Dags för en snabb titt på hur guldpriset utvecklats i förhållande till börsen sedan förra veckans alarmistiska beställningsartiklar. Om inte annat för att irritera alla som menar att det bara är börsen som gäller och att guld saknar värde etc.
Guldpriset i SEK per gram avslutade 2011 på 348:06 SEK per gram, medan Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde på 981.
Gårdagens slutkurser blev 364:15 SEK per gram respektive 1009.6 för OMXS30. Detta baserat på guldpris i USD per troy ounce (31.1g) nedladdat från Barchart.com, samt Riksbankens officiella dagsnoteringar för USDSEK.
Det handlar alltså om en uppgång på 4.62% för guldet och 2.92% för OMXS30.
Eftersom guldet handlas dygnet runt skrivande stund är guldet rent av uppe på 366:33 SEK per gram, eller en uppgång på 5.25% sedan årsskiftet. Inte riktigt dubbelt så mycket som börsen, men ganska nära. Guldpriset har gått spikrakt uppåt sedan årsskiftet. Kom ihåg att guldpriset rör sig just med stora kliv under korta perioder. Vi får se hur stort klivet blir den här gången.
Nu förordrar jag inte att man enbart skall äga guld. Ett portföljinnehav på 10-20% är antagligen fullt rimligt. Exempelvis Dr Doom, Marc Faber, brukar dock påpeka att det endast gäller om man inte har andra stora obelånade realtillgångar. Dessutom är skuldfrihet eller åtminstone lägre skulder att föredra framför stora guldinnehav riskmässigt.
Men likväl så gick guldet ungefär lika mycket plus under förra året som börsen föll.
När jag samtidigt räknas till deflationisternas skara och pratar om stigande deflationstryck så är det förstås svårt att se logiken i att diskutera guld. Men deflation kan ta sig olika former. Deflationstrycket leder antagligen till fallande priser på tillgångar som är högbelånade. I Sverige innebär det specifikt bostadsbubblans bostäder. För när deflationen gör att kreditexpansionen upphör slår det direkt och hårt mot dessa tillgångar. Medan bostäder prissätts lokalt och regionalt i Sverige så prissätts dock guld internationellt. Vi kan alltså lätt få biflation här – att tillgångarna rör sig åt olika håll.
Istället drivs guldpriset av två faktorer, dels kreditexpansionen, dvs inflationen. Men också av oron för en ekonomisk kollaps eller ett sammanbrott för det ekonomiska systemet. Nu när inflation går över till deflationstryck i Europa så gynnar det alltså guldpriset. En tredje faktor på marginalen är också den ekonomiska utvecklingen i Kina och Indien som driver privata inköp av guld.
Det som skulle få guldpriset att krascha i nuläget är om vi både får deflation och en återhämtning och stabilisering av skuldkrisens och finanskrisens ekonomier. Men det får vi förstås inte. Det finns ingen snabb fix på skuldkriserna och även ett svagt deflationsscenario med stigande deflationstryck slår stenhårt mot de europeiska ekonomierna. Sannolikt kan man hålla deflation och inflation (monetär sådan alltså) runt noll via centralbankernas digitala sedelpressar, men det är likväl en dödsstöt för ekonomierna och börserna.
Så till man reder upp situationen, vilket kan ta allt från fem till 30 år så kommer guldpriset antagligen inte att krascha. Ett uttalande som jag är beredd att äta upp.
För övrigt känner vi ju nu alla till jämnviktsarbetslösheten NAIRU och att arbetslösheten måste hållas tillräckligt hög för att undvika en skadlig löneinflationsspiral enligt de nyliberala teorier som först anammades av (s) under 80-talet när socialdemokraterna under Kjell-Olof Feldt och Bengt Dennis släppte det svenska bankmonstren fria i den sk novemberrevolutionen.
