Fast det fortfarande är i mitten av april har termometern letat sig upp över 12 grader redan på förmiddagen och solen lyser som om det vore en sekelsskiftesvår, ni minns vårarna i början på seklet när man satte ute och grillade sent på kvällarna redan i mars…
Krokusarna har börjat blomma och tusentals påskliljor har börjat titta upp men inte riktigt slagit ut än.
Vårbild. iPhone i flygplansläge om
nu någon Fokker kontrollerar tidsstämpeln. Och GPS-koordinaterna är helt fel. |
Smått inspirerad av detta börjar man lätt fundera i termer av solceller för elproduktion och kan snabbt konstatera att priserna nästan har halverats sedan jag senast gjorde en sammanfattning hösten 2010. Lönsamheten och aktiekurserna för solcellsbolagen är därefter.
Då kostade 1000 W solceller, inklusive nätväxelriktare och kablage i runda slängar 59 000:- SEK inklusive installation, eller 59:- SEK per kWh.
kWh/månad som 1000 W solceller
producerar i södra Sverige, specifikt i Jönköping. Lägre produktion vintertid och högre produktion sommartid ju längre norrut man kommer. |
Nu kostar ett paket om 1050 W 28 000:- hos vissa leverantörer. Montage tillkommer. Inga pärlor för svin här och nu så det blir inga länkar då jag inte gör en komplett marknadsöversikt.
1000 W solceller producerar ca 1068 kWh på ett år baserat på en leverantörs siffor för mätningar i Jönköping, vid optimalt 45-gradigt montage rätt mot söder. Produktionen sommartid ligger högre ju längre norrut i landet man kommer, och lägre vintertid. Man kan ju dock konstatera att produktionen är så låg vintertid att solceller mycket väl kan vara mer lönsamma längre norrut, hur absurt det än kan låta, då ännu lägre produktion vintertid kan kvitta. Svalare väder ger också lite högre produktion då solceller absurt nog inte producerar lika bra vid höga temperaturer.
Solceller sägs ha en livstid på 25 år, och har ofta garantier på 20-25 år. Men de fortsätter fungera även därefter fast med lägre effekt. Idag kan du alltså få 25*1068=26700 kWh rätt in i huset, skattat och klart, för 28 000:-, dvs 1:05 SEK/kWh. Det kan jämföras med att man vid ett elpris på ca 53 öre ex moms betalar ca 1:20 per kWh inklusive elcertifikat, skatt, moms och rörlig nätavgift med moms (18 öre i exemplet).
Ikanobanken ger just nu 1.95% i ränta, eller 1.365% efter skatt. På 25 år förräntar sig alltså 28000 kronor till 39 296:- SEK, eller 1:47 SEK per kWh. Köper man aktier i Fortum med säg 5% utdelning växer 28 000:- kronor till nästan 95 000:- på 25 år.
Man tjänar kort sagt vid nuvarande ränta bättre på att ha pengarna på banken än i solceller, men det förutsätter alltså noll värde vid 25 års samt stillastående elpriser i 25 år (yeah, right). Och det är ännu lönsammare att köpa aktier i Fortum istället för solceller.
Detta är dock utan subventioner.
Har man tur och kan få det statliga solcellsbidraget om 45%, så faller kostnaden till 57.75 öre per kWh, inklusive moms, skatter och elcertifikat. Kort sagt så har solceller slutligen blivit riktigt lönsamt om man kan få subventionen.
Skaffar man större anläggningar än 1000 W så kan man pressa priserna ytterligare. En viktig poäng är dock att man då bör se till att arbeta hemma så man förbrukar el när man producerar el om man inte har en nätleverantör som tillåter dig att räkna av tillfälligt överskott mot inköpt el.
Men nu över till rubriken.
Solceller kostar ca 1 USD per W att köpa från Kina i bulk.
Se exempelvis denna länk (försök få OSE:REC att konkurrera med de priserna…) . 1 USD innebär alltså 1190:- SEK för en 175 W-panel som ingår i prisexemplet för 1050 W ovan. Dessa kostar i Sverige idag 3 441:- SEK. Ett påslag på ca 200%. Här landar priserna istället på 6:80 SEK per W mot ca 28:- SEK per W. Förutsatt att man fortfarande köper växelriktarna dyrt så kan priset på 1050-paketet sänkas rejält, vid en naiv anblick med 22 000:- SEK, till 6000:- SEK. Antagligen inte helt korrekt, då växelriktare går på runt 8000:- SEK. Men man kan i teorin pressa priset till 15000:- SEK.
