Glädjande nog har en av Sveriges största elnätleverantörer, Fortum, börjat erbjuda sina nätkunder solcellspaket för nätanslutning och kommer även som jag uppfattar det låta kunderna använda elnätet som ett “batteri”, dvs kvitta överskott av solelproduktion mot underskott när solen inte lyser. Fortums websidor är informativa, t ex finns det en karta med olika solstyrkor, men än så länge erbjuder man bara paketen i Stockholm.
Däremot är priserna överpriser.
Fortum pratar om “antal paneler” och inte om Watt, kanske för att blanda bort korten. Räknar man baklänges är dock varje panel 245 W. För ett tolvpanels paket tar man hela 78 000:- SEK för solcellspanelerna, takfästen och växelriktare. Det är 26:50 SEK per W.
I kontrast kan man från 24Volt.eu, få tolv 230 W solceller för 34 800:- och växelriktare för 24 545:- (5 st 500 W växelriktare, för en total summa på 59 345:- SEK, exklusive takfästen för ett wattpris om 21:50. Detta trots att man kan tycka att Fortum borde ha lite muskler för att kunna direktimportera till aggressivt pris.
Samtidigt finns det en del annan information som kan vara av intresse hos Fortum. T ex kostar installationen av 12 paneler 13 000:- kronor och övrigt material, t ex kablar kostar 3100:-. Leveransen kostar 4 100:-. Tyvärr tvingar Fortum med en form av gateway (=dator) till anläggningen för ytterligare 5 900:-. Summan för 2 940 W blir 105 100:- installerat och klart, eller 35:74 SEK per W.
Det går alltså att prispressa om man ordnar inköpen själv, men det måste ses som positivt att en stor aktör som Fortum ger sig in i sektorn. Att man börjar med Stockholm är väl för att världens snyggaste människor i huvudstaden har visat sig ha gott om kreditmöjligheter.
Givet att 1000 W solceller producerar 1068 kWh per år i Jönköping (som har marginellt mindre sol än Stockholm – index 950 mot Stockholms 975 enligt Fortum) så ger en nyckelfärdig installation för 105 100:- SEK en produktion på 3 139 kWh per år. Vid en totalkostnad på 1:05 SEK per kWh, inklusive moms och energiskatter landar alltså avkastningen på 3.13% för en sådan här anläggning. Den räntan skall dock också betala avskrivningen på 25 års livslängd (5 år funktionsgaranti från Fortum). Struntar man i ränta och bara dividerar 105 100 med kWh-produktionen på 25 år så blir priset per kWh 1:34 SEK. Fortfarande tveksamt lönsamt utan det väldigt begränsade solcellsbidraget.
För lönsamhet utan bidrag krävs fortfarande att man gör inköpen själv och även skippar Fortums gateway. Dessutom bör en del arbete kunna utföras själv även utan nödvändig elektrikerkunskap, t ex hantlangning – lyft av solcellspaneler etc.
Detta inlägg är inte sponsrat av vare sig Fortum eller 24 Volt.
33 kommentarer
http://www.kvd.se lägger ut solcellspaket med jämna mellanrum. Exvis nu på torsdag. Brukar landa runt halva kostnaden mot riktpriset. Dvs betydligt bättre än Fortum. Tillbehör kan man ta från Tyskland ex.vis http://www.solarshop-europe.net/ om man inte hittar vettiga priser i Sverige.
Apropå KVD. Jag har sålt ganska mycket på KVD genom åren (nya och några gånger gamla produkter). Och det positiva med KVD är att de når ut bra till rätt kategori men det negativa är att de oförskämt dyra.
Så räkna med att du kan köpa produkten mycket billigare om du kan skippa kvd och nå säljaren direkt. Ur en affär tar de ofta 40% utan att ens ta i produkten. Värderingen är värd noll, de har aldrig någonsin tittat på mina produkter, utan de litar på oss säljare. Anledningen till de höga avgifterna är deras fasta kostnader. De pungslår både köparen men mest säljaren med avgifter. Annars låter deras 12% i provision jättebra.
Vad koster spegel eller anoxierad aluminium per m2?
Reflektion tar bort 5-20% av energin men man kan öka solabsorberande ytan 30-300%.
Alltså kan effektiviteten fördubblas med en tilläggskostnad på kanske 1000k/m2 (eller 1000kr/panel), totalt 12 000 SEK.
Det sänker produktionskostnaden till 75 öre/kWh.
