Med gårdagens sammanställning av aktuella bolånekrav hos Schibsted/SvD, vilket även uppmärksammas av Bonnier/DN så får vi lite intressanta siffror om vad som kan vänta de bolånetorskar som sitter med för stora lån när priserna rasar framöver.
De som köpt sin villa de senaste 15 åren har i princip bara agerat på en stigande marknad, och det är nästan okänt hur bankerna reagerar när marknadsvärdet på deras säkerheter, dvs bostäderna, faller i pris. Jag kommer nu utgå från en måttlig nedgång i villapriserna på ca 30%, medan min bedömning är att bostadsrätterna faller betydligt mer i pris.
I Schibsteds kartläggning framgår det tydligt att det är amortering ner till 75% av marknadsvärdet som gäller. Man har generellt 10 år på sig att nå detta.
När villapriserna faller 30% så innebär det en allvarlig risk att din bank kommer kontakta bolånetorsken för att få dig att amortera. Om inte annat sker detta när det är dags att lägga om lånen. Den som inte tänker amortera ner till 75% av marknadsvärdet kan få se sina bostadslån beläggas med extra straffränta då kunden blivit en riskkund för banken. Man kan ju alltid byta till en annan bank kan repliken bli om man inte gillar straffräntorna.
Problemet är nu att alla banker kommer ställa samma krav. Högbelånade bolånetorskar blir de heta potatisarna ingen bank vill sitta med. Jag skulle inte bli förvånad om allt fler av de högbelånade hos t ex SBAB får reda på att deras lån överförts till dotterbolaget AB Sveriges Säkerställda Obligationer (ett bolag som för övrigt gick med 8.5% i förlust 2009…), och värdepapperfierats och dumpats till pensionsfondernas räntefonder.
Poängen här är att månadsutläggen för bolånetorsken med för hög belåning i en fallande marknad snabbt kan stiga. Antingen via amorteringskrav eller via höjd straffränta. Sitter man med 4 MSEK i lån och banken endast kräver 2% amortering om året för att få ner skulden till 75% av marknadsvärdet så handlar det om 80 000:- om året. Knappt 6700:- extra i utgift per månad. Många klarar förstås av att betala detta, men det är inte säkert att man blir så nöjd med att 6700:- tas bort från pengar man tänkt ha till annat.
Lägg lite arbetslöshet, sjukskrivning eller föräldraledighet på det där så blir det riktigt illa.
Poängen här är att vi nu kan räkna ut en skuldsättningsnivå där man kan vara lite lugnare och inte tvingas på förändrade utlägg varje månad. Vid 30% ras i bostadspriserna de närmaste åren så landar därmed den gränsen på 70% av den nivå på 75% av marknadsvärdet som bankerna idag accepterar amorteringsfritt.
Det innebär att den som har lägre belåning än 52.5% (0.7*75%) kan känna sig lugn.
Tidigare har jag utmålat de med över 90% respektive 70% i belåning som riskprofiler (Stockholm, Göteborgs gräddhyllor).
Jag reviderar nu det till alla med möjlig belåning på över 50%. Baserat på tidigare kartläggning av pantbrevens storlek så rör det sig om 40% av villaägarna i Stockholm. Ny graf med en linje för 50% nedan.
Av 27 kartlagda objekt har 11 pantbrev på över 50% av begärt pris, eller 40.7%. Dessa löper risk om hårdnande krav från banken när priserna faller med 30%.
Så ligger man över 50% i belåning bör man redan idag ta tag i situationen och börja amortera kraftigt.
Vad gäller nyproduktion av bostadsrätter har bloggrannen Bobubbla tagit fram siffror för faktiskt byggkostnad, rensat för markostnaden, och konstaterar det vi redan visste – köpare av nya bostäder i storstadsområdena betalar inte vad det kostade att bygga. De betalar dubbla byggkostnaden. Argumentet att det faktiskt är så här dyrt att bygga nytt faller därmed platt till marken. Skillnaden är ren vinst för byggbolagen även om det kan maskeras via olika bolagskonstruktioner.
Skall man se till vad det kostar att bygga kan bostadspriserna alltså halveras. Detta gäller främst bostadsrätter. Den som sitter med en belånad bostadsrätt, eller i en bostadsrättsförening där grannarna är skuldsatta, bör alltså akta sig för egen eller grannars belåning på över 37.5% (0.5*75%).
