Blev lite orolig över veckans besökssiffror på bloggen, men så slog det mig att det ju är sportlov när jag fick höra om att inkomsterna för de 25% med högst inkomster ökar mer än de gör för de med 25% lägst inkomster.Trenden i ökande inkomstskillnader började med sosseregimen 1995 och har sedan dess fortsatt. Som snyftvinkling på den saken så sades det att barn till mindre rika inte vågar berätta i skolan vad de gjorde på sportlovet för att de skäms om de inte gjorde något dyrt.
Ett sådant trams.
En kort bakgrund till varför sportlov infördes är lämplig. Sportlovet infördes 1940, mitt under brinnande andra världskrig, och kallades kokslov. Genom att stänga alla skolor en vecka i den kalla månaden februari så kunde man spara avsevärda mängder bränsle i ett allt mer isolerat Sverige.
Att barnen behövde något att göra under lovet föll sig naturligt, och eftersom lovet var på vintern så blev det vintersport. Sportlovet var fött, men syftet var alltså att spara energi.
Skall man följa syftet än idag, så skall man inte göra något på sportlovet. Man skall inte slösa med vare sig bil- eller flygbränsle på att resa långt bort och bränna pengar på att åka skidor eller jäsa på en strand i Thailand. Speciellt inte när man som de flesta “rika” sitter med mångmiljonskulder som de istället bör amortera. Gärna ett sportlov, men först en rejäl amortering.
Nej, det är bättre för miljön att inte åka någonstans. Och varför skall man åka någonstans? För att Staten har bestämt det? Att göra som staten bestämmer gör bara det sk fårket. Andra tänker själva och åker de bort så gör de det när de själva vill, inte när staten säger att man skall göra det.
Dessutom är det långt ifrån alla som har möjlighet att ta ledigt från jobbet hur som helst. Det gäller även upp över öronen skuldsatta höginkomsttagare.
Nej, man skall inte skämmas för att stanna hemma under kokslovet. De flesta som åker bort är skuldsatta, och reser alltså i praktiken på lånta pengar, pengar de kunde använt för att betala på sina skulder. Precis som med fina villan eller fina bilen så är skillnaden mellan dig och dom bara storleken på skulderna.
Nej, stå stolt upp och säg “Vi tänker på miljön och en ansvarsfull hushållsekonomi och prioriterar skuldfrihet framför kortsiktigt nöje!” Eller något annat. Poängen är att ingen skall skämmas för att inte följa statens dekret om sportlov, oavsett orsaken.
Återkommer om inkomstskillnaderna under dagen. Det finns flera punkter som inte framkommer i mediarapporteringen.
26 kommentarer
Idag är faktiskt min plan att göra precis som du säger, blir en promenad med barnvagnen till banken för att göra en extra amortering. Blir roligt 🙂
Efteråt kommer vår belåningsgrad vara ca 10% om man räknar på dagens bubbelpris.
BLT – Nej tack.
Helt rätt. Vi har gott om snö utanför knuten och isen ligger fint på havet.
Varför då sätta press på miljön genom att förflytta sig till fjällen?
Årets sportlov där är dessutom väldigt blåsigt.
Om du är ute efter SCBs siffror om förmögenhetsfördelningen så fick jag mig ett skatt i morse. Forskaren Waldenström tyckte det var synd att förmögenhetsredovisningen via skatteverket har tagits bort. "Vi kan då inte se hur den utvecklas".
Förmögenhetsbeskattningen gjorde ju folk väldigt angelägna om att dölja den för skatteverket!
Skatten var tom frivillig enligt Göran Persson!/Oppti
Gör så här, stockholmare:
Åk till Lida friluftsgård 2 mil söder om stan, går t.o.m. SL-buss. Skidbacke med lift(40:-/dag). Mycket fina skidspår i skog o på sjö (0:-). Långa plogade skridskobanor på sjö (0:-). Fyrbäddstuga (650:-/dygn). Värdshus i skön fjällstil (85:-/dagens). Fräsch bastu/dusch(30:-).
Tystare o lugnare än i fjällen, inga skoterdårar, Tullinge flygplats nedlagd.
/Freddy
Alltid skönt med lite extra ledighet så klart.
Det behöver man väl inte vägra?
Då kan man i stället göra precis vad man vill.
