Som jag skrivit om tidigare så har Swedbank startat fastighetsbolaget Ektornet, vars uppgift är att trolla bort Swedbanks enorma kreditförluster inom kommersiella fastigheter. Ektornet köper upp pantsatta kommersiella fastigheter till överpris, och minskar på så sätt de kreditförluster som Swedbank behöver bokföra, och vinsten kan alltså se större ut än om fastigheterna hade sålts på den helt döda marknaden för kommersiella fastigheter.
E24 skriver nu lite mer om Ektornet, och konstaterar att man redan köpt in fastigheter för 15 miljarder, vilket innebär att det antagligen ligger minst lika mycket i kreditförluster för Swedbank bakom. Enstaka fastigheter hör hemma i USA och Sverige, men de flesta ligger i Estland, Lettland, Litauen och Ukraina.
VD:n Oskar Lundberg ljuger iaf inte, utan erkänner helt ärligt att Swedbank betalar överpriser för fastigheterna. Det kallas en bra affär för Swedbank, som står för finansieringen. Mindre förluster i bokföringen, men det kostar förstås pengar. Men eftersom man inte drar av de 15 miljarder man än så länge köpt värdelösa fastigheter för, så bokförs inte inköpen som en förlust.
“–Vi köper in fastigheterna till ett värde som tar sikte fem år framåt i tiden. Vi köper på ett högre värde än det marknadsvärde som gäller idag eftersom det just nu inte finns någon marknad. Alternativet hade varit att sälja till rena slaktvärdet. Det här är en bra affär för bankens aktieägare och för samhället.”
Alternativet hade varit att Swedbanks köpt till slaktvärdet, inte till överpris. Men då hade det sett illa ut i bokföringen, så för att snygga till på sista raden så gör man så här.
Nästa steg är ju att man måste bli av med de värdelösa fastigheterna någonstans.
Här hymlar inte Lundberg heller. Jag har tidigare föreslagit att man delar ut hela Ektornet till aktieägarna, och därmed så drabbas inte Swedbank alls, utan förlusterna hamnar i det avknoppade bolaget. Men Lundberg ser en annan väg, nämligen att dumpa skräpet på våra pensionsfonder istället.
“– Jag tror inte att Ektornet som helhet delas ut men det är möjligt att vi hittar lösningar som innebär börsnotering av en del av tillgångarna. Andra kan läggas i fonder som säljs till pensionsbolag, säger Oskar Lundeberg.”
Vad gör man inte för att slippa bokföra förluster, exempelvis låter framtida pensionärer betala, t ex kan ju Swedbanks egna generationsfonder köpa en noterad delmängd av fastigheterna, även om det är mer naturligt att pensionsförsäkringsbolag tar upp dem.
Förlusten finns där, men de bokförs alltså inte. Swedbank och Ektornet är iaf öppna med detta. Sk “mark to Hank” eller “mark to fantasy“, istället för “mark to market“. Man bokför skräpet som man har lust, och inte till marknadspris.
Swedbanks aktieägare och kunder betalar bluffen, oavsett om den bokförs eller ej. Någonstans kommer 15 miljarder (än så länge) i överpris. Så vinnarna är nog inte aktieägarna, utan bankens anställda. För bonusprogrammen baserar sig på bokförda vinster. Mindre bokförda förluster idag, betyder större bokförda vinster i morgon.
E24 menar dock att Ektornets bokföringstrix är bättre än att ta kreditförlusterna. Men det handlar bara om bokföring. Banken förlorar precis lika mycket pengar, oavsett hur det bokförs.
7 kommentarer
Att han säger rent ut att de skall sälja dem till pensionsfonder är som man baxnar. Det är ju en hybris – "jag-kan-inte-åka-fast"-mentalitet som man annars mest kan hitta bland fängelsekunder. Sociopat-tal.
Anonym 08018: Jo men så mycket som pengar det pumpas in i pensionssystemen måste det ju göra av dem på något. Hålla uppe börsen eller köpa fastigheter till överpris.
En gigantiskt mjölko för den som kan utnyttja systemet är vad det är.
/gurrapurra – ofrivillig fondsparare.
Det finns fler vinnare-de som får sälja till överpris.
Vinnare eller minskade förluster i alla fall.
Jag tycker detta är generöst mot dessa och har all respekt för en sådan lösning.
Erfarenheter från 1990 talet visade ju att marknaden kan komma tillbaka vilket ger även banken en uppsida som ägare till Ektornet./Oppti
Helt fantastiskt, är det inte detta man kallar Enron accounting?
Jag håller med Oppti och tror att detta ändå är den bästa lösningen.
Också skogsägare
Oppti – vissa marknader kommer troligen inte att komma tillbaka till sina tidigare höga värderingar, exempelvis Baltikum. I alla fall inte inom vår livstid.
Oppti – fastighetspriserna i Japan är fortfarande ~35 % under nivåerna från 1990. Är du själv beredd att fylla din egen pensionsförsäkring med Ektornet?