Det kanske är dags att damma av några gamla inlägg. Eller åtminstone upprepa dem. Nu när allt fler har valt att gå ur börsen så måste förstås pengarna placeras någon annanstans. Obligationsfonder blir då ofta ett naturligtval. I en del fall, som i PPM är det också det enda valet.
Men det finns flera fällor här. Dels måste man skilja på korta sk penningmarknadsfonder, vars utveckling mer liknar en bankbok med någorlunda garanterad avkastning i förhållande till aktuella räntor. Och dels måste man förstå att om räntan stiger så faller övriga obligationsfonder.
Just detta senare är initialt kontraintuitivt. Högre räntor borde ju innebära att obligationer är en bättre investering, men obligationsfonder avkastar inte räntan. Deras utveckling beror främst på hur dagspriset på obligationer utvecklas. En obligation med 3% i ränta faller i pris om räntan stiger till 4%, så att om obligationen säljs idag blir räntan på den 4%. Därmed krävs en sänkning av obligationens värde för att höja avkastningen. Och ju längre löptid desto större blir den sänkningen.
Så köp av långa obligationsfonder skall man bara göra om man tror på fallande räntor. I spåren av en ekonomisk kris sänks antagligen räntorna, men det gäller främst för styrräntorna. Marknadsräntorna kan mycket väl stiga, speciellt för företagsobligationer i krisande företag eller statspapper hos krisande stater.
Det andra problemet är att obligationsfonderna nästan uteslutande köper företagsobligationer, specifikt bostadsbubblans bostadsobligationer. Endast ett fåtal bland såväl obligationsfonder som penningmarknadsfonder köper bara statspapper. Resten är i allra högsta grad osäkra. Det såg vi under den akuta finanskrisen 2008, då SEB:s likviditetsfond hade köpt korta räntepapper från Lehman och gjorde en förlust på 0.8% av fondens värde. Inga stora förluster, men för en penningmarknadsfond som i princip skall vara lika stabil som bankkontot var det extremt.
I PPM, där man ju inte kan flytta pengarna till bankkonto, har jag bara hittat en penningmarknadsfond som enbart har svenska statspapper. Det är Öhmans Penningmarknadsfond (PPM-nr 294918). Det är där man skall ha pengarna nu när börserna kommer fortsätta nedåt efter eventuell rekyl. Tryggare än så blir det inte hos PPM.
För vad kommer hända med svenska bostadsobligationer när den svenska bostadsmarknaden imploderar? Jo, de som lånar ut pengar till vår bostadsbubbla kommer kräva högre räntor i en fallande bostadsmarknad. Och då faller alla befintliga bostadsobligationer i pris och med det fonderna.
Att sedan bankerna använder fonderna för att sälja sina egna bostadslån till sina kunder är ett kapitel för sig. Helst övertalar man kunden att först låna pengar av banken till bostaden, och sedan stå för risken genom att även fondspara i obligationsfonder istället för att amortera. Win-win-win för banken och lose-lose-lose för bolånetorsken.
Lehmansmällen för SEB:s Likviditetsfond är bara en försmak av hur det kommer se ut för svenska räntefonder om en svensk bank kollapsar. Så undvik räntefonder om du inte är tvungen i t ex PPM. Undantaget en ekonomisk buffert på bankkonto så bör du istället amortera för dina pengar. Det ger bättre avkastning än att låna ut dem till bankernas finansiering av bostadsbubblan.
Den som gått likvid, likt en majoritet av svarande bloggläsare enligt ovan, med avsikt att köpa aktier igen vid senare tillfälle skall förstås inte amortera utan sprida ut pengarna över flera bankkonton. Även om insättningsgarantin antagligen kommer gälla även när lite större banker än HQ, Kaupthing eller Carnegie kraschar, så kan det ta månader att få ut sina pengar. Om en sådan fördröjning sammanfaller med den tidpunkt man vill kliva in på börsen igen kan det bli lite olyckligt.