Dock tillkommer frakt och tull. Jag tänker inte ge mig in i tullträsket för import av solceller från Kina, någon läsare kan säkert berätta mer. Men en 20-fots container med upp till 27 ton last sägs kosta i runda slängar 10 000:- SEK att frakta hit från Kina. Tillkommer 3750:- SEK i kostnader i svensk hamn (ink moms) och antagligen säg 4000:- SEK ink moms för att transportera containern till en destination utanför hamnen.
Total kostnad säg 20 000:- för frakten.
Nu lär man inte kunna fylla en container med 27 ton solcellspaneler, vilket skulle varit 2700 st, men säg att man lyckas trycka in 100st 175 W paneler i en container, lågt räknat. Det ger en fraktkostnad på 200:- SEK per solcellspanel.
Slutpris blir 1190+200=1390:- SEK för 175 W solcellspanel, eller knappt 8:- SEK per kWh. Då landar man på säg 17000:- för 1050 W solceller, inklusive dyra düska växelriktare.
Så vad intresserade bör göra är att komma ihop sig och stoppa in säg 20 000:- var i ett nystartat aktiebolag, vars enda roll är att importera en container solceller och sälja till självkostnadspris till aktieägarna. Vad som behövs är en yta där containern kan ställas av. När aktieägarna i kooperativet hämtat sina solceller så likviderar man bolaget. Eller driver vidare det, vem vet.
Det kanske finns någon annan kooperativ lösning som kan användas, t ex att ett befintligt bolag används för ändamålet osv.
Men för 17000:- för 1050 W solceller så får man ett elpris inklusive moms, elcertifikat och skatt på 17000/(1068*25)=0.63, dvs 63 öre. Kan man få solcellsbidrag så landar man på 35 öre per kWh inklusive allt. Vem vill inte köpa en 1050 W-solcellsanläggning för endast 9 350 inklusive subvention?
1068 kWh per år räcker för övrigt till att köra din elbil som drar 3.5 kWh per mil hela 305 mil. Med Kina-importexemplet så kan man för ca 50 000:- SEK ha solcellspaneler nog för att köra över 900 mil om året med en elbil.
Det finns många nackdelar med elbilar, men fördelen är att det är relativt enkelt att ordna bränslet själv.
Detta är iaf en väg framåt som man på gräsrotsnivå kan arrangera, bidrag eller ej. Sedan gäller det bara att träffas, lita på varandra och att någon har kompetensen som behövs för att dra igång hela importhistorien.
För övrigt har en del solcellsbolag vinterrea just nu. Lärdomen av detta är att man skall köpa eventuella system vintertid. Dessutom lär priserna fortsätta falla, så man behöver knappast stressa. Bor man sedan på en gård så kan montage bli rätt billigt. Har man en gård har man ofta gott om utrymme och behöver inte montera solcellspaneler på tak, utan kan lika gärna göra det på enkla hembyggda ställningar (av t ex impregnerat virke som dessutom kommer hamna i skydd av själva solcellspanelerna) på marken, på exakt den plats som har mest sol nära gårdscentrum.
Tillägg: Tappade bort momsen där någonstans, solcellerna blir 25% dyrare än i räkneexemplet ovan, dvs 79 öre per kWh utan subvention och 44 öre per kWh med subvention.
58 kommentarer
Intressant… Hur står sig solceller mot småskalig vindkraft prismässigt och i effektivitet? Vindkraften borde vara stabilare i produktion över året, men kräver väl att man monterar 6m upp över ev. träd eller liknande?
Problemet för svensson är väl att det är svårt att få bygglov för att sätta upp solceller på taket…
Mvh
Postapokalyptikern.
Småskalig vindkraft håller mycket dålig kvalitet i många tester.
http://cornucopia.cornubot.se/2010/10/inga-genvagar-med-smaskalig-vindkraft.html
Behövs inget bygglov för solceller om dessa ligger mot underlaget på taket eller sitter på väggen, det är bara när de är uppvinklade från taket eller utvinklade från väggen som bygglov krävs. Behövs antagligen inget bygglov för att sätta dem på marken heller. Men det får någon kontrollera.
Det är som regel alltid enklare att få bygglov för solceller eftersom de inte stör grannar eller djurliv på något annat sätt än att de syns.