Vad tror någon tekniskt kunnig om att köpa minsta möjliga anläggning av Fortum för att få installationen utförd av Fortum. Sedan komplettera med fler solcelles som köpts till bättre pris?
Okunnig är jag..
Är gateway vägen in till nätet? Måste man inte ha tillstån från Fortum att för att säja el till Fortum. Kan inte Fortum ställa krav att man skall ha en installation gjord av Fortum och med Fortums grejor?
Kul att intresset är starkt för sol-el. Själv skaffade jag och installerade en 1000W-anläggning i höstas (bra med lite mjukstart ;-). Hela kalaset kostade 32122,- och jag fick nyligen tillbaka 14455,- ifrån er alla skattebetalare (tackar!). Dvs summa 17667,-. Anläggningen betalar sig alltså (med pris på 1,-/kWh och utan räntor) på ca 17 år…
Lönsamt eller ej beror ju mycket på den ovissa framtiden som ingen vet något om. Men kul är det! Kollar titt som tätt hur mycket el jag producerar (just nu är det full sprutt).
Cornu, när ska du själv skaffa solpanel? Sluta snacka och gör något, annars riskerar du att bli som våra politiker (med tillhörande politikerförakt). Själv tycker jag dina bästa inlägg är där du berättar hur du själv gör (det inger förtroende).
/Titti
Tids nog, en sak i taget. Lär bygga en markbaserad anläggning och behöver över sommarhalvåret fastställa var det är bäst sol och var det blir skuggat. Bor inte på platt mark, så det är inte helt självklart här ute i skogen.
Under tiden faller priserna. Kan man få bidraget så är det en annan sak.
Titti – jag blir förbannad när jag läser om sånt snyltande. Betala för din hobby själv!
Solceller borde få punktskatter istället, för att det är miljövidrig lyxkonsumtion fullt i klass med att köpa SUV.
Bidrag kan man ansöka om utan att ha en färdig anläggning! Det är klokt att söka bidrag i början på året, i slutet kan pengarna vara slut och då får man vänta till året därpå (med ev nedsättning av bidragsdelen).
Bidrag får man om man ansluter sig till nätet (kör man sk off-grid så får man inte bidrag).
jeppen – vad för el konsumerar du då? Det är lätt att hacka på andra, men det är svårare att vara konstruktiv och gå före. Själv producerar jag numera 1/3 av min el med sol de andra 2/3 produceras mha vindkraft (andelsägare). Huset värms med pellets och bilen körs på etanol. Vad tycker du jag ska göra? Hur gör du?
Det finns de som inte gillar vinkraft och de som inte gillar etanol (och tydligen de som inte heller gillar sol). Hur gör ni? Själv försöker jag så bra jag kan och försöker sända signaler om att jag vill vara snäll mot miljön.
/Titti
Vattenfall säljer el från olika källor. Jag har valt kärnkraft, eftersom det är miljövänligast och resurssnålast, och eftersom jag vill sända signalen att det är hög tid att bygga nya reaktorer.
Kör du med vindkraft snyltar du på oss andra där också, med hjälp av elcertifikaten. Jag begär bara att du ska betala för dina hobbies själv. Att staten erbjuder dig en laglig väg för dig att posera som miljövän för mina pengar gör det inte rätt.
Jeppen,
Jag tycker du kan åka på sommarsemester och tälta precis nedanför sarkofagen i Tjernobyl. Och när du har spenderat en stärkande månad där i den stärkande naturen kan du ta flyget över till Japan och bo några veckor i några av de övergivna husen i Fukushima.
Det lär vara gott om plats för dig på bägge ställen så du slipper trängas på semestern din
@13:40: Förvånad att du föreslår flyg. En sån som du vågar väl inte flyga? Flygolyckor är ju stora och spektakulära, så att flyga måste vara väldigt osäkert, eller hur?
Strunt samma hur det är med kärnkraft, förresten. Elproduktion ska inte subventioneras. Det är omoraliskt av Titti att posera som miljövän för mina pengar.
Jeppen,
ser fram emot att se bilder från din sommarvistelse, hoppas det blir bilder när du badar i reaktorpoolen – utan cyklop förstås, för du är ju ingen fegis eller hur?
Är helt övertygad om att Cornu med glädje lägger ut dessa bilder här på sin blogg.
Jajamensan!