När det gäller bankkonton så har vi redan tittat på vilka högriskarna är. SBAB är värst. Helsvenska banker riktade mot privatpersoner, och som lånar ut till bostäder i egen regi, t ex Länsförsäkringar Bank eller rent av Landshypotek kommer sedan. Bland de svenska storbankerna är Swedbank och Handelsbanken de sämsta alternativen att stoppa pengar på bankkonto hos, då de har störst exponering mot den svenska privata skuldbubblan, medan Nordea och SEB har mer verksamhet utomlands och inte samma procentuella exponering mot den svenska skuld- och bostadsbubblan.
Det enda som defintionsmässigt inte kan gå i konkurs är Riksgäldskontoret. De hanterar rent av insättningsgarantin. Ställer Riksgälden in sina betalningar så beror det på att svenska staten gjort det, och då gäller inte någon insättningsgaranti någonstans ändå. Riksgälden erbjuder dock undermåliga räntor.
Tillägg: Det räcker inte att titta på de ofta presenterade fem största innehaven i räntefonderna. Man måste titta på samtliga innehav. Många fonder har några statspapper, och om de positionerna är störst är de de som syns på sådana listor. Men det är i princip alltid missvisande. Om det även är en medveten metod att dölja att man i själva verket sitter med bolånepapper låter jag vara osagt.
Tillägg 2: Realräntefonder har generellt bara svenska statspapper eller åtminstone en majoritet svenska statspapper, då det inte finns emittenter av realränteobligationer annat än svenska staten. Konstruktionen realränteobligationer har dock inte testats i praktiken under hyperinflation och blir en direkt förlust vid deflationstider. Men kreditrisken bör åtminstone vara låg även där, fast risken är högre än för t ex Öhman Likviditetsfond.
33 kommentarer
Fina poänger. Argumentationen är dock tung kring en påstådd bostadsbubbla vilket enligt många inte existerar. Vore fint med en breddning av spartipsen om man inte tror på en bostadsbubbla.
Realräntefonder som Skandia realräntefond borde väl också fungera bra?
Fonden investerar huvudsakligen i realränteobligationer emitterade av Riksgälden. Fonden får även placera i svenska statsobligationer och statsskuldväxlar.
Mycket bra!
Med så låga räntor som vi har nu är det inte så mycket att vinna på långa obligationer. Risken är bara att räntan höjs, sänka går knappt. Detta gäller oavsett om vi har en bostadsbubbla eller inte.
Du förespråkar att man inte ska ha pengarna i aktier utan vara likvid. Är det inte då risk att inflationen börjar urholka kapitlet? Om inflationen tar fart borde detta dessutom medföra höjda aktiekurser (dock ej inflationsjusterat). Tror du att man hinner omsätta pengarna innan detta sker?
Vi är snarare på väg mot deflation, inte högre inflation.
Annars får man väl följa utvecklingen och flytta pengarna. Vid hyperinflation är inte aktiemarknaden inflationskompenserande, det enda som fungerar är reala tillgångar i det läget, men de är samtidigt illikvida.
Intressant med PPM-fonder. Kan du inte ta upp det lite mer. Det finns ett ganska stort urval och att hitta de "rätta" fonderna är en mardröm.
Finns bara en fond att ha i PPM just nu. Den nämnde jag ovan.
Angående mer eller mindre säkra banker så skulle jag föreslå små lokala sparbanker, dessa har ofta mycket bättre kapitaltäckning är dom stora bankerna, samt är över huvud taget mer konservativa.
Samtidigt är de 100% exponerade mot Sverige. Men när det gäller bostadslån är de väl bara återförsäljare åt Swedbank Hyptoek (fd Spintab). Därmed tar de själva väldigt liten risk när det gäller bostadsbubblan.
Kan inte denna vara ett alternativ i ppm om man vill ha lite mer chans till utveckling utan så stor risk?
537639 – Carnegie Corporate Bond
Det kommer troligen att dröja innan effekterna av urblåsningen av den svenska bostadsbubblan slår till på allvar, så det är som jag ser det inte särskilt bråttom att undvika svenska bostadsobligationer, men om något år kanske det blir mer aktuellt.
