När det gäller svenska börsindex så finns det lite olika index att välja mellan. Jag brukar mest hänvisa till börsens egna index OMX Stockholm 30 Index (OMXS30) eller det bredare OMX Stockholm PI (OMXSPI), även om jag ibland istället använt Affärsvärldens generalindex, AFGX.
Man kan diskutera lite om det är bättre eller sämre att välja OMXS30 eller OMXSPI.
För att gå till botten med saken har jag testat korrelationen mellan dessa två index sedan 2004.
Vi kan börja med en graf över själva indexen.
Redan här kan väl de flesta se att det inte skiljer sig speciellt mycket åt.
För att sätta det i siffror så är korrelationen mellan OMXS30 och OMXSPI +0.988 under perioden. Inget chockerande kanske, men de två indexena följer alltså varandra mycket hårt och för de flesta ändamål så spelar det alltså ingen roll vilket index man använder.
Min käre läsare, vän av ordning, anmärker då direkt att indexen säkert kan avvika från varandra periodvis.
Låt oss testa den hypotesen. Nedan följer en graf över den rullande korrelationen mellan OMXS30 och OMXSPI det senaste året (257 handelsdagar) respektive de senaste tre månaderna (63 handelsdagar).
Nu blev det genast lite mer intressant. På 12-månaderskorrelationen så följer de två indexen varandra väldigt tätt, undantaget några perioder med lite svagare korrelation. Nu är ju korrelationen baserad på ca 12 månader bakåt, men det ser ut som att det blir lite större skillnad när börsen stiger. Under börskraschen 2008-2009 så var korrelationen däremot extremt hård.
Faller OMXS30 så dras hela börsen med? Här hade det förstås varit intressant att titta på IT-kraschen, där man definitivt såg skillnad på olika sektorer, men jag orkar inte lägga ner tid på att piska fram synkroniserat data.
På tremånaders korrelation så inbillar jag mig att korrelationen faller om börsen gått sidledes. När det inte händer så mycket på börsen försvagas sambandet mellan OMXS30 och OMXSPI, men det är fortfarande över 0.9, undantaget i början av 2005 och nu i början av 2010.
Vill man anstränga sig så ser det ut att finnas en viss symmetri i 3-månaders korrelation, med mittenpunkt runt börstoppen 2007. Korrelationen faller ju längre bort vi är från börstoppen, 2009 speglar 2005, 2008 speglar 2006 om man verkligen anstränger sig att hitta mönster som inte finns. Det är samtidigt rimligt, för när börsen är på topp är alla positiva, och de flesta aktier går åt det enda möjliga hållet, dvs upp, upp, upp! Tills det som alltid vänder ner igen.
Nu kan man diskutera vad en stor avvikelse i korrelationen innebär. Det är dock alldeles för dåligt underlag för att kunna dra några som helst slutsatser.
En slutsats är iaf att det inte är någon större skillnad på OMXS30 och OMXSPI. Inte ens när korrelationen faller ner under 0.9 kan man påstå att de skiljer sig så värst åt.
Håller på att ta fram mer data. Överraskande svårt faktiskt, inte ens samma leverantör av data kan lämna ut samma datum, utan det blir olika luckor här och var som man får åtgärda manuellt. Har iaf piskat ihop synkroniserat data kontra lite valutor, vilket jag får återkomma med, vilket kan ge svar på frågan om kronan stärks när börsen stiger.
3 kommentarer
Intressant.
Men om du gör en bild av de bägge indexens överlappning, omx30 är en delmängd av det större indexet eller hur, så kan man få en uppfattning om det inte är i stort samma sak du undersöker?/Oppti
OMX PI innehåller inte utdelningar. Normalt får du som aktieägare tillgodoräkna dig utdelningar vilket gör det till ett olämpligt index för att representera börsutvecklingen. Det var detta index som storbankerna använde som jämförelse för sina fonder vilket fick mycket kritik för något år sedan:
http://www.e24.se/pengar24/aktier-och-fonder/fondbluffen-av-nordea_1591837.e24
Intressant artikel. Min kommentar är en avstickare från ämnet men nog så viktig. I alla fall när man jämför fonder med index. Likt föregående talare gör gällande, gör många fonder inte denna jämförelse.
Det index jag själv använder mig av när man vill göra någon jämförelse är SIXRX(Six Return Index). SIXRX tar hänsyn till utdelningar.