Professor Greg Mankiw vid Harvard konstaterar nu att förhållandet mellan arbetslöshet, inflation och styrräntan i USA är på väg mot att normaliseras igen (se även ursprunget för grafen hos Crossing Wall Street). Om den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte börjar höja räntan under 2012 har vi snart en exploderande inflation i USA när likviditetsfällan upphör. Det kommer driva upp guldpriset i USD. Om det inte samtidigt innebär att dollarn försvagas eftersom världen kompenserar de europeiska skuldkriserna genom att fly till dollar, så kommer guldpriset att skjuta iväg även i svenska kronor under 2012. Även om dollarn faller kan detta förstås inträffa, då guldpriset ofta har hävstång på dollarförsvagningen. Värt att bevaka iaf.
43 kommentarer
Sansat.. blir kallad guldbagge pga samma argument..
Borde nog hitta ett namn på alla med normal till högt förtroende för papperstillgångar…
Din/Googles annonsör köper 24k guld för 383 kr/g. Trovärdigt?
Schysst inlägg.
Tillhör dom som numera har runt 10% av mina investeringar i guld. Jag håller nog med analysen utifrån mitt enkla perspektiv, risken för krasch ser inte jag som speciellt stor de närmaste åren även om jag tror att vi kan gå ner mot 1200 innan den vänder upp stort igen.
Cornucopia, förr skrev du subjektivt mer om råvaror såsom olja, vete och gud vet vad. Jag saknar dessa inlägg då jag själv är mer intresserad av det än kanske försvarspolitiken för att ta ett exempel. Sedan inläggen om de stora offshoreborrarna Transocean, Pride (numera uppköpt), Diamond mm har det ju hänt en hel del. Kanske dags för en uppföljning i oljesektorn?
Tack för en bra blogg.
Anders O, antagligen trovärdigt, men sannolikt en gammal annons. Priset på fysiskt guld är högre än pappersterminsguldet som mina charts baserar sig på, men inte så mycket högre.
Anders O: smsguld.se köper idag för 383kr och guldbrev.se köper för 385kr så det borde stämma bra.
US-dollarns status som världens referensvaluta kommer vid någon tidpunkt att upphöra. När så sker kan det bli trångt i dörren och då tror jag vi kommer få se hyperinflation i USD. När sker detta? Dollarns koppling till guld bröts 1971, och USA har sedan dess lyckats väl med att försätta världen i ett beroende av en stabil och stark dollar. Som David Graeber sa i en intervju, the international currency is the currency of the worlds largest military power, that not a coincidence.
Din första länk funkar inte…
Klockslagen i kommentarerna verkar inte gå efter svensk tid.
Jag tror att vi kommer få stagflation. Skuldproblematiken tror jag kommer lösas med financial repression. Peak energi kommer bidra till inflation. De låga räntorna tror jag bidrar till volatilitet på börsen. Eftersom vi har valuta krig där länder tävlar om att ha sämst valuta i kombo med de låga räntorna tror jag att guld kan öka i värde.
webbadress fungerade inte. jag menade att länka till:
http://blog.aramisw.com/index.asp?filter=Economics
Överhuvudtaget verkar din blogg bugga rejält idag. Texten ser konstig ut, klockslagen stämmer inte…
On topic: har inte The Bernank lovat att behålla ZIRP till mitten på 2013? Inte för att hans löften är mycket värda men ändå…
Blogger skall dock stöda trådade kommentarer nu, även om tidszonerna är fel. Test, test, test.
Blogger har väl lekt igen. Inget jag kan göra så mkt åt.
Intressant inlägg Cornu
Riktigt intressant inlägg. Jag tillhör dem som tror på hyperinflationssscenario i USA. Oavsett, så är guld det absolut bästa sättet att skydda värdet på sina likvida medel under rådande kris. Jag tror inte heller att vi kommer få se fallande guldpriser i någon större utsträckning vid ett fördjupat deflationstryck på belånade tillgångar. BLT-kollektivet äger inget guld(och inget annat heller för den delen då den svindyra inredningen, köket och bilen är köpta på krita). Svensken behöver i mångt och mycket omvärdera sin syn på guld. I Asien ses guldet som en försäkring som håller i alla tider och väder.