Den som är i skuld är inte fri. Det kommer en och annan bolånetorsk upptäcka när priserna rasar framöver. Du är livegen under bankernas nyfeodalism och bestämmer inte själv över dina skulder när marknadspriserna nu börjat falla.
Tyvärr är det ofta unga barnfamiljer som sitter med högst belåning. Även om föräldrarna är ansvariga för sina egna val, så kommer de oskyldiga barnen drabbas.
För nervösa Stockholmare i bostadsrätter kan jag tipsa om sajten Bostadsdata.se som kartlägger de begärda priserna på bostäder i Stockholm. Stockholm som helhet ser enligt Bostadsdata.se en nedgång på 7.89% i maj…
Nedanstående graf från sajten är kanske rätt talande.
Man ser tydligt hur utvecklingen tvärt brutits i nedgång. Och raset har bara börjat.
Eller vad sägs om Hammarby Sjöstad nedan?
Där ser man en stenhård nedåtgående trend även för billigare objekt och senast en krasch för de dyraste objekten.
Nu kan det förstås vara en säsongseffekt, men utbudet av bostäder till salu är rekordstort, de svenska privata skulderna rekordstora, räntan stigande, bolånetak infört och nu även amorteringskrav ner till 75% av marknadsvärdet. Engångseffekterna som trissat upp bostadspriserna i alliansregimens regi är redan tagna. Finns ingen anledning till fortsatt stigande priser, utan nu är det en motreaktion som gäller.
Återstår att se när paniken börjar. Har ni läst den här bloggen kan ni åtminstone inte säga att ni inte blivit varnade. Tyvärr kommer vi alla få betala för festen när staten räddar bankerna om 2-3 år. Den svenska tigern kommer likt den keltiska tigern förvandlas till ett kadaver. Inom vilka sektorer av välfärdssamhället tycker ni vi skall skära ner när bankerna skall räddas?
Tillägg: En läsare har skrivit en lite längre fundering kring bostadsbubblan på sin blogg istället för som artikelkommentar.
48 kommentarer
Hur många gånger ska man kunna "varna" om detta utan att få ta på sig foliehatten?
Ja – priserna kan gå ned, men det intressanta är att folk har jobb, kan betala sina lån + amortera och att räntorna är låga. Även i denna räntecykel kommer vi inte att se några dramatiskt höjda räntor, samtidigt går arbetsmarknaden som tåget särskilt i Stockholm.
Jag tror det behövs mer än en måttlig prisnedgång för att marknaden ska krascha. Om vi får en svår lågkonjunktur i kombination med höga räntor >8%, då blir det problem på riktigt.
Alla de här inläggen överdramatiserar en prisnedgång, visst kan priser gå ned men det är inte lika med en krasch.
Varför måste "vi" rädda bankerna?
Kan man inte ställa politikerna, och andra makthavare, som bäddat för denna utveckling inför rätta?
Skall vi skära bort den parlamentariska demokratin?
Vem vill ta ansvar för sin frihet?
En effekt som jag inte är säker alla har tänkt på är att på ränteutgifter över 100000kr är ränteavdraget 21% istället för 30%. Ligger man i gränszonen blir därför effekten av räntehöjningarna kraftigare. Vid 2% ränta låg gränsen på 5 miljoner och vid 4% ligger den på 2.5 milj.
Cornu,
Har med stor behållning läst bloggen sedan starten. Cudos.
Tycker inte bankerna ska räddas i ett sådant läge.
Alla kommer inte falla. Bara de misskötta. Gäller banker såväl som privatekonomier.
Skuldfri och sover gott. I Stockholm.
/Grönvita
Min gissning är att regeringen kommer att försöka göra vad den kan skattemässigt för att lindra effekterna, d.v.s. fler jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt kommer, 2012, 2013 och 2014. Faller inte hela världen ihop samtidigt kommer det att lindra effekterna en del, jag tror man vill dra ut på förloppet eftersom det ger bankerna (och en och annan låntagare) en chans att "earn their way out", d.v.s. staten måste inte gå in med direkta subventioner.
Sedan är det inget snack om att delar av detta är säsongseffekter. P.g.a. den ganska höga belåningen på bostäder tror jag ironiskt nog att hyresfastigheter kommer att klara sig lite bättre åtminstone utanför storstäderna där folk inte tappat huvudet och försökt leka bostadsrättsombildare, belåningsgraden har generellt varit lägre för hyresfastigheter eftersom det är svårt att hitta svenska banker som lånar ut mer än 75% av uppskattat värde. Åtminstone SHB är en rätt konservativ bank.