Vindkraftverk bullrar och är en garant för att väcka ont blod bland grannar inom 2 kilometers avstånd om det är ett högt verk, också ett litet vindkraftverk på 25 meter låter betydligt mer än man tror så också här är det svårare att få bygglov för vindkraftverk än för solceller. Solceller är passiva, vindkraftverk har rörliga delar och bullrar, jag skulle vilja se den kommun som nekar bygglov för solceller i dessa tider. Ja såvida det inte är hundratals kvadratmeter konstigt monterade ut från tak och fasader.
-Fantastisk uträkning och genomgång!
Apropos ditt tidigare inlägg 'Feta kastrater och hungriga ungdjur' den 2 Mars, där vi diskuterade aktier att lägga i byrålådan, och hamnade bortåt att man bör leta bolag/branscher som spirar nu och är mogna om sisådär 10 år för att vara fullt mogna om 20, så landade jag igår i någon slags insikt att bränsleceller bör kunna vara en sådan bransch. Surfade runt några timmar och kan konstatera att den nischen verkligen sjuder av aktivitet jorden runt nu, och att man borde kunna börja söka potentiella framgångsbolag att investera i där om ca 3-5 år. just nu är det dock både alldeles för tidigt och de bränslecellslösningar som finns är fortfarande väldigt dyra och får nog anses fortfarande vara på något slags prototypstadium.
Som en förlängning av bränslecellstanken, och eftersom bränsleceller även behöver någon form av bränsle/energibärare som innehåller väte, t ex metanol, så kan man ju tänka sig att även en bransch som förser bränsleceller med bränsle växer fram. Och missförstå mig inte nu, för jag är nog fortfarande mer än bara lite skeptisk till Gillbergs projekt Värmlandsmetanol, men skulle man lyckas få till det projektet att fungera om säg 10-15 år, så skulle tajmingen kunna vara nästintill perfekt med när bränslecellsmarknaden tar fart på allvar.
Annars kan man ju så småningom kanske använda allt billigare solcellspaneler, enligt ditt inlägg idag, att spjälka vätgas från diverse källor, och därmed lagra energin, för att sedan driva och alstra strömmen med bränsleceller när man väl behöver den.
En riktigt faktafylld och uttömmande sida om bränsleceller var faktiskt den engelska Wikipediasidan http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_cell.
Kanske kunde vara intressant med ett liknande blogginlägg runt bränsleceller? 😉
Lite motsägelsefullt som investeringsstrategi. För tidigt nu, alltså vänta. Satsade själv stort i det ledande solcellsföretaget för drygt ett år sedan. Såg bra ut ett tag, till priserna dök än värre och lågpriscellerna tog över. Blev en dyr placering, -80% till idag.
Risken är väldigt stor med liknande satsningar därför att själva produktion av "verktyget", alltså bränslecellen i det här fallet, inte blir skyddad. När det har blivit kommersiellt intressant kommer det andra som tar över och massproducerar till låga marginaler.
Jag tror att den framgångsrika investeringen snarare kan vara i gruvan som producerar råmaterialet eller entreprenören som producerar elen, men inte fabriken som producerar cellerna, tyvärr.
Hur mycket energi krävs för att tillverka solceller? Skulle vara intressant att se en kalkyl på det och när en solcell verkligen börjar generera ett överskott.
EROEI är inte så dåligt längre, finns siffror på allt från 5 – 20. Samtidigt kan ju solcellernas råvaror återvinnas, så EROEI kan vara lite missvisande. Dock inkluderar inte EROEI för solceller nedmontering och återvinning, men låter man dem alltså vara landar man i intervallet 5 – 20 beroende på vem man frågar.
Trevligt, jag var fortfarande av uppfattningen att det var uselt och snudd på +/- 0.
Har du ny statistik för vindkraft så skulle den vara kul att se också tydligen har det ju blivit mycket bättre även på den sidan senaste åren efter att vi fått större rotorblad och bättre turbiner.
….detta är ju även en viktig aspekt till varför egna småskaliga vindkraftsanläggningar inte är en speciellt god idé.
Lyssnade på Sven Linström, Midsummer AB (Järfälla, http://www.midsummer.se ) som tillverkar maskiner för att tillverka tunnfilmssolceller. Enligt honom är energimässiga återbetalningstiden 8-9månader på deras kunders solceller, det ger EROEI på 40-45, alltså mycket högre om det stämmer
Det finns många intressanta alternativ nu, och ett intressant ämne för en artikel, eller rentav ett fredagsmys, skulle vara hur man bör utrusta ett nytt hus idag.