//realist(men ej guldbagge)
Du skriver som en gud!!/ Ron Paul
Eftersom USA bestämt sig för att sätta fart på ekonomin genom att öka exporten från landet (öka konsumtion, offentliga utgifter och investeringar fungerar inte längre p.g.a. politisk oenighet och människors ovilja att ta nya lån) så sker detta på bekostnad av sänkt US-dollar. Att dollarn nu stärks mot euron är alltså inte bra nyheter för Obamananke (Obama+Bernanke). Ska man tro Jim Rickards, vars bok Currency Wars borde vara obligatorisk läsning för alla med intresse av valuta/pengahistoria/guld/valutakrig, så kommer förmodligen en ny dos av QE inom en rätt snar framtid. Det kommer då att handla om att sätta ett mål för landets nominella BNP-utveckling, NGDP, som man tar sikte på och expanderar valutan utefter. Inflation som en följd av detta blir sekundär.
Eftersom alla länder sitter i samma sits (dvs. vill exportera) och dollarn fungerar som världsvaluta så får detta, likt vi ser nu, resultatet att fler länders centralbanker också tvingas starta pressarna. Man gynnar export och förmodad tillväxt på bekostnad av sparade pengars värde, helt enkelt. Även IMF kommer att kunna stimulera marknaden på sitt sätt genom s.k. SDR:s (Special Drawing Rights) vilket i princip innebär en valutakorg (dollar, euro m.fl.) som bakas ihop till dessa SDR:s och fungerar som internationella krediter.
Vad jag tror kommer att hända är att Kina, Ryssland et al på allvar funderar ett sätt att sätta ihop en valuta som är backad av råvaror, dvs. guld/olja/övriga tillgångar. Dock är det ju ett problem att ha en valuta som backas av varor som förbrukas eftersom detta innebär deflation. Eftersom guldet inte förbrukas vid "användning" så vore detta dock lämpligt.
Det är också viktigt att komma ihåg att inflation inte fungerar enligt linjär modell. Inflationen kan gå från 2%-4% för att sedan hoppa på till 9%. Inflationen dyker även upp på olika ställen och i olika former (fastighetsbubblor osv.) vilket gör det extremt svårt att förutsäga konsekvenserna av den typen av valutapolitik som bedrivs på global nivå idag.
Jag har personligen varit skeptisk till att investera i guld eftersom pengarna omöjligt kan växa, men när man inser spelet bakom valutakriget som pågår idag så är det nästan omöjligt att inte ha en viss del av portföljen i guld. Håller dock självklart med Cornu att det absolut viktigaste är att bli skuldfri. Så länge som denna politik fortskrider så kommer priserna på råvaror att stiga, allt annat är en omöjlighet. Inte sagt att alla kommer att stiga linjärt och utan hack i kurvan och inte sagt att vissa råvaror redan är överprissatta idag. Tillväxten i sig är ju omöjligt så ett förväntat, framtida pris på oljan är egentligen ointressant, men med tanke på att Våra Kära Ledare (Obamananke i spetsen) med all önskvärd tydlighet förkunnat att tillväxten måste fortgå på bekostnad av pengars värde så förstår jag inte hur man kan vara negativ till att åtminstone ha en viss procent i fysiskt guld sparat.
/EDK
För de som vill höra andra sidan av argumentet, läs Krugmans inlägg om Mankiws formel:
http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/01/11/are-we-almost-out-of-the-liquidity-trap-wonkish/
Som vanligt gäller det att vara i rätt marknad, det handlar således inte om att pricka årets botteninköpspris.
