Japp. Ni läste rubriken korrekt. Filmen 2012 är orealistisk. Fullkomligt orealistisk.
Nu tänker alla som läser det här: WELL, DUH! (Dessa två ord översatt till svenska: “Alltså är du dum i huvudet eller, det är klart den är orealistisk!”)
Men nu är det inte själva handlingen jag pratar om. Som småbarnsförälder har jag naturligtvis inte prioriterat att sätta igång hela cirkusen som behövs för att man som föräldrar skall kunna gå på bio, vilket typ inte hänt sedan vi väl ordnat hela cirkusen och gick till Bergakungen i Göteborg och det råkade bli brandlarm och vi inte fick se färdigt filmen vi skulle se… Tack för kompensationsfribiljetterna, SF, vi har dem inramade här hemma i väntan på att barnen blir tonåringar och vi slipper ordna barnvakt. Lärdom: Gå aldrig till en biograf som har restaurang där det kan bli rökutveckling. Iaf inte om det är bökigt att ordna barnvakt.
Tillbaka igen. Hela handlingen för filmen kan man i ganska hög detalj läsa på Wikipedia, inklusive när vilka biroller stryker med, vilket är en tröst för oss som inte kommer se filmen. Nu redigeras beskrivningen av handlingen kontinuerligt, men det har i olika lägen framkommit minst två fullkomligt orealistiska situationer.
Vid ett tillfälle blir huvudpersonerna tvungna att betala (muta) några kinesiska helikopterbesättningar med pengar. Snacka om orealistiskt. Pengar. Fiatpengar. Pengar har inget värde, annat än för att vi tror på att de är värda något. De går knappt ens att torka sig i baken med. Fiat betyder tillit, tro. Det enda som pengar, lagliga betalningsmedel, faktiskt kan garanterat användas till är att betala skatt till den stat som tryckt upp pengarna, samt under vissa omständigheter lösa skulder i fiatvalutan, förutsatt att staten har kvar sitt våldsmonopol och kan tvinga igenom sina lagar.
Men när jorden går under så är dollar inte värda pappret de är tryckta på (OK, numer är det en pappersliknande plast som används). Det går ju inte att betala skatt med dollar i ett USA som inte längre existerar. Då är blankt papper värt mer, det kan man åtminstone skriva på.
Samma sak gäller att en massa rika skulle köpt sig plats på en ark för att överleva undergången. Återigen så är ju inte 1 miljard dollar värda något om inte USA existerar längre, så varför skulle någon ta emot dollar som betalning inför jordens undergång? Och de rikas tillgångar, kontaktnät och annat som gör dem till nyadeln är inte heller värda något om de överlever, så varför just dessa skulle räddas är också oklart. Om man nu inte förutsätter att man måste vara väldigt begåvad för att bli rik. Fast är sådan begåvning applicerbart i en post-apokalyptisk värld? Inte nödvändigtvis. Vad är ett 68-årigt styrelseproffs och fd bankdirektör värd efter undergången?
Det är väl rent av tveksamt att ens guld skulle vara värt något i den situationen, då det åtminstone förutsätter ett någorlunda fungerande samhälle att avsätta guldet i. Kanske skulle tillfällig njutning eller verklighetsflykt vara värt något som valuta när jorden går under, dvs sex och droger? Eventuellt bägge samtidigt. Familjevärderingar och familjesammanhållning kan dock vara värt oändligt mycket mer när världen bokstavligen går under, så där kanske svenska kritikers hatobjekt family values och kärnfamiljen faktiskt har sin plats. Rimligtvis är det enda som spelar någon roll dina barns överlevnad, inklusive att vårdnadshavare överlever och kan hjälpa till med barnens fortsatta uppväxt. Family values.
Nej, 2012 är helt klart orealistisk och skriven och regisserad av ett team som helt missförstått vad pengar är.
Så den filmen skall jag inte se.
9 kommentarer
Du har aldrig funderat på att filmen kanske är underhållande?
Måste alla filmer stämma med verkligheten?
Det är är främst en finans- och ekonomiblogg.
Filmen är nog storartad underhållning, men surt sa räven…
Sex och droger är som hand i handske. Tror du missat en del Cornu. 🙂
obegripligt inlägg. Om du gjorde på liknande sätt med alla filmer så hittar du samma problem…
Vad gör denna film så speciell i dina ögon??
Du tar alltså mitt inlägg på allvar? Eller misslyckas du att förstå vad konceptet pengar innebär och vad som är fel med det?
Filmen är mer realistisk än du tror, vore en bra ide att se filmen innan man uttalar sig om dess handling.
Man mutar inte en kinesisk helikopterbesättning i filmen. Helikopern åker iväg och någon säger att man borde muta dem, som en comic relief.
Biljetten kostade en miljard EURO för vissa. Dessa pengar användes för att finansiera båtarna 3 år före katastrofen, när pengarna hade sitt ordinarie värde.
Jag missförstår inte alls pengars värde.
Jag förstår däremot inte alls varför du ska sitta och syna en fiction film i sömmarna. För mig är det en gåta. Då kan du lika gärna recensera Kalle Anka och ifrågasätta varför Joakim Von Anka har alla pengar liggandes utan ränta i sitt stora kassaskåp till hus. För mig är det som sagt helt idiotiskt.
Puss på dig!
Dig skulle jag vilja träffa IRL någon gång!
Sterre, kanske är det så att Cornu har humor? Det kan ju vara en anledning, eftersom du nu undrar vad den är.
Själv fann jag inlägget väldigt roande, och det tackar jag för.