Hårt. Jag följde ditt råd (gjorde bytet i juni) men kunde inte låta bli att spetsa med 976092 (Templeton Global Bond Fund A) och 111518 (Alfred Berg Obligasjon) för att inte alldeles deppa ihop. Frågan är vid vilka ytterligare varningssignaler man bör dra öronen åt sig?
Swedbanks realräntefond har väl bara svenska statens realpapper?
Hur ser du på de guldaktiefonder som finns inom PPM? Det finns tre stycken (Amundi, BlackRock & SGAM). De borde vara ett bra alternativ för att få exponering mot guldpriset, dessutom med hävstång.
Tack för rådet. Tyvärr bekräftar inlägget bara min tidigare åsikt: hela premiepensionssystemet är ett stort feltänk. Det är inte rimligt att förvänta sig att gemene man skall ha kunskap nog att vettigt kunna placera sina pensionspengar. Att hitta rätt i börsdjungeln förutsätter ett specialintresse som ganska få har.
Själv flyttade jag härom månaden mina stackars små PPM-ören till Spiltan Räntefond, som jag har läst flera goda omdömen om och som utlovar sig vara "ett tryggt alternativ". Men det är den inte, alltså?
Min magkänsla säger att vi är på väg mot deflation eftersom bankerna inte lyckats öka tillväxten och krediter och på det breda penningmåttet M3, Centralbanker styr över M0 och om M0 innebär ökade bankreserver och i princip så att amerikanska banker inte längre är tungt exponerade mot amerikanska statspapper så kan man gissa på vad som kommer vika.
Det okända kortet är FED och Ben Bernanke, en tänkbar QE3 eller QE2,5 som trycker ut 3 triljoner USD och ökar inflationstrycket i världen kommer att innebära en devaluering av den amerikanska dollarn. Om detta innebär ett tappat förtroende för USD så är uppsidan för guld stor.
Hyperinflation eller deflation är frågan? Deflation är vad som borde inträffa, (hyper)inflation är vad som kommer att inträffa när centralbanker undviker deflationstrycket.
Jag läste på någon sida att detta innebär:
"Stigande priser på allt du behöver, sjunkande priser på allt du äger". Läs högre matkostnader, lägre fastigheter och aktier.
Splintan räntefond ser ut att ha en hög andel av företagsobligationer, om efterfrågan viker sig så saknar samtliga av dessa företag kassaflöde. Dvs, de tillverkar inget essentiellt som en vanlig familj måste ha om de får minskade inkomster och oförändrade utgifter.
En räntefond som skulle vara exponerad mot medicin, hyreslägenheter, dagligvaruhandel framstår som tryggare.
Lokala sparbanker, det räcker ju inte att säga att dom är exponerade mot Sverige, dom är exponerade mot den lokala marknaden där dom verkar. Ligger dom då i en bygd som har en mycket ensidig ekonomi(som på många ställen bygger på en enda industri) så blir dom mycket sårbara.
En realobligation (som är obligation med lång löptid) kan bli mer värd trots räntehöjning. Den 'flytande' delen av kupongräntan bestäms av KPI. Räntekostnader/boendekostnader är den största posten i KPI, så när räntorna går upp går även KPI upp och därmed den löpande delen av kupongräntan. På samma sätt torde den kunna falla i värde när räntorna planar ut eller går ner.
//Snurresprätt
Realobligationer som hålls till mognad kan vara en bra hedge mot deflation, återstår dock att se i praktiken.
Alla instrument har en utgivarkrets och en köpkrets.
Som köpare bör man vara medveten om vad utgivarna sysslar med.
Obligationer är ett sätt att låna pengar till en verksamhet-bostad, industri eller annat.
Det är ett alternativ till aktiekapital, eller banklån för vissa företag.
Som investerare är man villig att avstå konsumtionsutrymme idag för att få möjlighet att konsumera senare. Helst då mer än vad jag avstår idag-men inte nödvändigt vis!
När vi inser att alla placeringar gör viss nytta i samhället så kan vi kanske investera även om vi inte får ut mer i framtiden-så gör vi ju med den skatt vi betalar gladeligen år efter år!