Fysiskt guld är i första hand en försäkring – som vilken hem- eller olycksfallsförsäkring som helst. Den försiktige har således inte mer än 10% av sina obelånade tillgångar i fysiskt guld. Premien man betalar blir således den eventuella framtida förlusten vid en föräljning. Det fina i kråksången är att, såvida vi inte har ett mycket djupt ekonomiskt "30-tals scenario", värdeminskningen på guldet kommer när tiderna åter blir ekonomiskt goda, i "goda tider" är det således lättare att "ha råd" att betala den där försäkringspremien – om man måste sälja av guldet för att bli likvid.
Skulle likväl ett "30-tals scenario" inträffa, och man inte hunnit sälja av sitt guld i tid, innebär det att man sitter låst fram till "bättre tider" med endast 10% av sina obelånade tillgångar, eller lite mer om man nu skulle råka sitta på konst & antikviteter och annat "oätligt" också.
EU, pater bonitas
Självfallet kan man också i n v e s t e r a i fysiskt guld – men då har vi lämnat kapitlet "Försäkringar".
Re12:48
Om man lämnar guld som försäkring åt sidan så återstår väl att spekulera i guld. Det är väl ändå ingen investering?
Många här som har guldfeber…..satsa på börsen istället som drar och kommer att fortsätta dra resten av året / Sigge
Att: 01.12
Det är ganska dumt att lämna en försäkring åt sidan.
Allt som kan generera framtida vinst/fördelar är en investering.
EU
omg jag hörde två killar prata om guld i omklädningsrummet på gymmet! fas3 i bubblan är officiellt ON!
spänn fast er nu..
Börsen, hahaha, glöm den!
Helt klart att författaren har rätt. Vi kommer se en enorm deflation när skulder avskrivs, och hävstängarna minskas. Detta kommer INTE politiker och centralbanksfolk att acceptera. Därför kommer massivt pengatryckande att försöka motverka detta, som kommer att skapa hyperinflation. Lägg märke till att hög inföation inte här skapas högt eftefrågtryck, utan av misstroende mot valutor. Hyperinflation uppträder plötsligt. När du fått din lön köper du ganska snabbt upp förnödenheter och fysiska tillgångar för att inte förlora dina värden. Rotationshastigheten på pengar kommer att uppnå ljusets hastighet, och en kollaps av valutorna. Det skrämmande är att historien visar på otaliga länder med hyperinflation och hur man kan fly till dollar, pund osv. Denna gång kommer samtliga valutor inta hyperinflation samtidigt, förutom de som backas upp av guld (vilka då?). De som har läst boken "The fourth tourning" förstår att det är dags nu.
Spiran
Vore intressant att veta om det är guldet eller dollarn som stigit sedan årsskiftet. Generellt tycker jag det vore lämpligt att skilja dessa två åt. Kanske är det 10% dollar man ska ha och inte 10% guld.
/Titti
Har svårt att förstå den skuldaversion som framförs här. Lån är bra för att finansiera investeringar, särskilt sådana där man betalar mycket låg ränta. Räntan på t.ex. studielån är i år endast 1,5 %. Investerar man i guld är det nästan helt uteslutet värdeökningen på ett år är mindre än det. Guld ökar snarare 10-20 % per år, och kanske ännu mer framöver.
@Titti
Både och. Dollarn stiger i relation till de andra valutorna (som inte är peggade mot något "stabilt", typ guld). En jämförelse mellan dollar och euro handlar bara om att se till vilken som är minst skräp för tillfället. Guldet stiger eftersom vetskapen om fiatvalutornas minskning i värde i relation till allting annat är rätt utbredd. Amerikanska centralbanken har som primärt mål just nu att trycka ner värdet på dollarn, det är bara att acceptera. Just nu är det också mycket oro på marknaden eftersom det internationella läget verkar vara lite prekärt. Ett krig med Iran skulle innebära stora konsekvenser för bl.a. ekonomin. En sådan händelse (och får man tro Israels försvarsminister så kommer en attack mot Iran att äga rum inom 2-3 kvartal) skulle innebära en skjuts uppåt för guld och olja. Att äga dollar är alltså ingen bra idé. Som privatperson tycker jag det är fullkomligt obegripligt varför man ska hoppa mellan olika valutor (dollar/euro/osv.) utifrån tillfälliga kvartalsmässiga svängningar. Då är t.ex. guld en bättre hedge (försäkring).
