Marknadsbubblor är svårt för de mest högavlönade av partsinläggare.
![]() |
Marknadsbubblans anatomi |
För att i det längsta kunna förneka existensen av en bostadsbubbla så försöker man definiera om begreppet bubbla till att innebära “kraschade priser”. Men det är förstås helt fel. En bubbla existerar när man har en övervärdering. Den dagen den spricker kallas den en sprucken bubbla.
IT-bubblan var i en bubbla fram till år 2000, därefter var det en sprucken bubbla, om än med fortsatta bubbelvärderingar så långt fram som en bra bit in i 2001. Detta trots att det handlade om snabbrörliga aktier.
Bostadsbubblan har varit i en bubbla sedan åtminstone första halvan av 2000-talet, hela börsen har varit i en bubbla sedan 1980-talet osv. Det hindrar dock inte bubblan från att förnekas i bästa stil ifrån partsinlagor som Ingela Gabrielsson på Nordea eller Peter Borsos på Swedbank. (Sveriges Radio, tipstack till en lång rad läsare)
I princip den ende som säger som det är är Bengt Hansson på Bostadskreditnämnden. Läs speciellt vad BKN skrev i höstas. Ett citat:
“Den totala belåningsgraden på belånade bostäder är inte alltid ett bra mått på hur sårbara vi är. En viktig faktor att ta hänsyn till är om bostadsmarknaden är rätt värderad iett långsiktigt perspektiv. Belåningsgraden underskattar sårbarheten om vi mäter när priserna kortsiktigt är höga, t.ex. som de är efter en längre period av stark kredittillväxt och stigande priser och överskattar sårbarheten när priserna är låga som efter en längre period med fallande priser. Marknadsvärdering av bostäder är cyklisk till sin natur och för att få ett bra mått på sårbarheten måste vi ha en uppfattning om de långsiktiga eller fundamentala värdena på bostäder. En övervärderad bostadsmarknad maskerar sårbarheten om vi okritiskt ser till enbart belåningsgraden.”
Notera nu också tjurfällan i en bubbla. Om man nu inte anser att hela uppgången 2009 – 2011 var själva tjurfällan så är det fullt möjligt att priserna återhämtar sig något efter årsskiftet i spåren av paniksänkta räntor från Riksbanken och alla kommer börja säga “tillbaka till normalt”. Tillfälligt, sedan fortsätter nedgången.
TT konstaterar att antalet objekt till salu ligger kvar på rekordnivåer (Bonnier/DN, Schibsted/SvD, Stampen/GP). Räkna inte med att Riksbankens räntesänkning ger några snabba effekter på bostadspriserna, som kommer vara fallande även för december månad. Och i januari sitter många med sura magar efter att ha tagit julen på krita.
37 kommentarer
och räntorna sjunker, jisses jag tror vi får ställa in bostadskraschen ett par år!
Det fattas bara att det görs ett par rejäla oljefynd så är 2012 helt förstört:=)
Eller att guldet stiger till rekordnivåer och att SAAB Automobil återuppstår
Följer dina inlägg om bostadsbubblan med intresse. Det kommer bli otroligt intressant att följa utvecklingen på säg fem års sikt. Din syn på det hela, om jag inte missförstått dig helt, är att marknaden för exempelvis bostadsrätter troligtvis kan komma att backa 30-50% eventuellt mer. Jag ska inte argumentera mot dig här, men jag tvivlar ändå på en sådan utveckling. Jag skulle istället tro att marknaden för bostadsrätter, framförallt i storstadsregionerna (STO, GBG, MMÖ) står relativt still de kommande åren. Om jag köper en lägenhet för 1 MSEK 2010 och säljer den för 1 MSEK 2015 har jag givetvis förlorat pengar med hänsyn till inflationen.. men det blir ändå ingen stor förlust. Jag håller givetvis med dig om att de uppgångar vi sett på bostadsmarknaden i stort de senaste åren realistiskt kan fortsätta. Den som lever får se. Tack för en läsvärd blogg.
All denna inblandning av politiker i olika länder gör det svårt att bilda sig en uppfattning om framtiden.
