I SCB:s nyutkomna inkomstfördelningsundersökning för 2009 så påtalar man i ett pressmeddelande att andelen av befolkningen med låg standard ökat från 8% till 13% och för ensamstående med barn är siffran tydligen från 11% till 27%. Detta sedan år 2000, dvs under både socialist- och alliansregim.
Det är bedrägliga siffror som förstås diverse (s)ombies direkt tar fram och viftar med. Men var fanns deras viftande när de själva satt vid makten?
Och låg standard? Vad f-n är låg standard enligt SCB?
Jo, följande: “Låg ekonomisk standard innebär lägre än 60 procent av medianvärdet i befolkningen. År 2009 låg medianvärdet på 194 000 kronor.”
Kort sagt, om alla får det bättre, men majoriteten får det ännu bättre, så får fler låg standard enligt definitionen. Fast även de fått det bättre. Allt går att visa med statistik.
Låg ekonomisk standard var alltså under krisåret 2009, som siffrorna från SCB avhandlar, 9 700 kronor efter skatt per månad, att jämföra med medianstandard på 16 160 kronor i månaden efter skatt. Men detta handlar alltså om hela befolkningen över 18 år. Det finns en stor grupp som drar ner den här statistiken då de i själva verket ligger på i princip noll kronor i disponibel inkomst. Återkommer till det senare.
Först skall jag understryka att man alltid kan hitta anekdotiska exempel på precis vad som helst. Det går, oavsett regim, garanterat att hitta någon ensamstående minoritetsmamma som fått det sämre. Det går, oavsett regim, garanterat att hitta någon ensamstående minoritetsmamma som fått det bättre. Anekdoter bevisar alltså inte ett dugg, någon som (s)ombiesarna missade i valrörelsen. För att smutskasta alliansregimen drog man fram diverse enskilda anekdotiska exempel på folk där regelförändringar som påbörjades under Göran Per(s)on efter den kända artikeln som pekade ut svenskarna som världens sjukaste folk gjort att någon farit mer eller mindre illa.
Tanken var att folk skall tro att alla sjukskrivna utförsäkras, att alla arbetslösa utförsäkras och att alla tvingas tigga på gatorna. Men eftersom majoriteten av befolkningen inte upplever situationen som dessa anekdoter så fungerade inte (s)ocialisternas propagandadrev i media.
Vad befolkningen i stort tar till sig är istället de faktiska förhållandena, och det är utifrån hur de upplever verkligheten, inte hur den skildras i en politi(s)kt korrekt aftontidning eller en (s)ocialistinfiltrerad statlig radio. P3 undrar t ex varför de tappar lyssnare bland ungdomarna. Kanske därför att de bara skildrar veganer, HBT-personer, feminister och diverse vänsterextremister, medan 90% av alla ungdomar inte sorterar in sig i något av dessa politiskt korrekta fack och inte längre identifierar sig med radions ungdomskanal?
Hur folk faktiskt uppfattar situationen hittar man i statistiken.
Låt oss ta och titta på hur disponibel inkomst utvecklats för de där ensamstående föräldrarna som det alltid är så synd om?
Som vi ser här så ökade den disponibla inkomsten för de stackars ensamstående föräldrarna med 13% på ett enda år när alliansregimen tog över. Det är sådant man vinner val på, inte anekdotiska bevis om enskilda invidider som råkat illa ut. Sedan kom finanskrisen, som faktiskt inte var alliansregimens fel och medelinkomsten föll. Men recessionsåret 2009, när både global och svensk ekonomi krympte så ökade ensamstående föräldrars disponibla inkomst. Både medel och median. Sådan ondgör sig (s)ocialister över. Får folk det bättre så röstar man nämligen inte rött, så det är inte konstigt att vänstern är upprörda. Bibehållen misär är en förutsättning för att folk skall rösta rött.
Men framför allt så finns det en stor och växande grupp som trycker ner den disponibla inkomsten för de allra fattigaste i Sverige.
Alltså åter till den där gruppen med (nästan) noll i inkomst, och som drar ner statistiken rejält. Den gruppen kallas “studenter”, dvs de som skickas in i studier som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att dölja den verkliga arbetslösheten. De har generellt i princip noll kronor i disponibel inkomst. Eller ja, de får 680 kronor i bidrag per vecka de studerar, plus några hundralappar om de har barn. Bidrag räknas till disponibel inkomst. Med säg 40 veckors studerande får en student en disponibel inkomst på 27 200 om året, vilket är vad jag kallar noll.
Och gruppen studenter är kraftigt ökande, även högt upp i åldrarna när man luras/tvingas ombilda sig eftersom giriga universitet, högskolor, folkskolor och yrkesskolor arrangerar mer utbildningsplatser än samhället har behov av på arbetsmarknaden. Den här gruppen av människor utgör faktiskt en majoritet av de som hamnar i gruppen av de fattigaste i Sverige. Och vi fick se en rejäl ökning av gruppen i spåren av finanskrisen.