Vi är lite lockade av att bygga nytt, i synnerhet som familjen växer bra för tillfället. Här i landet (Frankrike) finns det bra husalternativ med lite mindre prylar och lyx, men bra hållbarhet(ingen bastu, relax, golvvärme och annan bråte). Däremot är det en djungel vad gäller energialternativen. Om jag inte gör någonting blir det en gaspanna, som kostar nästan ingenting och fungerar på stadsgas, dvs ingen tank. Men om vi inte får någon gas om 10 år är ju det inte så intressant för ett nytt hus. Så vad ska man göra istället? Installationsfirman som satte in vår nuvarande gaspanna, säljer även bergvärme, vedspisar och -pannor, pelletspannor samt solceller. Intressant katalog faktiskt
3500 kWh solceller kostar nästan 100 000 SEK + montering, så det blir samma pris som i exemplet 28000/kWh.
En pelletspanna som klarar av allting själv kostar 150 000 med installation.
Slutligen vedpannan, som ju inte är direkt automatisk men i lyxutförande kan fyllas en gång på 20 timmar, ligger på 40000-60000. Vill man ha med spisfunktion kostar det lite mer.
Vad är intressant här ur ekonomi och survival synpunkt? Solcellerna kanske blir lönsamma, men de räcker ju inte, gasen är billig men varar inte, vedpannan är säker men har usel komfort (ekonomin skaplig väl?) och pelletspannan lär ju inte gå ihop ekonomiskt, men är väl säker och bekväm. Vad är vettigt att satsa på?
Och vad bör man fundera på i övrigt om man bygger nytt hus idag, energialternativ självklart, men också annat?
Har kommit fram till att tomtläget är det viktigaste, inte för långt från affärer/service och mer sol än i Kiruna, alltså inte på en "billig" nordsluttning.
Är det solceller för elproduktion eller solpaneler för värme du pratar om här?
Ska du bygga nytt så satsa på ett välisolerat hus av god kvalitet. Golvvärme (vattenburen) är faktiskt en bra idé, då det är ett lågtempererat system som ger hög komfort, och som du kan driva med en vattenmantlad pelletskamin och solvärme på taket. Då får du även ditt varmvatten. Har du ett normalstort, välisolerat hus och är lite observant på din energiförbrukning så behövs inga överdimensionerade ved- eller pelletspannor. Värmebehovet lär väl inte heller vara lika stort som i Sverige.
Sedan vet jag förstås inte vilken kvalitet byggfirmorna i Frankrike håller och vilken vana de har att bygga välisolerade hus. Hur är pelletstillgången? Det kan ju hända att även pellets blir en bristvara i framtiden, i länder som kanske inte har så stor egen produktion. Jag har ingen aning om om Frankrike har någon skogsindustri.
Den billigaste kilowattimmen är den man inte använder…..
Tänkte mer att mindre lyx innebär mindre krångel och billigare.
Det är solceller som gäller, man har möjlighet att sälja tillbaka ev överskott för ca 0,60 €/kWh.
Pellets är lätt att köpa, än så länge i alla fall. Knappast någon bristvara framöver heller, Sverige har ju en och annan hektar skog att exportera från om det skulle behövas. Har inte sett små pelletskaminer. Värmebehovet däremot är stort,det är nätter med -10 här också, färre visserligen, men man behöver ju kunna värma upp huset då också.
Husen håller högre kvalité men fram till nu har de haft mindre isolering. Med de nya normer som gäller från nu blir dock skillnaden i praktiken liten jämfört med Sverige.
Definitivt, så lite krångel som möjligt, men när man bygger nytt så är det inget krångligt att lägga golvvärmerör i plattan. Det är inget lyx, ett värmesystem måste du ha i vilket fall. Dessutom kan du spara takbeklädnad genom att montera infällda solvärmepaneler. Kostnaden för solvärme är som minst vid nybygge.
Det finns inget som hindrar att du även lägger dit solceller när du ändå är igång, och har byggnadsställningen uppe och hantverkare på plats!
Bygger du ett hus på 150 m2 med ett värmebehov på 50W/m2, klarar du dig fint med en kamin på 10kW.