Jobba extra, vara hemma eller åka bort.
Det är väl inget problem?
Problem blir det om alltför många inte har ekonomiska möjligheter att välja utan är tvungna till det ena eller andra. Då hamnar man i en gråzon där frågan blir om den bristande möjligheten är självförvållad genom dåliga prioriteringar och orealistiska överambitioner eller verkligen beror på faktiskt dåliga omständigheter.
Om man bara måste till fjällen av statusskäl så har man nog missuppfattat någonting. Fjällen är väl värda ett besök och skidåkning kan vara underbart roligt. Som upplevelser alltså. Men det är ju mycket annat också.
Sporta kan de flesta dessutom göra på hemmaplan i Februar/mars, finns många fina skidspår åtminstone nere i mälardalen, många skridskobanor också. Slalombackar finns också, både lokala (Sunnerstagropen här i uppsala exempelvis) och på kort bussavstånd (Kungsberget, Romme Alpin). Så Sporta gärna på Sportlovet, men gör det med förnuft.
Jag förstår inte detta synsätt. Kan man aldrig köpa någonting bara för att det köps för lånade pengar? Är det OK och köpa falukorv så man blir mätt?
Visst är det ekonomiskt att amortera och själv amorterar jag 10-15k i månaden. Men det måste finnas en rimlighetsgräns. Själv kan jag amortera loss mitt 2miljonerslån på 10-15år. Men det är inte säkert jag gör det ändå. Det är trots allt nu jag behöver mina pengar som bäst. När jag har barn att finansiera. Och jag tänker ta dem på semester.
Som många andra BLT som jag. (2m lån, 4m värderad bostad) Så har jag släktingar med bostäder som man ärver en dag i framtiden. Måste man vänta tills pensionen för att få leva med alla pengar?
Amorterar du 10-15k i månaden kan du gott unna dig en semester. Men betänk att de flesta inte amorterar i princip alls numera.
Men vad gäller semesterresor – gör du det för att staten säger att det är sportlov, eller gör du det för att du känner att det krävs av dig för att du skall leva ståndsmässigt och göra intryck på dina likar. Eller gör du det för att du vill?
Man åker väl på semester för att man är trött av lunket på jobbet? Behöver koppla av och göra något annat. Framförallt efter en evighetsvinter som denna.
Krävs för att leva ståndsmässigt? Så tror jag väldigt få resonerar. Åtminstone när det gäller åka på sportlovssemester.
Nu är väl inte jag en sån som åker på semester bara för det är sportlov. (Men så har jag inte barn i skolåldern heller) För övrigt har jag inte tagit ut min semesterransom ett enda år sen jag började arbeta. Men snart kommer jag börja ta ut extra semester varje år istället.
Jo, Lars, det är väldigt många som tittar på sina grannar, vänner, kollegor och skolbarns klasskamraters föräldrar och gör samma. Nisse har ny bil? Ja, då måste vi skaffa ny bil. Anna har nytt badrum? Då måste vi renovera. Med lånade pengar förstås.
Upplevt status på lånta fjädrar är väldigt viktigt för väldigt många.
För pengar man inte har så köper man saker som inte varar för att imponera på människor man egentligen inte bryr sig om. Tyvärr.
Ett stort syfte med sportlovet var också övningar av skolungdomar i mer militära färdigheter, såsom skytte, skyddstjänst, sjukvård m m. Besparingen på uppvärmningen var en bonus.
Varför tror du inkomstskillnaderna ökar och att det finns så många "fattiga" barn.
Om vi har en asylinvandring kombinerat med en anhöriginvandring som ligger runt 50.000 + årligen när födslotalen är drygt 100.000 per år.
Sen slänger vi in en arbetslöshet på 7 % i ekvationen så blir sambandet rätt uppenbart.
Visst får vi en ekonomisk tillväxt på kinesiska nivåer de närmaste 20 åren så löser sig nog problemen i huvudsak av sig självt.
Om inte tja, då får vi nog införa en nattväktarstat.
Men i rättvisan och antirasismens namn så bör nog sportlov förbjudas, vi kan väl hoppas att Alliansen nästa steg är just det.
Cornu,
Har tänkt på en lustig sak i sammanhanget.