Utbildningshelvetet gör alltså att vi ständigt kommer få se ökande inkomstklyftor mellan de fattigaste, dvs studenterna, och de rikaste, dvs de få fd studenter som fått kvalificerade och högavlönade jobb. Och enligt OECD så har just inkomstklyftorna ökat i Sverige sedan … 1995. Med start just 1995 så ökade då sittande (s)ocialistregim under Göran Persson kraftigt antalet studerande alla kategorier i åldern 19+ enligt grafen ovan. Inte konstigt att de fattigastes disponibla inkomster minskade i relation till de som arbetade. För att studera ger mindre pengar än att gå på a-kassa.
I SCB:s statistik över inkomstklyftorna räknar man med personer i åldern 18+, dvs även de som går sista året på gymnasiet, men de har jag ignorerat ovan.
Ändå studerade 606 803 svenskar höstterminen 2009.
Med en befolkning i Sverige på 9.4 miljoner människor, varav 13% med låg standard pga låg disponibel inkomst får vi alltså ca 1.2 miljoner människor i den gruppen. Hälften av dem är studenter…
När man går in i studier i vuxen ålder är man medveten om den låga inkomsten det ger under studierna, och man söker sig förhoppningsvis frivilligt till studier. Minst hälften av de med låg standard befinner sig alltså frivilligt i gruppen.
Och så länge vi envisas med att reagera på alla dåliga tider genom att utbilda människor till saker som inte efterfrågas så kommer det se ut så även framöver. Och den andra halvan med låg standard? Där hittar man antagligen mest pensionärer, varav det finns 1.6 miljoner ålderspensionärer i Sverige, enbart den gruppen större än gruppen “låg standard”. I verkligheten är det väldigt få svenskar som har låg standard under sitt yrkesverksamma liv när man alltså rensat bort pensionärer och studenter.
26 kommentarer
Tack för blänkaren om P3. Maken till politiskt korrekt propagandakanal finns inte.
Jag förstår mig inte på detta med fattigdom i Sverige. Tekniskt sett är jag fattig: ensamstående, kommunalarbetande pappa. Men jag lever hur bra som helst. Äter ute, går på krogen OCH sparar pengar. Har jag världens flashigaste bil och designmöbler? Nä, men jag äter gott, klär mig väl och har alltid råd att göra roliga saker med min son. Folk gnäller för jävla mycket…
Tack för en bra sammanställning över hyckleriet "inkomstklyftor". Margaret Thatcher (säga vad man vill om henne) hade också en bra debatt kring det, din är dock mer träffande iom att du visar enkelt med verkliga siffror.
Men klyftor är ett bra ord, det låter som en osynlig vägg och är utmärkt för att piska upp en vi mot dem-stämning. Tänkande människor <10% av befolkningen ser igenom det, resten (fårket), följer majoriteten.
Bra sammanfattning.
Du nämner inte en grupp som är fattiga men relativt rika-dvs invandrarna.
De skickar hem pengar till sina fattiga släktingar i hemlandet-trots att de går på försörjningsstöd. Helt ok om man inte försöker överföra pengar till dem så de blir mindre fattiga.
Via dessa pengar så är vårt stöd till Uländerna mer än den % vi avsatt till direkthjälp./Oppti
Hade varit intressant att inkludera det Oppti skriver och kanske dra paralleller med sammansättningen av den gruppen utifrån utbildningsnivå och demografi… För att se hur detta har utvecklats under den senaste tiden. Kan nämligen tänka mig att "fattigdomen" påverkas mycket av detta.
Jag önskar att det fanns fler som dig inom Politikens värld. Då hade kanske ren fakta, utveckling och verklighet stått över ideologier, rykten och förvridna sanningar.
För övrigt, anar jag en viss irritation i texten? 🙂
Oppti, finns det statistik på det eller blir det chansningar á la SD som krävs? Om det är alternativ 2 så är det nog inte lönt. Dessa siffror finns på SCB.
Länk till SCB
Komplettera grafen med konsumentprisindex så får vi något att jämföra med.
Oberoende av hur gruppen är defierad/sammansatt – har gruppen fått det bättre/sämre i realiteten?
Gruppen frivilliga studenter har väl inte kompenserats för inflationen vad jag vet. Har dock inte koll skall medges. Men att studera är frivilligt, eller är man ett offer om man utbildar sig?
Bra låt, Peps Persson, hög standard, lyssna själv
http://www.youtube.com/watch?v=rSSKl5pnAEg
Frivillig student?
Var är utrymmet för den fria viljan för en 19 åring? Studier eller socialbidrag? Kul val.