Vem kunde förutse riksbanken räntesänkning efter Lehman. Jag har ofta undrat om de har några spärrar.
Kan riksbanken sänka räntan till negativ nivå? Japan har för tredje året i rad ett budgetunderskott på 53% och USA 40%. I media gormar diverse personer om bankernas räntemarginaler som nu får bära skulden för höga boendekostnader. Jag tror också att uppgången 2009-2011 var en tjurfälla men helt säker kan man inte vara när politiker styr skutan in på främmande vatten.
Det finns ingen stabilitet i systemet. Ekonomin är ur ballans och nu så försöker man springa ifatt med lägre räntor, högre budgetunderskott och större penningmängd.
Det är så att man i sina mest ängsliga stunder funderat på att bunkra upp med konserverad ärtsoppa.
Plupp: men tänk på att bankerna har högre kapitalkrav och kräver amortering. Antagligen bara en tidsfråga innan vi är tillbaka i 30 års amortering för bostadsrätt och 50 för villa. Det gör ägandet ungefär dubbelt så dyrt per månad (som är det sätt folk räknar) för bostadsrätter och borde ge en 50%ig nedgång.
/Erik
Försäljningen av nyproduktion verkar väldigt seg. Det går fortfarande att sälja men nån rusning verkar det inte vara.
Med tanke på att denna marknad nästan helt vänder sig till 55+ som säljer villan och "byter in" till en bostadsrätt utan att behöva ta några nya lån är trenden oroväckande.
Statistiken man hänvisar till är antalet bostäder till salu. Tittar jag på min egen kommun så har den siffran sjunkigt drastiskt under december månad. Då kan man tro att alla villor som fanns ute till försäljning tidigare under hösten är sålda, men eftersom jag följer budgivningar och försäljningar noga vet jag att de flesta objekt som försvunnit från hemnet inte blivit sålda utan borttagna. På julafton + juldagen lades 16 nya objekt ut! (i en kommun med mindre än 40 000 inv) Minst tre av dem har varit ute förut men det syns inte på hemnet trots att de lovat att så skulle ske.
Det som vore riktigt intressant vore att se antalet sålda objekt per år och inte antalet som finns till försäljning. Finns den statistiken? Jag tror att de siffrorna skulle se riktigt illa ut.
I min kommun säljs mycket få objekt. Hus i attraktiva områden som förut gått på några veckor får nu inga bud alls.
Sjunkit drastiskt fram till 23 dec menade jag
Ett annat problem som kommer att förstärka nedgången är att många nybildade bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja avgifterna.
I stockholmsområdet är det standard för nybildade föreningar att ha lån på ca 9000 kr/kvm. Men dom kan ändå hålla avgifterna nere pga att dom inte amorterar. De föreningar som amorterar gör det ofta progressivt, dvs de amorterar i stort sätt ingenting alls de första åren.
En ränteökning i kombination med ökade amorteringskrav från bankerna gör att de flesta nybildade föreningar kraftigt måste höja avgifterna.
Om dessutom bostadsrättsinnehavaren själv är högbelånad blir det inte så kul. En nedgång på närmare 50% på några år tror jag absolut inte är otänkbart.
Jag har tittat på ekonomin på ca 15 nybildade föreningar i närheten av där jag bor utanför tullarna i Stockholm. Samtliga har skulder på 8000-10000 kr/kvm, avskrivningar på 0,0-0,1% (progressivt enligt planen) samt en amorteringstakt som gör att föreningen blir skuldfri om 200-500 år (dock ska man öka takten progressivt enligt planen).
Det finns ju inte några säkerhetsmarginaler kvar alls…
Replik 10:14
Du glömmer att dom flesta nybildade föreningar har hyreslägenheter som säljs allt eftersom dom boende i dessa flyttar/dör.
Intäkterna från dessa lägenhetsförsäljningar där vinsten är skattefri blir ett fint tillskott till föreningens kassa.
Bor själv i en förening där vi har såna hyreslägenheter som vi säljer med bra vinst. Priset för fastigheten när vi köpte den för 8 år sedan, var 15.000 kr per kvadratmeter. (Göteborg)
Har betalat av lånen på bostadsrätten och villan/sommarstället. Planerar med tiden att köpa en gård. Frågan är bara när. Alltså med tanke på konjunkturen och hur fastighetsmarknaden ser ut att utvecklas. Några tips?