Näe, nu får det faktiskt vara nog! Det är dags att någon tar bolånetorsken i försvar, och tydligen har lotten fallit på mig.
Det är bolånetorskarna som hållit samhället igång de senaste 8-10 åren. Genom att skuldsätta sig och köpa varor och tjänster har de skapat oräkneliga arbetstillfällen hos företag och myndigheter. Hade det inte funnits så gott om BLT hade jag levt ett mycket fattigare liv rent materiellt de senaste tio åren.
Jag har själv byggt en rackarns fin villa en gång, och jag måste erkänna att även om den var fin och folk var avundsjuka så var det mest en börda. Efter några månader är man hemmablind och den enda förändring man märker är att utgifterna ökar. De senaste åren har jag tack vare BLT kunnat njuta av fantastisk frihet och välstånd.
Hör upp: Jag är TACKSAM mot bolånetorskarna! De förtjänar respekt för vad de uträttat, och de förtjänar sannerligen förlåtelse på domens dag!
Jag tror att konsekvenserna av en nedgång i bostadspriser blir lite olika beroende på hur snabbt priserna faller.
Vid en hastig nedgång så uppstår en massa låntagare som sitter med marknadsvärden som understiger lånebeloppet. Eller med cornu-språk: bolånetorskar som blir heta potatisar för bankerna.
Vid en långsam nedgång av priserna skulle man kunna tänka att bankerna ökar amorteringskraven på kunderna så att de amorterar ner lånen i samma takt som bostadspriserna faller. På så vis uppstår inga problem med överbelånade kunder.
Javisst, det andra scenariot är det bästa. Men inte för de familjer som fick sin dröm om det ljuva livet krossad av att de nu behöver amortera 10 000:- i månaden, pengar de tänkt använda till annat.
Frågan är om det andra scenariot ens möjligt? Om vi säger att många familjer måste amortera 10 000:- i månaden. Konsumtionen i samhället kommer då att stört dyka vilket kommer att leda till en kraftig ökning av arbetslösa.
Vi kommer då att få en hög arbetslöshet samt stora amorteringar vilket inte är någon bra kombination om man vill ha en långsam nedgång av bostadspriserna.
Sektorer av välfärdssamhället tycker ni vi skall skära ner när bankerna skall räddas:
* Minska antalet riksdagsledamöter från 349 till 149 och skär ned i övrig administration i samma utsträckning
* Ta bort landstingen helt och hållet
* Lägg ner SR-koncernen och ta de 6 miljarderna i nuvarande licensavgifterna i skatt i stället
* Höj tullarna ("trängselskatt") med 200% och inför fler tullstationer även inom nuvarande områden och utöka till 24/7
* Sälj ut alla företag som drivs i statens regi
Höj tullarna?
Antar du inte är en person som måste betala uppemot 1000kr i månaden. För absolut ingenting.
Lägg ner SR och ta ut det i skatt? Är du galen människa. Varför skulle jag vilja betala för det?
Minska antal riksdagsledamöter. Ja det kan jag hålla med om. (Jag har jobbat på riksdagen)
Kolla Kungsholmen ettor och treor. De går klart emot nedåttrenden. Både lägsta, medel och högsta pekar uppåt. Alla nybörjare vill ha en etta och de som får barn vill ha en trea. Innebär väl en kraftig brist på just de lägenhetstyperna.
Sparka inte på byggbolagen, en bra årsvinst ligger på 8%, inte på 48% som Fortums… Och i en marknadsekonomi sätter man priset efter vad kunden kan betala… Tycker du att man ska kolla vad nåt kostar och sen lägga på typ 5% och vara nöjd med det?
I alla nya projekt gör vi en marknadsundersökning för att maximera vinsten mot att hyggligt snabbt sälja lägenheterna.
Och det är betydligt dyrare att bygga i Stockholm av flera anledningar, bl.a. är det nu enorm högkonjunktur i byggbranscen här, medans det är ganska lugnt i resten av landet.