Problemet är inte för många utbildningsplatser, utan för få arbetsplatser.
Följ gärna upp med hur antalet 19-25 åringar som har jobb har utvecklats, och några förslag på hur ett arbete skall bli ett alternativ för fler 19-25 åringar.
Lägre skatter på arbete är ett givet förslag, och något jag har funderat på. Hur kan vi låta Kina ha 50% tullar på det vi säljer till dem men själva inte ha några tullar på det dom säljer till oss. Snacka om att snedvrida konkurrensen, men det talas det aldrig om!
Tror inte dagens 40-60 åringar skall förvänta oss mycket hjälp av dagens ungdomar när vi blir gamla.
Sämst ekonomi hade jag som student.
Fast på den tiden klassades dessutom folk officiellt i socialgrupper (1 -3) och universitetsstudent var socialgrupp 1 av någon anledning så man fick känna sig fin ändå!
Forts på föregående.
Varför har politikerna bestämt att våra ungdomar skall vara arbetslösa genom att ge Kina öppet mål med våra höga löneskatter och inga import tullar medan vi accepterar deras 50% import tull?
Anonym 14:35. Som 19-åring har du i princip inga utgifter. Det är således "riskfritt" att starta eget inom t ex hushållnära tjänster som snöskottning eller gräsklippning eller för den delen något helt annat, drängarbete, hantlangare på bygge eller något annat. Du har nämligen som 19-åring generellt inga utgifter (bostad, skulder etc) du behöver ha inkomster till, och du kan alltså fritt lönedumpa in dig på marknaden. Som egen företagare får du ta hur låg timlön du vill, facket kan fuck it och har bara något att säga till om när det gäller anställda.
Tar du 200:- i timmen, så får du fortfarande ut åtminstone 100:- efter skatt, egenavgifter och semesteravsättningar, och det ger dig en disponibel inkomst på ca 16 000 i månaden om du har heltidsbeläggning, motsvarande en månadslön på kanske 25000.
Lovar att du kan få uppdrag för 200:- i timmen, 250:- i timmen med moms, då priserna ligger på 300-400 i timmen inom hushållsnära tjänster.
Starta ett parti Cornu! Jag skulle rösta på dig i alla fall…
Victor
Ang invandrares förmögenhet så har SCB siffror som visar att de är fattiga-är det SDs åsikt så får jag dela den med dem.
Ang invandrares överföring av pengar till sina hemländer så är det siffror jag kommer ihåg från krisen 2008, då dessa minskade betydligt.
Ang invandrares relativa rikedom står jag svarslös. Hittar inte Somalias genomsnittsinkomst.
Är det kontroversiellt att påpeka att invandrare är fattiga när de kommer och har svårt att försörja sig när de är här men är generösa mot de hemmavarande?/Oppti
För kunden blir 200:- i timmen istället 100:- med RUT-avdrag.
Svårt att argumentera mot det. Svartjobbare, släng er i väggen!
Vad skönt att höra att fler reagerat på P3's vinklade program.
Ibland när jag råkat lyssna har jag undrat om det ens är lagligt att köra sån DDR-radio. Finns det ingen deklaration att man skall vara opartisk?
Oppti: Det jag menade med siffror á la SD var att man gör en uppskattning som inte finns statistiskt säkerställd i Sverige. Det är en svag utgångspunkt oavsett om resonemanget är bra eller dåligt.
Naturligtvis har vilken MENA-flykting som helst bättre levnadsstandard här än i ett krigsdrabbat område (förutsatt att de är normalinkomsttagare i hemlandet). Det är även känt att invandrare skickar hem pengar när de kommer hit, mina föräldrar gjorde det t.ex och svenskar som jobbar i Norge gör också det.
Min fråga gällde om det fanns siffror på hur mycket de skickar hem (troligtvis inte). Finns det verkligen siffror på invandrares förmögenhet som egen post hos SCB? Jag har bara hittat kommentarer och inga siffror där.
Det här är iofs ganska nära http://www.migrationsinfo.se/arbetsmarknad/inkomster-bland-utrikes-fodda/
Förnyade mitt visa för en månad sedan vid gränsen till Kambodja, Aranyapratet. Snacka om låg standard. Vi är sjukt rika materiellt i Sverige men i själen finns inte mycket kvar… När skall vi fatta att man inte kan köpa lycka?
Tala för dig själv nille, jag kan väl inte hjälpa att du är olycklig!
/Lycklig som bara den. Och rik!
Radio får sända vad f-n de vill så länge inte jag står för notan. Men jag hatar tanken på att jag finansierar DDR/ PK- radion.
usch!