Replik 10:36
Mitt inlägg avsåg nyproducerade lägenheter, vilket inte framgick så tydligt. Dvs där ett byggbolag säljer fastigheten till en förening.
Fast i det fallet som ett befintligt hyreshus säljs till en förening måste ju föreningen stå för insatserna för de lägenhetsinnehavare som inte vill ombilda. Detta gör ju att föreningen måste ta ännu större lån.
DI skriver också att det "bara" tog 111 dagar i snitt för att få fastigheten såld nu i december, jmf med 131 dagar dec i fjol – kommentar till det Cornu?
/Aviatören
11:04 nej så skriver de inte, de skriver att fastigheterna ligger på sajten under den tiden, inte att de blivit sålda. Vi har sett flera exempel på hur fastigheter försvinner och sedan dyker upp igen med nollställd tidsräknare från bostadssajterna.
Nu i december t.ex. försvinner en stor de av utbudet, du tror väl inte på fullt allvar att de blivit sålda?
/Erik
Erik!
"Det stora utbudet beror dock inte på att bostäderna ligger ute osålda under lång tid, enligt Bovision. I december i fjol tog det i snitt 131 dagar att sälja en villa mot 111 dagar i december i år." DI text.
Sorry, jag gick på vad DI skrev, stod dock annorlunda i faktarutan intill – du har rätt!
/Aviatören
Hur går det med strategin long guld och kort omx? Längesen vi fick en uppdatering om det 🙂
Hej alla bloggläsare
Har sagt det förut och säger det igen, jag tror att Sveriges arbetslöshet är på väg upp, mer än vad vi kan föreställa oss i våra vildaste fantasier. Har du inte jobb kan du inte handla på krita, punkt slut. Hade varit intressant med synpunkter på detta. 2012, tårarnas år?
Evil_dad
Det starkaste argumentet för fortsatt ökande bostadspriser måste vara att ALLA som kan påverka gör ALLT för att bubblan inte skall spricka, Regeringen kommer förlora valet om bubblan spricker. Dom kommer helt enkelt inte tillåta att detta händer. Jag tror att Cornucopia m fl underskattar dom stora spelarna på den manipulerade marknaden.
Arbetslösheten på väg upp.
Det finns en orsak till det förutom en osäker ekonomi-men det förtiger vi här!
Även bostadsbristen på väg upp. Av samma orsak.
Men bopriserna kan komma att falla. Betalningsförmågan är reglerad!
Men rätta lägen kan priserna öka-igen pga samma orsak.
Synd att en öppen debatt inte kan få föras på ett civiliserat sätt här?
12:48
Vad ska de stora spelarna göra? Anders Borg balanserar på en knivsegg nu. Sänks skatten ännu mer minskar handlingsutrymmet i statsbudgeten, framför allt när arbetslösheten tar fart. Öka statsskulden kommer de förstås inte att vilja. Det går heller inte att sänka räntan hur långt som helst, och bankerna kommer att behöva behålla en stor del av ränteutrymmet för att öka sitt kapital. Kom ihåg att inte bara bolånen är höga, Sverige har också de högst belånade företagen i OECD. Så fort det börjar skaka i företagen ligger inte bara arbetstagarna risigt till, utan även bankerna. Och när uppsägningarna tar fart, sjunker bostadspriserna och konsumtionen och den nedåtgående spiralen tar full fart.
"Räkna inte med att Riksbankens räntesänkning ger några snabba effekter på bostadspriserna, som kommer vara fallande även för december månad."
Och !? , räkna med 80-90% ränteavdrag framöver och glöm allt snack om räntor, kan inte regeringen tvinga ner repan till 0,0% så kommer regeringen att oskadliggöra verkan av repan. Annars faller regeringen. Hårt.
Det jag är intresserad av är vad detta får för effekter sett över en 20 års period och vem som får betala det riktiga priset.
Det är arbetslösheten som är det stora problemet i väst. Vi lever ju i kreditbaserade konsumtionsekonomier med produktionen i asien.