Som exempel kan jag nämna att ett av Sveriges största uthyrningsföretag Cramo typ inte har några byggbodar att hyra ut i dagsläget. Det såg vi senast under 2007…
Stringfellow, då arbetskostnaden högst är 50% av priset på ett nybygge, så innebär alltså dubbla priset mot andra platser att de polska byggarbetarna i Stockholm har 3x så hög lön som svenska snickare i Skövde?
Stringfellow, bra exempel med Cramo tror jag. Istället för att köpa in fler bodar att hyra ut så antar jag att man dubblat eller tripplat priserna på de befintliga. Slutkunderna, dvs bostadsköparna, har ju inte haft något problem att betala vad det kostar så varför öka kapaciteten?
Typiskt partiellt eller lokalt monopol/kartellbildning.
Förklara varför en bank som får in räntan regelbundet skulle höra av sig till en låntagare?
Tror du att de gör förnyade prövningar av marknadsvärdet om de inte har problem med kunden?
Vad gäller byggkostnader så är det svårt att bygga utan att ha en bit mark att bygga på!
Är det husbåtar som du vill se!
Men fortsätt gärna varna för höga priser.
Grannfastigheten såldes nyligen till ett pris som gör mig fundersam-20 ggr min ingångskostnad!
Det räknar jag inte att få för mitt hus-hade jag gjort det så hade jag kanske blivit Torsk!/Oppti
Morgonkuk 07.32, tågen gick inte alls mellan Stockholm och Malmö igår.
Anonym 9.35, ja det är rätt att det i första hand är BLT själva som far illa. De stora parasiterna är förstås bankirerna, men nästan lika illa är de affärsområden som har växt sig starka i symbios med bankverksamheten.
Intäkterna klara 10.39, ett fåtal av förslagen är bra. Riksdagsledamöterna kan visst minskas i antal, men det viktiga är att rätt personer sitter där. Ett lämpligt krav kan vara minst 130 i IQ och minst 30 års erfarenhet av att driva företag. Det första man bör göra är att sparka ut alla normalbegåvade därifrån.
Oppti ska man som vanligt inte ta någon notis om.
/Guldkalle
Jag tror också att de allra flesta kommer att ra råd att betala räntor och även amortera en del trots att räntorna stiger och ekonomin blir sämre. Men vad spelar det för roll? En mycket betytande del av befolkningens totala disponibla inkomst kommer att försvinna, problemet är vad detta får för effekt för ekonomin i övrigt. Handeln kommer gå fullkomligt åt skogen och där finns MÅNGA jobb.
Cornu: funderar du på att sälja din gård och köpa tillbaks en billigare om några år? Borde väl kunna ge ett antal miljoner över i plånboken? Om inte, varför? Man kan väl aldrig ha för många miljoner.
13:49. Nej. Gårdar är unika objekt. Dessutom har priset stigit 50% sedan vi köpte och ett fall på 30% tar oss tillbaka dit vi började. Läs http://cornucopia.cornubot.se/2008/11/att-ta-en-vinst.html
Gården är en vinsthemtagning och exit från finansmarknaderna, och jag säljer den knappast för att återigen sitta med fiatpengar.
Gården är också ett företag som vi utvecklat i snart sex år, inget man bara kastar i sjön sådär.
Däremot skulle jag inte köpa en gård idag till dagens priser ens om jag hade miljonerna och ville "ta en vinst".
För övrigt är ett obelånat objekt (villa/gård/ägarlägenhet) alltid ett obelånat objekt, oavsett prisutvecklingen. Det samma gäller dock inte belånade objekt eller bostadsrätter (där föreningen och grannarnas lån spelar in).
Cornu, nu har du eldat upp dig lite väl igen. Inget ont i det men ibland behövs det att man tar ett steg tillbaka och tittar på sig själv lite objektivt.
Jag har själv predikat att vi är i en bubbla och sitter idag i en hyresrätt då jag trodde vi skulle krascha redan 2008. Jag mår absolut inte dåligt av detta då jag älskar min lägenhet och gärna betalar lite extra i månaden för god nattsömn.
Till min tanke om att ta ett steg tillbaka, titta på kurvorna igen. Gör lite TA som du brukar och dra några horisontella linjer och voilá så ser du att det inte är ett ras. Inga nya "lows" i majoritet som jag ser iaf. Vi kan konstatera att volatiliteten i priserna är hög speciellt i de dyrare objekten och man kan undra över hur stor den statistiska grunden i världena är. Så jag säger att skruva ner volymen ett snäpp och avvakta någon månad till. Att ropa vargen kommer ger inte så mkt cred i slutet även om man har rätt då… jag kan själv skriva under på det!
