men köpt lika väl.
Har du läst DN bostad någon gång? Det är en bilaga med BOSTADSANNONSER. Den är till för att mäklare ska ANNONSERA OM BOSTÄDER TILL FÖRSÄLJNING,
Och sedan slänger de in lite artiklar om folk som visar upp sina överstylade hem för att visa omvärlden hur lyckade de är.
Tips cornu,
http://svtplay.se/t/103472/dokument_utifran
Planerat åldrande på produkter.
Ett måste att se för dig Lars.
Sydsvenskan är minst lika dåliga! I takt med att bostadspriserna gått ner sedan 2011 (-10% i Stor-Malmö) har de bara malt ut artiklar gång på gång om hur priserna väntas fortsätta stiga, nu vänder det uppåt, nu är det köpläge etc… de enda källor de arbetar med är mäklare och banker. De är inte ens nära att ge en korrekt bild av verkligheten!
Utan att outa någon så vet jag att vissa av husen fick fuktskador efter inflyttning, underentreprenören som hade sagts inte vara från öst var det och slarv med avvattning och förstörd ventilation skapade problem nästan direkt.
Vem vågar köpa nytt idag? Det är inte den bästa kvalitén, husföretagen rundar hörn för att tjäna liiiite extra på allt. Se upp!
"Här kan barnen springa fritt" låter onekligen mycket likt rubrikerna i husprospekt.
Läste idag att kontorshyrorna inte stigit i Stockholmsregionen sen 90 talet.
Nu är det rekordmånga företag bla bankerna som flyttar ut ur centrum. 4000 per kvm och år är hyror som känns igen från 90 talet.
Det är även rekordhög uthyrningsfaktor på lokaler i centrum, men den delen av artikeln missade du kanske?
Denna artikel ger ju en viss fingervisning kanske.
http://www.svd.se/naringsliv/flera-stora-hyresgaster-lamnar-city-inom-kort_7189305.svd
Övervärderat City? Vad kommer att hända med alla dessa kontorslokaler månntro?
Ska de likt Wallenstams idé omvandlas till dyra bostadsrätter och fler butiker?
Ja, någon annan flyttar in kanske?
"I nuläget är det bra fart på kontorsuthyrningen i CBD (Central Business District) eller Stockholms city för att uttrycka sig enklare. Det är historiskt låga vakanser här, enligt Åsa LInder. Hon ser heller inte något större tillskott av nyproduktion i de centrala delarna i närtid."
Jo såna där menlösa artiklar poppar ju upp med jämna mellanrum på bostadssidorna. Ska man vara lite snäll så är det ju ett sätt för dem att relativt enkelt fylla ut tidningen. Man kan ta en gammal artikel, ändra några ord och platser och publicera igen. Inget okänt fenomen från t.ex. Kolumn-träsket där vissa personer säger samma sak vecka efter vecka…
Lite OT, men väl så intressant.
http://svtplay.se/t/103430/agenda se från 26.10.
Olja, fracking,"de amerikanska oljeundret", oljepriset m.m. berördes under drygt 20 minuter i gårdagens Agenda.
http://svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=kusin_fran_landet_pa_besok_i_vindsvaning.html
Svenskbladet hade en parodiartikel på en liknande dn-artikel för nåt år sen.
Borde man inte hålla inne med att kalla högt belånade fastighetsägare för "bolånetorskar". Än så länge finns det ju ändå bara "cornutorskar", dvs. sådana som sitter och trycker i skogen, eller i hyresrätter, och hetsar varandra till ännu fler tveksamma beslut genom den här bloggen, genom att intala varandra att stora prisfall är nära förestående.
Ett tips är att kolla runt bland förmögenheter i medelklassen. Hur har de uppstått, i nutid och historiskt? Kanske typ alltid genom inflation i tillgångspriser, i skuldfinansierade tillgångar. Någat att fundera på kanske.
Och hela den här märkliga förhoppningen att hundratusentals inte skall kunna möta sina åtaganden. Det är rätt långsökt. Hur ser risk/reward ut egentligen på det bettet.
Cornu tjänar i alla fall pengar på annonsintäkter i BLT hetsen, men ni andra. Som sagt ni kanske skall vänta in att de torskar först, som det är nu är de ju de stora vinnarna, och vad som händer i framtiden vet ingen.
Kunde inte sagt det bättre själv.