Jag ser fram emot bilder på hur du sitter i ett brinnande bilvrak och förkolnas på din semester, eller också förväntar jag mig att du förkastar biltrafiken här och nu. Du ska också knäcka nacken, eller förkasta cykeltrafiken. Dessutom bör du knäcka lårbenshalsen på din semester, eller propagera för att förbjuda pensionärer att gå.
Världen är inte säker. Vi måste räkna för att begripa vad som är värt det. Din intuition duger inte – mänsklighetens evolution har tyvärr inte begåvat oss med en bra känsla för risk. Använd dina högre hjärnfunktioner.
Då kostnaden för retail solceller blir 5-10 öre/kWh dröjer det inte länge innan i princip alla villatak kommer att ha egna solceller.
Med 1 miljon villatak som producerar egen el vet jag inte om Sverige direkt kommer att ha någon elbrist totalt sett utslaget på helåret under förutsättning att det inte elförbrukningen kommer att kraftigt öka, tex att det blir insourcing av tung industri. Alternativt att elpriset faller så kraftigt att all besparing som gjorts blir olönsam och att det blir lönsamt att återinföra högförbrukande apparater, maskiner och värmesystem.
Med marknadspriser – osubventionerade sådana – på solceller på nivåer motsvarande 5-10 öre/kWh kommer vi att få se en kraftig strukturrationalisering inom elproduktionen.
Prisnivåerna sjunker kraftigt och en halvering av dagens priser kan ses om 2-3 år. Efter ytterligare lika lång tid kan vi antagligen förvänta oss en halvering ånyo.
@Anonym 10:52: Aktuell feed-in-tariff för sol i Tyskland är 220 öre/kWh, vilket avspeglar vad som krävs för att få solceller byggda i ett land med bättre solresurser. Du önskar dig en kostnadssänkning till 5-10 öre men det är förstås helt orimligt att förvänta sig att detta ska ske. Du pratar om halveringar i pris, men även om solceller är gjorda i kisel så är inte Moores lag applicerbar.
Orsaken till att priserna fallit nyligen är pga överkapacitet när Tysklands efterfrågan minskar pga sänkta feed-in-tariffer (de var på 260 öre förra året). Prisfallet är alltså högst temporärt och leder till förluster i industrin.
När man köper solelanläggningar är det två saker som är mycket viktiga att tänka på:
1. Inte köpa för stor anläggning
2. Köpa en anläggning som uppfyller kraven för att få anslutas till elnätet.
Beträffande punkt 1 så har man som privatperson sin abosluta min-förbrukning när solelsanläggningen går på max. Av denna anledning så är det i dagsläget (utan nettoavräkning) olönsamt att köpa mer än ett par hundra Watt solel. Bäst är om man vet att man har en grundlast, exempelvis frånluftvärmepump, och köper solel utifrån grundlast. Vettigt kan då vara att köpa solel som motsvarar grundlast + 20-50%. På så vis har man maximal nytta av den producerade elen och man "spiller" minimalt ut på nätet.
Det "spill" som man själv inte förbrukar säljer man till en elhanldare till överenskommet pris. Priset brukar spegla spotpriset på el under sommarmånaderna (dvs årslägsta) och hamnar därmed runt 40öre eller strax därunder. Till detta kan man få elcertifikat men dessa delas enbart ut för varje producerad MWh (=1000kWh) så det är sällan rimligt. Slutligen får man ytterst lite kompensation från elnätsbolaget för minskade förluster i elnätet (kan försummas i kalkylen). Dessa intäkter skall ställas i relation till vad varje sparad kWh kostar. Personligen brukar jag räkna på 1,4SEK/kWh vilket speglar alla kostnader vid köp av 1kWh, dvs elpris, energiskatt, el-certifikat, moms, och rörlig elnätsavgift.
Punkt 2 ovan är viktig pga att en produktionsanläggning påverkar nätet och tillför kortslutningseffekt. Av denna anledning kan elnätsbolaget ställa krav på anläggningen och vägra anslutning av anläggningen om inte kraven uppfylls. Dessa krav uppfylls är dock inte särskilt högt ställda och alla seriösa aktörer säljer utrustning som uppfyller kraven. I regel skall blanketten i Svensk Energis skrift "Anslutning av Mikroproduktion till Konsumentanläggning, AMK" vara ifylld. Som alternativ krävs i regel även att Svensk Standard skall vara uppfylld (SS-EN50438). Att uppfylla Svensk Standard kan anses vara en självklarhet, dock inte en självklarhet hos de som önskar kränga så billiga produkter som möjligt till största marginal.