Mvh
13:17 Tar ingen notis om mina inlägg-men besvara morgonstånds och andras.
Säger en del om seriositeten i det gäng Cornu attraherar!
Cornu har i alla fall vett att visa hur han tänker!/Oppti
Lite exempel på nuvarande budgivningar som torkat upp
Här kan du få en etta om 31 kvm på kungsholmen för 1'400'000 (45'000/kvm)
eller en etta om 30 kvm på östermalm för 1'550'000(51'700/kvm) . Här är endast ett(1) bud inkommet på 4 dagar!
Riktiga premium objekt går fortfarande bra. Men just nu är marknaden för icke-premium objekt helt stendöd.
Premium objekten har alltid "buyers of last resort", folk som varit inne på marknaden under en längre tid. Medans icke-premium objekten behöver nya förstagångsköpare.
Och förstagångsköpare tillkommer inte längre.
/Darius
Men jösses "Mvh" 14.34, den översta grafen visar bara högstanoteringen varje månad, inget att dra några växlar på (men Darius 16.36 hävdar ändå att premiumobjekten fortfarande går bra, tjena). Det är snittpriset som är det relevanta, och det rasade inte så mycket ens under augusti-oktober 2008. Det skulle inte förvåna mig om de senaste två månadernas prisfall i Stockholm är det största på årtionden.
/Guldkalle
Jag har aldrig sett uttrycket "foliehatt" användas i detta sammanhang förut, bortsett från denna blog. Uttrycket förutsätter att den allmänna opinionen är ovedersäglig. Marknaden är dock till naturen spekulativ.
Det vittnar om en del ångest när man anklagar marknadsspekulanter för att vara "foliehattar" och något ironiskt, för om det är något som förtjänar en foliehatt så är det väl föreställningen att en viss marknadsprognos (stigande eller stabila huspriser) är en oemotsäglig sanning. Bara ett sådant berusat sentiment om en marknadsutveckling slår på alla varningsklockor.
Men om vissa av er faktiskt VET hur marknaden kommer att utveckla sig så till den grad att endast en knäppis kan förneka det, så är mitt tips att investera allt kapital ni kan. Ni kommer bli miljardärer. Ingen genom historien har lyckats med det ni har.
Problemet är ju att det är svårt att profitera på en fallande bostadsmarknad.
Ja, finns väl inga instrument för att korta fastighetsprisindex tex?
Men tydligen är det ondskefullt att spekulera på fallande marknad. Att spekulera på stigande marknad som alla andra får betala i form av bailout av banker och utarmade pensioner, det är tydligen någonting fint och behjärtansvärt.
Anonym 16.59,
Varför tror du att vi gått ur bubblan och ligger tunga i guld och silver då i stället?
Den omdiskuterade "kraschen" är stor och består av så många faktorer att den kan dra ut över flera år. Dessa år kommer vara volatila vilket innebär spekulationschanser. Dock inget man gör med en bostad. Grundscenariot är fortfarande guld, silver, jordbruksmark. För långsiktig värdesäkring.
Blanka JM, det är att profitera på en bolånekrash. Minns ni 2008? JM sjönk som en sten och fick rea ut ett par fastigheter här på kungsholmen. Kommunen gjorde ett klipp.
JM är fö ett vidrigt skitföretag med svin i toppen. Kommer ALDRIG mer att köpa via dem. De ljuger sina kunder rakt i ansiktet utan skam.
Anonym 18:21,
Jag förstår inte frågan? Min poäng var att uttrycket foliehatt inte är relevant när det gäller marknadsprognoser eftersom det förutsätter en obestridlig sanning, vilket inte finns när det gäller marknader. Man kan spekulera i det ena eller det andra, det är en annan sak.
Det finns ingen obestridlig sanning angående framtiden överhuvudtaget egentligen, dock kan statistiskt säga att solen med stor säkerhet går upp imorgon. Vad gäller marknaden så har vi knappast sådan säkerhet, om så vore fallet skulle volatiliteten vara noll.
Anonym 19:01,
Kommentaren gällde din slutkläm till oss som VET.
Inte foliehattarna.
Tillägg till inriktningen är att även vara så skuldfri som möjligt.