Lite off-topic kanske men hur risken ut för sparande i Akelius Spar tror ni? Ingen insättningsgaranti men verkar vara ett stabilt företag med god soliditet(?) Det är inte främst avkastningen jag är intresserad av utan förturen till hyreslägenheter som alla sparare får.
Frågan är om inte de fyra storbankernas bostadsobligationer är att indirekt räkna som statsobligationer då det är tveksamt om svenska staten låter någon av dessa banker gå omkull kontra ett statligt övertagande av bankens förpliktelser.
Sant, men till staten lägger sig i kan de falla i värde. Rejält.
Anonym 14:06: Bland Spiltans 10 största innehav verkar finnas bl a Arla (mjölk), Holmen (papper), Swedish Match (snus), TeliaSonera (telefonabonnemang)… Jag har ingen aning om vad man kan förvänta sig för utveckling på sådana företag framöver, men nog rör det sig i alla fall om essentiella produkter!
Börjesson, det sätter dock fokus på att det inte bara är en ränteplacering. Man måste även analysera underliggande företag och hur marknadsräntorna kan tänkas utvecklas för dessa företag.
Det gör att en obligationsfond i själva verket är minst lika svår och avancerad att investera i som en aktiefond.
Hmm, jag ar skeptisk till att utesluta Handelsbanken, det ar ju globalt den andra banken med minst exponeringar! Sen att Nordea och SEB far problem om det smaller utomlands ser jag bara som en nackdel. Ska du eller jag gora en granskande undersokning? Kan vi fa en poll om vilken bank man har?
Om vi är på väg mot deflation måste obligationsfonderna vara attraktiva för då kommer de både att öka i värde pga räntefallet och pga deflationen.
Om man däremot tror på stigande inflation men fallande realränta så är realräntefonder bättre.
Svenska statens realränteobligationer har avkastat i genomsnitt 6-8% (beroende på löptid) årligen sedan 1994. Rätt OK för en "riskfri" och rimligt likvid placering.
Hej!
Jag har följt bloggen med intresse ett tag. Hittade 513556 "Capinordic Funds – Sverige Obligation" när jag såg över mina PPM-val.
"Indexfonden Sverige Obligation är en lång räntefond som enbart placerar i svenska statsobligationer med en genomsnittlig löptid på ca 5 år. Fonden följer en på förhand given sammansättning och utvecklas därför som det svenska ränteläget på lång sikt. "
Flyttade alla mina PPM-pengar dit 2011-08-01. Grym timing för en gångs skull!
Det verkar som om Dagens Industri har varit inne och hämtat inspiration på din blogg igen.
http://di.se/Artiklar/2011/8/16/242590/Rantefonder-en-risk/?sr=6&tr=291755&rlt=0
Kan ju vara en slump också.
En mycket intressant analys gällande frågan om deflation eller inflation som väntas finns att läsa på följande blogg: http://fofoa.blogspot.com/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html
/Dan
check.
flyttat till Öhmans Penningmarknadsfond efter att läst av deras innehav..
Ssvx 110921 – – 27.0
Ssvx 110921 – – 23.3
Ssvx 110817 – – 19.4
Svenska Staten 5.5% – SWE 13.6
Ssvx 110921 – – 6.8
Ssvx 111116 – – 3.2
Svenska Staten 6.75% – SWE 0.1
..och kan tilläggas att jag innan hade AMF Räntefond kort.. vilket varit helt ok senaste tiden.. dock med stor utsatthet mot fastighet- och bostadsmarknaden.. Nedaan AMF räntefond korts 10 största innehav:
Kommun Invest 15,4 %
Swedbank Hypotek 10,9 %
Landshypotek 8,5 %
Vasakronan 5,1 %
Länsförsäkringar Hypotek 4,8 %
Summa 44,7 %
Så från att lånat ut mina ppm-pengar till bolånare lånar jag nu ut dem till staten.. eller riksbanken eller till waeevvva det nu är egentligen. Fiat trodde jag var en bil förut. Inte bara en beskrivning av våra pengar 🙂
ppm pengar borde placeras 100% i aktier, om man är under 45. finns ingen anledning att tro att obligationer eller räntebärande kommer utvecklas bättre än börsen på sikt.
inga buffett fans här förstår jag =)