Jämfört med 2006 kanske 100 miljoner färre västerlänningar som har jobb och kan konsumera för att öka på tillväxten mer. Nu kommer våg två och 8%(16%) kanske blir 15%(30%) arbetslösa ickekonsumenter och bördan att betala för alla som inte bidrar ökar snabbt.
I Spanien är 20% av befolkningen redan utan arbete och 40% av de yngre, i Sverige räknas bara vissa men det är minst det dubbla med alla fusktabeller man kan placera folk i.
Det är till att de som får behålla jobben startar att konsumera då! Samtidigt ska de ha sänkta skatter och subventioner och de sysslolösa ska ha stöd.
Glöm att vi fortsätter på tigerekonomin, har aldrig sett så mycket tiggare och fattiga i Stockholm, pensionärer som letar burkar i soptunnar etc.
Klassamhället borgar för mer brottslighet, otrygghet och oro. Detta accelererar nu snabbt. Om vi aldrig ser till att 25% av de unga får starta sitt liv lär vi få leva med mer våld och hat i detta samhälle.
Äldrevården går på knäna, vården har stora brister, polisen är helt ineffektiv, infrastrukturen rasar ihop. Svensk skola är en stor skam!
Kort: ni som tror att det är 2006, vakna för fan!
Igår rapporterade ekot att folks lån ökar (dock i långsammare takt), även om huspriserna inte ökar längre. Dvs belåningsgraden stiger…
Replik 15:04 Problemet är att tom. många med arbete inte har råd att konsumera ens det de gör nu, det är därför så mycket konsumtion sker med hjälp av krediter i detta land.
De sista 2-4 åren har det börjat dyka upp många burksamlare och "cykelgubbar" som vittjar soptunnor här i Linköping, aldrig sett det tidigare. De är tidvis också i "finare" områden eftersom det slängs mer pantflaskor rakt i sopporna i de områdena. Jag gillar att servera den kalla hårda verkligheten för mina borgargrannar här i fina området så jag lockar hit burksamlare genom att ge dem mycket pantflaskor. Ofta har jag hela skuffen i bilen full med 4:- kr PET-flaskor, jag skäms inte ett dugg för att beblanda mig med luffare och ge dem flaskor så vi har nu helt slutat att panta då jag ger allt till burksamlare. Bara att få se minen på någon förfärad borgarkärring som gömmer sig bakom en fladdrande gardin när jag ogenerat langar PET till någon alkis är obetalbart. Tänk att människor kan vara så rädda för den verklighet de själva skapat.
Det finns inte 4-kronors PET-flaskor längre. Kul kommentar, men uppenbarligen mer dikt än verklighet.
Klasskillnader kanske verkar coolt tills det hamnar in på knuten. De fd arbetarklass svenskar som lånat sig till medelklass verkar tända på idén att andra ska ha det mycket sämre, kanske känner de sig lite bättre då?
Men det funkar inte med stora klasskillnader när ekonomin backar, det kanske funkade när ekonomin var på väg upp. Istället för slavkraft från de utslagna blir medelklassen slavkraft, de sitter redan i bankernas klor och vågar inte ens byta jobb läste jag. Tittar man på löner så har de inte hängt med alls, men tack vare krediter kan svensken ändå känna sig "rik".
Skuldsättning är inte frihet, det är tvärtom . beroendeställning. Att så många väljer att bli livegen är skrämmande, frihet värderas lågt.
Samhället har sakta förvandlats, grodan måste kokas sakta som alla vet, men faktum är att bara 10 år sedan hade många skakat på huvudet åt det liv de själva lever idag.
De som klarar av att hålla i sitt jobb lär leva som slav resten av sitt liv och arbeta för kaffepengar. För det finns 1000-tals som gärna kommer att ta över om man inte är nöjd.
På mycket kort tid har svensken blivit det perfekta redskapet för banker, företag och politiker. Småfolket slåss om smulorna och det finns inga gränser för vad man kan hitta på i striden att få en smula tilldelad.