Om (när) gasleveranserna sinar, så kanske det även har blivit olönsamt dyrt att importera pellets från Sverige?
Någon som har erfarenhet av "luftvärmepaneler" ?
Det gäller att bygga ordentligt från början:
http://salanet.se/~mr-shunt.com/artiklar/Georg%20Lagnerius/
Ett alternativ för uppvärmning kan vara:
http://www.goteborgsfria.nu/artikel/81484
Bra räknande- intressant!
Jo, angående solcellerns livslängd. Vad är det som gör att de begränsas till 20-25 år? Är det solstrålarna i sig (UV?) eller något annat? Om det är så att det är solen- betyder det att de har en längre livslängd i Sverige där det är mindre sol? Någon som vet?
S
Det är inte solcellens livslängd som är på 25 år, det är garantin från tillverkaren att verkningsgraden håller sig över en viss %, ofta 85-90%. Efter 25 år producerar den fortfarande el utan problem. Det är väl mest för avskrivning och sånt som man sätter livslängden till 25 år.
Materialet i en solcell utarmas ju som allt annat material, men i och med att de inte har några rörliga delar så är slitaget minimalt. Möjligen kan jag tänka mig att kablarna kan bli lite torra eller skavda efter så många år, men de går säkerligen att byta.
Lyssnade på ett seminarium med Direct Energy (http://directenergy.se/) för något tag sedan. Enligt dem finns det en solelanläggning i Stockholm som levererar lika mycket el fortfarande efter 28 år (installerade 1984), så det motsäger att solcellerna degenererar, om det verkligen stämmer.
Ok – Jag är med på en andel a 20.000. Kompentenseområde "shipping".
/Henke, Helsingborg
Det enklaste och billigaste, förutsatt att man inte redan harett bolag, borde väl vara en ekonomisk förening. 1100 kronor i registreringsavgift om man gör det på nätet.
På tal om solenergi. Jag hittade en koncept som kallas för Subterranean Heating and Cooling System. Jag har inte satt mig in i alla teknikaliteter, men man använder jorden i t.ex. ett växthus som värmeväxlare. Konstruktionsprincipen är enkel. Riktig low-tech. Allt som behövs är ett växthus, många meter dräneringsrör, två termostater och en fläkt. På dagen när luften är varm och fuktigt blåser man ner den i dräneringsrören. Värmen och fukten lagras då i marken. På natten (och hösten/vintern)går värmen åt andra hållet och man använder då den lagrade värmen och kan då hålla temperaturen uppe.
Finns mer att läsa här: http://www.roperld.com/science/SolarGreenhouse.ppt
Man kan tydligen odla grönsaker året om även på våra breddgrader. Jag funderar på att bygga ett växthus med ett sådant system själv.
Solceller är inte färdigutvecklade! Ny Teknik visade på en verkningsgrad på 20% med ny solcellsmix.
I Italien verkar bolaget Etrion som får 20 års fixt pris på solelen. Ett pris som sjunker 10-20 % årligen. Det visar utvecklingstakten. De räknade med ca 2000 h solutbyte.
Det är nog söderifrån vi skall få solcellsutvecklingen-där behövs elen mest på sommaren när solen är intensiv!
Nån som sett en vattenkyld solcell-dvs kombination av solcell och solvärme?/Oppti
Verkningsgrad är faktiskt ganska ointressant. Vi har inte ont om plats, ett vanligt tak ger tillräckligt med el för en villa, utan problem. Priset är mer relevant. Bättre att betala hälften per W för 10% verkningsgrad än det dubbla för 20%.
Så sant men när klockan blir
bollibompa har man 0 graders infallsvinkel på sin sydriktade panel. Kan man driva en tv på diffust innfallande ljus?
Nej. Är du inte ansluten till elnätet måste du ha ett batteri kopplat till din solcell om du vill kunna se Bolibompa.
Som sagt är verkningsgraden ganska ointressant, pris och EROEI spelar roll. Dagens verkningsgrad på vanliga solpaneler baserade på kisel på ca 15 % är redan förvånansvärt bra, som jämförelse har växter som solpaneler (dvs etanolproduktion, etc) bara nån eller några enstaka procents verkningsgrad. Och de har utvecklats under mycket längre tid 😉
För att öka verkningsgraden ytterliggare så behövs mer exotiska material, medan kisel är extremt vanligt. Det är tur att ett sådant vanligt material har halvledaregenskaper som är så fördelaktiga.
solarventi.se har förutom luftsolfångare med inbyggd fläkt driven av solceller även en hybrid-modell som även levererar varmvatten. Många återförsäljare i Sverige. Dansk firma i grunden. Man kan hitta skeptiska kommentarer om produkten, men alla som har provat verkar nöjda. Inte så värst dyra heller.
http://www.axsonsvenska.se/ har förutom solarventi-produkter även mycket annat i samma anda.