Tycker mig märka att de personer som har det gott ställt, på riktigt, är de som bryr sig allra minst om det där med statusprylar och jämförelser med andra. Finns personliga undantag så klart, men jag vet många.
Bankfolk brukar säga att den viktigaste kunden oftast inte är den snofsigaste utan blåstället med kepsen.
Kanske därför de har det gott ställt och gör och har det som just de vill?
"De flesta som åker bort är skuldsatta, och reser alltså i praktiken på lånta pengar, pengar de kunde använt för att betala på sina skulder."
Detta kanske du kan visa din källa på?
Gronvita
Den observationen stödjer jag fullt ut.
Pengar syns inte de är anonyma!
Den här veckan går Wasaloppen, numera i ett 10-tal varianter med flera 10-tusentals löpare. Det har också blivit en statusverksamhet. Mora med omgivning lär dra in några hundra miljoner på spektaklet. Å andra sidan så ökar BNP-tillväxten så regeringen snart får råd att göra något åt de sjuka utförsäkrade som lever på 3500 kronor per månad.
Gronvita, jag håller helt med där.
Fina fjädrar är oftast lånta fjädrar.
Referens? 2600, snart 2800 miljarder kronor i skulder har det svenska folket. Genrellt är det just höginkomsttagare som har dessa skulder. Hög inkomst ger stora skulder, inte stor rikedom.
Har lite annat att göra, men skall strax punktera tramset kring fattigare fattiga.
I år stannar vi hemma och inreder garaget inför firmastart!
Men lite skridsko och skidåkning har vi hunnit med ändå.
Tyvärr är det nog så att de som är ekonomiska analfabeter alltid kommer ha det dåligt. Privatekonomi borde vara obligatoriskt i skolan. Tänk vad mycket lidande vi skulle slippa i Sverige om folk förstod att ta hand om sin egen ekonomiska situation mer.
/ Lowrisk
@ Wiseman, tur att man ska ut med HV och öva skytte i helgen i 40talets sportlovsanda.
Ännu en fördel med att vara skuldfri med pengar över. Man bestämmer lite mer själv när man ska jobba. Man tar ledigt när man vill. Det är dessutom långt billigare att resa när andra inte är lediga. Pengar ger trots allt en del frihet. Kanske är det just friheten som är den största drivkraften?
Anonym 11.59,
Precis så!
Håller med om att det är på tok för mycket statusjakt både bland barn och vuxna. När jag var liten gick vi till skogsbrynet och åkte pulka, byggde snögrottor eller satt inne och spelade Super Mario Bros – inga dyra fjällsemestrar här inte.
Däremot kan jag mycket väl tänka mig att de barn som inte åker iväg eller gör något särskilt på sportlovet tycker det är jobbigt och pinsamt när "alla andra" berättar om sina häftiga lov… oavsett vem som är skuldsatt, vem som är rik på riktigt eller fattig på riktigt. För barnen spelar det ingen roll om de coolare kidsens föräldrar är skuldsatta, det är nog lika jobbigt att vara "fattig" (dvs att de andra tycker att man är det) ändå…
Det är riktigt. Men då gäller det att vi vuxna lyckas ge barnen ett så gott självförtroende och så god trygghet att de inte tycker det är jobbigt att inte vara som coolare kids.
Coolare kids brukar vara de som börjar med droger först, för det är så coolt.
Inte för att Cornu behöver mitt stöd till sitt, som vanligt klarsynta, inlägg…men;
Jag har en i min bekantskapskrets som drar till Thailand med ungen under sportlovet.
…Resan betald med lånade pengar förstås.
Fö så tror jag drivkraften att göra våra medmänniskor avundsjuka, med pengar lånade eller inte, är långt större än vi anar.
Vi kanske har så taskig självkänsla att vi måste försöka imponera med fjällresor, Thailandsresor och allt möjligt annat. Sorgligt!
Hej Lars,
Du har alltså haft färre läsare på bloggen denna vecka då stockholmarna är ute och reser… Tog själv med mig din bok och familjen på en förlängd weekend till Tallin (relativt miljövänlig båt). En mycket bildande resa men jag hade lika gärna kunnat sitta och läsa hela tiden för den är jättespännande! Kanske är Tom Clancy en inspiration? The Hunt for Red October var lysande på sin tid. Bra jobbat!
/CK