Gårdagens panikintervention ledde till en del intressanta reaktioner på börsen
S&P-500 steg med 4.33% och OMXS30 steg med 5.15%. USD föll med 1.74% och guldet steg med 1.78%. Av någon anledning så var uppgångarna i Stockholmsbörsens index större än i princip någon annanstans i världen än i Kina
Detta oräknat valutaeffekter.
Justerar vi S&P-500 för den försvagade dollarn blev utvecklingen i själva verket 1.0433 * 0.9826 = 1.02514. För oss svenskar steg de amerikanska börserna alltså endast 2.5%.
Samtidigt steg alltså Stockholmsbörsen desto mer för amerikaner. 1.0174 * 1.0515 = 1.06980. Plus 7%.
Med en förstärkt valuta blev dessutom svenska exportföretag 1.74% mindre konkurrenskraftiga mot länder som USA, Saudi-Arabien, Kina mfl som har dollar eller dollarpeg för sin valuta. Och mitt i detta vill inte facket gå med på medlarbuden om lönehöjningar. Ledtråd, facket: Era löner höjdes just 1.74% jämfört med stora delar av våra exportmarknader.
Den svenska uppgången är alltså orimlig. 2.5% uppgång i USA, ett land vars konkurrenskraft stärktes pga försvagad valuta, medan vi fick se 7% i uppgång i Sverige, ett land vars konkurrenskraft försämrades.
En uppgång i Sverige något lägre än den i USA hade förstås varit motiverad, säg 2%. Något vi t ex ser i på mer rimliga Tokyobörsen som bara stiger 1.79% i skrivande stund.
Dagschart OMXS30 |
Nu fortsätter antagligen uppgången inledningsvis då USA stängde högre än vid tidpunkten för de europeiska börsernas stängning.
Under tiden fungerar guldet enligt skolboken. Guldpriset steg 1.79% igår samtidigt som dollarn föll 1.74%. Här fungerar alltså marknaden utmärkt. För en amerikan fungerar guld perfekt som hedge mot försvagad valuta. Det visar också vad den verkliga effekten av interventionen borde vara för svensk del. Noll och intet.
Jag ser alltså Stockholmsbörsen som ännu mer övervärderad än jag gjorde igår, om nu någon inte förstod detta. Skall man leta börsuppgångar i den valutajusterade storlek vi såg i Sverige så är det knappt att man når de nivåerna ens i Kina. Och svensk ekonomi är betydligt sämre än Kina. Det var i mitt tycke en våldsam överreaktion vi såg igår.
Primärtrenderna är fortfarande negativa över hela brädet. Och vi får se hur länge euforin varar.
För vad hände igår? Jo, vi fick se en panikåtgärd. Läget är alltså mycket, mycket illa.
7 kommentarer
Nu är jag ingen expert, med det ser ut som att du snart får äta upp din egen tekniska analys då två magiska kurvor skär varandra och triggar din köpsignal… Spännande!
/ Ateisten
Håller med att det känns desperat. Har dig att tacka för att mina pengar ligger tryggt på ett sparkonto.
Har behållit 10k i depån som jag tänkte försöka handla bull/bear med mest bara för att prova och det har gått ok tills igår. Jaja, -1000 kr är inget att bry sig om men det visar bara att jag gjorde rätt val när jag gick ur vid årsskiftet.
Just nu känns det mer som någon mjölkar ut pengar ur svenska börsen och jag har inte tänkt bidra till deras vinster. Finns inget i dessa enorma kurssvängningar som speglar ekonomin eller svenska företag (eller kanske det är just det det gör). Nej, irrationellt flockbeteende är inget för mig:)
lönerna har inte ökat något alls, köpkraften har ökat sett till utländsk valuta, temporärt.
Känns lite som lugnet före stormen, inte särskilt mycket som talar för att vi är på väg ur någon kris. Det är inte en långsiktig lösning att tillföra mer lånade pengar under en skuldkris, att bara blåsa upp bubblan ännu mer istället för att försöka få luften att pysa ur under kontrollerade former känns inte som en bra lösning. Någonting fundamentalt är fel.
Tyvärr är finanskrisen inte den enda globala kris vi har att brottas med, vi har ju dessutom miljökrisen och en stor fördelning-av-resurser-kris…..för att inte tala om Peak Everything krisen.
Om du vill ha med valutaeffekten, vilket jag tycker är rätt, så ska du utgå ifrån en valuta, du kan inte lägga till och dra ifrån från båda indexen.
Alltså antingen SEK (5,15% resp 2,5%) eller USD (7% resp 4,33%).
Tack för en bra blogg!
/Fredrik
Fredrik, ja det är korrekt påpekat av dig. Men jag visar på kontrasterna ur amerikanskt respektive svenskt perspektiv.
Lätt att slå hål på det här inlägget. Man kan argumentera att OMX30 innefattar bolag som är mer påverkade av gårdagens beslut än vad S&P-500 bolagen är.
Dessutom hade OMX30 gått ~-20% mot ~+-0 för S&P-500 innan igår. Rimligt att det då blir skillnad även vid uppgång.
USD har förstärkts ~15% mot SEK sedan i maj.
Kan man sin nationalekonomi inser man att man inte kan ta ut enskilda ekonomiska parametrar vid olika tidpunkter och jämföra dessa rakt av. Detta eftersom parametrarna i sin tur är starkt påverkade av andra parametrar (som inte jämförs i inlägget).