Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ligger kvar i teknisk sälj/neutral, då veckoklimatet fortsätter ligga i sälj, men dagsklimatet i köp.
Samtidigt är nu MA50, den mörkgrå linjen, fortsatt på väg ner mot MA200, den ljusgrå nedre linjen. Bryter MA50 genom MA200 får vi vad jag kallar för ett dödskors och det är helt ur även långsiktigare investeringar mot Stockholmsbörsen enligt min långsiktiga riskhanteringsmodell. Gäller även svenska aktiefonder och sådant trams. Naturligtvis kan det innebära att man får köpa tillbaka dyrare, men en utebliven vinst är inte en förlust.
Bland de börsindex jag följer är det bara brasiliens Bovespa som lider av dödskors just nu, även om Japans Nikkei är på god väg och inom någon vecka sannolikt får ett dödskors, dessutom samtidigt som MA200 är fallande vilket är än värre. Vad som spelar in där är förstås jordbävningen, tsunamin och Fukushima-haveriet, som nu är officiellt uppgraderat till 7/7 enligt japanska myndigheter, dvs till Tjernobyl-nivå.
11 kommentarer
Jag fattar inte hur du någonsin kan motivera att att man går ur långsiktiga investeringar för att de blivit billigare. Den potentiella fallhöjden har ju alltid krympt. Om man säljer för att det gått ner 20% och man är rädd att det ska gå ner 20% till så förstår jag faktiskt inte vad man har på börsen att göra. Aktierna kommer aldrig stanna på en lägre nivå någon längre tid om ingen yttre faktor förändras. Men tror man det ska gå åt helvete för ett företag, tjao, då antar jag att man inte ska äga det. Och köpa tillbaka dyrare är väl vissst en förlust, du har ju faktiskt förlorat aktier.
Ingen förlust i fiatpengar, men en förlust i minskat ägande, visst.
MA50/MA200 fungerar utmärkt för att fånga upp de stora krascherna som IT-kraschen och finanskrisen.
Se t ex http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/test-av-tradingstrategi-dodskors.html
eller
http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/test-av-tradingstrategi-dodskors_08.html
Säger förstås inget om framtiden.
Så länge QE2 pågår kommer börsen inte gå ner mer än några procent. Men efter 30 Juni kan allt hända.
Jo, men IT-kraschen var ju ändå rimlig, och finanskrisen krasch blev väldigt kortvarig, även om det såklart var sjukt lönsamt att vara likvid inför den och då gå in tungt. Vad jag menar är att jag har svårt att tro att företag som Axfood, SCA osv skulle rasa 70% med bibehållnaa utdelningar och sen ligga kvar där. Rasar vinsterna och utdelningar är det klart det kan inträffa, men isf gör man ju en konjunkturbedömning och säljer pga denna snarare än pga möjlig trend nedåt.
Och faktiskt tror jag vi redan nu är i nedgångsfas i ekonomin, och i Sverige kommer nog detaljhandeln få sig en rejäl törn när det visar sig hur mycket räntor alla faktiskt måste betala och folk börjar känna sig fattigare för att deras bostad tappat i värde. Den som blankar detaljahandelaktier nu kan ju göra sig en riktigt fin hacka närmaste 1-2 åren. Folk har ju shoppat frenetiskt rakt igenom lågkonjunkturen pga låga räntor, och att detta skulle fortsätta när inkomsterna går till räntor och pessimismen börjar sprida sig har jag svårt att tro. Matvaruhandeln kommer nog gå hyfsat. Jag förespråkar iaf utdelningsaktier i USD eller Euro för balansera mot den kommande kronförsvagningen.
Jag tror inte ett skit på QEs förmåga att hålla börserna uppe, jag tror FED är mer eller mindre maktlösa i längden. Kom ihåg att det måste finnas någon som tar alla lån för att pengarna ska komma ut i ekonomin!I Japan var det omöjligt få folket att börja konsumera igen trots idoga försök. Vi går helt säkert mot deflation i nästan hela världen. Om vi inte får högre inflation än så här pga allt "pengatryckand" och optimism, hur ska då nedsidan bli? Jag tror det kommer bli ganska brutalt faktiskt, så personligen sparar jag pengar till en fin Fjällstuga.
Penningpolitiken är som att låta marknaden träna med vikter. Marknaden är outtröttlig och när marknaden väl får övertaget igen kommer den tillbaka med brutal kraft och krossar allt i sin väg. Inse hur sjukligt mycket kapital det finns i världen. De summor FED "trycker" är i längden fisar mot de summor som obligationsmarknaden har att omsätta.
Är det en fördel att bryta ihop i en fjällstuga.
10:56, vi pratar om samma sak. Börsen leder som du vet konjunkturen som ledande indikator. När konjunkturen vänder ner så föregås det av att börsen mjukt börjar vända ner, och då fångar man det med en långsam indikator som MA50/MA200. Det är bara ett objektivt sätt att fastställa när börsen indikerar att konjunkturen stannar upp.
Och med konjunkturnedgång så blir det sämre vinster, sämre underlag för utdelningar etc.
Ok, då är jag med. Men vad var då Greklandspaniken för signal?
En felaktig signal. Men de felaktiga signalerna leder ganska omgående till återköp, och är den försäkringskostnad man får betala. Som det ser ut nu, med en långsamt fallande börs efter toppning är mer sannolikt en riktig konjunkturindikator.
Angående QE2 så är den amerikanska börsen urstark. I dollar. Inget dödskors i sikte. Drar även med sig Kanadabörsen ser det ut som. Men Sverige är inte USA. Vi har ingen QE. Möjligen EQ. Mer genuskunskap åt folket.
Enligt vad jag läst om dödskors ska även MA200 vara fallande för att MA50/MA200 ska vara en äkta signal.
Det sägs så, men inte ens det är korrekt hela tiden. MA200 kommer inte vara fallande förrän framåt maj-juni om vi inte får ett tokras på börsen framöver.
Kan konstatera att det räcker att titta på MA50/MA200 för att få en billig försäkring.
Hej Cornucopia!
Jag kvantade mig lite apropå dödskors med data sedan 1989/1990.
http://makrofjanten.blogspot.com/2011/04/att-agera-pa-dodskors-ar-en-vettig.html
Mvh Otto