Var ju bara några veckor sen det refererade till någon som bölade ut i media för att deras ekonomi hamnat på bristningsgränsen för att förhållandena förändrades något. Det är nog inte svårt att hitta folk som har restskulder efter fastighets-affärer.
Det intressanta i sammanhanget är att BLT (bolånekollektivet) gärna smutskastar folk som är försiktiga med sin ekonomi och inte gärna belånar sig själv över öronen. Det är de som subventionerar era lån och det blir de som får rycka ut och rädda er när/om det blir behov för det. Ni borde snarare vara tacksamma för att det finns de som är försiktiga – eller ni kanske är rädda för att de inte skall gå in i bolånekarusellen som en bigger fool…
Får en känsla av att väldigt många boklippare har psykopatdrag, de verkar helt sakna empatiförmåga och acceptera att alla är olika när det gäller risk etc
Kanske är det så med yngre idag, de har aldrig fått uppleva hårda smällar och är nonchalanta och otacksamma samt bortskämda.
Det kommer alltid att finnas enstaka, som får trubbel med ekonomin, men det motiverar knappast uttrycket "bolånetorskar" för högt belånade bostadsköpare i allmänhet. Återigen, det är så förmögenheter har skapats historiskt i medelklassen, dvs. genom inflation i tillgångspriser, i skuldfinansierade tillgångar, framförallt bostäder.
"Det intressanta i sammanhanget är att BLT (bolånekollektivet) gärna smutskastar folk som är försiktiga med sin ekonomi och inte gärna belånar sig själv över öronen." Detta måste vara ett mycket begränsat fenomen. Kan inte komma på att jag själv någonsin stött på det.
"Får en känsla av att väldigt många boklippare har psykopatdrag, de verkar helt sakna empatiförmåga och acceptera att alla är olika när det gäller risk etc" Du behöver nog inte vara orolig, det är nog bara just en "känsla", de vill nog bara trivas i sitt boende, och tänker nog inte så mycket på dig.
Är inte direkt yngre själv, men visst är man imponerad av att en del yngre verkar ha större förmåga att få inflationen att jobba åt sig istället för emot sig, trots deras ålder och begränsad erfarenhet av inflation, än många som verkar vara "äldre" här.
Och inflation är alltså att pengar förlorar köpkraft, dvs. att även lån blir mindre värda i termer av köpkraft, även om värdet i absoluta termer förblir konstant.
/10:48
Det skulle givetvis stå "Det intressanta i sammanhanget är att BLK (bolånekollektivet) gärna smutskastar folk som är försiktiga med sin ekonomi och inte gärna belånar sig själv över öronen."
Vissa använder begreppet bolånetorsk lite väl frikostigt. BLT blir man givetvis inte förrän man torskat…
2012-05-14 12:39
Fantastiskt att inflationen urholkar lånen och gör en skuldfri. Skön är även vetskapen om att ökad inflation absolut inte bidrar till att:
– Gemene mans kostnader ÖKAR!
– Växelkurserna går åt skogen
– Bankerna justerar UPP sin ränta för att bibehålla ett positivt räntenetto!
– Löneutvecklingen halkar efter
Med din långa och gedigna erfarenhet av det ekonomiska systemet har du säkert koll på att vi övergett fasta växelkurser, och att "Riskbanken" idag arbetar enligt ett inflationsmål om 2-4%. Om Riskbanken identifierar en stigande inflation, undrar vad de gör med reporäntan då…
(Inflationen är för övrigt ett mått på den största statistiska manipulationen i modern tid)
Det är aldrig fel att äga sitt boende. Faktiskt mycket bättre än att banken gör det.
Mikael Jordnära,
Låter som att du bara försöker övertyga dig själv om någonting. Fortsätt gärna med det, det är ändå bara en övning som endast kommer att skada dig själv och ingen annan. Så länge man kan möta sina åtaganden och räntan inte kompenserar långivarna för inflationen, vilket den i allmänhet inte gör, speciellt inte idag när marknaden flyr volatilitet, så är man vinnare om man lånar till realtillgångar, som tex. en fastighet.
/1028
1028, känns som att det i själva verket är du som försöker intala dig själv någonting. Ser inte heller hur något kan skada någon som inte tar huvudlösa risker, snarare tvärtom. Sedan räcker det med att en mycket liten andel börjar få problem och inte kan betala sina räntor för att dominobrickorna ska börja falla och fler drabbas. Visst, är du lågt belånad eller skuldfri så slipper du lida, men dina pengar är borta.