Anonym 19:19,
Jag åsyftade främst de som VET att bostadspriserna alltid kommer stiga och anklagar Cornu mfl för att vara foliehattar för att gå emot den allmänna sanningen. Samma logik gäller dock de som VET att bostadspriserna kommer gå ner. Om någon är en foliehatt så är det de som VET hur marknaden kommer gå, upp eller ner.
Jag TROR att huspriserna kommer gå ner, men jag har ingen kristallkula.
Nu har jag läst dig länge, men… nu får det vara nog. Lägg ner ditt ältande för fan. Man skulle kunna tro att du var desperat efter att köpa boende! Bor du i hyresrätt i ghettot eller?
Om jag fattat saken rätt så äger Cornucopia en gård utan skulder. Men bra försök.
@Anonym 19:06
Först en massa "fina" floskler och marknadsekonomiska begrepp, sen en härlig "naturvetenskaplig" parallell om att solen går upp. Låt mig få påpeka för nationalekonomen att det är jorden som snurrar, det är det som skapar fenomenet att solen "går upp och ner".
Har vi möjligtvis Marian Radetzkis lärljunge bland kommentatorerna? Ekonomi är religion, pengar Gud och Nationalekonomen den heliga anden.
@Nomiz
Det var ingen naturvetenskaplig förklaring utan en högst vardaglig jämförelse. Har ej heller lagt fram några makroekonomiska trosatser, vad dillar du om? Vad har Radetzki med detta att göra?
Det finns uppenbarligen en hel del förvirrade människor på den här bloggen…
Någon som vet var och hur bostadsdata.se hämtar sin data? Nedgången i Stockholm på 7,89% känns lite märklig när 1/3 av objekten sålts i innerstan och nedgången här bara är dryga 2%. Det skulle innebära att priserna i ytterområdena fallit med över 10%. På en månad. Känns liiiiite väl dramatiskt…
[quote] Det finns uppenbarligen en hel del förvirrade människor på den här bloggen…
2011-05-20 20:27[/quote]
Skulle kalla det "Understatement of the Year". Fast det fortfarande bara är maj.
@ Makro e kul
Jag är inte 100 men jag är ganska säker på att bostadsdata kontinuerligt hämtar sin data från budgivningar publicerade på nätet.
Det som få 08or fattar är att det är handel och tjänsteekonomin som kommer få mest stryk, industrin har redan krympt kostymen.
Jobben i Stockholm hänger på att slit och släng mentaliteten överlever.
Glöm det när vi gör en Irland. Stockholm kommer tappa enorma mängder skitjobb, café, skönhetsindustri, mode, krogar etcetc
Tack för dina intressanta artiklar. Med tanke på att det är peak bolånesnack i tidningar och på arbetsplatserna så borde väl pristoppen ha passerats.
Vassego. Jo, jag tror att vi/jag prickat toppen plus/minus någon månad nu. Därav det intensivare skrivandet i frågan.
Har aldrig varit skadeglad men nu känner jag sådana känslor. Folk som i flera år skrutit sett ner på och bespottat andra riskerar ett helvete.
Ja faktiskt, det finns en glädje i att elaka dåliga individer hamnar i problem, det finns ingen förståelse för dessa individers själar. Må dem brinna i torsk helvetet. Men det är som sagt synd om deras oskyldiga barn, de har inte valt föräldrar.
Ska gissa på att homestyling är ett skällsord om 3 år? Samma med bostadskarriär, hävstång via lån etc
70-80 och 90-talisterna måste tas ner på jorden verkar det som, som flera generationer innan dem 1992…
Det enda vi lär av historien är att vi inget lär!
Its different this time!
Varför är bolånetorskar elaka, dåliga individer? Vilken löjlig generalisering. Bolånetorskar är väl som folk är mest, okritiska och följer med strömmen.
Vid den förra kraschen, i början av 90-talet, krävdes de, som hade mer lån än deras fastigheter var "värda" efter prisraset, på mellanskillnaden av bankerna, och det var en hel del människor som tvingades gå ifrån sina hus, med endast skulden kvar att betala under många år framöver.
Man är nog bra naiv om man tror att banker eller regering kommer att mildra fallen i sådana fall. Det gjorde inte den borgerliga regering vi hade den gången.
Hej,
Nu har jag väntat på husrean i nästan två år.
När kommer den?
Nu har jag missat ytterligare två år av prisuppgång, och hyrestvåan börjar bli för trång för vår familj.