Ett billigare alternativ…
http://varuhuset.etc.se/sv/product/742/Lilla-Startpaket
32 papp? Inkluderar det arbete eller satte du/ni upp det själv?
Var hittar jag regelverken kring sol-el, vind-el osv?
I princip allt arbete (utom själva inkopplandet) gjordes själv. Det svåraste var att bära upp de 1,5 kvm stora panelerna på taket.
/Titti
Du bör även ha med den rörliga delen i nätavgiften i din besparingskalkyl, då landar den rörliga besparing på ca. 1,25 kr/kWh. Självklar beroende på kraftpriset.
Totalt elpris
kraft [öre/kWh] 45 öre/kWh
El-certifikat, inkl. effektreservavgift [öre/kWh]: 3 öre/kWh
Skatt [öre/kWh] 29 öre/kWh
Överföring(rörlig) 20,5 öre/kWh
Moms 24,375 öre/kWh
Totalt: 121,875 öre/kWh
Som du kanske känner till är inte "kvittning" tillåten. Dvs en producerad kWh kan (får) INTE räknas bort från en konsumerad kWh från nätet.
Elmätaren har två separata register, en för produktion och en för konsumtion. För dina konsumerade kWh får du betala vanligt marknadspris enligt det du beskriver ovan, dvs 1.20-1.50 kr/kWh
För dina producerade kWh får du oftast betalt enligt Nordpool spotpris dvs 0.20-0.50kr/kWh plus miljöcertifikat om du ansöker om sådan ersättning. Om du har enorm tur kan du få bättre betalt, men det är sällsynt, mycket sällsynt.
Vi har alltså inga feed-in tariffer som i tyskland eller spanien, vi har heller ingen kvittning som de har i danmark.
Men det här känner ju alla till som har funderat på detta mer i skarpa banor. Och jag förstår att det inte känns direkt bråttom än så länge.
Men pappa staten skulle med ett enkelt pennstreck kunna förändra detta, om man ville. Jovisst, de påstår sig ha en "utredning" på gång, hastigheten på utredandet är dock lågt men påstår sig iallafall existera.
Man vill förstås inte ändra på detta, eftersom det skulle leda till ineffektivare elproduktion. Det vore en kraftig suboptimering att låta produktion för 20 öre slås ut av produktion för flera kronor.
Når sol-el någonsin grid-paritet så bör man sänka elskatten och distributionspriserna så att grid-pariteten försvinner.
Så snabb utveckling som sker inom fotovoltaiska solceller just nu förstår jag inte varför man skall stressa in i det nu. Speciellt inte i ett land som ligger så oerhört långt norr ut som Sverige. Att driva sin AC i semesterhuset i Spanien har jag lättare att förstå.
Fast hatten av för Fortums lovvärda initiativ. Statligt delägda vattenfall är så kundfientligt att jag börjar fundera på om det är en politikerkonspiration för att få svenskar att acceptera kärnkraft igen. Isf hade det varit motiverat.
Det är nog så att bidragsdelen kommer sjunka i takt med utvecklingen varför ditt pris för anläggningen kommer vara densamma, i alla fall de närmsta åren. Sen är ju sjäva panelerna i stort bara halva kostnaden (växelriktare mm är den andra halvan). Om man väntar "förlorar" man ju i icke producerad el.
Nu ska vi se, betala tillbaka på bolånet och få evig avkastning utan avskrivning, eller köp en suboptimerande (samhällsekonomiskt sett) lyxpryl som ger samma avkastning alldeles i början men måste skrivas av då den blir sämre och till slut går sönder? Tänka, tänka…
Har "tyvärr" inga bolån att betal av på. Solpaneler har 25 år garanti och lär ha en livslängd på 30 år. Förmodligen byter man ut dem före pga att det finns nyare och effektivare (och takytan är en begränsande faktor).
Glöm inte svara på vad för el du konsumerar!
/Titti
Man kan inte räkna hem totalkostnaden ändå. Det är en förlustaffär, både för individen och för samhället.
Solenergi i mörka,kalla,regniga Sverige ??? Skulle inte tro det /Anders Lööf
läs på om soltimmar så kanske du förstår varför det funkar i Sverige /kalel
Hmm… Varför krångla till det. Luftvärmepump sägs betala sig på ett par år, speciellt för oss med direktverkande eluppvärmning. Men det som lockar mest med detta alternativet är ju att man får miljövänlig AC på sommaren.