Går få tag på 190Watt monokristallin panel för 3000kr st. Färdigimporterat.
så lite bättre pris än exemplet.
Länk?
Börjar bli riktigt intressant med de priserna.
Äsch. 24volt.eu om man köper 4-10 st. Landar på säg 37 000:- för en 1900 W anläggning med växelriktare. Kablage och montage tillkommer. 37000/(1.9*1068*25) = 72 öre per kWh utan subvention.
Börjar alltså saknas ursäkter nu, när det rent av är lönsamt från hyllan även utan subventioner.
http://24volt.eu/osc2/catalog/product_info.php?cPath=1_70&products_id=364
säljs dock i paket.
Mja, ursäkter och ursäkter… det kan ju vara som så att någon annan energisparande åtgärd har lägre alternativkostnad.
Skulle vara jättekul att läsa om du köper några och installerar på gården cornu.
En bil som från början är konstruerad som elbil som t.ex. Nissan Leaf och Renault Zoe tar ca: 1 – 1,5 kWh/mil. Renault uppger att Zoe med dess 22 kWh batteri räcker i 21 mil under ideala förhållanden.
Så i Kina exemplet ovan så räcker solpanelerna för en körsträcka på ca: 2000 mil/år.
3.5 kWh/mil kan man möjligtvis få om man sätter in en elektrisk drivlina i en fossilbil.
Cornu, priserna fortsätter falla, här ett exempel på priser, obs helt oförhandlat 0.8 usd. Det är sånt här som nu går via tyskland och brandas och senare hamnar i sverige.
http://www.alibaba.com/product-gs/329330142/High_Efficiency_Solar_Panel_300W_.html
E&Y förutspådde fallande priser
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jun/20/solar-panel-price-drop
Kul ide med de här gemensamma inköpen.
När traders kan ligga på 0,70-0,80 usd så borde fabrikspriserna nu (om man beställer kvantitet) ligga på runt en halv dollar. Bara frågan om de håller i kvalite och utlovad effekt.
Ligger inte solcellsbidraget på 60% om man väljer att sälja tillbaka el till nätet? Ifall någon nu har glömt att ta upp det.
Bidraget är 2012 sänkt till 45%, dock inte alla webbföretag som har uppdaterat/fattat det, konstigt om man är i branschen.
Gillar denna bloggen! (och jag menar ingen jäkla facebook variant av "gilla")
Lysande!
Det börjar klia i spenderarmen.
Hur står sig solvärmare mot solceller?
Om du menar solfångare så är dessa mycket mer effektiva och billigare än solceller. Dock ger solfångare mest värme när det redan är för varmt.
Fast det fungerar alldeles utmärkt för uppvärmning av poolen på baksidan på sommaren och ger lite extra "gratis" värme på vintern, tidig vår och sen höst.
Det ultimata är ju självklart att kombinera solfångare och solceller med ett passivhus. Då pratar vi låga driftkostnader.
Solfångare kan man ränka hem på 4-6år, Solceller tar längre tid, räkna med det dubbla om du inte har bidrag från staten.
Ok, mycket snack och liten verkstad. Jag har bett om prisuppgift för 17st av dessa 300 watts paneler inklusive frakt till sverige. Jag åtar mig att administrera ett sådant gruppköp gratis. Jag köper en av panelerna själv. behöver nu 16 till som är intresserade.
Ni kan nå mig på [email protected] Jag bor i Ängelholm om ni vill ses men jag skickar naturligvis vidare till hela landet.
Skall fråga på alternativ.nu (gröna vågare) också
Har man enskild firma (för t.ex egen gård) borde det väl gå att importera i egen regi och dra momsen om man behöver elen för jordbruket? Sen borde det väl även vara okej ur skattesynpunkt att antingen sälja tillbaka el till nätet alternativ sälja den till privatbostaden på gården, förutsatt att man tar upp inkomsterna såklart. Eller måste man ha specialtillstånd för att vara elleverantör till slutkund?