@1028
Jag försöker inte övertyga mig själv utan snarare tillrättavisa rentav obildade uttalanden om att inflation är bra för skulder. Ökad inflation leder till inget annat än höjda räntekostnader, och i de fall där marginalerna är för låga, till ohanterlig tillväxt av skulder som vida överstiger amorteringskapaciteten hos den enskilde. Riskbanken agerar för den som inte förstått hur ekonomin fungerar, med höjd reporänta mot ökad inflation. Det ÄR dess uppdrag!
hur definierar man egentligen "bolånetorsk"?
är en "bolånetorsk" en person med mycket bolån i allmänhet?
är alla som har topplån bolånetorskar?
man kan ju inte koppla till belåningsgrad eftersom en bostad inte har ett absolut värde, värdet för bostaden är det belopp som en köpare betalar just vid köptillfället. detta brukar ofta sammanfalla med det högsta belopp som två personer tillsammans kan låna i en lokal bank.
Nej, men hög belåning ökar risken. Det finns en rad olika saker som kan hända och konsekvenserna av dessa påverkas drastiskt av hur mycket man har lånat och huruvida man ammorterar ordentligt.
BLK = Bolanekollektivet
BLK ar de som inte ager sin bostad. Dessa kan om rantorna stiger bli…
BLT = Bolanetorsk
BLT ar den som sitter pa ett bostadslan dar lanet ar hogre an marknadsvardet pa fastigheten/bostadsratten.
For dom som ovan i traden gnaller pa Cornus anvandande av BLT och BLK sa bor ni vara uppmarksamma pa att han ar mycket nogrann med att skilja pa begreppen. Det ar stor skillnad pa BLK och BLT.
For dom som tror att bara for att bankerna har varderat ett hus till en viss summa sa gar det att salja for den summan sa kan man bara sucka… Irland, Australien, Grekland, Italien, Storbrittannien, Danmark: exempel pa lander dar antalet BLT vuxit starkt de senaste aren.
Det finns aven manga i BLK som ar BLT i praktiken: manga fastigheter/boratter skulle om dom saldes idag inte kunna inbringa samma summa som for ett par ar sedan. Darav topplanen och bankernas uppmuntran att amortera ner till 75%, man raknar helt enkelt med att priserna kan sjunka 20-25% pa alla bostader i en nara framtid.
Räkna efter hur många gånger verbet "känna" (i olika former) finns med i denna artikel. Det verkar vara det enda som har avgjort parets framtid. Ingen analys, inga kalkyler, bara känslor.
/Redaktörn
Det visar väl bara vad som driver bostadsbubblan? Hur många av köparna tror du gör en analys eller kalkyler för att motivera priset? Hur många av de som gör det kommer lägga det vinnande budet?
It´s a new age, baby! Det känns rätt för mig. Så vill jag ha det. Jag vill ha allt. Jag har rätt till allt. Alla kan allt.
Man ska ha det "lika bra" som all andra. Men få tar ett ansvar. Många betalar ju inte ens tillbaka sina lån. Kanske är "vi" svenskar trots allt idioter. Kanske ska fråga tyskarna.
Här är mitt favoritlågvattenmärke i genren:
http://www.privataaffarer.se/bostad/svensk-bomarknad-stabil-enligt-new-york-times-363984
NYT har tittat på en lyxlägenhet i Malmö och pratat med mäklare som säger att allt är väl. Och av det drar svenska journalister slutsatsen att bomarknaden är stabil.
Varför är det ett lågvattenmärke? Dels har de antagligen rätt, dels står det ingenting om att de "pratat med mäklare"… De har granskat marknaden är allt som står.
Procentsatserna om nedgångarna i priserna är fel. Bostadsrätter har aldrig återhämtat sig i pris i Malmö utan toppade 2007 enligt Valueguard.
Dvs, det står inte att de baserat analysen på att "prata med mäklare"…
Läser man på NYT så står att man kan kontakta mäklaren Mariella Fake. Om man nu är så desperat att man behöver söka efter köpare i NY så hade man väl kunnat välja en annan kontaktperson – det hade ju gett lite bättre trovärdighet av artikeln.
Precis, läs orginalartikeln så blir det ganska tydligt att det inte alls handlar om den 'analys' av bostadsmarknaden som Privata Affärer vill få det till. Det handlar inte om någon granskning, utan en ren feature-artikel om lyxbostäder lite här och var i världen.
Something is rotten in the state of Sweden.