/EDK
Underbart att ligga fullinvesterad i fina bolag pa borsen, samtidigt som solen,varmen o salta bad gor att man mar som en prins..
“If all insects on Earth disappeared, within 50 years all life on
Earth would end. If all human beings disappeared from the Earth, within 50 years all forms of life would flourish.”
– Jonas Salk
Och?
Fan, Svante, har du börjat kommentera från solstolen med? Med tanke på att dina kommentarer brukar betyda plus i kassan för björnarna kanske man skulle köpa sig ett par minishort OMX innan stängning idag…
Svane : Kul för dig !
Men hur underbart är det egentligen med tanke på att du tvångsmässigt måste berätta det för alla i ett kommentarsfält ? Det viktigaste för dig är kanske vad andra tycker och tror om dig ? Eller är du bara ett troll ?
Cornucopia. Guld betraktas ju som en inflationshedge så det ser ju lite ut som en paradox att guldet kan stå högt i kurs i en deflatorisk miljö.
Alltså måste ett högt guldpris diskontera någonting och jag tror det är följande scenario.
Väst-världen har nått skuldtaket och tillväxten är hotad. Det innebär att skuldberget utövar ett deflationstryck som hotar att dra ner hela finanssystemet i en världsomspännande konkurs.
Detta deflationshot tvingar centralbankerna att hålla räntorna så nära noll man kan samtidigt som man tvingas rädda både länder och banker i akut finansiell kris via mer och mer moneyprinting där centralbanken stödköper alla möjliga slags värdepapper av tvivelaktig kvalite'. Jag antar att på lite sikt kan inte det här sluta på annat vis än en global inflationsepok av episka proportioner.//Bullion
borde komma en korrektion snart i guld snart.. lär väl inte brassa förbi ath i SEK direkt..
Förmodligen drar inte guldet på allvar förrän kvartal 2 och når senare i år 2200 dollar per oz. det tror Barclays råvaruanalytiker.
New highs ahead for gold – Barclays predict 2200 dollar gold
http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000066491
Analysen säger att nyckelfaktorerna för guld är real-räntor som är negativa och inflation på längre sikt. Sen bidrar centralbankernas aptit på guld starkt som för närvarande är nettoköpare av guld. Det är av stor vikt att följa den makro-ekonomiska omgivningen och hur centralbankerna agerar.
Mycket snack om inflation här. Enligt Di.se är inflationen nära sjuårslägsta..Där fick ni som vurmar för gulmetall som "försäkring."
Enligt DI:s löpsedel idag står också: SITT STILL I BÅTEN, BÖRSEN STIGER I HÖST! Det tror Goldman Sachs. Think NOT. Gulmetall, YES, PLEASE!
Förstår du vad negativa realräntor och inflation på sikt innebär?
För två veckor sedan köpte jag guld för 100.000 och betalde genom att skicka samma belopp från banken till bolaget jag köpte guldet av. Veckan efter ringer min bank, på eget initiativ, och erbjuder sig att flytta mina pengar till ett konto med 2% högre ränta, utan bindningstid eller andra nackdelar. Kan det ha ett samband, tro? Sitter banken och kollar vem som betalt pengar till det bolag som sålde guldet? Har någon annan samma erfarenhet?
Men hade du inte tömt bankkontot för den gula metallen ?
Köp 100.000 till och se om de erbjuda 4% ränta :-b
Nej, inte tömt, hade en miljon kvar. Skall kanske köpa för 100.000 till, bara för att hetsa dem..