Nej du får leverera. Här är lite info
http://egenel.etc.se/vad-%C3%A4r-en-nettom%C3%A4tare
Den mest intressanta framtiden verkar just nu ligga i ett sol-väte kombination, där solceller används för att framställa lagringsbar vätgas ur vatten. Vätgasen kan sedan användas antingen i förbränningsmotorer eller omvandlas tillbaka till el via bränsleceller.
Running cars on sun and water
http://www.ise.fraunhofer.de/en/press-and-media/pdfs-zu-presseinfos-englisch/2012/press_release_running_cars_on_sun_and_water.pdf
On March 2, 2012, the Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems inaugurated a solar hydrogen filling station.
Sponsored by the Ministry of the Environment Baden- Wuerttemberg, the publically accessible filling station serves not only as a demonstration platform but also represents a milestone in the progressive network of hydrogen filling stations being set up in the State of Baden-Wuerttemberg. The energy transformation with the significant expansion of renewable energies needs hydrogen both as a long-term storage and as fuel for the mobility sector. Using electricity generated from solar or wind power, hydrogen is produced by means of electrolysis. Once tanked with hydrogen in a
fueling time of about only 3 minutes, fuel cell cars can travel a distance of more than 400 km.
________________________________________________________
Ny teknik är alltid vansklig att satsa på, solcellerna som bara nätt och jämt håller på att bli lönsamma även utan statbidrag litet varstans i världen är inget undantag. Tänk på vem står bakom dessa omtalade 20 – 25 års garantier t.ex.
Vi var tidigt ute att statsa på en värmepump (början av 80-talet), leverantören var en entusiastisk småföretagare som gick i konkurs bara något år senare, men vi hade tur och värmepumpen fungerade fortfarande över 20 år senare närt vi sålde huset.
Här är lite omvärldsperspektiv:
http://go.bloomberg.com/multimedia/solar-silicon-price-drop-brings-renewable-power-closer/
Solar electricity providers have reached what experts call the “golden goal” of grid parity, when putting solar modules on the roof to replace electricity purchase from the grid is a good investment for consumers.
Several countries that have high power prices are already there: Germany, Denmark, Portugal, Spain and Australia. Brazil is also above the 6% level, but consumers may require higher returns on investment in a developing economy. Japan, France, Greece and Turkey are expected to be there by 2015, and by 2020 even the US average price is high enough to justify investment, even without the 30 percent investment tax credit subsidy.
6m2 för att producera 1kW under gynnsammaste tänkbara förhållanden, bygger man själv med polykristallina 4W-celler hamnar man på nånstans strax under 3000/kW. Sen gäller det att räkna ut nåt slags dygnsmedel på vad som faktiskt produceras (i allra bästa fall nånstans 5h/d snittat över feb-okt, full effekt får man endast ut om solljuset träffar cellerna exakt vinkelrätt).
Batteribankarna lär utgöra en rätt betydande post, räkna på typ 700:-/lagrad kWh. Ovanpå det kommer några växelriktare, inte gratis när man börjar komma upp i 1.5-3kW storlek, vill man sedan ha sådana som producerar riktig sinus så blir det ännu dyrare. Bygger man själv är det väl i första hand transformatorn som kostar stålar, 50Hz-vippan och effektswitchningen lär inte kosta många tior.
Kort sagt: investeringskalkylen ser inte helt strålande ut, man kan säkert plocka något tiotal kWh per dygn men dessa har definitivt inte varit så värst billiga.
Hej Anonym,
vad tror du om en växelriktare från Elmco?
http://www.elmco.se/vxelriktaresinus12v1000w-p-154.html
Den funkar säkert utmärkt men det blir ju som sagt en del pengar om man behöver ett knippe. Grejen var liksom att fixa prisvärda kilowattimmar.