Det är en sorglig period vi lever i, upplystheten är som bortblåst och inlindad i falskt välmående. Väldigt få vill bort från detta sjuka system, men när massan vaknat är det mycket försent.
Det svenska samhället är under upplösning, konstigt att det fortfarande fungerar. Många ser ner på USA, faktum är att sverige nu har tagit till sig det sämsta från USA och dessutom har lång mer övervärderade bostäder än USA. Antalat genomsnitliga årslöner det tar att köpa en bostad har fördubblats som innehavare av sidan visar, och då talar vi samma eller troligen lägre standard än tidigare. Skulle tro att många systembanker sitter med mängder av dåliga lån.
När jag påpekar att jag räknar med amortering i mina kalkyler (inför möjligt bostadsköp) häpnar bekantskapskretsen. I princip INGEN amorterar i Stockholms innerstad och mina principer bemöts av fnysanden och/eller total oförståelse
Är det inte sjukt att vi har hamnat här? Hur lyder egentligen definitionen av ett lån? Är inte återbetalning en del av själva begreppet "lån"? Annars är det ju nåt annat…
Jo, definitionen av ett lån är ju att det faktiskt finns något att låna ut, något som existerar. Men bankerna lånar ju inte ut – de skapar en skuld i samma ögonblick du "tar ett lån". Och på detta tar de ut ränta. Dvs du betalar banken för att dom har skuldsatt dig. Med något som de från början inte hade.
Måste kännas bra för dig att ge banken betalt för något de varken hade eller för något de inte gjort. Hur många tusenlappar ger du till banken för ingenting? Hur känns det egentligen att bli extremt lurad?
replik 15:47 ; Stämmer säkert, jag har faktiskt inte koll på valörerna gällande PET-flaskor då jag sedan länge ger bort rubbet. När försvann 4:- kr flaskan du som är i branschen och har koll på läget ? Skall jag vara ärlig, har jag enbart tittat på dem som hastigast rent okulärt och inte lagt någon vikt vid huruvide de konsoliderat vid 1:- , 2:- eller 40:- kronor.
Men menar du att borgarkärringarnas förfärade blickar är ren och skär snålhet ? Dvs. de tittar för att det gör ont i dem när jag ger bort värdefull pant ? 😉
Priceless kan jag säga till alla som själva vill testa att sprida realityskräck och förslumma ett villaområde genom att langa PET-flaskor ut från BMW´n.
re 17:05
Som Hitler sa: våra brevlådor är blå och vi har inga förintelseläger. Apropå det där med detaljer och vad som är sant och inte
Re 17:39
Det sa han nog inte nä….
Priset på en Big Mac har ökat väsentligt snabbare än KPI sedan 2003 och ligger nu på rekordnivåer. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BigMac-KPI.JPG
Kan vi ana en bubbla här? 😀
22:31 Jag tror det, har tagit en kort position i MCD i dag. 🙂
Märkligt att så många säger att vi har en bobubbla bara för att bopriser i övriga Europa rasat. Man måste ju komma ihåg att prisraset i övriga Europa kom av skyhöga räntor, något vi inte har här och mest troligt heller kommer att få inom de närmsta decennierna. Läget i Sverige är tämligen oförändrat det senaste året, räntan är något högre. Detta tyder på att det hela är en psykologisk effekt på marknaden, folk vågar inte ta steget att köpa. Och då blir de affärer som tvingas igenom pga skilsmässa och liknande bidragande till att marknaden går ner. Även de som kan tänkas sälja för att köpa nytt bidrar. Men det kommer bli ett högst kortvarigt fenomen.
Bengt Hansson har för övrigt sagt att bopriserna skall ner i 10 års tid nu så man bör nog ta honom med en nypa salt.
Grundtipset är att priserna bara ökar så länge byggandet understiger befolkningsökningen. Så småningom slår man i taket när det gäller vanliga bostäder, när pengarna helt enkelt inte räcker till. Men taket innebär ingen prissänkning, bara gör ökningen långsammare.
Folk behöver bostäder och betalar så mycket som dom överhuvudtaget klarar av. Om dom inte kan få en hyresrätt, som det råder stor brist på.
Ett miljonprogram skulle få snabb sänkande effekt på bopriserna.