Glöm nu inte bort att många studenter jobbar extra vid sidan av studierna, jag känner till och med en person som både jobbar heltid och studerar på heltid. Personen ifråga är till på köpet 80-talist, det ni ;-). Men en deltidsarbetande student tjänar väl sannolikt mindre än 9700 i månaden efter skatt, så de flesta studenter hamnar säkert i den kategorin ändå.
"Detta sedan år 2000, dvs under både socialist- och alliansregim."
Alliansen är även dom socialister. Sveriges riksdag – åtta nyanser av rött.
Cornucopia 14:55:
Det är INTE så enkelt som Du gör gällande att åsidosätta den svenska korporativismen. Det finns ett mycket starkt gemensamt intresse arbete,stat, kapital att hålla utomstående borta eftersom ny konkurrens förr eller senare stör den redan befintliga verksamheten.
Det är av dessa skäl som Sveriges 7 stora verkstadsföretag är 100 år gamla. Och tyvärr finns ingen oväldig myndighetsutövning i den typen av frågor.
Tobias Wallin
I detta sammanhang kan det vara intressant att studera vilken standard man i vissa fall kan räkna med om man har socialbidrag jämfört med om man heltidsarbetar. Socialbidragsnormen är satt så att man ska ha skälig levnadsnivå, under en kortare tidsperiod. Jag har bara underlag för 1998 så det kan få bli en historisk tillbakablick. Då fanns det ett överskott på nyproducerade, outhyrda, stora hyreslägenheter i Storstockholm. De var för dyra för gemene man. Lägenheterna fylldes emellertid till stor del av nyanlända barnrika invandrarfamiljer. Socialbidragspraxis var då att varje barn i familjen skulle ha ett eget rum. Ju fler barn i familjen desto större lägenhet hade man rätt till.
Antag att vi har en familj på 2 vuxna och 4 barn (11, 14, 15 och 18 år) som bor i en storstad. Familjen får enligt socialbidragsnormen 1998 per månad:
3666 kr (2 barn 11 och 14 år)
4140 kr (2 barn 15 och 18 år)
4208 kr (2 vuxna)
934 kr (Gemensam kostnad)
Enligt normen står kommunen/staten för vissa kostnader såsom hyra, el, arbetsresor, hemförsäkring, läkarvård, akut tandvård, glasögon, fackföreningsavgift + a-kassa, etc. I nedanstående lista har jag värderat i runda slängar vad kostnaden för dessa är per månad. Till exempel har jag antagit att familjen årligen får ett par glasögon som kostar 1200 kr. Genom att dividera med 12 fås månadskostnaden. Familjen är berättigad till en femrumslägenhet, om jag har tolkat praxisen rätt. Därav den höga hyran. Följande uppskattade kostnader fås per månad:
9000 kr (Lägenhet + el)
400 kr (Arbetsresor)
200 kr (Hemförsäkring)
550 kr (Läkarvård 2 besök/månad)
100 kr (Akut tandvård 1gång/år)
100 kr (Glasögon 1 par/år)
580 kr (Fackförening +A-kassa 2 pers)
Genom att summera siffrorna fås det totala socialbidraget på 23878 kr i månaden netto för familjen. Dessutom är familjen berättigad till barnbidrag, vilket jag inte tar med i denna redogörelse.
Enligt Statistisk årsbok 2001 var den genomsnittliga årsarbetsinkomsten i Sverige 1998 för heltidsanställda i åldersgruppen 20-64 år 248300 kronor, vilket dividerat med tolv ger en månadsinkomst på ca 20692 kronor brutto. Är man två heltidsanställda hade man i genomsnitt 2 · 20692 = 41384 kronor brutto i månaden. Sedan ska skatt dras på denna inkomst. Antag att skatten var 45 %, vilket gav paret 22761 kronor att disponera för att betala hyra, läkarvård, tandläkare etc. Det vill säga sådana utgifter som var gratis för en socialbidragstagande familj.
Den disponibla inkomsten för två heltidsarbetande svenskar (22761 kronor) är således lägre än den uppskattade inkomsten (23878 kronor) för en socialbidragsfamilj. Eventuella barnbidrag är ej medräknade. Således hade denna socialbidragstagande familj en standard som låg över genomsnittsstandarden för ett heltidsarbetande svenskt par 1998. (Jag håller inte för uteslutet att denna bild förmedlades av humankapitalsgrossisterna i emigrantländerna.)
Relativ fattigdom kan tyckas problematiskt, men är det enda mått som egentligen kan användas. Detta förstod redan Adam Smith så det är inte fråga om en 'vänsteråsikt' som många verkar få för sig idag. Absolut fattigdom kan man inte tala om vid jämförelser eftersom priser och standardkrav ser olika ut i exempelvis olika länder. Dessutom är det omöjligt att på ett rimligt sätt argumentera för varför det är en kvalitativ skillnad mellan att leva på 1,9 dollar om dagen och 2,1 exempelvis.
/Maria