Här har du en ritning på en 500 Wattare, moddad med ett knippe bumlingkondingar på 10V-sidan bör man kunna få den att ge en rätt skaplig sinusvåg på 240-sidan, största kostnaden är trafon om du inte råkar kunna linda den själv:
http://www.m0ukd.com/electronics/modified_sine_wave_inverter/
Alltid intressant med alternativ och egenproducerad energi. Har i Tokyo brassar vi pa ratt friskt med elen, 0 cm isolering i husen och elektriska mackaparer som star pa dygnet runt, stora fabriker och kalla vintrar. Kort sagt vi slosar sa magnifikt mycket energi. Nar jordbavningen kom 11:e mars forra aret fick vi order om att slacka ner hela kommuner enligt ett rullande schema. Den dagen salde alla solcellsleverantorer i hela landet slut pa nagra timmar. Lager i hela regionen plockades rena, och folk stangde ner allt ickenodvandigt. Pa nagra timmar hade vi sparat in 40% av all elektricitet, och vi holl det fram till nar sommaren var som varst och alla solceller monterats upp och olja/gas tagits fram till landet.
Bara det visar att folk kan spara el om de maste. Jag tror att egen elproduktion kommer att bli ett nodvandigt ont i framtiden hur vi an vrider och vander pa det, bade har i Japan och dar borta i ert land, Sverige. Den som investerar, servrar och overvakar sin egen elproduktion kommer garanterat att bli smatt fanatisk watt-jagare, darmed kommer vi att kunna spara en massa energi. Energiintensiva aktiviteter kommer att gradvis flytta narmare platser dar energin ar billigare och mer lattillganglig. Folk kommer att lara sig bo trangre och husen kommer att bli mindre.
En bra solcellsanlaggning kan ocksa gora din fastighet enklare att salja och ge ett battre andrahandsvarde pa bostadsmarknaden, sa har det iallafall blivit i USA och i Asien, Afrika, Mellanostern. Det storsta hindret for en vanlig Suzuki eller Svensson ar att kunskapen saknas, och om du erbjuder ett hus dar allt det svara redan gjorts kommer det att get ett hogra varde till bostaden an ett nytt kok.
Till sist handlar det om prioriteringar. Svenssons har inget emot att bygga ett nytt badrum (bara for att de kan) till en kostnad av 100 000kr helt i onodan, men nar vi talar om nagot som verkligen ar viktigt och anvandbart, elenergiproduktion, da borjar man rakna procent hit och subventioner dit, mangdrabbat och transportpriser.
Det ar ungefar som nar jag sitter pa Starbucks och ser en hemmafru peta i sig en kaka och en kaffe som tillsammans gar pa 80kr och klagar med sina vaninnor over att mjolkpriset gatt fran 12.25kr litern till 12.50kr litern, eller nar nagon bekant i Sverige koper en iPad for 5000kr och klagar over att tandlakarbesoket gick pa 750kr (tanderna haller sakerligen langre an din iPad och ar langt mycket viktigare for ditt valbefinnande an en energikravande leksak).
Nar det kommer till energi racker det inte med att vara oberoende egenproducerande, driftsaker komma vad som an komma, gladjen over att kunna bemastra sitt eget liv och en ratt komplicerad teknologi: da skall vi helt plostligt sla borsindex. (Obs, ingen kritik till Cornu for detta, eftersom hela bloggen har sitt ursprung i pengatank sa ar det ratt naturligt att tanka i sadana banor just pa den har bloggen).
Fick pris på 0,69 us dollar per watt vilket gör ca 1400kr för en 300w panel.
Frakt tillkommer samt tull (= moms 1,25%). Sen något litet påslag för utkörning i Sverige.
Skickar några länkar som är intressanta om man vill läsa på om Solceller.
http://bengts.blogg.viivilla.se/
http://www.solarlab.se/solpanel/solcell-faq#answer112
40 Twh/år är potentialen för sollcellsel i Sverige om vi nyttjar våra byggnader, beräknat på en verkningsgrad på 10 % för solcellerna.
Allt enligt enforskarrapport från Lund år 2000.
Trevlig uträkning det där, men jag undrar om du verkligen har räknat rätt.
Kan man verkligen få 35 m^2 solceller (1000W) för 25 000 papp, inklusive växelriktare?
Kinesiska solceller är inte miljövänliga för fem öre, processöverskottet går rätt ut i skorstenen (jo, ja har jobbat i industrin, i Kina!). Det är därför som deras priser är så mycket lägre. Men är man samvetslös och inte har något emot att förgifta Kineser så för all del, importera därifrån…
Slå in öppna dörrar.
http://cornucopia.cornubot.se/2009/11/det-kinesiska-undret.html
För det är bara kinesiska solceller som är miljövidriga? Faktum är att vi mer än gärna importerar billig kinensisk skit och detta oavsett om det är låga löner och/eller inga miljökrav som är orsaken till hur billiga varorna är.